maandag 22 april 2019

Lente in de polder........................... maandag 2e paasdag 22 april 2019.

Na heel lang niet gevist te hebben ben ik vanmorgen weer eens naar de Eilandspolder gegaan.
Het is al een halve week mooi weer en vandaag zou het weer warm worden, 24 C in de lente !
Alweer een record gevestigd..... Als het nu al zo warm is in de lente, hoe warm moet het dan wel niet in de zomer worden ?

Oostenwind is eigenlijk helemaal geen goed visweer.
Dat is tenminste mijn ervaring, na jarenlang vissen. Het enige voordeel is, dat het al dagenlang oostenwind is, en dat geeft iets meer kans op succes.

En... fototoestel mee en eens kijken hoe de lente er uit ziet in de Eilandspolder.


Ik hoor wel grutto's en kieviten, maar ik mis de veldleeuwerik !
En net zoals ik al dacht.. thuis was het nog windstil, maar in de polder waai je al uit je sokken.
Het was een redelijk koele nacht geweest, dat kon je zien aan de dauw op het veld en de planten.

Echte voorjaarsplant, koolzaad. Je ziet ze wel het hele jaar door, maar niet zo massaal meer zoals in de lente. Ze bloeien net wat eerder dan het fluitenkruid.
Bijna onlosmakelijk verbonden aan de lente :)   Fluitenkruid.

Ik was deze keer niet voor zonsopkomst in de polder, dat lukt mij niet zo goed meer op één of andere manier. Dat zal wel te maken hebben met mijn ziek-zijn. Vroeger draaide ik mijn hand er niet voor om.
De wereld op zijn kop in een dauwdruppel. Blijft mooi....dauw in de ochtend.


Eén van de meest succesvolle plant, die je over de hele aardbol wel ziet, de paardenbloem !
Hier staan ze nog dichtgevouwen voor de nacht en wachten totdat het warm genoeg wordt om hun bloembladen te openen."Waiting for the sun "Een nog wat frisse boterbloemknop.


En heel spaarzaam zag je al pinksterbloemen.
Een struikelweb van een spin. Door de dauw erg goed zichtbaar.

En volgens mij is dit een wilde vergeetmenietje.
Ook het madeliefje was aan wachten totdat er meer warmte zou komen van de zon en hield haar bloemblaadjes nog dicht bij elkaar.


Wachten op de karper. Ik had 3 voerplekjes gemaakt en meestal krijg je daarna wel snel leven. Dan zie je aan je dobber dat ze eten van je aas. Maar nu na een uur zag ik nog niks, totaal geen leven.
Zie je...oosten wind.... dat is niks dus.

Het begon ook al steeds meer te waaien. Ik wilde la gaan inpakken, toen ik aan de overkant van de sloot een meerkoet zag schrikken en hij al lopende en half vliegend de "benen " nam.
Ik dacht..... dat moet vis zijn die hij gevoeld heeft aan zijn tenen :) !!
Ik had mijn landingsnet al ingepakt ( beetje dom zou Maxima zeggen ). Ik legde mijn dobber op de juiste plek en ik zag 3 keer wilde aanbeten en zoeffffff......weg ging mijn dobber en ik sloeg aan.
Ik merkte meteen dat het een zware grote vis was, want in plaats dat ik de vis dirigeerde, dirigeerde hij mij. En toen hij wat rustiger werd kon ik mijn landingsnet gebrekkig in elkaar zetten.
Maar de vis in het net krijgen ging nog lang niet ! Hij bleef maar diep zwemmen en ik kon hem ook niet zien. Maar na een kwartier werd hij moe en kwam naar boven, maar nog kostte het mij moeite om hem naar mijn landingsnet te krijgen.  Maar uiteindelijk gaf hij op en kreeg ik hem aan land !
Jeetje wat een zwaar en dikke karper was dit ! Jammer genoeg had ik geen meetlint en unster (* soort weegschaal aan een haak). Hij was iets van 75 cm. Mijn vest kon ik meteen in de was doen.

Met de foto waar ik de karper langs de hengel gelegd had, kon ik achteraf bepalen wat ongeveer de grootte was.