vrijdag 30 augustus 2019

De teloorgang van het leven op aarde..... met als hoofdoorzaak "de mens ".

Al tijden zit ik er over te denken om mijn gedachten op te schrijven, hoe ik denk over de opwarming van de aarde en wat de mens met de aarde doet.

Een 10 jaar terug had ik nog de gedachte dat ik zelf niet de verschijnselen van de opwarming mee zou maken, maar dat behouden was aan de volgende generatie, zoals mijn kinderen.
Als ik wel eens discussies had met mijn kinderen dan vonden ze mij erg negatief en kwamen dan met voorbeelden en hun gedachten, dat de opwarming van de aarde niet door de hedendaagse mens kwam. Immers, de aarde kent al vele perioden van opwarming in het verleden, zelfs al vóór de mens.
En natuurlijk is dat ook zo, maar het is nu onomstotelijk bewezen dat de hedendaagse mens een hele grote invloed heeft ( zo niet de grootste ) op de opwarming die nu al jaren aan de gang is.

Ik zei vaak tegen mijn kinderen dat ze beter konden verhuizen naar een hogere plek op de wereld in plaats van te blijven wonen in de lage rivierdelta, wat Nederland is !
Ik denk dat mijn kinderen het belachelijk vinden dat ik zo denk en het ook zeg tegen ze.

Maar er zijn nu vele jaren gepasseerd en wat mijn gedachten waren in die tijd, waren zelfs te licht ingeschat. Want op dit moment merken we als mensen over de hele wereld al de veranderingen die de opwarming met zich mee brengt. Ik vind het zelf af en toe eng te vinden.
Gelukkig blijft Nederland bespaard van hele grote rampen, maar er gebeuren op dit moment genoeg stille rampen, zelfs in Nederland. Als voorbeeld kan ik noemen de lange perioden van hoge temperaturen en daarmee de uitdroging die het geeft in vele natuurgebieden en ook voor de boeren heeft dit al behoorlijke gevolgen.

Ik had een mooi beekje gevonden in het " Leuvense Bos ", een deel daarvan is beukenbos waar het riviertje : de Hierdensche beek "stroomt. Ongeveer 3 jaar terug heb ik daar mooie foto's gemaakt in de herfst, waarbij het beekje goed gevuld was en best hard stroomde.

Vorig jaar ben ik er weer een keer geweest en wat bleek ?  Het beekje was geheel opgedroogd en nog steeds droog ( al maanden na een lange periode van warmte ). En van horen zeggen is het sindsdien ook droog gebleven. Zelf zie ik ook hele grote effecten op de natuur !

Ik kom redelijk vaak in de "Leersumse veld " ( ligt bij Amerongen in de buurt ).
Ik kon er mooie foto's maken van libellen die uit hun larve stadium kropen en mooie foto's maken van mist welke boven de plassen hing. Er groeit ook veel zonnedauw aan de randen van de meren.





Maar vorig jaar al was 1 van de 3 plassen drooggevallen.
En hoe ondiep de plassen waren kon ik merken aan de koeien die ineens achter mij stonden, omdat ze gewoon de plas over liepen.







Dus ik zie het met mijn eigen ogen veranderen, hier, zelfs in Nederland !!!
En het lijkt met elk jaar erger te worden!
Waarvan ik dacht dat veranderingen pas door mijn kinderen zouden opgemerkt worden, gaat het veel harder dan ik al zelf dacht.


Woensdag 25 september 2019:
Elke dag zie je wel een kop in de krant of nieuwssite welke te maken heeft met de opwarming van de aarde. Zoals nu ook weer, dat de zeespiegelstijging nog harder gaat dan men de vorige keer berekend had ( en dit is niet de eerste keer dat deze kop op de nieuwssite staat van de NOS).
We vestigen record na record en alweer stijgt de zeespiegel sneller !
Zelf denk ik.... dat de hele verandering van het klimaat door de opwarming steeds en steeds sneller gaat ( en dat zeg ik al jaren ) omdat de buffers die de natuur had op zijn ).






 
NOS Nieuws Buitenland

Nieuw rapport van VN-Klimaatpanel: zeespiegel stijgt steeds sneller 

 

 

Zondag 22 09- 2010 NOS site:

https://nos.nl/artikel/2302930-vn-rapport-afgelopen-5-jaar-warmste-ooit-gemeten-wereld-doet-te-weinig.html 

VN-rapport: afgelopen 5 jaar warmste ooit gemeten, wereld doet te weinig 

 Smeltend ijs in Groenland

 

 Donderdag 8 augustus 2019 NOS

VN-klimaatrapport: voedseltekort dreigt vanaf 2050 door klimaatverandering.




Kortom...als we nu nog niet wakker geworden zijn !





Dit jaar in Nederland sneuvelen records na records ( weer-records ).

Van de site Weerplaza enkele koppen van het nieuws

Warmste 16 februari sinds 1901

Niet eerder zo warm in De Bilt op 16 februari

Warmste 26 februari ooit gemeten

Opnieuw een datumrecord: In Deelen liep de temperatuur omstreeks 11:40 op naar 17.1 graden. Daarmee is het vandaag de warmste 26 februari sinds het begin van de metingen in 1901. Het oude record stond op naam van Maastricht met 16.5 graden in 1922.

Ook 27 februari recordzacht. Derde datumrecord op rij:
In Eindhoven werd het omstreeks 12:00 18.0 graden. Daarmee is het oude warmterecord van 17.8 graden in 1959 gebroken. Ook gisteren en eergisteren verliepen recordzacht in vrijwel heel Nederland.


Regionaal recordnatte eerste helft maart. Noorden zeer natte periode.
 15 maart 2019 15:33 uur (bijgewerkt: 15 maart 2019 15:46 uur)
De afgelopen periode is nat, somber en onstuimig verlopen in ons land. Op een aantal plaatsen in het noorden en midden van het land is al meer dan 100 millimeter regen gevallen deze maand. Voor de eerste helft van maart is dat in het noorden een record.


Dagrecord 25 juni:Vanmiddag werd het om half 5 op het KNMI station De Bilt 33.1 graden. Sinds de metingen werd het in Nederland op 25 juni nog nooit zo warm. Het oude record stond op 32.9 graden uit 1976.

Hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in Juni.
Niet eerder bleef het in juni zo warm 's nachts.
In De Bilt bleef de temperatuur gisteren het hele etmaal boven 19.4 graden. Daarmee is het de hoogste minimumtemperatuur in juni ooit gemeten. Het record werd nipt gebroken, want de temperatuur bleef in de nacht van maandag op dinsdag in De Bilt steken op 19.5 graden. Ook het landelijk maandrecord is gebroken. In Maastricht werd het zelfs niet kouder dan 21.9 graden in het vorig etmaal, een unicum in juni!

Nieuw Nederlands hitterecord. Vandaag is een nieuw Nederlands temperatuurrecord gevestigd. In Gilze-Rijen werd om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten.

Van de RTL Nieuwssite: Schroeiend heet
Weer een dag met extreme hitte: 40 graden mogelijk. Nog nooit was het in Nederland zó warm als gistermiddag in Eindhoven (39,3 graden), maar waarschijnlijk wordt dat record vandaag alweer verbroken. In de zuidelijke provincies kan het plaatselijk 40 graden worden, meldt Buienradar.

 Het jaar 2019 heeft weer een hitteperiode en nog meer een droogte-periode waar de natuur ( dieren en planten ) heel veel last van heeft en ook best grote schade heeft. Want niet alleen de landbouw heeft schade, maar dus ook de natuur. Bossen zijn nog nooit zo droog geweest en zoals ik al zei, ik zie het met mijn eigen ogen gebeuren in het Leersumse veld.

Niet alleen Nederland, maar ook in andere landen hebben records.
Als je op de site kijkt van "Welingelichte bronnen "  zie je een kop: Over de hele wereld razen bosbranden, maar dit is de meest angstaanjagende: 

Het gaat over bos in Siberie waar 21.000 m2 in rook is opgegaan.
Een natuurbrand op de Canarische eilanden zorgt ervoor dat 8000 mensen op de vlucht slaan.Ook in bewoond gebied op Groenland is brand en Denemarken brandweerlieden daarnaar toe.

Maar de ergste branden zijn er in het Amazone-regenwoud in Brazilie.


Het lijkt wel alsof de hele wereld in brand staat.

Ik ben benieuwd wat de komende jaren gaan brengen.
Het KNMI ( Het weer instituut van Nederland ) voorspeld dat Nederland steeds meer extreem weer zal komen. En dat is inderdaad al te zien aan de hevige onweersbuien die in vergelijking met jaren terug heel veel schade geven !
Er was in Augustus 2019 zelf een "tornado " ( windhoos ) in Amsterdam !!
Voor beelden kun je kijken op: https://www.youtube.com/watch?v=w3uXNcmguZA

Extremen zie je nu over de hele wereld optreden.
De natuur kan de opwarming niet bijbenen....en er zullen planten en dieren sneuvelen omdat ze de snelheid waarmee de klimaatverandering plaatsvind simpelweg niet kunnen bijbenen.
En we krijgen ook steeds meer exotische dieren en planten in Nederland, die het natuurlijk evenwicht verstoren, want ze hebben ( nog ) geen natuurlijke vijanden.
Dat zijn zowel dieren als planten, zoals de "Tijgermug"die ons land binnenkomt in producten die we importeren uit warmere landen. Voorheen hadden ze geen kans van leven in Nederland, omdat ze in het "koude " Nederland zich niet konden voortplanten.
Zoals de "Amerikaanse rivierkreeften "die de wateren sloten kapot maken.( troebel en geen plant blijft heel ).


Dit is een kreeft die ik bij een Amsterdamse tuincomplex gevonden had.


 Maar planten zoals de "Japanse duizendknoop "vind het met de hogere temperaturen heerlijk en is eigenlijk al niet meer uit te roeien.

Eigenlijk met ons "consumptieve gedrag " wat ons is aangeleerd verkloten wij het leven op aarde.
Nu zal de aarde dit wel overleven....die heeft grotere rampen doorstaan, maar dan wel zonder de mens en een heleboel andere dieren en planten die niet kunnen overleven in zo een warm milieu.


Samenvattend wat er aan de hand is  en waar de mens op meerdere vlakken schade veroorzaakt:

1- Gebruik fossiele brandstoffen ( opwarming , uitstoot CO2 ).
2- verkleining van natuurgebieden, voor stedenbouw en of agrarisch gebruik.
3- aanmaak van bossen ( palmbomen ), welke een monocultuur is en wat ten koste gaat van regenwoud
4-vergiftiging diverse milieus ( Lozen van chemicaliën zoals in India bij farmacie industrie, vervuiling     kostbaar drinkwater bij olie/gas fracking zoals voor schalie-gas )
5-Leegvissen van diverse oceanen en zeeën, waardoor natuurlijke evenwichten schade lijden.


Dit is nog maar een klein lijstje wat ik nu benoem, maar de gevolgen zijn desastreus !
Natuurlijk evenwicht verkrijgen is een proces wat honderden jaren duurt.
Er bestaan diverse evenwichten, zoals bij diversiteit van levensvormen. We hebben de walvis veel te intensief gejaagd, totdat er bijna niets meer over is.

Maar ook het evenwicht van broeikasgassen, welke al honderden jaren redelijk stabiel waren.
Door een veel hoger C)2 gehalte in de lucht, kan de aarde haar warmte niet meer kwijt.
Toendra's met grote gebieden permafrost worden opgewarmd en geven een nog schadelijker broeikasgas af, methaan, welke wel 100 x erger is dan CO2.

Hele biotopen hebben grote last van, om alleen maar het great Barrier reef te noemen, waaraan men duidelijk kan zien dat het aan afsterven is door de warmere zeeën en de verzuring van het water.

Door de schade die wij veroorzaken aan de natuur beginnen veel natuurlijke evenwichten te kantelen door toedoen van de mens. En de mens zelf komt er een beetje te laat achter welke invloeden het heeft op processen die ook voor de mens van levensbelang zijn.
Er gebeurt nu heel veel in een heel korte tijd. En de processen die nu aan de gang zijn lijken bijna niet meer te stoppen. Zeewaterpeil stijging, de opwarming zelf met 2 graden Celsius.
Zelfs als we nu meteen konden ingrijpen en alle vervuilende energie-opwekkende fabrieken sluiten, gaat de opwarming van de aarde nog wel een tijdje door.
Alleen de opwarming van de aarde  heeft al zoveel negatieve effecten op het leven.
Dieren en planten gaan migreren naar gebieden waar het koeler is. Alleen gaat het tempo van opwarming zo snel voor de natuur, dat sommige planten en dieren zullen uitsterven.
De migratie veroorzaakt ook dat dieren en planten in een biotoop terecht kunnen komen, waar geen natuurlijke vijanden zijn en ze kunnen uitgroeien naar plagen.

Zoals ik later ook zal schrijven, door onderaan en in het midden van voedselpiramides in te grijpen, weten we niet welke grote  veranderingen daardoor zullen plaatsvinden.
Het leven is ontstaan uit hele kleine dieren en planten. De hoeveelheid van deze kleine dieren is zo belangrijk voor het voortbestaan voor de volgende laag in de piramide, en dat menselijk handelen deze piramides van voedsel en evenwichten kapot maken, waar we zelf niet eens weten wat de gevolgen kunnen zijn. Aan de top iets kapot maken geeft veel minder invloed op het leven, dan als men op de basis of midden-gebieden van de piramide dat doet.

Als het menselijk ingrijpen op maar een enkel iets zou zijn, dan kan de mens de gevolgen waarschijnlijk nog wel zien wat dat teweeg  brengt.
Maar als we in het nu kijken, heeft menselijk handelen ernstige invloeden op heel veel vlakken.
Menselijk handelen heeft een negatieve cascade teweeggebracht op teveel zaken en in plaats om natuurlijke evenwicht te gaan zoeken, gaat de mens maar door met het plunderen van de aarde op vele vlakken. En heel langzaam begint de mensheid te begrijpen wat sommige processen ( opwarming/vervuiling ) op meerdere vlakken doen.
Zelf denk ik dat de schade al te groot is om het tij te keren. Het lijkt er op dat de aarde deze plaag, die men " de mensheid " noemt van zich af wil schudden en ik kan de natuur geen ongelijk geven.




En ja... ik doe er zelf aan mee en ik denk dat er geen weg terug meer is.
Nederland heeft dan wel "klimaat-tafels "geopend in 2018 en met daarbij pretentieuze plannen om de aarde niet meer dan 1,5 graden C op te laten warmen.
We gaan van het "gas "af. Iedereen moet op termijn over op groene energie, middels een warmtepomp ( die niet uitontwikkeld is ) en enorme isolerende maatregelen voor het huis om zodoende minder CO2 uit te stoten.

Ik ga nu iets zeggen wat eigenlijk niet door de beugel kan...maar hé ! het is gewoon de geschiedenis van ons buurland. Terwijl de Duisters altijd heel goed waren met "gas ", gaan ze  in de toekomst zelf aan het gas !! :)
Idioot eigenlijk....want daar stoken ze dus nog heel veel op vieze vervuilende olie ( iets wat ik nog ken uit 1965 ) wat ook nog eens heel veel roet en andere kankerverwekkende stoffen uitstoot !!
Wij met zijn allen van het gas af en Duitsland wat veel groter is, gaat aan het gas.
Kortom....we gaan dit niet oplossen, want als ik alleen al naar Nederland kijk, de meeste mensen willen hun welvaart niet opgeven. En als je iets wilt bereiken, dan moeten belangrijke dingen veranderen. Zoals de consumptiedrift die ons is aangeleerd door de reclame van grote bedrijven (eigenlijk zijn we met zijn allen gehersenspoeld ).
En als je naar wereld kijkt.... opkomende economieën willen echt niet minder welvaart dan dat ze op internet zien bij de "rijke landen " en streven dit ook na. En dan denk ik aan India en aan China.
Als je alleen al kijkt wat voor enorme " prullaria wat ze maken ". Dat kon je goed zien toen een containerschip in een storm een aantal containers verloor in de Noordzee en in de Waddenzee.




Dit is een foto van de NOS site: 






En dit is een link naar het bericht van de NOS betreffende het containerschip:
https://nos.nl/artikel/2265891-270-containers-overboord-geslagen-bij-wadden-sommige-met-giftige-stof.html

Ook in andere landen in Europa is het weer veel extremer geworden.
Zoals in Spanje.... midden in de zomer na een onweersbui:
Dit stukje komt van Weeronline: https://nieuws.weeronline.nl/27-8-2019-ijslaag-in-madrid-door-onweer/


IJslaag in Madrid door onweer

IJslaag in Madrid door onweer
Een kort maar hevig onweer met hagel heeft in Madrid en omgeving voor overstromingen en een centimeters dikke laag hagel gezorgd. Op beelden in Spaanse media was te zien hoe water en ijs door straten stroomden en auto’s meesleurden. In de stad viel 35 millimeter neerslag, en dat is veel voor Madrid, omdat daar in augustus normaal gesproken 10 millimeter valt.




https://twitter.com/i/status/1166046399156424704


Ook in Italië is het regelmatig noodweer dit jaar. Er vallen zelfs doden bij een tornado.
En een oudere man ( geloof 77 jarige Italiaan ) verteld dat hij in zijn leven dit nog nooit heeft meegemaakt ! 

https://www.youtube.com/watch?v=I7PiXeIno2E


Kortom.... dit wordt ons nieuwe weer ! Wen er maar aan !
En dit terwijl de aarde sinds 1750 ( waar de eerste metingen werden gedaan van temperatuur ) is nog maar 1 graad Celsius opgewarmd ! En nu willen we vanaf 2019 dat de aarde niet meer dan 1,5 graden Celsius opgewarmd wordt.
Een onmogelijke taak denk ik !

Het is niet alleen de opwarming die ons plaagt. Een hoger gehalte aan het broeikasgas CO2 doet niet alleen de aarde verwarmen, maar ook al het water op aarde zuurder maken, waardoor microscopisch leven, maar ook koraalriffen langzaam aan verdwijnen. Dat microscopische leven heet Fytoplankton.
Het zijn microscopisch kleine organismen die chlorofyl bevatten. En dat chlorofyl zet CO2 om in zuurstof . Men denkt dat wel 70 % van alle zuurstof op aarde gevormd wordt door deze fytoplankton.
Dat zijn onder andere kiezelwieren. En daar zijn er onmetelijk veel van, en aangezien de aarde bijna 70% bedekt wordt met water is dit een heel belangrijke bron.
Deze fytoplankton wordt weer gegeten door hele kleine diertjes, anemonen, roeipootkreeftjes en ook bijvoorbeeld "krill "
Zie de link van Wikipedia voor dit beestje : https://nl.wikipedia.org/wiki/Krill

 Iets wat de mens nog niet goed snapt en ook omdat het niet echt zichtbaar is voor ons met het blote oog ( anders dan bijvoorbeeld de walvissen ) denken we er niet aan. Terwijl juist onderaan de voedselketens de dieren juist HEEL belangrijk zijn.
Het is namelijk zo...als je onderaan een voedselketen schade maakt heeft het een zeer groot effect op een heleboel andere dieren in kringlopen.
Zo hebben de vissen onder andere minder voedsel, zodat er ook minder vissen komen, juist op een moment dat de mens de wereldzeeën leeg vist.
We verstoren op deze manier zoveel leven. De zeeën/oceanen worden zuurder qua milieu omdat er een hoger gehalte aan CO2 ( Koolzuur ) in het water zit. En daar kunnen bijvoorbeeld kiezelwieren heel slecht tegen en gaan dood . We zitten dus ernstig te rommelen aan onze bron van voedsel en zuurstof ! Als er minder kiezelwieren ( diatomeeën worden ze ook wel genoemd en ze zijn onder de microscoop heel mooi ) zijn in de oceanen, dan wordt er dus ook minder CO2 opgenomen door de kiezelwieren en wordt de zee ook weer zuurder. Kortom, je verbreekt een eeuwenoude kringloop en evenwicht, wat veel belangrijker is dan we voorheen dachten.

Je kan beter iets aan de top van een voedselketen iets verklooien dan aan de onderkant !
Boven aan de top staat bijvoorbeeld de mens en de natuur zal de mens niet missen als hij uitsterft. De wereld zou er alleen maar beter van worden.
Net als de olifant, dat is ook zo een dier aan de top van een keten. De gevolgen zijn niet zo groot  als dit soort uitsterft. ( en nee.... ik zou niet willen dat de olifant uitsterft, maar ik laat het als voorbeeld zien ). Maar als je aan de onderkant van een voedselketen rommelt, vallen er veel meer slachtoffers.
De gevolgen zijn ook veel groter. We beseffen dat echt niet goed genoeg en het zal mede het uitsterven van een heleboel soorten veroorzaken. De wereld functioneert juist zo goed vanwege de diversiteit en daarbij ook een goed evenwicht en balans tussen alles wat leeft.
En natuurlijk zouden er ook best dieren uitsterven, dat is het lot van evolutie.
Maar evolutie zorgt er ook voor dat waar de balans verstoord wordt de natuur altijd probeert het evenwicht te herstellen. Alleen is dat een proces die vaak decennia duren.
Maar wij mensen verstoren tegelijk op diverse systemen het natuurlijk evenwicht, en wat normaal een langzaam proces is, wordt door menselijk handelen dit alles op on-natuurlijke wijze versnelt, waar de natuur niet opgewassen is, zo snel gaat het.



Momenteel is ons invloed zo negatief op diverse ecosystemen.
En we noemen ons intelligent ! :)

Alleen het opwarmen heeft al zoveel effecten op diverse zaken, dat we denk ik niet eens weten wat ons te wachten staat in de toekomst. Het heeft effect op de golfstromen die op aarde aanwezig zijn en in belangrijke mate ons weer bepalen. Dit laat nu al zien wat voor effecten het op ons weer heeft.
De neerslag hoeveelheden veranderen, droogte zal alleen maar erger worden op de wereld.
Nu hebben we al massa-migratie van mensen uit de arme werelddelen en delen waar oorlog is.
Dat gaat straks alleen maar erger worden. Dan komen er massale stromen immigranten omdat ze niet meer kunnen leven in hun gebied ( waar vaak nu al honger heerst ).

We weten ook helemaal niet wat ons te wachten staat met het slopen van natuurlijke evenwichten van diverse ecosystemen, omdat we het nog nooit hebben meegemaakt. We staan dus aan een tijdperk dat ons veel verassingen zal geven en nog meer onzekerheden als ik het zelf zo zie.
Zelfs nu zijn er nog hele volksstammen die denken dat de mens niet de schuld is van het opwarmen van de aarde.

Er zijn nu gelukkig ook heel veel mensen die het wel inzien, dat ons niet aflatende gebruik van koolstof producten ( dat zijn olie en gas en steenkool en hun afgeleiden ) de natuur heel veel schade geeft. 

Waar ik zelf niet verbaasd over ben is de snelheid waarmee de opwarming gebeurt en het ook de effecten laat zien waarvan we dachten dat het nog wel even zou duren.
Ten eerste zie je dat aan het ene weer-record na het andere. En dat is niet alleen in Nederland, maar in vele landen op deze aardbol !
Alle systemen hebben een buffermechanisme ! De natuur heeft een compensatie systeem, waardoor het een hele lange tijd goed kan gaan, maar ineens als de grens van alle buffersystemen bereikt is, dan schiet het door naar een proces wat alleen maar snel erger wordt.
En we stoten niet alleen teveel CO2 uit, maar zitten ondertussen ook de buffersystemen te slopen, zoals de Zuid-Amerikaanse regenwouden. We kappen daar zoveel hout voor onze harthouten tuinset of hardhouten kozijnen ( of andere dingen ) dat een belangrijke functies van het regenwoud gesloopt worden. Als er minder regenwoud over is, wordt er ook minder CO2 geabsorbeerd door de planten en stijgt de opwarming. Maar dat niet alleen. Regenwouden zijn eigenlijk grote verdampers van vocht, er komt zoveel waterdamp vrij dat er wolken verschijnen en dit op zijn beurt weer regen geeft in oa het regenwoud, maar ook op andere gebieden in de wereld.
Het kappen van grote delen regenwoud heeft niet alleen een direct effect, maar bij vele andere processen  zie je een later effect. Je ziet hoe droogte ontstaat en wat dat voor gevolgen heeft, zoals ernstige erosie !



Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel schrik met hoeveel snelheid de dingen nu mis gaan.
Door veranderingen in de golfstromen zie je ook dat bepaalde winden die aanwezig zijn aan onze poolkappen ineens raar gaan doen.
Miljoenen jaren zijn hoge luchtdromen op de polen stabiel. Maar de laatste tijd zien we behoorlijke variaties hierin waardoor het kan gebeuren dat een koude trog ( een windsysteem / golf ) niet netjes meer rond de polen blijft waaien, maar dat het minder stabiel is geworden en zelfs uitstulpingen geeft zodat we ineens een langere periode een poolwind om onze oren krijgen. Maar nog erger is, dat ook de zomers en de warmte die daarmee gepaard zijn ook steeds normaler gaan worden. Dat zien we de laatste twee jaar al, met de daarbij behorende gevolgen zoals droogte en extreme onweersbuien die ontstaan.
Tropische cyclonen worden geboren in de warme wateren van de Grote oceaan en waarbij het water warmer is dan 27 C . Cyclonen gaan gepaard met heel veel neerslag en grote windsnelheden
Ze groeien in kracht boven de oceanen met warm water. En omdat de aarde draait om zijn eigen as, krijgen de grote buien/wolken-complexen daarbij ook een draaiing. Ze verplaatsen zich bijna altijd naar het westen en ze worden meegevoerd door de passaatwinden ( nog een reden waarom ze zich vaak naar westelijke richting verplaatsen.
Meer over cyclonen en tropische stormen kun je lezen op: https://geografie.nl/artikel/cyclonen-en-klimaatverandering

Nu dus de zeewater temperaturen ook gaan stijgen met de opwarming van de aarde, zullen er dus veel meer tropische cyclonen ontstaan en vooral ook met veel meer kracht !
De reden waarom het noordelijk halfrond gespaard wordt van deze tropische cyclonen, is oa door de straalstromen die er zijn. En ook omdat het water op het noordelijk halfrond vaak ook kouder, waardoor een cycloon langzaam uitdooft.
De winden die al jaren redelijk stabiel blijven op de aardbol zijn aan veranderen.
Voorheen zaten ze in een vast stramien.... en een heel enkele keer zag je een verstoring.
Het mooie is dat het ons ook voor bepaalde zaken behoedt, zoals dat op het noordelijk halfrond nooit orkanen voor komen.
Maar nu door de opwarming veranderen de zaken en de normale dingen.
In 2017 werd Noord Ierland bedreigt door een tropische storm "Ophelia ", deze cycloon was door de straalstroom gebroken. Gelukkig zwakte het af door het koudere zeewater, maar kwam evengoed met winden van 130 km/uur aan land.
Ook in 2018 was het raak. De orkaan Leslie die boven de Atlantische Oceaan hing, kwam aan land in het zuiden van Portugal of Spanje met windkracht 10 tot 12 beaufort.





Ik kom al een paar jaar in een natuurgebied in Waverveen. Dat is een behoorlijk nat gebied, met plassen water en ondieptes waar veel weidevogels hun eten halen.
Vorig jaar stond ik versteld dat het gebied weinig water meer bevat.


Dit plasje is helemaal droog gevallen, de jaren ervoor had ik dit nooit gezien.





De zware klei van de polder laat nu grote scheuren zien van de droogte die langer duurt dan normaal en ook met hogere temperaturen dan voorheen.


Even op een rijtje wat door de mens zijn toedoen eigenlijk allemaal veranderd ( met dank aan kennislink op internet !)

- Verdwijnend ijs.
De Eskimo's merken al jarenlang dat het ijs steeds sneller en sneller smelt.
Zij zijn er afhankelijk van ( ijs ) voor het jagen. Net als de ijsbeer.
Er komen nu door het smeltende ijs ook andere opties voor de mens die zij eerst niet hadden.
Zo kunnen op Groenland zeldzame metalen/mineralen gewonnen worden.
En op de Noordpool komen gebieden nu zonder ijs, waar onder de zeespiegel grote hoeveelheden olie en gas zitten. De Noordpool behoort nu nog aan niemand toe. Maar ondertussen zijn de russen bezig met vlaggetjes plaatsen op de zeebodem om later aanspraak te kunnen maken op het gebied, zodat ze kunnen boren naar olie en gas. Nog meer vervuiling dus, want we wilden nu net van deze "carbon "producten af !

-Voedsel:
Je ziet nu al op het zuidelijk halfrond dat droogte steeds meer parten gaat spelen en dat oogsten mislukken. Dat wordt alleen maar erger en erger.

-vervelende beestjes en ziekten.
Zoals ik al eerder zei, gaat de tijgermug ons het leven zuur maken en kunnen ze straks door de opwarming zich hier ws ook voortplanten. Ze veroorzaken ziektes zoals de knokkelkoorts en ws ook vele andere ziekten. Maar ook de malariamug, welke eerst niet kon overleven in de noordelijke gebieden, kunnen dat straks wel als het overal warmer en warmer wordt. Ze huizen nu zelfs op de bergen in de Andes, waar de inwoners ze niet kennen of ooit last van hadden. Deze mensen hebben geen immuniteit kunnen opbouwen tegen de ziektes die de mug verspreid.

-Weersveranderingen.
Stabiele processen van eeuwen worden verbroken door de opwarming van de aarde.
Zelfs NU al zien we steeds meer extremen in het weer  !!
Zelfs in Nederland merken we dat aan de warmere zomers en perioden van langere droogtes die elkaar opvolgen en daardoor een dubbel effect hebben. Normaal valt er in de herfst en winter genoeg water zodat het weer kan herstellen. Maar de lente begint steeds eerder en de herfst blijft veel langer warm en met minder regen dan andere jaren, waardoor de schadelijke gevolgen elkaar opstapelen.
Zie de foto's van het Leersumse veld en van Waverveen.

-Nederland moet zich opmaken om grote hoeveelheden water de baas te kunnen
Nederland versteent steeds meer. En niet alleen in Nederland hoor, je ziet het ook gebeuren in Italie etc. Door toenemende extremen in het weer, valt er heel veel water in een korte tijd en het water kan vaak niet weg in de stenen gebieden ( zoals steden ). Met als gevolg overstromingen en ook meer kans op dijkdoorbraken ( de dijk is in de zomer verzwakt door de lange droogte ).
Maar ook op individueel opzicht, veel mensen in de Randstad hebben een tuin die "onderhouds-arm is " en dat betekend vaak dat het heel veel uit steen bestaat en dat neemt geen water op.
Niets voor niets hebben sommige banken een actie gestart, als je een aantal tegels uit je tuin haalt en daar een boom plant, dan krijg je een kortingsbon om dat in een tuincentrum te besteden.


-Steden worden heter en droger:
Men denkt dat het klimaat wat men nu in zuidelijk Frankrijk heeft dat dat opschuift naar Nederland.
Als nu ook de Tonijnen in de zee hier komen, vind ik het lang zo erg niet.
Maar het vervelende voor landen zoals Spanje is, dat zij een woestijnklimaat krijgen met een hitte die makkelijk kan oplopen naar 50 C overdag.  Men heet behoorlijke verschillen gemeten in steden m.b.t. de temperaturen. Daar waar de stad veel groen had ( bomen vooral ) was het soms wel 2 a 3 graden C  minder warm dan in het stadsdeel zonder bomen.
Steden zijn sowieso al warmer dat gebieden daarbuiten. We moeten ons niet alleen richten meer op de koude buiten de woning houden, maar ook met hoe we de warmte uit ons huis gaan houden. Eigenlijk zou de bouw daar nu al rekening mee moeten houden.

-Meer oorlogen in droge gebieden.
Men voorspelt dat in landen die in droge gebieden zijn er meer onrust gaan komen.
En dat komt omdat er voedsel tekorten komen en steeds meer drinkwater tekorten. Dat brengt onrust en zelfs oorlogen met zich mee. Vooral in Afrika zie je dat nu al gebeuren.
Men vecht straks niet meer om geloof of ras, maar meer om zeggenschap te hebben over voedsel en drinkwater.

- Woestijn uitbreiding.
Nu al zien satellieten dat woestijnen zich aan het uitbreiden zijn.
Mensen in dit soort gebieden versnellen nog een keer dat proces. Waar nog een beetje groen en water is, daar gaan dus hele volksstammen naar toe met hun vee. Alles wordt kapot gegraasd en waterbronnen opgemaakt, waardoor er een soort vicieuze cirkel ontstaat, waarbij droogte en erosie alleen maar erger worden.



-klimaat vluchtelingen:
Dat had ik al eerder aangehaald. Zoals ik hierboven stelde dat mensen voor een soort vicieuze cirkel
zorgen. De droge gebieden met weinig voedsel zullen alleen maar toenemen.
En juist in die gebieden waar minder technologie en wetenschap is onder de bevolking.
Er zullen dus eco- of klimaatvluchtelingen ontstaan ( die zijn er nu eigenlijk al ) en dat proces zal alleen maar toenemen. IK heb geen idee wat voor gevolgen dit proces teweeg brengt. NU zijn we al niet blij met "economische  vluchtelingen ", omdat jongeren in hun thuisland geen werk hebben of een opleiding kunnen doen. Hoe gaan we reageren op nog GROTERE stromen voedselvluchtelingen ?

-droogvallen van rivieren en meren:
Grote rivieren zoals de Ganges/ Mekong/ en de gele rivier ontspringen allen in de Himalaya gebergte.
Men kan nu al met foto's aantonen dat de gletsjers al snel smelten door de opwarming, wat als eerste overstromingen zal geven met de daarbij behorende erosie van deze gebieden. En in latere instanties ( als de buffers gesmolten zijn ....de gletsjers ) zullen zelfs rivieren droog vallen denkt men.

Een groot voorbeeld is de verdwenen Aral zee ( meer ) in Rusland. Het zoetwatermeer, dat het Aralmeer aan het begin van de 20e eeuw nog was, is inmiddels voor de helft veranderd in een zoutwoestijn en voor de helft in een zoutwatermeer en dat is mede het gevolg van de katoenbouw die er plaatsvond.




-overstromingen.
Vooral een land als Bangladesh zal lijden onder de zeespiegelstijging. Nu hebben ze al heel vaak overstromingen, In 2004 stond 2/3e van het land onder water.
Het land zal zelf ook zakken, omdat de rivieren steeds kleiner worden door droogte en minder slib aanleveren en het land op deze manier gaat zakken, dus ook meer overstromingen.

-koraalriffen gaan dood.
Mensen zullen misschien zeggen, dat dat ze niet zoveel uitmaakt. Maar ze beseffen niet dat koraalriffen de kraamkamers zijn van een heleboel vissen.
En deze riffen beschermen het land daarachter ook tegen overstromingen ( het zijn een soort golfbrekers ) en als die functie wegvalt, dan komen er dus meer overstromingen !




-Branden
Over de hele wereld zullen er steeds meer natuurlijke branden zijn als uiting van de droogte.
OP dit moment zie je dat heel goed op de toendra's in het hoge noorden van Rusland. En met als gevolg dat door de verbranding heel veel CO2 vrijkomt ineens, maar ook dat grote gedeelten perma-frost gaan smelten.  Overal zie je dat door de droogte veel meer en grotere natuurbranden ontstaan, en dat is niet alleen de toendra's van Rusland, maar ook dezelfde soort gebieden in Alaska.
Vergeet het warme continent Australië niet en ook bepaalde Amerikaanse staten met veel bos.
Elk jaar zie je ze in aantal en grootte toenemen !



 -Permafrost verdwijnt.
 Onder de permafrost zit een laag planten-resten en veenmos die methaan gevormd hebben. Methaan is 100X sterkere broeikasgas dan CO2 en als dat in grote getallen vrijkomt kan de opwarming en een nog grotere versnelling gaan dan het nu al gebeurt.
In de veengebieden in Nederland kun je dit ook goed zien. Als je in een ondiepe sloot roeit zoals in het Oostzanerveld en je zet je peddel vast in de bodem, dan komt er allemaal gas naar boven borrelen wat gemaakt is tijdens het rottingsproces van de planten. Dat stinkt.
Koeien doen dat net zo, want in de mest , maar ook de scheten die koeien laten zitten bij elkaar opgesteld best veel methaan. Dus veelteelt draagt mede bij aan de opwarming van de aarde.
We zouden eigenlijk veel minder vlees moeten gaan eten, maar dat gebeurt nog maar mondjesmaat !
Ik heb zelfs wel documentaires gezien waar onder het ijs, grote bellen zichtbaar waren.
Als men daar in het ijs een gat boorde en je er een aansteker bij hield, kreeg je een grote vlam van methaangas wat uit het gat kwam en het kan best lang duren dat het vuurtje uitgaat.
Wat gebeurt er met de aarde als uit alle toendragebieden tegelijk het methaan vrij gaat komen. Niet veel goeds denk ik !



De maatregelen die we nu nemen zijn eigenlijk lachwekkend.
Ten eerste moet het NU gebeuren en niet uitgesmeerd worden tot 2030 !
Zoals ik al eerder noemde, heel veel landen doen nog weinig aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Moest ook erg lachen dat ze juist in Duitsland weer AAN het gas gingen en wij van het gas af gaan. En wat doen ze in Amerika ? De heersende president ( Trump ) is zelfs uit het klimaat-akkoord van Parijs gestapt en spreekt tegen dat de opwarming van de aarde komt door menselijk handelen.
En men moet bereid zijn om welvaart in te leveren en men moet MET de aarde leven en niet VAN de aarde zoals we nu doen.





En ook al zijn er groeperingen die maar vol blijven houden dat de opwarming niet door de mensheid komt, moet eens kijken naar deze grafiek, waarin je duidelijk de piek ziet van de menselijk invloed ( industrialisatie ) .

Metingen  door de jaren heen. Vanaf het jaar 1000 tot nu en de relatie tussen CO2 en de temperatuur op aarde. ( nu zullen velen zeggen, hoe kon men nu de temperatuur meten in het jaar 1000 ? De mens kan veel, men heeft honderden meters in het ijs geboord om te kunnen zien wat de temperatuur was in die tijd, maar ze konden ook het CO2 gehalte meten op deze manier ).










Mijn mening...... als men al wat wil bereiken dat we iets aan de opwarming kunnen doen, moeten we nu  en wereldwijd  actie ondernemen en niet op de lange baan schuiven zoals we nu doen.
Elk jaar komt men er steeds weer achter dat het proces sneller en sneller gaat. Ook het smelten van de ijskappen op de polen en in Groenland. 
Tegenwoordig kan je de krant niet meer rustig lezen, omdat er bijna elke dag wel iets in staat wat de opwarming en daarbij veranderende klimaat tot gevolg heeft.

Ik dacht altijd, dat ik de gevolgen van de opwarming niet zou meemaken, maar dat mijn kinderen daarmee zouden te kampen hebben. Maar zie.... het proces gaat sneller dan ik zelf ook dacht, zelfs ik merk nu de veranderingen.
Onheilsberichten die ik zelf ook al merk in de natuur. Dat  er een afname is van bijna 70% van de  insecten. Ik zie het zelf met mijn eigen ogen. En niet alleen insecten, maar ook vele andere dieren.
Ik viste vroeger veel in de slootjes die Waterland rijk is, maar als ik nu nog wel eens vis vang ik veel en veel minder. En nee, ik ben geen slechtere visser geworden  :)
Dit jaar ook bepaalde vlinders die ik veel minder zie, zoals de Dagpauwoog en de Kleine Vos !
Het gebeurt gewoon onder onze voeten en de meesten zien het niet of...vinden het niet belangrijk.

NASA heeft een mooie animatie gemaakt over hoe snel het pool-ijs op de noordpool afneemt en wat dat doet met bepaalde golfstromingen.
In de USA is deze week een klimaat conferentie en een jong meisje uit  scandinavie had een mooie toespraak, over het het toch kan dat we zo langzaam reageren op feiten die de wetenschap al 30 jaar weet over de opwarming van de aarde. En dat zelf nu nog... de economische groei een belangrijker item is dan de leefbaarheid op aarde. Ze was terecht verontwaardigd.












En heus.... de mens is zo een egoïstisch wezen dat ze de welvaart niet gaat opgeven.
Daardoor zullen we de strijd ( die al veel te laat in gang gezet is ) verliezen.
En ik denk dat de Aarde daar niet om zal rouwen.
Als de aarde het zelf zou kunnen, zou ze de vlag uithangen als de mens er niet meer is :)


Vorige week was er een televisie uitzending van Tegenlicht over de zeespiegelstijging en welke mogelijkheden we hebben om er wat tegen te doen. Zelfs de mogelijkheid wordt genoemd waarin we een deel van Nederland opgeven en terug geven aan de zee ( dat klinkt mooier ).
Grappig...ik zeg al jaren tegen mijn zoon dat het beter is om ergens te gaan wonen wat een stuk hoger ligt dan Nederland. Want het einddeel van de rivierdelta ( de westkust) hebben we in vroeger jaren zelf tegen het zeewater beschermd ( Afsluitdijk, ringdijken, deltawerken ) op een niet natuurlijke manier.

Dit is een stukje tekst van de uitzending van tegenlicht ( maar u kunt beter de docu kijken op uitzending gemist van de NPO ):

https://www.gids.tv/tv-gids/uitzending-gemist/vpro-tegenlicht/1681166

Uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Maar hoeveel blijft onzeker. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging? Daarover gaat deze aflevering van Tegenlicht.
Toepassingen
Waar we het gevecht tegen het water de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan het hoofd konden bieden, zullen die toepassingen de komende honderd jaar misschien niet meer toereikend zijn.

Onzekerheid
Op de tekentafels van de Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere, en inventievere maatregelen. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft het op de Nederlandse identiteit?

Krimpenerwaard
Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen. In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, zoals in de Krimpenerwaard, is de situatie nu al nijpend. Maar waar de één kansen ziet en cranberries verbouwt op het natte land, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk Goudse boerenkaas maken.

Andere manieren
De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken bouwen is er. Maar blijft dat ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee?



 Dinsdag 26 november 2019
Wat ik al vaker zeg en waar ik bang voor ben... we gaan het nooit halen.
(zie artikel / cq link van de NOS )



https://nos.nl/artikel/2312097-kloof-tussen-parijse-klimaatdoelen-en-mondiale-uitstoot-nog-altijd-groot.html 

 


Kolencentrale in Duitsland AFP

NOS Nieuws Binnenland

Kloof tussen Parijse klimaatdoelen en mondiale uitstoot nog altijd groot




Alleen als de wereldwijde uitstoot tussen 2020 en 2030 met elk jaar ruim 7 procent daalt, is het Parijse klimaatdoel van 1,5 graad opwarming nog te halen. Dat staat in het zogenoemde Emissions Gap Report van de Verenigde Naties (UNEP). Maar tot nu toe stijgt de uitstoot nog elk jaar, in 2018 opnieuw tot een recordhoogte. Het rapport verschijnt kort voor de jaarlijkse klimaatconferentie, die volgende week in Madrid begint.

De VN constateert dat de uitstoot de afgelopen tien jaar met gemiddeld 1,5 procent per jaar is gestegen. Alleen tussen 2014 en 2016 was er sprake van een korte stabilisatie. Elk jaar uitstel, waarbij het langer duurt voor de uitstoot daadwerkelijk naar beneden gaat, leidt er volgens het rapport toe dat later nog sneller en ingrijpender maatregelen nodig zijn.

Destructieve gevolgen

In het Emissions Gap Report gaat het over de kloof tussen de doelen die zijn afgesproken in het klimaatakkoord en de huidige en te verwachten uitstoot. In Parijs is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot "ruim onder" de 2 graden en liefst in de buurt van 1,5 graad. Ook hebben landen toen al beloftes gedaan met hoeveel ze hun uitstoot zullen terugbrengen.

Maar zelfs als alle landen doen wat ze hebben beloofd, zal de temperatuur op aarde naar verwachting stijgen met 3,2 graden Celsius. Volgens de wetenschap kan zo'n temperatuurstijging leiden tot "verstrekkende en vernietigende gevolgen voor het klimaat". Uit onderzoek na 'Parijs' is gebleken dat het verschil in klimaatimpact tussen 1,5 en 2 graden waarschijnlijk al zeer groot is, laat staan als de stijging meer is dan 3 graden.


We moeten nu een enorme vermindering van de uitstoot realiseren.


Inger Andersen, UNEP-directeur

Om de kloof te dichten tussen wat nodig is en de beloftes die landen hebben gedaan, is de bedoeling dat ze elke vijf jaar hun ambitie verhogen. Het rapport stelt dat landen snel de jaren moeten gaan inhalen waarin er te weinig is gebeurd om het klimaatprobleem aan te pakken.

"Ons collectieve falen om vroeg en stevig te handelen tegen klimaatverandering betekent dat we nu een enorme vermindering van de uitstoot moeten realiseren", zegt Inger Andersen, directeur van UNEP. "Dit laat zien dat landen eenvoudigweg niet kunnen wachten tot het einde van 2020, wanneer nieuwe klimaatbeloftes moeten worden gedaan. Zij, en elke stad, regio, bedrijf en individu, moeten nu handelen."


UNEP-directeur Inger Andersen (midden) presenteert haar bevindingen EPA


Op korte termijn zullen rijkere landen hun uitstoot sneller naar beneden moeten brengen dan ontwikkelingslanden, zegt het UNEP-rapport, omdat dit eerlijker en rechtvaardiger is. Maar uiteindelijk zullen alle landen moeten bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

De VN constateert dat er al veel oplossingen zijn, maar dat die te langzaam op grote schaal worden toegepast. Het gaat daarbij vooral om veranderingen in de energiesector, het transport en de bouwsector.



Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks is namens het Europees Parlement delegatieleider op de top in Madrid. Volgens hem maakt het rapport duidelijk waarom steeds meer mensen de straat op gaan om te protesteren voor het klimaat. Overheden doen veel te weinig om hun uitstoot terug te dringen, zegt hij.

Hij is kritisch over de rol die de Europese Unie vervult. "Helaas is er veel te weinig druk vanuit de EU om dit daadwerkelijk de grote kwestie op de klimaattop te maken, omdat de EU haar klimaatzaken ook niet op orde heeft. Zo heeft de EU, na anderhalf jaar, nog steeds niet besloten om in 2050 klimaatneutraal te zijn, laat staan dat er een serieuze discussie is over de klimaatdoelen voor 2030."



Zoals de fabeltjes krant alrijd afsloot vroeger....
Da vogels, dag dieren en dag mensen. Nu kunnen ze de aarde erbij zetten, dus dag Aarde !!!




NU weer een artikel van de NOS op 5 december 2019 ! Het gaat te snel...


NOS Nieuws • Buitenland • Vandaag, 13:42
'Schrikbarend' onderzoek over krimpende vogels door klimaatverandering
  • Lennart Bloemhof
redacteur Online
Naarmate de temperaturen wereldwijd stijgen, worden vogels steeds kleiner. Uit Amerikaans onderzoek over bijna vier decennia en onder ruim 52 trekvogelsoorten blijken er 49 te zijn gekrompen.
Nederlandse vogelwetenschappers noemen de uitkomsten alarmerend. Volgens gedragsecoloog Jan van Gils zijn krimpende dieren niet zelden een eerste stap naar uitsterving.

Monnikenwerk
Voor het onderzoek zijn ruim 70.000 dode vogels opgemeten. De bulk werd verzameld door Dave Willard, een ornitholoog van het natuurhistorisch museum in Chicago.
Sinds 1978 trekt hij in de herfst en lente 's ochtends door de stad om vogels op te rapen die zich te pletter hebben gevlogen tegen wolkenkrabbers.
In die periode trekken er veel vogels over Chicago, onderweg naar Canada of juist naar het warmere zuiden. Zijn recordvangst op één dag: 300 dode vogels.
De dieren zijn allemaal zorgvuldig opgemeten, gedocumenteerd en opgeslagen door Willard en zijn team van vrijwilligers. In eerste instantie om inzicht te krijgen in de vogels die jaarlijks over Chicago trekken. Het monnikenwerk bleek een goudmijn voor onderzoekers van de Michigan University, die voor hun studie de gegevens van 1978 tot 2016 analyseerden.

Kleinere lijven, grotere vleugels
Daarbij gebruikten ze het onderste deel van het bot in de poot - de zogenoemde tarsus - als gemene deler, omdat dat bot het meest representatief is voor het meten en vergelijken van lichaamslengte.
Het bot bleek bij de vogels met gemiddeld 2,4 procent te zijn gekrompen. De vleugels groeiden in dezelfde periode juist met 1,3 procent. Mogelijk ter compensatie, omdat de kleinere lichamen minder energie hebben voor de lange trektochten.
De wetenschappers denken dat de vogels door kleiner te worden reageren op klimaatverandering. In de broedgronden ten noorden van Chicago steeg de temperatuur de afgelopen veertig jaar bijvoorbeeld gemiddeld met een graad.
Met kleinere lichamen kunnen de vogels makkelijker afkoelen. Om die reden zijn dieren in koudere gebieden vaak groter, omdat ze met grotere lichamen makkelijker warmte kunnen vasthouden.
Hoofdonderzoeker Brian Weeks was vooral verbaasd door het gegeven dat alle soorten op dezelfde manier lijken te reageren op de warmere temperaturen, zegt hij in een persbericht van de universiteit van Michigan.
Het is volgens de wetenschappers het grootste onderzoek ooit naar het effect van klimaatverandering op lichaamsgrootte. Jan van Gils, gedragsecoloog bij onderzoeksinstituut NIOZ, noemt de doorlichting "indrukwekkend" en de uitkomsten "schrikbarend en een slecht teken". Hoewel het hem niet verrast dat de vogels krimpen.
Van Gils deed recent een soortgelijk onderzoek naar de kanoet, een kustvogel die zijn broedgebieden in het noorden van Canada, Europa en Rusland heeft. Daar stijgen de temperaturen wereldwijd relatief het snelst. "Sommige kanoeten waren over 30 jaar liefst 15 procent gekrompen", zegt hij.
Van Gils schreef in 2016 een artikel over zijn onderzoek, dat verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science. "In de literatuur die ik daarvoor bestudeerde zie je dat het een vroege waarschuwing voor uitsterving kan zijn als dieren steeds kleiner worden", zegt hij. "Soms zijn ze een paar eeuwen later dan al uitgestorven. Hoe kleiner, hoe kwetsbaarder. De kanoet gaat nu bijvoorbeeld ook ontzettend hard achteruit."

Evolutie in moordtempo
Zijn collega bij het NIOZ, vogelecoloog Jeroen Reneerkens, gebruikt hetzelfde woord als Van Gils in zijn reactie op het Amerikaanse onderzoek: schrikbarend. Het onderzoek is volgens hem betrouwbaar, omdat de metingen de afgelopen decennia zijn verricht door dezelfde personen. "Dat scheelt ontzettend, want iedereen meet anders", zegt hij.
Volgens Reneerkens toont het onderzoek evolutie, maar dan in sneltreinvaart en door de mens aangezwengeld. "Evolutie hoeft overigens niet slecht te zijn, want daarmee blijven de dieren die zich het beste aanpassen over. Het is alleen de vraag of ze de tijd krijgen zich aan te passen", zegt Reneerkens.
Hij sluit niet dat een aantal soorten dat in het onderzoek voorkomt de komende veertig jaar uitsterft. Reneerkens: "Want je schrikt je kapot als je ziet wat er nog op ons afkomt, zelfs in de meest milde toekomstscenario's van klimaatpanel IPCC. Juist daarom zijn dit soort onderzoeken belangrijk. We vergeten namelijk weleens dat niet alleen de mens wordt getroffen door klimaatverandering."