vrijdag 22 maart 2019

De lente bloeit je tegemoet........................... Vrijdag 22 maart 2019.

We hebben alweer weken geleden een hele mooie periode achter de rug, met record-temperaturen en veel zon. Je zag dat de planten er voorjaar-gevoelens van kregen, maar die werden weer afgestraft door het weer daarna. Het werd herfst leek het in plaats van lente. Veel regen en vaak harde wind.

Maar de laatste dagen begint het toch voorjaar te worden lijkt het.
Je hebt een paar planten die zich altijd als eerste laten zien in de natuur.


Zo is Groot-hoefblad er eentje van. Meeste mensen kennen hem niet.
Dit zijn de knoppen....ze staan te springen om uit te komen.

Hier zie je dat de bloemen reeds uitgekomen zijn.


Na deze bloei, waarbij je geen bladeren ziet sterven de bloemen snel af. Daarna komen de bladeren, en die zijn echt groot ! Zo groot als rabarber bladeren.In sommige tuinen zie je ook hele mooie voorjaarsbloemen staan.Voorjaar is van de katjes......de Wilgenkatjes wel te verstaan. Maar ze gingen wel heel snel, binnen een paar dagen waren ze al uitgebloeid.
Speenkruid is ook één van de eerste voorjaars-bloeiers !

Als eerste dacht ik dat dit een meidoorn was die al aan bloeien was, maar bij nader inzien kan dat niet. Dus zal het wel een familie zijn van de meidoorn, de Sleedoorn.
Zit vol met mooie witte bloempjes die druk bezocht worden door de bijen.Er zijn ook nog steeds paddenstoelen en slijmzwammen. Maar het wordt wel snel minder.


De laatste slijmzwammetjes.

De laatste Kalkkopjes.Ik zag zelfs al Fluitenkruid bloeien, dat is wel erg vroeg al.Langs de weg, als ik naar het Purmerbos fiets, zie ik mooie witte krokussen. Eigenlijk zie je deze weinig.

En dit is het zonnetje in huis..... Klein hoefblad. Het eerste "zonnetje" wat zich laat zien. Ook hele kleine plantjes, zoals de Vogelmuur is al aan de bloei.
Zelfs de Veldereprijs laat zijn bloempjes al zien.
Maar als je in het Purmerbos bent is het toch wel het Speenkruid wat de show steelt. Zeker als er hele velden staan die ineens in bloei komen.En de lente bloeit je niet alleen tegemoet, maar groeit je ook tegemoet.
Dit zijn 2 hele kleine Esdoorn stammetjes, en ze lijken net één als je naar hun gebladerte kijkt, maar het zijn er toch echt twee.En de Populieren bloeien ook al !
Dit zijn de katjes die ze in grote getale laten vallen.


Madeliefjes proberen het hele jaar te bloeien.... maar in het voorjaar komen ze echt in grote getale.