woensdag 18 november 2020

Herfst 2020.................Het begin van het grote sterven.

                                                    Herfst, het begin van het grote sterven.

Dat dacht ik altijd als kind, want ik zag de bomen kaal worden en ook veel minder dieren na verloop van tijd.  Maar de natuur is ingenieus.  Herfst is de tijd van overvloedig voedsel voor de dieren die in rust gaan in de winter, of voor hen die grote afstanden afleggen om in ver gelegen gebieden te overwinteren. En voor de bomen om zich voor te bereiden op de winter, maar ook tegelijkertijd al voor de komende lente ( de knoppen worden in de herfst vaak al gevormd ).   Herfst is de tijd van geur en kleur, van zowel de bomen als van de lucht en natuurlijk ook de tijd van bloeiende schimmels en zwammen.

 

Dit is het 3e deel van een serie fotoboeken over de seizoenen.

 

 


 
Het boek van zomer 2020 eindigde met mist en dit boek over de herfst begint er mee. De zomer-zon heeft de aarde verwarmd. In de herfst staat de aarde al verder van de zon en geeft dus mede lagere temperaturen. Als er een heldere hemel is, dan kan het zelfs al vriezen aan de grond. De warmte zit in de grond en is vochtig. Warme lucht stijgt ten opzichte van een koudere omgeving en ....mist is geboren. Dat is mede de reden waarom er in de herfst zo vaak mist is.


"The isolated tree ". Ik had deze foto op twitter gezet en dat was één van de reacties die men er bij schreef. Eigenlijk vind ik dat wel een mooie beschrijving.
Had ik deze boom maar eerder gezien, dan had ik hem in alle seizoenen vast gelegd. Maar zonder mist is het een stuk minder interessant heb ik al gemerkt :) 

Al zo lang ik hier woon is deze paardenweide er , en er loopt van alles. Een poosje liepen er mooi zwarte Friese paarden. De laatste tijd zijn het weer gewone paarden met een paar pony's. Om een goede foto te  nemen moet ik vaak geduld hebben, zodat ze met hun zijkant een mooi silhouet vormen tegen de zon in. Maar veel tijd heb je niet als je foto's wilt met mist.
Zodra de herfst begint, ga ik wat vaker naar de 's Gravelandse buitenplaatsen. Een gebied met grote landhuizen en mooi aangelegde bossen ( grote tuinen eigenlijk ).  Deze mooie lucht is al veelbelovend, een echte herfst-lucht !
In het begin van de wandeling, loop je in een wat lange donkere laan met hoge bomen aan weerzijden. In de verte zie je een hek staan.
Het hek tekent vaak mooi af tegen de wat meer verlichte weide achter het hek, ik moet er altijd wel een foto van nemen.
Al snel zien we paddenstoelen groeien op grote stammen van dode grote beukenstammen. Het is de Grote Bloedsteelmycena, met hun rood tot purperbruin gekleurde hoeden.   Je hebt ook een kleine Bloedsteelmycena, maar die groeit op de grond, terwijl de grotere broer alleen dood- en of levend hout groeit. Als je de steel of de hoed beschadigd, dan zie je druppeltjs  bloedrood sap uit de wond komen, vandaar de naam.
De bladeren van sommige Esdoorn kleuren al vroeg in de herfst. Ik vond er een paar op de grond. Er waren nog niet veel gekleurde bladeren, ook nu zie je weer dat de herfst later begint dan een aantal jaren geleden. Net als dat de lente ook eerder begint de laatste jaren. Beide fenomenen kun je linken aan klimaatverandering.
Op de NOS site op internet lees ik net dat we alweer een record hebben: Het is al 229 dagen 10 graden Celcius of warmer ! ( is sinds begin van de weer-metingen in 1901 niet voorgekomen ).

                                        WORDT VERVOLGD