zondag 15 december 2019

Even dichtbij huis..... want het schijnt dat ze wat af-zwammen in het bos. 15 december 2019.

De laatste weken is het wel erg nat.
Je zou zeggen dat het uitmuntend weer is voor paddenstoelen.
Maar de gebieden waar ik geweest ben, zijn te nat geworden denk ik !
In ieder geval zeker het Purmerbos.

In het begin toen de regen kwam, paar maanden terug, had je echt een explosie aan paddenstoelen, maar ik denk dat al het kruit verschoten is.

Van de week ook gezocht naar slijmzwammen, maar ook daarvan heb ik er weinig gezien t.o.v. het vorige jaar.Het zal geen interessant onderwerp zij denk ik voor vele mensen....want meeste mensen hebben al een vieze associatie met het woord "slijm " en dat is jammer, want het zijn toch de opruimers van het bos.


Wat ik wel zag, waren korstzwammen

Het lijkt op een oranje aderzwam, maar het is het niet.Slijmzwammen vind je vaak aan de onderkant van een omgevallen boom of stam.
En soms vind je een schat ! Zoals deze hele kleine paddenstoeltjes.


Er is zoveel leven waar we vaak gewoon aan voorbij lopen, zoals deze korstmossen.
Soms vind je saaie zwammetjes die wit zijn zonder tekening, maar als je ze omdraait lijkt het wel een werk van een kunstenaar... een reliëf.
De natuur heeft het uitgevonden denk ik !
Als je deze foto groter maakt zie je allemaal gaatjes in plaats van de lamellen van de gewone paddenstoelen die wij het meest kennen.
Soms vind je zwammen en als je kijkt dan lijkt het nergens op. Maar je ziet wel kleine witte "vingertjes " etc. Deze zwam heb ik nooit eerder gezien.
De vorige foto is van heel dichtbij... maar als je van een afstandje kijkt....dan stelt het niet veel voor.
Deze doorzichtige klodder slijm is een slijmzwam. Kan alleen de naam niet vinden.
Ze zijn er nog wel..... de "gewone " paddenstoelen, maar ze zijn heel klein en je moet echt goed kijken wil je ze ontdekken.

Soms zie je een tak liggen en die bijna helemaal wit is. Een schimmel dus.
Niet zoveel aan als je zo kijkt !

Maar als je veel dichterbij kijkt, zie je de mooie structuren. Allemaal gaatjes, waaruit later sporen komen.
Als je goed kijkt zie je best veel soorten korstzwammen, sommigen raar, met pukkels etc.Eén van de mooiste korstzwammen vind ik de oranje aderzwam. Ze kunnen best groot worden en ook mos overwoekeren.
Hier zie je de groeven van de boomstam zitten waar de oranje aderzwam overheen groeit.IK dacht eerst....wat heeft deze paddenstoel een rare stam, maar het bleek later op de monitor thuis dus gewoon een slak te zijn die aan de paddenstoel knaagt.
De rode kelkzwam is best zeldzaam. En ze komen pas in het voorjaar !
Maar zie... het is niet eens winter nog ! En ze zijn er al. Nog wel heel klein. De natuur is in de war....met dank aan de mens !Zwammen heb je in zoveel soorten en uitingen. Dit is een zwam met allemaal gangetjes.
Dit zijn oranje wimper-zwammetjes. Vorig jaar niet gezien en nu in twee stukken bos ver uit elkaar gevonden. Apart. Net als de kluifzwammen die ik nooit eerder zag, zie je nu overal in de natuur.Dit lijken wel een soort spelzwoerd zwammen.... zo een dikke witte rand "spek "hebben ze.Dit is een echte slijmzwam.... ze noemen dit een "plasmodium " en het kan zich bewegen om voedsel te vinden.

Toch nog "echte " paddenstoelen, ze groeien door het veenmos heen wat de boomstam bedekt. Het zijn "glimmer-inktzwammen ".


Dichterbij huis.... hoe maak je een bankje van een Ikea trapje ? Nou gewoon de natuur zijn werk laten doen :) Of het moet een ingebouwd snufje zijn van Ikea, maar dat geloof ik niet echt.