maandag 24 februari 2020

Gaat lekker hier ! Nu ook Doppert ziek en zelf een verdikte onderkaakspeekselklier................. zondag 23 februari 2020.... en vervolg.

Zaterdagavond merkte ik dat Doppert ook ziek was.
Rond etenstijd in de avond is hij vaak binnen, omdat zijn eten er dan aan komt. ( speciaal voer zonder jodium in verband met zijn te snel werkende schildklier en hij krijgt gekookte kipfilet in stukjes ).
Maar deze keer ging Doppert buiten in de regen slapen.
Als hij dat gaat doen, dan weet ik al dat er iets niet goed is.

Dus ik heb hem naar binnen gehaald, maar daarbij was hij al panisch en haalde mijn hand open.

Daarna dus verplicht binnen, want buiten in de regen slapen gaan we niet
doen ! Hij vertoonde hetzelfde gedrag als Gijs van de week. Veel slikken en niets eten of drinken.
In de nacht dat ik sliep, sliep Gijs naast mij op het bed. Maar in de nacht als ik er uit was, hoorde ik ook Doppert.
Toen ik in de ochtend opstond zag ik dat hij onder mijn bed aan bivakkeren was. Het lijkt mij koud op zo een laminaatvloer.


Hij heeft dus hetzelfde als Gijs, maar Doppert heeft geen corticosteroĆÆden injectie gehad. Want daardoor gaan katten ook meer eten en drinken en dat was een geluk voor Gijs... die bleef ondanks dat slikken en slijm spugen wel gewoon dooreten.
Dus ik denk dat de "longworm- infectie " niet de juiste diagnose is, want het is wel heel toevallig dat Doppert het nu ook heeft een aantal dagen na Gijs.

Dus ik heb hem met de stofzuiger naar de kamer van Robert gejaagd en dat lukte.
Daar heb ik een wat ouder dekbed op de grond gelegd en natuurlijk ook de kattenbak. Doppert zag er niet uit, allemaal slijm aan zijn onderkin en dat zag er zwart uit.
Probeerde dat schoon te maken met een washandje, maar dat mocht niet.
IK had van Gijs nog een half pilletje over tegen de misselijkheid, maar doppert is gewoon heeeeeeel erg angstig en probeert er op alle manieren onderuit te komen. Dus weet niet of dat pilletje nu aangekomen is.

Wat ik uit ervaring weet is, dat als je katten een klein beetje valium geeft, dat ze vaak daarna weer gaan eten ( ze krijgen een eet-kik ervan ).
Ik had ook het idee dat Doppert pijn had bij het slikken, dus had een klein beetje metacam in een spuitje gedaan en ook de 2 mg valium fijngemaakt en er aan toegevoegd.

Ik heb een handdoek gepakt en die heb ik om Doppert heen gedaan, zodat hij niets meer met zijn poten kan doen en toen het spuitje gegeven in de bek. Maar ook daarvan wist ik niet hoeveel aangekomen was, omdat hij de helft weg liet lopen via zijn wang.
Na een half uur gaan kijken bij hem en hij lag op zijn zijde onder het bed van Robert. Hem daar onderuit getrokken en ik had zijn voerbak met Sheba kuipje met kip mee, en daar wilde hij graag naar toe.
Maar door de valium lukte dat niet ( zo zie je dat elke kat weer anders reageert ) want hij kon niet echt meer goed op zijn benen staan, de arme ziel. Ik heb hem ondersteund en zo kon hij wel eten en hij at alsof hij echt grote honger had ! Dat was al een winst !
Later heb ik nog wat eten gebracht, en het hem deels laten opeten, niet teveel , want anders komt het er weer uit.

Tussen de middag heb ik op Robert zijn bed geslapen, zodat de Dop niet alleen was en hij haalde kopjes aan mijn hand en begon te spinnen.

In de avond heb ik nog een poosje bij hem gezeten en hem aangehaald en toen ging hij spontaan naar de etensbak en begon aan zijn brokjes te knabbelen. Maar bij het slikken, hoor je dat het moeizaam gaat alsof het erg pijn doet :(

Toen ik op de grond even naast hem lag, zag ik onder het bed dat hij overgegeven had. Hmmm. Ik hoop wel dat hij toch wat naar binnen gekregen heeft. Op de kattenbak kon ik zien dat hij geplast had.


Als ik mijn houtkachel stook, wordt het in de kamer van Robert wat warmer omdat de pijp door zijn kamer loopt.
Hij lag ook lekker op het blauwe dekbed van Robert.


Met het middageten had ik een rare pijn in mijn tong aan de linkerkant. Alsof er een steentje zat daar, wat ik niet kon zien of voelen.
Maar na / tijdens het avondeten zwelde mijn onderkaak speekselklier behoorlijk op ! Raar gezicht in de spiegel. Afijn... op internet gezocht wat het kan zijn en ik denk dat ik een speekselsteen in een afvoergang van de speekselklier heb. Als je dan tijdens het eten veel speeksel aanmaakt, dan kan de klier het niet snel genoeg afvoeren en wordt dat dik.
Lekker !! Heb ik weer !  Ik weet dat mijn vader ooit geopereerd was aan een speekselklier. Je krijgt het er dus gratis bij via de genen van je ouders :(

IK heb gelezen dat je de klier goed moet masseren en dat zo een steen er ook spontaan uit kan komen en als ik onder mijn tong voel, dan zit er een klein hard stukje in 1 van de gangetjes waar het speeksel uit komt.

Ik heb geen zin om naar de huisarts te gaan, maar gisteravond had ik ook hoofdpijn aan de linkerkant .
En maandagochtend voelde ik dezelfde hoofdpijn en ook een druk op mijn oor aan de linker kant.Vanmorgen toen ik Robert zijn kamer binnen kwam was het weer hetzelfde. Doppert lag weer onder het bed en zijn bek zat weer vol speeksel of slijm.
IK heb daarna weer met een spuitje 2 mg valium gegeven en weer werkte het.
Nu een half kuipje sheba met wat water erbij en hij at deels de sheba op. Daarna heb ik het maar even weggezet, omdat hij anders weer teveel eet en ik wil niet dat hij zijn eten uitbraakt.
Hij stinkt ook enorm uit zijn bek....

Als hij het morgen nog steeds als een dood vogeltje onder het bed zit ga ik maar weer naar de dierenarts. Deze keer met Doppert. 

Tussen de middag weer op Robert zijn bed gaan liggen en de Dop kwam zelfs op het bed om aangehaald te worden !
Dinsdag 25 februari 2020.

Nog steeds ligt Doppert onder het bed van Robert.

Vanmorgen heb ik geen valium gegeven, maar iets tegen de pijn, Tolfedine, dat had ik nog van een keer dat Gijs een stuk van zijn staart er af was. ( is een NSaid achtig medicament, slecht voor je nieren ook en je maag ).

En ik had in mijn medicijn-doos voor de dieren nog een tablet tegen de misselijkheid ( Cerenia 1 x dd een halve tbl ).


Het is jammer dat het altijd zo een gevecht is om hem pillen te geven. Ondanks dat ik hem baker met een handdoek weet hij altijd een poot eruit te krijgen en die in je hand te zetten. Maar ik vind het ook vervelend omdat je vertrouwensband die je met je kat hebt verziekt wordt.
Doppert is nu eenmaal een bange kat. Zal ook nooit jagen en als je een dood vogeltje ( van Gijs ) bij hem neer legt dat wordt hij er bang van.
Enige wat er op zijn prooilijst staat zijn vlinders !
Verder is Doppert een super lieve kat die niemand kwaad doet.
Ik denk ik dat hij onzeker is.

Nou eens kijken hoe de dag gaat, anders morgen naar de dierenarts denk ik
Alhoewel hij nu een uurtje na de medicijngift zonder valium ook aan het eten gaat ( fijn gemalen kipfilet rauw ).
Doppert verzorgd zichzelf ook niet als hij ziek is... dus hij ziet er erger uit dan nodig is.Ik kreeg een mail van mijn zus, dat bepaalde anti alg middelen om het terras weer schoon te krijgen ook zeer schadelijk kan zijn voor katten. Ze likken het op en krijgen erge brandwonden. Zie het verhaal de link hieronder:

<iframe src="https://radar.avrotros.nl/embed/3430/?no_cache=1" width="560" height="315" frameborder="0" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe> VERVOLG  WOENSDAG 26 februari 2020 :


Vandaag met Doppert naar de dierenarts geweest, want hij knapt niet op.

Bij de dierenarts was Doppert natuurlijk heel erg bang, hij wilde zijn mandje niet uit.
De dierenarts zei ook, dat dat van Gijs dus ws een virusinfectie was en dat Doppert die nu ook heeft.
IK heb verteld dat Doppert een minder goede weerstand heeft, omdat hij ook eens een stomatitis heeft gehad ( ontsteking van de mond met overal zweertjes ) door het Calci-virus en dat is een virus wat je nooit meer kwijt raakt en wel weer de kop op kan steken als de kat een andere infectie krijgt en dat is nu aan de hand. Doppert had 39,6 C een beetje koorts. Zijn longen waren schoon, maar ze hoorde veel slijm in de luchtpijp heen en weer gaan met de ademhaling.  En Doppert had groen snot wat zijn neus en ogen uitkwam. Dus hij had er een bacteriĆ«le infectie bij gekregen.Hij moet dus aan de anti biotica en heeft op mijn verzoek een depot injectie gekregen van Augmentin en de injectie is genoeg voor 3 dagen. Maar een kat moet zeker 5 dagen anti biotica krijgen, dus in het weekend volgen nog 2 dagen met pillen. Tevens krijgt hij Metacam, dat is een pijnstiller maar ook een ontstekingsremmer.

Bij terugkomst de Dop weer in de kamer van Robert gedaan en had hem later wat sheba met kip gegeven, waarvan hij het meeste alleen de sap weg likte  en nog een klein beetje ervan at.
In de avond water wilde ik hem geven met een spuitje, en toen kwam er een hoop slijm uit. Hij verslikte zich in het water  en daarna kwam er een hoop slijm uit in lange draden aan zijn kin en ondanks dat het helder is, stinkt het enorm !
Ik maak mij best zorgen om hem.... hij is best gammel al ( Calci-virus, slechte kiezen en een te snel werkende schildklier en al  beetje  op leeftijd. Rode katten blinken niet uit in gezondheid vaak )

Robert zijn kamer stonk ook naar dat slijm. Dus dat moet ik goed schoonmaken dus vrijdag.

 Vandaag ( donderdag 27 februari )  in de ochtend zijn Metacam gegeven tegen de pijn en de ontsteking en natuurlijk was dat weer een drama, want Doppert wil geen spuitjes en pilletjes !
In de ochtend vond ik hem er niet beter op worden. Zijn oog zat dicht met prut, en dat schoongemaakt met een gaasje met water. Maar vervelende is, hij at en dronk ook niet meer, wat voor lekkers in ook neerzette. :(
Tussen de middag ook nog wat aangeboden, maar helaas. Hij blijft ook onder het bed, want hij vertrouwt mij niet meer. IK dacht.... als het zo blijft, dan ga ik morgen weer naar de dierenarts.

Rond een uur of 15 uur weer bij hem gaan kijken en hij zat op het kleed. Maar als ik hem probeer aan te halen, dan gaat hij al gauw weer naar een plek waar je hem niet kan pakken. Terwijl ik hem alleen maar wilde aanhalen.
Onder het bed heb ik zijn waterbakje aangeboden en hij ging zowaar drinken !!
Dat vond ik al heel wat !! Later zijn sheba met kip naar hem toegeschoven, hij ruikt er aan, maar dat is alles. Toen ben ik naar beneden gegaan en heb zijn waterbakje gevuld et water en wat magere melk, en zowaar hij dronk alles op !  Natuurlijk kan hij daar diarree op krijgen, maar dat krijgt hij sowieso wel van de augmentin ( anti biotica ). Daarna weer naar beneden en een schaaltje wat verse kipfilet (fijn gehakt) en beetje water erbij gedaan. Ook daar at hij de helft van op !  Daar werd ik wel blij van ! Hij ziet er niet uit, maar ik hoop dat hij de bocht nu genomen heeft.


Niet schrikken van de foto, maar zo ziek is hij ! En ik kan het wel schoonmaken, maar daar wordt hij dan zo paniekerig van, dat ik het maar laat. Morgenochtend misschien als hij weer Metacam krijgt per spuitje in zijn bek, dan het ook en de kin weer schoonmaken.