Ook in het bos waar ik de laatste tijd de wereld op beeld zet die de meeste mensen ( ik denk 90 % ) nog nooit gezien hebben of zelfs weten dat ze bestaan.
Slijm-zwammen. Alleen bij het woord zullen de meeste mensen hun hoofd afdraaien omdat het niet smakelijk klinkt.
Ik kom er steeds meer en meer achter hoe vernuftig de natuur is en dat bijna alle processen voor de mens niet te evenaren is.
Laatst was en op televisie een "onderwijzende " uitzending. Het gaat over "de toekomst " en werd gegeven door Robert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar.
Ik acht hem hoog en kan mij op geen enkel vlak met hem vergelijken.
Er is alleen 1 maar !!!
In één van de uitzendingen heeft hij het over "de fotosynthese "van de planten, welke door middel van zonlicht uit CO2 energie kan vormen voor zichzelf en daarbij als "afval-product "zuurstof vrij komt ( O2 ). Maar de heer Dijkgraaf noemt het proces iets wat de mens kan verbeteren.
Want de planten doen dit niet efficiënt, zo een 10 % efficiënt in dit proces.
Ik kan mij hier zo boos om maken dit zinloze gewauwel.
Het kan wel qua proces niet efficiënt zijn, maar dhr Dijkgraaf vergeet te vertellen dat echt bijna alles wat de mens maakt/ produceert er altijd vervelende afvalstoffen zijn.
Het kan wel zijn dat de mens dit efficiënter kan, maar dat gaat bijna altijd TEN KOSTE van iets.
Hij vergeet één grote factor en dat is de schaal waarop fotosynthese gebeurt.
Met heel veel planten kun je een proces zo groot maken, dat het ook niet nodig is om het proces 100 % efficiënt te maken. Want bij alles wat de mens doet en wat ze wilt drijven ze door met hun drang naar efficiëntie en daarbij gaat het altijd ten koste van belangrijke zaken.
Zo zie je met het gebruik van olieproducten, dat we dus nu met een groot probleem zitten, waar we veel te laat achter gekomen zijn en wat zelfs door de efficiënte mens niet gekeerd kan worden, de opwarming van de aarde en de verzurings-effecten van het proces ( kiezelwieren in de oceanen zijn een belangrijke zuurstof leverancier, maar gaan kapot omdat een hoger gehalte van CO2 in het water de kiezelwier dood maakt ) een hoop dingen kapot maken.
De wijze mens kan alleen maar iets produceren TEN KOSTE van iets anders.
De natuur beheerst bijna alle processen, vaak niet 100% efficiënt, maar door hun schaal is het eigenlijk ook dus WEL efficiënt.
Ook zie je dat natuurlijke processen afhankelijk zijn van een balans.
En dat vind ik dus het knappe van de natuur, is dat heel (intelligent eigenlijk ) zoveel processen gaande worden gehouden op zo een manier dat er geen of weinig afvalstoffen zijn.
En zo kom is dus bij de slijmzwammen. Net als heel veel andere paddenstoelen en schimmels, beheersen zij het proces om bepaalde afvalstoffen ( zoals bladeren en omgevallen bomen, welke allemaal cellulose bevatten en moeilijk af te breken zijn ) om te zetten in producten waarvan zij weer kunnen leven en vaak ook producten maakt welke weer door andere organismen gebruikt kunnen worden. Alles is zo efficiënt afgesteld op elkaar en verweven, dat dat iets is wat de mens ( hoe intelligent ook ) niet kan nadoen.
We maken wel zonne-energie met onze zonnepanelen, maar voor de producten die in zo een paneel zitten, worden weer andere zaken opgeofferd of kapot gemaakt. Wij als mens zijn goed in uitbuiten.
Dit doen we bij elkaar.... maar ook naar onze eigen planeet.
En het mooie is, zoals ik ook al eerder verteld heb. De slijmzwammen en de paddenstoelen hebben een soort van ruilhandel met bomen en andere planten. De zwammen willen graag energetische stoffen ( zoals glucose ) om te groeien, en krijgen dit van de bomen. En ruil daarvoor geven de zwammen weer producten zoals fosfor en andere mineralen die de plant vaak niet zelf kan maken.
Het is zelfs zo dat de zwammen door hun grote netwerk aan draden ervoor zorgen dat bomen met elkaar kunnen communiceren.
En ook de levensloop van zwammen en paddenstoelen is buitengewoon slim doordacht.
Het zijn geen snelle processen zoals de mens dat wil, maar een systeem wat door miljoenen jaren gevormd is. En dan denkt dhr Dijkgraaf dat hij dat beter kan ! :)
Ten koste van wat denk ik dan weer.
Dus ik kijk met hele andere ogen tegenwoordig naar zwammen en zeker de slijmzwammen-wereld die vaak verbogen blijft voor de mens, omdat ze niet zichtbaar en opvallend zijn.
Afijn..... het werd winter en ik ben bang dat een hoop slijmzwammen dit niet overleven.
Een eerste winter-slachtoffer.
Ik had een fototoestel verkocht samen met wat andere spullen en lenzen, om een hele mooie 80 mm macro-lens te kopen.
Ik ging ermee natuurlijk naar het Purmerbos. En er gebeurde iets wat ik nog nooit heb meegemaakt.
Ik had een boom omgedraaid om te kijken of er wat slijmzwammen aan de onderkant leefden en ineens zie ik in mijn ooghoek wat vliegen. Het was een roodborstje wat op 2 meter afstand was komen zitten. Hij zat echt te kijken wat ik aan het doen was, zo leek het.
En soms vloog hij weg en kwam dan op een andere plek vlakbij weer terug.
Even later zat hij op dezelfde boomstam als waar ik foto's van wilde nemen en ging bijna op een een meter afstand zitten naast mij. Hij leek geheel niet bang en ik kon ook rustig een paar foto's van hem nemen.
Ik vond het echt een heel bijzondere ervaring ! Je hoort wel dat dieren uit andere landen ( zoals zweden/ Noorwegen en ook alaska ) veel minder schuw zijn. En ik weet dat roodborstjes uit
Zweden etc. hier komen overwinteren. En ik denk dat dat ook deze meneer uit het hoge noorden kwam.
Later ging ik naar een ander stuk in hetzelfde bos, maar 20 meter verder.
En Daar kwam hij ook kijken wat ik aan het doen was !! :)
Echt, zo bijzonder !!!
IK vraag mij af of deze varen het overleefd. Misschien hebben ze een natuurlijke anti-vries ?
Dit is een gelei-achtige zwam en is nu helemaal bevroren.
Deze oorzwammetjes hebben het ook koud zo te zien.
De meeste slijmzwammen zitten onder aan een gevallen boomstam. Slim, zo krijgen ze nog wat warmte van de aarde en vaak het verteringsproces van bladeren etc. Maar bij deze Netwatjes zie je toch ook al het ijs wat zich vormt.
Deze slijmzwam ( dat met de gele draden ) noemen ze een plasmodium en valt een andere slijmzwam aan ( de donkerbruine gelei ).
Dit stukje is uit Wikipedia en vertelt iets over het plasmodium.
Ze worden gekenmerkt door de vorming van een plasmodium, een eenheid van samengesmolten cellen waarin de oorspronkelijke celkernen aanwezig blijven. Er bevinden zich meer dan 10.000 celkernen in zo'n plasmodium, die zich synchroon delen. Een dergelijk plasmodium kan vrij groot worden, soms zelfs een vierkante meter bedekken. In het cytoplasma worden kanalen gevormd ter bevordering van diffusie en transport van organellen, met name voedingsvacuolen en secretie-organellen. Deze kanalen zien eruit als aders, die zich door het cytoplasma vertakken.
Plasmodiale slijmzwammen kunnen zich bewegen en laten daarbij vaak een zichtbaar spoor achter. Ze voeden zich met micro-organismen en schimmelsporen en -hyfen. Na verloop van tijd ontstaan er sporenlichamen aan de bovenkant, waarin door meiose haploïde sporen ontstaan. Bij gunstige omstandigheden worden de sporen losgelaten. Ze moeten zich dan verenigen met een complementaire spore, waaruit dan een diploïde cel ontstaat, die weer kan uitgroeien tot een plasmodium.
Een dag later zie je hem van vorm veranderen !
Ik hoop dat de "Langstelige Kroeskopjes" ook na de vorstperiode er nog zijn. Ik vind ze zo mooi !
Dit lijken wel lampjes van de Philips-fabriek. Peervormige slijmzwammetjes.
Dit is een Oranje Aderzwam. Het lijkt wel een geknoopt tapijtje.
Aan de horizon zie je het Purmerbos liggen.
Dit Kleefkruid heeft het ook zwaar denk ik, hoe mooi het er voor ons uitziet.
Dit grassprietje zit vol rijp.
Als je het helemaal uitvergroot ( en als je de foto ook groter bekijkt door er op te klikken en liefst op een PC of een laptop ) zie je de ijskristallen zitten en hoe mooi ze gevormd zijn.
Er bestaan ook echte winterpaddenstoelen, zoals deze Fluweel-pootje.
Dit is een "gele trilzwam", ook een gelei-achtige zwam, maar nu een ijs-zwam geworden.
Nog een koud Fluweelpootje.
Dit zijn peervormige slijmzwammetjes, je hebt ze in meerdere kleuren.
Ze zijn maar iets van 2 mm groot.
Ze zijn maar iets van 2 mm groot.
Ik was met een collega ( Marlon, die wel vaker meegaat op foto-safari :) naar Hemmeland en het was koud door een striemende wind.
Ijzig koud was het !
En Gijsje zit lekker warm bij de kachel ! Hij kijkt tevreden.
De lens maakt echt super-scherpe foto's !