woensdag 19 september 2018

Een wandeling door het Panbos nabij de Bilt................... woensdag 19 september 2018.

Vanochtend even er op uit geweest naar het Panbos nabij de Bilt.
Ben er wel vaker geweest en met mist, dat maakt het echt heel mooi dan, maar helaas geen mist.

Ik wilde mijn nieuwe ( 2e hands ) 23 mm lens uitproberen op mijn X-T2 camera en mijn macrolens 60mm op mijn nieuwe ( 2e hands ) fujifilm X-H1.
Ik ben dus sinds kort helemaal van Olympus af. Soms vraag ik mij wel af, was dit nu een juiste beslissing geweest ?

Ik vind de lay-out van de camera’s gewoon erg mooi en ze hebben met de x-trans sensor een hele mooie troef in handen. Deze sensor heeft zo weinig beeldruis oa zodat je niet zo bang hoeft te zijn als je in hogere ISO instellingen schiet.  En ik vind de jpeg direct vanuit de camera heel erg goed.
Heb pas een fuji X-H1 2e hands gekocht, deze heeft beeldstabilisatie in body.
Maar je kan zien dat het een 1e versie is, het is nog lang niet op niveau zoals olympus en Panasonic lumix. Ook hier heb ik getwijfeld om de camera retour te sturen, maar na lang testen met lenzen met en zonder OIS hou ik hem toch.
En zo is het altijd wat...het ene merk is beter in lenzen maken ( olympus ) en de andere weer in sensors (fuji) .

Ik had mij door iemand over laten halen om de 10-24mm lens van fuji aan te schaffen, maar ik was er toch niet echt blij mee na aantal maanden gebruik. Ten eerste was het best een grote lens en zwaar op mijn XT2 camera, maar ook is een zoomlens altijd een compromis.... zo scherp als vaste brandpunt lenzen krijg je een zoomlens niet. Ik heb hem toch maar van de hand gedaan en ga kijken voor een 14mm 2.8 lens 2e hands.
Toen ik net mijn X-T1 had, heb ik ook wel eens de 18-55mm gehad op de camera, een lens waar iedereen lyrisch over was, maar niet bij mij.
Ook de beeldstabilisatie (OIS ) werkt anders dan bij olympus, juist met OIS waren sommige foto’s niet goed scherp.


Dus vandaag de test voor de 23 mm van fuji ( f2 lens ). Geen OIS :)

Eigenlijk ben ik hier best blij mee ! Hij geeft scherpe foto's en is erg handig en klein.
Enige waar ik soms mee worstel is dat ik het groen van de fuji camera's te groen vind en soms met teveel blauw er in.
Maar olympus gaf weer veel meer ruis bij hoge ISO ! En ik vond dat ze hun sensor niet meer ontwikkelde.
Ik heb mijn olympus spullen verkocht aan een vriendin / collega en hoop dat ze er veel plezier aan beleeft ! En vorige week mijn allerlaatste olympus camera )MD-EM10 mkII weggedaan met mijn mooi pro fisheye lens ! Snik !


In een veld aan de rand van het bos stond nog een zonnebloem !


Dit lijkt wel een oesterzwam.


Oud en dood hout kan soms zo mooi zijn !


Zoals deze stronk ook, zit nog vol leven ( korstmossen )
Deze Varen laat zien dat het herfst wordt !


Elfenbanken knagen aan de voeten van een beuk. Geen goed teken.
Het lijken wel Cacao paddenstoelen ! :)
En een dode gevallen boom zat vol met zwammen en paddenstoelen !


Dit zijn hele jonge porcelein-zwammen.
Hier zie je op de achtergrond dat de 23 mm bij dichtbij opnames wel Chromatische abberantie laat zien.Beuken- groen


En dit is de 60mm macro-lens van Fuji. Mooi scherp
Met diafragma op 2.4 erg dromerige beelden te krijgen, mooie onscherpte !
Mooie porcelein-zwammen

En zo zien ze er uit als ze nog heel jong zijn !