maandag 23 december 2019

Het purmerbos in een heel nat najaar............... 23 december 2019.

Ik loop heel erg achter met foto's bewerken.
Zo moet ik ook nog de korte vakantie met mijn zus naar de Veluwe op mijn blog zetten.


Maar het gaat de laatste tijd wat minder. Weer meer pijnstillers en meer pijnklachten.

Het vervelende van meer opiaten is, dat je er ook moe van wordt en dat belemmerd mij om met de auto weg te gaan ( zeker als ik in mijn eentje ben ).
En het lijkt alsof je elke keer weer een hogere dosis nodig hebt na een poosje.
Maar goed.... het Purmerbos.
Het is meer het verdronken land van Purmerend te noemen en het lijkt er zelfs op dat zelfs de paddenstoelen en schimmels het te nat vinden.
Maar het blijft mij boeien hoe de natuur toch alles laat werken en zijn eigen afval opruimt, zoals door schimmels/ zwammen en paddenstoelen.
Maar ook de vorm en kleuren vind ik vaak wel apart. Waarom heeft de één een andere structuur als de andere. Je hebt bij paddenstoelen vaak plaatjes aan de onderkant van de hoed.
Maar er zijn er ook die gaatjes en buisjes hebben in plaats van plaatjes.

De natuur is slim.... en wedden niet op één vorm van sporen verspreiden. Sporen zijn de zaadjes zoals bij planten en uit een spore kan weer een schimmelnetwerk groeien en als ze gaan bloeien dan zie je paddenstoelen. Tenminste...dat is wat de meeste mensen zien...paddenstoelen. Maar er is nog een veel grotere wereld als je het beter bekijkt, als je onder een boomstam kijkt die op de grond ligt. Dit zijn Glimmer-inktzwammen. En deze op de foto zijn al een beetje "uitgebloeid ".
Het is een taaie paddenstoel die je overal tegenkomt eigenlijk.


Over vorm verscheidenheid gesproken. Waarom heeft de natuur gekozen voor deze vorm ?
Het is een buisjes-zwam, want de buisjes kun je zien. Hij lijkt op een Dennenzwam. Maar hij groeit op loofboom-hout en er is geen den te zien in het Purmerbos. De naam vinden ( determineren ) is een heel gedoe en een enorm zoekwerk, maar zoals nu ook, vaak vind je de naam niet.

Hier nogmaals zo een plakkaat.De Glimmer-inktzwammen zijn bijna de enige echte paddenstoelen die je ziet nu.
Dit groepje stond er zo mooi bij in de zon !


Dat het nat is, kun je aan deze zwam zien. Aan de rand van zijn hoed staat een laag water !Ik denk dat de meeste mensen het niets aan vinden. Maar ik vind de gaatjes structuur zo mooi bij deze korstzwam.
Het is gewoon "reliëf " kunst ! En gratis van de natuur !!!


Dit lijken eitjes, maar het zijn slijmzwammen. Ze zullen nog anders van vorm worden met een paar dagenDeze had ik op Twitter gezet, een Judasoor.
IK had er als tekst bij gezet:

Waar vind je nog een luisterend oor tegenwoordig ?? Nou, in het bos !!


Ik heb er echt heel veel reacties op gehad !  Grappig !Dit zijn andere Judasoren. Beetje platter en ouder al.En dit zijn nog eigenlijk "baby's " Zo klein en jong zijn ze nog.

Op zeldzame plekjes vind je hele jonge paddenstoeltjes nog. Ik denk dat dit ook Glimmer-inktzwammen zijn. Maar ze zijn bijna doorschijnend.
Dat het nat is in het bos, kun je wel zien aan deze paddenstoelen.
De achterste zijn weer glimmer inktzwammen, maar de voorste paddenstoel welke glanst van het vocht is een andere soort.
Eigenlijk hebben we ze nu wel gezien...de inktzwammetjes. Maar deze hangen zo mooi uit het veenmos !Gewei zwammetjes zie je altijd wel.

Normaal zien ze er mooier uit, rode-knoop zwammetjes. Maar dit lijkt wel een hoopje roze hersenen. Dat komt omdat ze totaal verweekt zijn door alle regen.
Deze paddenstoelen lijken wel gelakt met een superglans lak.
Maar ze hebben het water op hun hoeden staan. Ik heb geen idee welk soort deze zijn.
Dat dit een korstzwam is zie je zo wel. Maar welk soort ?  Het heeft iets roze in zijn kleur. Echt geen idee weer.

Ook dit is een korstzwam. Maar weinig spectaculair. Maar de gele kleur is wel opvallend.Zelf vond ik dit wel mooi. Een zaagvlak van een kettingzaag en op dit zaagvlak nestelt een oranje roze zwam.

Dit heb ik niet zo vaak gezien in het Purmerbos, een boom vol Oesterzwammen zo lijkt het. En die kun je eten.


Wat je wel veel ziet zijn hele kleine paddenstoeltjes. Maar dan moet je goed kijken. Vaak zie je dan ineens meer en meer. Ze behoren vaak tot de
Mycena-familie.Volgens mij is dit een oudbakken Oorzwammetje. Later zal ik versere laten zien.


Dit zijn denk ik ook korstzwammen. IK vind ze zo mooi omdat ze vaak een glooiende vorm hebben en wat bruine kleuren er in en...de hele fijne buisjes structuur. Maar deze lijkt wel een beetje aangebrand :)Deze ziet er wat mooier uit.
Soms worden paddenstoelen zelf ook weer opgegeten door schimmels. Hier zie dat de plaatjes een wit beslag hebben van schimmel.
Hier weer een voorbeeld van hoe nat het is in het bos. Deze
Mycena paddo heeft een laag water over zijn hoed.


Hier een wat dikkere korstzwam. Waar je normaal alleen de gaatjes ziet, zie je hier aan de zijkant een buizen-structuur. Hoe mooi !
Ik vind het zo mooi hoe divers de natuur is.
De natuur zet niet in op 1 ding om afval om te vormen tot voedingstoffen weer voor bomen en andere planten en schimmels.
Daar kan de mens nog eens wat van leren.
Wij willen alles maar in het groot, zoals de kolencentrale bij de Hemweg Amsterdam. Maar de natuur zet in op heel veel "kleine fabriekjes ".
Zo ben je ook minder afhankelijk, want er kan een soort wegvallen, maar er zijn nog duizenden zwammen die redelijk hetzelfde kunnen.
En zo knap hoe de natuur dit aanpakt... diversiteit en veelheid.

We leren heel langzaam. Je ziet het nu met zonnepanelen.
Veel zonnepanelen op vele huizen.
Dit zijn mijn lievelingspaddenstoeltjes.
Oorzwammetjes. Ze zitten op takken en als je ze van bovenaf bekijkt zijn ze alleen saai wit. Maar als je de tak omdraait zie je de mooie vorm en de lamellen structuur... die ook afwisselend is.


Weer een bijzondere vorm. Een tuitjespaddenstoel noem ik hem maar. Het tuitje zorgt ervoor dat het teveel aan water wegstroomt ! Het zal wel een misbaksel zijn denk ik...maar nu komt het wel goed uit.In het donkere bos.Het herfstblaadje wordt langzaam doorzichtig en wordt langzaam opgegeten en later zie je alleen nog het skelet liggen ( de nerven ) , maar ook dat is snel wegDit is ook één van mijn lievelingszwammen, de Oranje Aderzwam.
Je ziet vaak mooie structuren die vaak over stammen van bomen gaan. Maar soms neemt hij ook mos mee wat op zijn weg ligt.Tijdens het struinen door het bos zie je ineens zo een witte "puist " uit een stam komen. Hier ook zie je dat de gaatjes structuur, maar dat daaronder een heel buizen systeem zit.

Vaak kom je ook deze rare klodders tegen. Beetje onsmakelijk.
Het is de "bruine suikerzwam ".

En als laatste deze twee witte paddenstoelen.
Geen idee welk soort, maar de hoed is zo mooi doorschijnend zodat je de lamellen mooi ziet.