Ik was vorige week vrijdag al naar de dierenarts geweest, na zelf een poos geklooid te hebben
Gijs had al maanden last van jeuk en korstjes op zijn rug en hij had zelfs zijn haren weg-gelikt op het deel rug overgang staart.
Ik dacht eerst dat hij dat kreeg van het dieetvoer van Doppert ( mijn lieve rode kater die een te snel werkende schildklier heeft ).
Dus ik had voor Gijs speciaal voer besteld waarbij de eiwitten bewerkt zijn zodat het lichaam ze niet meer herkent als allergeen.
Dat leek goed te helpen.
Ook denk je altijd aan vlooienallergie, dus elke maand anti vlooiendruppels in zijn nek.
Zijn haar was weer terug gegroeid, maar hij bleef krabben.
Dus toch maar naar de dierenarts...iets waar Gijs een hekel aan heeft, want onderweg zit hij dan continu moeilijk te miauwen en schreeuwen.
Bij de dierenarts ( deze keer een andere dan waar ik altijd naar toe ging, vanwege de prijs ) heeft de dierenarts alles goed onderzocht en bekeken en gevoeld ( Gijs had meerdere plekjes korstjes ).
Ze heeft hem natuurlijk ook met de vlooienkam gekamd en ja hoor... ze vind zelfs een levende vlo !!!!
En dat ondanks dat ik hem elke maand strak druppelde.
De dierenarts vertelde mij dat de meeste vlooiendruppels niet meer werken, omdat de vlooien resistent geworden zijn. Dat had ik wel gemerkt met Frontline.
Ze vertelde dat Stronghold het enige middel is wat nog goed werkt en dat kan je alleen kopen bij dierenartsen op recept.
Dus dat heeft hij gekregen en toen meneer daar de show stal...zag ik ook een bewegende rijstekorrel aan zijn kont hangen ! Een worm dus !
Dus kreeg hij ook een anti wormen pil toegediend.
En voor de jeuk kreeg hij een prik met corticosteroïden wat wel een paar weken werkt.
Eenmaal thuis en het weekend wat volgde zag je aan Gijs dat hij zijn rust pakte en weer goed in zijn vel zat.
Hij krabde een stuk minder en veel beter gehumeurd !Want de laatste tijd begon hij vreemde dingen te doen...zoals op de koelkast slapen etc. ( en hij weet dat dat niet mag van mij ).
Ik vroeg aan de dierenarts hoe dat nou kan...de rare gedragingen.
Ze vertelde dat als ze ergens gaan liggen en als ze daar elke keer jeuk krijgen dat ze dan op een gegeven moment denken dat het aan die plek ligt en gaan dan rare plaatsen opzoeken in de hoop dat ze daar geen jeuk krijgen.
Zondagavond merkte ik op dat hij de hele tijd aan het slikken was.
En dat hij dan op een gegeven moment slijm braakte.Ook al had hij net gegeten.... en 10 minuten later dat slik gedrag en braken weer ging vertonen, kwam er nooit eten mee. Dus het is niet iets in zijn slokdarm en maag.
Hier een filmpje van Gijs als hij slijm braakt.
Verder leek hij helemaal in orde...alleen dat slikken en slijm overgeven.
Ik hoorde van mijn zoon Robert dat een kat bij Hanneke ooit eens hetzelfde had, maar ook wat benauwder was. Die had een grasspriet welke vast bleef zitten en de dierenarts heeft dat er toen onder narcose uit gehaald.Maandag toch maar naar de dierenarts gegaan, want het zou zomaar kunnen dat Gijs dat ook had. Sommige grassen hebben aan de zijkant een soort haakjes...en als de grasspriet verkeerd terecht komt, kan hij vast blijven zitten.
Afijn... de dierenarts heeft in zijn bek gekeken etc...maar kon niets vinden.
Toch maar primperan tabletjes mee... dat is tegen misselijkheid.
Die hielpen niets jammer genoeg.
Nou... dan moeten ze maar onder narcose kijken.
Ik had een afspraak voor woensdagochtend gepland, want Gijs moest nuchter verschijnen.
En dat is best wat gedoe als je 2 katten hebt... en als de ander een kat is die alleen maar honger heeft ! :)
In de middag leek het toch beter te gaan met Gijs , dus de afspraak maar weer afgebeld.
Maar woensdagochtend was hij toch weer aan slijmbraken en hij leek pijn te hebben. Weinig activiteit had hij en bleef je alleen maar aankijken met geknepen ogen. Gijs was duidelijk anders.... Toch de dierenartspraktijk op het Grevelingenmeer maar weer gebeld en verteld dat Gijs nu ook zieker leek en of ze alsnog konden kijken onder narcose.
Hij had ook weinig gegeten en kreeg primperan tabletten die de peristaltiek bevorderen dus als hij over 6 uur gebracht zou worden, dan zou zijn maag leeg genoeg zijn. Dus dat durfden ze wel aan.
Dus Gijs in het begin van de middag weer gebracht en als ze een gaatje hadden dan gingen ze kijken onder narcose. IK had een brief voor de dierenarts afgegeven bij de assistente. Daar stond in als ze niets in het keelgebied konden vinden of het raadzaam was een röntgenfoto te nemen of... bloedonderzoek, om te kijken of ontstekingsparameters verhoogd waren.
In de namiddag belde de dierenarts mij op met de mededeling dat Gijs best een puzzel was. Ze konden niets vinden. Keel was niet geïrriteerd, ze konden alles goed bekijken onder narcose. Dus er zat geen grasspriet ergens vast.
Toen ik hem weer ophaalde, liet de dierenarts de röntgenfoto zien en het enige wat er misschien niet goed was, was dat er mogelijk een verdikt bloedvat was in de long en met een beetje fantasie was het onderste deel va de long een beetje witter. Maar ze zou de foto nog doorsturen naar een collega die betere apparatuur had om de foto te bekijken.Ook de bloeduitslagen liet zij mij zien en alleen een speciaal soort witte bloedlichaampje was verhoogd (* eosinofielen ). Gek is, dat ik dat ook al jaren heb en bij den mens is het verhoogd als je ergens allergisch voor bent). Bij de kat is het een teken dat hij een parasiet heeft !!
Ze vertelde dat gastritis ( ontsteking van maagslijmvlies ook wel dit soort klachten kon geven, dus ze wilde Gijs ook voor een paar dagen een zuurremmer meegeven ( Zantac ). En tevens had ze hem een prik gegeven tegen de pijn.
Het zou kunnen passen bij longworm. IK dacht dat alleen koeien en paarden dat kregen...maar helaas tegenwoordig katten ook. En ze ziet het steeds vaker.
Vroeger was het alleen in Frankrijk, maar nu dus ook langzaam in Nederland aangekomen. Hier heb ik een mooi stukje waarin het wordt uitgelegd. ( link )
Slakken eten oa ontlasting van honden en katten en als dat eitjes bevat van een longworm, en de kat eet een stukje plant ( of gras ) waar een slak overheen gegaan is... dan krijgt hij de eitjes binnen en begint de ellende.
Soms hoeven ze helemaal niet zoveel klachten te hebben.
Deze onderzoeken en medicatie / narcose en alles bij elkaar die dag kostte 188 euro. Ik zei dat valt mij nog mee !
IK vertelde dat ik altijd bij een andere dierenarts liep en dat die erg duur geworden was. Een verhaal van mijn buurvrouw die laatst haar kat daar naar toe bracht, omdat er een flap van zijn neus ( huid ) los lag na een gevecht.Als ze dat gingen hechten, dan moest de kat onder narcose en zou het 350 euro kosten. Nou, zei mijn buurvrouw, dan wordt hij maar minder mooi en laten we het zo. Wel wilde ze dat de kat pijnstilling kreeg en anti biotoca.
Tegenwoordig worden soms belachelijke prijzen gevraagd. En dierenartsen mogen hun prijzen zelf bepalen.
Ik vertelde dat ook tegen de dierenarts die Gijs behandelde. Ze schrok ervan.
IK zei ook dat ik bang ben dat straks alleen rijke mensen nog dieren kunnen houden, en dat mensen aan de onderkant van de samenleving dit niet kunnen bekostigen.
De trend is ook steeds meer dat je een verzekering neemt voor je dier.
Maar ook die zijn niet te betalen en hebben vele uitsluitingen.
Een kater van 12 jaar of ouder kun je al niet verzekeren ( teveel risico denk ik ).... misschien wel als je een mega premie betaald.
De drie keer in 1 week naar de dierenarts heeft mij wel ong 400 euro gekost bij elkaar. Maar tja.... natuurlijk heb je dat over voor je dier !
Ben blij dat ik straks wat meer financiële ruimte heb door een soort van ontslagvergoeding.
Arme Gijs... hoop dat hij snel weer beter wordt.