woensdag 27 juni 2018

Een paar dagen macro fotografie in het Purmerbos...... 27 juni 2018.

Omdat het de laatste dagen grijs weer is en omdat mijn auto weer problemen heeft ben ik min of meer genoodzaakt om dicht bij huis te blijven en soms ook omdat ik niet lekker ben van alle medicijnen die ik slik.

Merendeel is macro-fotografie, want als je landschap zou willen fotograferen, dan is het rechte purmerbos een saai onderwerp.
Ik besef ook dat macro fotografie bij mensen niet altijd mooi en leuk wordt ervaren, maar dat komt omdat je al snel insecten gaat fotograferen en meeste mensen vinden insecten niet leuk en of mooi.

Wat mij verbaasd elke keer is als je op 1 plek een langere tijd blijft staan om overzien, je steeds meer ziet en ziet hoeveel leven er is tussen het gras.


Recht toe aan bossen, veel populieren in rijtjes geplant en ze zijn zelfs nu weer aan graven in het Purmerbos.

Sommige gebieden hebben heel erg last gehad van de stormen van de laatste 2 jaren en op sommige stukken krijg je ook weer braakliggend terrein. En daarop groeien weer soorten die je in de stad niet zoveel ziet. Dit is Akkerkool, en je kunt het ook nog eten als je zou willen.Sommige braakliggende gedeelten hebben erg veel last van het alles overwoekerende Akkerdistel. En dat zijn wurgplanten waaronder andere plantensoorten overwoekerd worden en zwaar zuchten onder het gewicht van de wurgplant.


Gelukkig komt de volgende pioniersplant ook veel voor en is fijn voor insecten die ze bezoeken.
Zweefvliegen zie je graag zitten op Koolzaad. Ws geeft die veel nectar.Sommige zweefvliegen doen een diepgravend onderzoek.

Deze vervelende dame kwam tussen mijn jas vast te zitten en begin al snel in paniek te steken.
Ben als de dood voor wespen, ik ben namelijk vroeger in een wespennest gevallen.
Herderstasje is ook een plant die in nieuwe gebieden graag groeit. Ik ken dit plantje van mijn kindertijd. Omdat ik de zaadjes zo mooi vond ( qua vorm lijken ze op hartjes ).
Kleine klaver heet deze plant, en is ontzettend veel te zien in het stuk braakliggend terrein.

Een spin met een grote eier-zak. Maar een spin heeft 8 poten en ik tel er veel meer.
Het lijkt net alsof ze het mannetje opgegeten heeft en zijn loze chitine-pantser laat hangen.
Er zijn wel meer spinnen waarbij het vrouwtje het mannetje op eet na de paring.In het gebied waren best veel lieveheersbeestjes.Ook is dor en uitgebloeid gras zitten lieveheersbeestjes. Ik vond dat raar, want eigenlijk zijn het rovers. Maar toen ik thuis kwam zag ik het. Er zitten bladluizen op deze dorre aar.


Deze zweefvlieg wacht zwevend of hij veilig kan landen op de distel.

Vogelmuur is ook zo een plantje waar je gewoon voorbij loopt. Als je beter kijkt, zie je hele mooie en tere bloempjes.Deze Dovenetelwantsen zijn wat anders aan doen en willen als ze mij zien eigenlijk allebeide 1 kant op en dat ging niet op dit moment.
"we want more "zou een slogan zijn die op dit moment van toepassing is.


Melkdistels zijn er ook heel veel.

Veel stippelig lieveheersbeestje aan de top of the world.
Een steenhommel bezig aan nectar te verzamelen.
En hij gaat weer verder naar de volgende bloem.
Bijen lijken bloesem van de Braam heel lekker te vinden. Je ziet dat bijen die de braam-bloemen bezoeken grijs stuifmeel aan hun achterpootjes hebben in hun stuifmeel-netjes


Deze dame doet een diepgravend onderzoek tussen de meeldraden. En je ziet de bruin-grijze stuifmeel klomp aan zijn achterpoot.
Bijen zijn ook bloemvast, als deze dame in de kast terug komt verteld zij middels "dansen " de plek waar je deze plant kan vinden om nectar en stuifmeel te verzamelen.
En blijven dan deze bloem bezoeken totdat er geen nectar en stuifmeel te vinden is.
Deze vlieg zit op zo een manier, dat het net lijkt alsof hij aan bidden is.


En plots vliegt daar een "gehakkelde Aurelia ". Eén van de mooiere vlinders van Nederland.Een Bont Zandoogje was er ook !

En in mijn tuin groeit veel onkruid, maar als je dit bloempje dichterbij bekijkt, dan doe je het niet meer. Zo zie je maar dat je voor mooie dingen niet altijd ver weg moet :)