dinsdag 24 december 2019

Met mijn zus naar vakantiepark 't Loo, nabij de veluwe, op jacht naar burlende herten....................vrijdag 4 oktober 2019

Mijn lieve zus Nelly trakteert mij 1 a 2 x per jaar op een weekendje weg naar een mooie plek in Nederland. Dat kan wanneer haar echtgenote naar Spanje gaat om te golfen met vrienden.


We houden allebeide heel erg van de natuur.... en schuwen vroeg opstaan niet.
Deze keer in een mooi Landal huisje van het park met de naam 't Loo in Oldenbroek.
Het ligt heel dicht bij de Veluwe.

Deze keer hadden we onze zinnen gezet ( nou, eigenlijk ik) op burlende herten.
Het was wat laat in het jaar, maar gaven de moed niet op. IK had een keer een blog gemaakt over het bos der dansende bomen, bij het plaatsje Drie. En daar had iemand op gereageerd en aangegeven dat als ik een km verder had gereden naar Garderen ik daar burlende herten zou zien.


Het was net een periode met veel regen. In het grasveldje bij het huisje stonden de paddenstoelen al ons welkom  te heten en dat het nat is...dat zie je aan de plas in de hoed.


Het was echt een heerlijk huisje en nadat we spulletjes op de tuintafel hadden gelegd voor de vogeltjes en wie weet wat nog meer, ging ik nog een rondje op het gazon doen om naar de paddenstoelen te kijken.

Deze was wel erg mooi.... mooie kleur bruin, klein en nog een baby ernaast !Er stond ook nog een gave "braakrussula ", deze paddenstoelen worden vaak gegeten door diverse dieren, dus vaak zie je er meer met hapjes er uit dan gave exemplaren.Door het vochtige weer de laatste dagen, "spoten " de paddo's de grond uit. IK vind het altijd zo een mooi gezicht dat ze rustig een laag bladeren, naalden en mos naar boven drukken. Dus er komt kracht bij kijken !De volgende ochtend gingen we redelijk vroeg op pad naar Garderen.
En toen we daar kwamen ( mijn zus zei het al dat we er al eens geweest waren ) zag ik dat mijn zus gelijk had. Landgoed Garderen, heeft een mooie rijke tuin om het landgoed met oude en mooie bomen. De herfstkleuren waren nog best ver te zoeken... hoer recht is een boom die wat rood kleurt.
We gingen achter mensen aan, en eentje leek wel een boswachter en we dachten dat ze ook wel voor de herten zouden komen. We liepen over een mooi pad en paddenstoelen genoeg al. Hier is mijn zus met haar nieuwe Iphone het mooi's aan vastleggen.
We gingen meteen op weg om de herten te ontdekken. We hoorden nog niets. Maar de natuur was al zo mooi !Het pad stond al vol met paddenstoelen. En tussen de bossen was er af en toe een weilandje. Dat zijn de plekken waar de herten zijn als de mannetjes met elk jaar vechten om de vrouwtjes. We zagen wel een hert met een machtig gewei en 1 of 2 vrouwtjes. Maar ze zagen ons ook en maakten zich snel uit de voeten en ze waren te snel om op de foto te zetten.
We zagen wel een geschubde inktzwam !


 Dit zijn een beetje de stukjes weiland die men bedoelde, maar er was weinig te zien aan herten.We waren niet de enige die op pad waren. We kwamen een fotograaf tegen met grote toeters van telelenzen. Ik vroeg of hij al wat gezien had en hij vertelde dat er verderop een paar herten op een open plak waren.

Toen we een stukje verder liepen zagen we in de verte een Hinde met een jonkie langs de bosrand lopen.De Hinde stapte met een snelle en gracieuze pas over het gras. We hadden beide dit nog nooit zo gezien. Het leek wel alsof het ene ballerina was.
En ze hadden ons nog niet gezien en gingen rustig verder met zijn tweeën.Maar het feest was al snel over....want ze had ons nu wel gezien en beiden gingen ze snel het bos in.


De zon begon erbij te komen.


Het daglicht begon binnen te stromen door het bos.We kwamen langs een schuur en de zon piekte net als het dak, wat een mooi gezicht was. Mijn zus vertelde dat er een fotowedstrijd was van het Gelders-landschap. Daar kon ik deze foto wel naar sturen. Maar toen ik het later las, mocht de foto maar 1 mb groot zijn en je moest je familie en vrienden mailen om op je foto te laten stemmen. Nou...toen hoefde het voor mij al niet meer.We besloten om niet het bos verder in te gaan, maar weer terug te gaan naar Landgoed Garderen omdat er een mooie mist hing en dat een mooi stuk was met dat landhuis en de prachtige bomen. En met de mist is dat erg fotogeniek !
En aan de overkant van de weg, daar kwamen we dan in het park van het landhuis. Zo mooi met de mist nu ! Het geeft hele aparte effecten.Nu was het net alsof mij camera schilderde met licht ! IK had een andere 2e hands camera gekocht, een Canon 6D ( en dat is een full frame camera ) en met ene mooie occasion telelens. De telelens ( 100-400mm )was een mazzeltje, want hij was goedkoper omdat er een stofje onder de voorste lens zat. Dat zie je niet als je foto's neemt, dus ik was er blij mee.Het lijken wel pastel-tinten.
Het was echt een bijzonder mooie ochtend op een bijzondere plek !
De bomen in de mist geven een heel mooi sfeertje. Natuurlijk met nabewerken heb ik ook de foto wat zachter gemaakt, zodat het meer dromerig wordt.De mist begon al minder te worden omdat de zon steeds krachtiger werd.Hoe zet je een mammoetboom op de foto ? Nou een groethoek lens en dan nog een heel stuk naar achteren lopen om hem compleet er op te krijgen.
In de USA heb je bomen  zo dik waar een auto doorheen kan.
IK heb zelf ook een mammoetboom gehad. Ze zijn mooi en bijzonder. Ze hebben een hele zachte bast... vol vocht en blijven het hele jaar groen.
In de USA heb je vaker natuurbranden door bliksem ed, en deze boom heeft daar weinig last van, door zijn vochtige zachte bast verbrand hij nooit echt. Het is ook zo, dat de boom kegels maakt *( net als bij ons de dennenbomen etc )
EN wil een zaadje ontkiemen, dan moet de kegel met vuur in aanraking geweest zijn. Bijzonder he ?!


Het onderaanzicht.Sommige beuken waren al wat meer aan het kleuren door de herfst.


Dit zijn de machtige voeten van een beuk en hij heeft groene sokken aan !

En wie er ook was, was mevrouw de Vliegenzwam Mooi aan de overkant van een beekje stonden er een stuk of 6, niemand kon erbij, dus waren ze redelijk gaaf nog !En dit is nu ook het voordeel van een grote telelens.... dichtbij halen wat ver weg is :)

Ze stonden echt de show te stelen !Na koffie gedronken te hebben in een prieeltje zijn we weer het bos in gegaan voor de paddenstoelen. Dit is een Boleet, een buisjeszwam.


Er was ook nog een watertje waar Mandarijn-eenden waren, Nelly haar lievelings-eenden.Geen idee weer welk soort dit is, ik vond ze wel mooi vanwege de oplichtende randen.We vonden allebeide deze wel mooi, met de spikkels op zijn hoed.
Maar de naam opzoeken is echt een hel.
U mag het zelf ook eens proberen op:

http://kijkhiereens.nl/plaatjeszwammen.htmlDit is zijn zijaanzicht. Hij heeft van onderen een dik lichaam ( steel ).

Dat deze boom nog leeft. Zoveel wortel of lianen die tegen zijn stam oplopen.
Meestal is het klimop,  maar kon dit niet echt herkennen.

Dit is volgens mij een gele-knol amaniet, giftig als de pest.
Meeste paddenstoelen zien er smerig uit met aarde bedekt, dat komt als het hard regent de aarde hoog opspat.

Zwavelkopjes in het donkere bos.
Dit lijken wel geschubde hongingzwammen .
Foutje van de natuur een siamese boleet.


Een ingedeukte kleine parelstuifzwam.
Dit zijn Amethistzwammen, ze heten ook wel rode koolzwam. Nelly appte met haar baas ( post-nl ) en had daarbij ook deze foto gestuurd en haar baas wist de naam ook nog. Net als van een geschubde inktzwam, Grappig en ja ! Je kan ze nog eten ook, maar we hebben ze maar late staan :)
Ze staan eigenlijk altijd waar beuken groeien, daar hebben ze een samenwerkings-verband mee.

Dit is een grote Stinkzwam. Een beetje een fallus-symbool :)
Hier is er nog eentje, maar nog met stinkende smurrie op zijn kop. Daar komen heel veel vliegen op af en de paddenstoel zelf ruik je vaak al op afstand !
 Dit is ook één van mijn lievelingspaddenstoelen. Het Plooirokje. Dit is een jong exemplaar nog.
Dit is het Plooirokje als zij volgroeid is.
Deze stonden midden in het donkere bos, dus door de donkerte moeilijk op de foto te krijgen.

Mijn zus ontdekte een ei.... en net alsof de dooier er uit loopt en vroeg mij om er een foto van te maken. Later kwam ik er achter dat het een duivels-ei was. Als je deze ronde vrucht" door de midden snijdt, dan zie je een stinkzwam geheel er in zitten. zelfs met de groene spurrie er om.
Je hebt heel veel Mycelia soorten en dat zijn bijna de kleinste paddenstoelen die je kunt vinden. Ze groeien op hout, maar kunnen ook uit een blad komen. Ze zijn altijd heel teer en met een slanke steel.
Zwavelkopjes zijn de meest voorkomende paddenstoelen denk ik, je ziet ze echt overal ! Hier wat jonge paddenstoelen en nog jongere die achteraan staan.
Na de flinke wandeling gingen we weer naar het huisje. En toen zagen we dat de vogels het voer op de tuintafel hadden gevonden.
Kon ik mooi mijn telelens uitproberen, door het raam heen.

Hier een Pimpelmeesje.


Ook de grotere Koolmees was van de partij.


Maar niet alleen vogels kwamen op bezoek....zowaar was er een Eekhoorn !
Hij was alleen wel erg snel !

Hij kwam niet voor het vogelvoer, hij zocht echt eikels.
Nadat ik even een poos geslapen had, gingen we nog even een rondje in het park lopen en zie hoeveel zwavelkopjes we tegenkwamen !


Want ook in het park waren mooie stukken met groen.


Nelly ontdekte van een afstandje een grote groep Vliegenzwammen.
De witte stippen op de vliegenzwam zijn eigenlijk restjes van het "ei "waar het uit komt en die stukjes liggen los op de hoed van de paddenstoel.
Als het een periode veel regent, spoelen de witte stippen weg ( welke eigenlijk zo karakteristiek zijn voor de soort ).Bij het meertje van het park zagen we nog twee Aalscholvers hun vleugels aan het drogen.
Toen we later weer in het huisje waren, was onze mooie Eekhoorn er ook weer !
De volgende dag gingen we naar Hattum om daar langs de Ijssel te lopen.
We waren voor zonsopkomst al op pad en tijden het rijden kleurde de lucht roze-rood.Het was jammer dat deze dag erg bewolkt was en best guur met de wind erbij.
Nelly doet "abby road " van de Beatles. 


Nabij Hattem zegen we nog een "groen huis "!


Dit arme schaap had het koud, ze warme jas hadden ze iets te vroeg afgenomen.


Deze afgezaagde boom is niet voor niets omgezaagd, hier zie je dat een boom vanuit zijn kern kan rotten !
Hattem ziet er leuk uit, zelfs een stadspoort.
We konden eerst niet zien wat dit nou voorstelde. Maar thuis zag ik dat het een mannetje was die zijn behoefte moest doen !
In het landschap langs de Ijssel staat deze mooie beuk !


Een Plataan met een grove aparte schors


Langs de oevers van de Ijssel zagen we groepen best grote Parasol zwammen.  Dit zij nog jonkies.
Hier een volwassen exemplaar. Op de achtergrond zie je de andere groepen Parasol-zwammen.


Langs de oevers stonden ook hele mooie knotwilgen.


Eenmaal weer thuis, zagen we deze vrouwtjes Merel snoepen van de vetbol.


De volgende ochtend gingen we weer huiswaarts. We gingen nog wel even langs de "Leuvense bossen en veld ".


Normaal loopt hier een natuurlijke beek en ik had gedacht dat hij deze keer wel weer met water gevuld zou zijn. Maar helaas, nu al de 2e jaar op rij is de beek verstoken van water en waarschijnlijk door de warmere zomers.
Gelukkig waren er wel veel paddenstoelen op de omgevallen bomen.
Bloeiend hout.


Als je verder loopt, kom je bij een mooie zandverstuiving uit.


Het is een mooi stukje. Maar pas op, als je op een mos-achtig stuk komt, dat is spekglad en je kan zo omvallen.
Zelfs op dit droge stuk vind je zelf een Vliegenzwam !
Op de zaagvlakken van omgezaagde boompjes vind je de mooiste korstmossen !
Gelukkig ook hier Vliegenzwammen te vinden en met witte stippen.
Hier zou ik wel willen wonen, klein en midden in het bos !

wordt vervolgd !!