dinsdag 11 juni 2019

Het aantal insecten is met 75 % afgenomen ( rupsje nooit genoeg ) ...............behalve in mijn tuin. Dinsdag 11 juni 2019.

dit is een stukje uit de volkskrant:

Dat het aantal insecten in Nederland dramatisch daalt was al bekend, maar nu blijkt uit onderzoek dat wereldwijd het aantal insecten dusdanig is gedaald dat ‘rampzalige gevolgen’ dreigen voor de natuur. Maar liefst 40 procent van alle insectensoorten loopt gevaar de komende decennia uit te sterven.

Maar dat lijkt niet te gelden voor mijn tuin.


Hoewel deze er raar uitziet, en ook niet moeders mooiste is, is dit wel een larf van het lieveheersbeestje ! En het zijn geduchte rovers....ze jagen op bladluizen.
Maar ik hoorde ook wat knagen in het struikgewas ! Het lijkt een rups, maar is een larve van een bladwesp. Ze lijken op rupsen, maar zijn het niet. En inderdaad... Wederik, welke in mijn tuin staat is een "waardplant " voor deze beestjes.Stukje uit Wikipedia :

Deze bladwesp kan 8 mm lang worden en heeft een oranje kleur, met uitzondering van de kop en de bovenkant van het borststuk, die zwart van kleur zijn. Ook het 'zaagje' onderaan het achterlijf is zwart. De soort lijkt sterk op andere bladwespen zoals bijvoorbeeld de rozebladwesp (Arge ochropus) en wespen uit het geslacht Athalia. De larve is groter (18 mm) en minder makkelijk te verwarren met andere soorten. De bovenkant is licht groen-blauw en de onderste helft is witter van kleur. Het hele lichaam is wit bestoven en de kop is geel, meestal met een donkere streep over het midden.
Leefwijze

De larve leeft op wederik (Lysimachia) soorten, soms op melkkruid en rood guichelheil. Er zijn 2 tot 3 generaties per jaar en er worden minder vaak mannetjes waargenomen omdat de soort zich voornamelijk parthenogenetisch (ongeslachtelijk) voortplant.
Leefgebied
De soort is in heel Europa algemeen op plaatsen waar de waardplant groeit en is ook in de Verenigde Staten en Canada terecht gekomen. 
 Ik wilde eigenlijk zeggen..... rupsje nooit genoeg, maar helaas, het zijn geen rupsen !Gelukkig laten ze mijn Bonsai den met rust....
Niet dat het Doppert wat uitmaakt. Gekke kat !  Hij is weer beter, geen last meer van een te snel werkende schildklier. Nu wordt hij wel dik..... dus nog ff Dop !  En je moet op dieet ! :)
Kijk hem toch heerlijk genieten... lekker dichtbij het baasje slapen !