vrijdag 20 maart 2020

De Corona-crisis...........................vrijdag 20 maart tot en met 7 april en het begin van de lente.


Soms denk ik wel.... misschien is het wel een virus gemaakt door de Chinese overheid, om op deze manier heel veel ouderen om zeep te helpen, en is het uit de hand gelopen en de wereld overgegaan !?

Geen idee of ze pensioen hebben in China. Maar het is een mooie manier om van alle ouderen af te komen.... nu wereldwijd dus. Wat overblijft zijn jonge mensen, die vaak nog steeds werkzaam zijn, en niet een groep die alleen maar niets doet en profiteert.

Misschien is het wel uitgevonden door pensioen-maatschappijen, het scheelt ze miljoenen aan geld wat ze niet hoeven uit te keren :)
Sowieso is het wel goed voor de aarde, minder mensen op de planeet die al overbevolkt begon te raken !
Wat we nu overhouden zijn de productieve mensen.

Het zijn slechte gedachten spinsels.... maar wie zegt dat ze niet waar zijn ?
Een virus die jonge kinderen bijna niets doet en volwassenen worden wel ziek, maar niet zo erg als mensen die boven de 60 jaar zijn. Het is wel een knap staaltje werk van de natuur.
Het is een discriminerend virus !
Je ontkomt er niet aan.... de corona-crisis.
Gister las ik een bericht in de Lancet, een toonaangevend blad voor medici uit de UK en werd er niet blij van.


Daarin stond dat mensen die ace -remmers gebruiken en mensen die orale anti diabetes medicijnen gebruiken vaak veel zieker worden en een slechtere outcome hebben als ze besmet raken en dat de mortaliteit in deze groep veel groter is.

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30116-8/fulltext

Van de mensen die ACE remmers gebruiken en hypertensie hebben zie je een mortaliteit van 23 % en mensen met diabetes en orale anti diabetes medicijnen gebruiken 16% meer doden vallen.

Heb in een E-consult gevraagd of mijn huisarts de ACE-remmer die ik gebruik om wilt zetten naar een calcium antagonist zoals Isoptin SR 120 mg.
Hoop dat ik snel een antwoord krijg. ( want daar is mijn huisarts niet zo goed in ).

Maar het heeft allemaal wat teweeg gebracht het coronavirus.
Vele landen hebben een lockdown afgekondigd en als je in Frankrijk zonder toestemming-briefje rondloopt krijg je zelfs een boete.
Je mag alleen de deur uit om naar de apotheek te gaan of om boodschappen te doen.

Vanmorgen las ik een bericht dat Albert Heijn dat ze een boodschappen uurtje gaat instellen voor mensen ouder dan 70 jaar. En dat is dan van 7.00 uur tot 8.00 uur in de ochtend ! Wordt vroeg opstaan voor de oudere medemens ! :)

 Op NU.nl stond vanmiddag de laatste cijfers mbt besmettingen en doden vandaag 20 maart:

Als gevolg van het coronavirus zijn nu 106 mensen in Nederland overleden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Dat is een stijging van 30 ten opzichte van donderdag. Daarbij zijn 534 nieuwe besmettingen bevestigd en staat het totale aantal bevestigde besmettingen nu op 2.994.

Van de positief geteste mensen zijn 725 personen werkzaam in de zorg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat zorgmedewerkers vaker worden getest dan andere groepen. In totaal zijn 634 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. De overledenen zijn tussen de 63 en 95 jaar oud.


Op de NOS site staat een bericht over de asociale Nederlanders :

Belgische Ardennen gaan op slot voor toeristen

In de Belgische Ardennen worden vakantieparken, pensions en kleine hotels gesloten. De burgemeester van Stavelot, Thierry de Bournonville, heeft de maatregel genomen omdat vooral Nederlandse toeristen zich niet aan de regels houden. Het gaat onder anderen om wielrenners die het samenscholingsverbod niet respecteren. Volgens de burgemeester moet iedereen zich aan de regels houden, dus ook de toeristen, omdat de maatregelen anders geen effect hebben.
In België geldt een samenscholingsverbod van meer dan twee mensen. Fietsen in groepen is verboden. Ook in verschillende winkels in plaatsen als Stavelot, Malmedy, Waimes, Stoumont en Trois-Ponts hielden mensen zich niet aan de regels, doordat ze met te veel mensen en te dicht op elkaar boodschappen gingen doen. Volgens de burgemeester is er sprake van een "totaal gebrek aan burgerzin", waardoor de politie moest ingrijpen.

Het zal weer niet zo zijn. En wielrenners en mountainbikers zijn vaak ook de meest asociale groep ( ook al is er geen crisis ).


Marokko roept noodtoestand uit, Nederlanders vast in Marokko ( NOS site )

Gister maakte de regering een maatregel bekend dat er geen bezoek meer wordt toegelaten in de verpleegtehuizen-tehuizen omdat hier de ouderen de meest kwetsbare groep is en men besmetting wil voorkomen.
Meestal scoort Nu.nl wel met de meest rare titels, maar deze keer is het de NOS. Als je goed leest mag je niet meer op bezoek meer bij ouderen in verpleegtehuizen, tenzij je stervende bent. Dus als je als stervende aan de deur komt van een verpleegtehuis, dan laten ze je binnen :)  (als je het al te letterlijk of te snel leest :)   )


Vrachtwagen chauffeurs mogen langer rijden ( om de supers te bevoorraden oa ) en ook een dag langer rijden om de bevoorrading beter te krijgen, want mensen blijven hamsteren.
Een chauffeur vertelde op radio 1 dat ze als "lepra lijders " geweerd worden bij supermarkten zoals de aldi en de lidl om daar naar het toilet te gaan. Ook wegrestaurants en tankstations weren de chauffeurs. Belachelijk eigenlijk. Wij kunnen niet zonder deze mensen. Dus de minister van Nieuwenhuizen heeft een oproep gedaan aan de supers en wegrestaurants om hun toiletten open te stellen voor de chauffeurs.
OP Nu.nl staat een bericht van de Rabobank:

Rabobank: Nederlandse economie belandt in recessie door coronacrisis
Economen van de Rabobank verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,2 procent zal krimpen door de coronacrisis. In deze voorspelling gaan de economen er wel van uit dat de crisis tussen april en juli onder controle wordt gebracht. Halverwege 2020 zou dan economisch herstel kunnen optreden.Ook stond daar een bericht over het aantal doden:

Dodental als gevolg van corona-uitbraak boven 10.000
Het dodental van Covid-19, die ziekte die het coronavirus veroorzaakt, is donderdagavond boven de 10.000 mensen gekomen. Volgens de Amerikaanse site Worldometers is het aantal officieel bevestigde dodelijke slachtoffers wereldwijd inmiddels vastgesteld op 10.025 mensen.

Vooral in Italië (427), Spanje (193), Frankrijk (108) en Iran (149) vielen er de afgelopen dag veel doden. In Nederland zijn op één dag 18 mensen overleden aan de gevolgen van corona.

Inmiddels zijn wereldwijd ruim 87.000 mensen hersteld van het coronavirus. Van de bijna 150.000 mensen waarvan het bekend is dat ze momenteel zijn besmet met het coronavirus, liggen er zo'n 7.500 in serieuze of kritieke toestand in het ziekenhuis.

Worldometers baseert zich alleen op officiële informatie van regeringen en gezondheidsinstellingen.
EU pompt 180 miljard euro in economie om klappen door coronavirus op te vangen


Overal ter wereld gaan de economieën op zijn gat. En de europese commissie wil de negatieve effecten tegengaan met 180 miljard euro in diverse economieën te pompen. En weer zijn de zuidelijke landen zoals Italië, Spanje en Griekenland zitten in een diepe recessie !

Maar niet alleen Europa doet dit, ook Amerika pompt miljarden in de economie.
Daar krijgt elke burger een bedrag van 1000 dollar in de hoop dat ze meer gaan kopen.

 --------------------------------------------------------------------------

Eindelijk worden de regels strenger. Afgelopen weekend wat het mooi weer en gingen een hoop mensen naar het strand bij Scheveningen en Bloemendaal, je kon over de mensen lopen zeg maar.
 Belachelijk dus. Deze foto is van de NOS site. En maandag heeft de regering ook extra maatregelen aangekondigd gelukkig, want mensen snappen het nog steeds niet.
Zelf moest ik gister in een fietsenwinkel zijn om een pakje af te halen en staan er rustig twee mensen bij de uitgang te praten met elkaar. Lekker handig als iemand de winkel uit wil.

Deze mensen hebben geen hersenen geloof ik !

 De extra maatregelen staan hieronder:

Een overzicht:


  • Alle bijeenkomsten, ook met minder dan honderd mensen, worden tot en met 1 juni verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.
  • Het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft staan. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Ook moet de 1,5-meter-regel in acht worden genomen.
  • Binnenshuis geldt vanaf nu: maximaal drie mensen op bezoek. Dat betekent dus dat veel verjaardagsfeestjes niet kunnen doorgaan. Ook binnen moet anderhalve meter afstand worden gehouden.
  • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Uitgezonderd zijn mensen met een 'cruciaal' beroep.
  • Winkels en openbaarvervoerbedrijven moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Te denken valt aan een deurbeleid. Ook vakantieparken moeten dergelijke maatregelen nemen.
  • Mensen met 'contactberoepen' als kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep tot 6 april niet uitoefenen.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, bijvoorbeeld parken, stranden of bepaalde wijken. Bij groepen van drie mensen of meer, gezinnen uitgezonderd, kan worden opgetreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro. Parken, stranden en campings kunnen worden gesloten.Ik zou begin mei met mijn zus naar een Landal huisje gaan ergens in het midden van het land.
Ben benieuwd of dat nog door gaat.

De berichten vanuit Italie zijn verschrikkelijk, als je soms korte flitsen van de IC ziet lijkt het wel een oorlogsgebied. Mensen sterven in eenzaamheid. 


Trump laat zich ook weer eens horen :

Beademingsapparatuur Philips

NOS Nieuws Economie Vandaag, 09:16
Zorgen bij Philips: neemt de VS 'Europese' beademingsapparatuur in beslag?

Philips schroeft de komende weken de productie van beademingsapparatuur in de Verenigde Staten op, maar het is onzeker of die apparaten ook aan Europese landen zoals Nederland kan worden geleverd. De Amerikaanse president Trump heeft een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act.Je mag het niet zeggen, maar waarom krijgt deze idioot geen corona ?
Hij wil eigenlijk het land over twee weken weer open, want de handel ( lees geld )  moet doorgaan !
De democraten houden het nog tegen ,maar voor hoelang.


En dan het nieuws van het RIVM:Minder nieuwe doden, meer ziekenhuisopnames


Wat betreft het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland meldde het RIVM vandaag een daling ten opzichte van gisteren. Er kwamen 34 doden bij, terwijl dat er een dag eerder 43 waren. Ook het aantal besmettingen steeg minder hard dan gisteren. Er zijn inmiddels 4749 coronapatiënten geregistreerd, van wie er 213 zijn overleden.

De afgelopen 24 uur belandden 242 coronapatiënten in het ziekenhuis, wat een dagrecord is. In totaal zijn nu 1230 mensen opgenomen of opgenomen geweest.

Het RIVM kwam vandaag ook met een nadere toelichting op de cijfers. Daaruit bleek dat zeker de helft van de overledenen een onderliggende aandoening had. Het vaakst ging het om hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk.

Voor de verspreiding van patiënten en beddencapaciteit is het Erasmus MC in Rotterdam een landelijk coördinatiecentrum begonnen. Vanuit daar bekijken zorgverleners iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.


Men hoopt onder de grafieklijn te blijven van Italie, want dat land kamt met de meeste doden wereldwijd.
Het is onbekend terrein welke we betreden met een crisis zoals deze. |

Nog nooit vertoond !


----------------------------------------------------
We zijn een paar dagen verder.... eindelijk lijken het aantal ziekenhuis opmames minder te worden.
Het aantal doden verminderd nog niet, en dat is logisch want dat loopt altijd achter.
Meeste mensen gaan trouwens niet door op de IC's in Nederland, maar gewoon thuis of in verzorgings - en verpleegtehuizen. Vandaag een stuk uit NOS site :

https://nos.nl/artikel/2329389-de-coronacijfers-van-4-april-minder-nieuwe-ziekenhuisopnames.html De coronacijfers van 4 april: minder nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 164 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er minder nieuwe sterfgevallen gemeld: 148. In totaal zijn nu in Nederland voor zover bekend 1651 mensen overleden aan het virus.
Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 336 toegenomen tot 6286. Die toename is aanzienlijk kleiner dan een dag eerder; toen werden er 502 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.
De piek in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de dagelijkse RIVM-meldingen was op 31 maart. Sindsdien was het aantal nieuwe opnames steeds lager. Het RIVM vindt het nog te vroeg om een neerwaartse trend te constateren. Voorlopig gaat het instituut niet verder dan de constatering dat de stijging door de overheidsmaatregelen is geremd.

NOS

Het RIVM wijst er op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven.
Het CBS publiceerde gisteren cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Peel en Maas

De meeste door de GGD gemelde coronapatiënten zijn nog altijd in Noord-Brabant, al lijkt de piek in die provincie al een tijdje gepasseerd. Daarna volgen Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.
De meeste ziekenhuisopnames per inwoner zijn in de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas, met 270 patiënten op de 100.000 inwoners. Ook in het Brabantse Boekel zijn er veel ziekenhuisopnames (250 patiënten op de 100.000 inwoners). Klik hier voor de interactieve kaart.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liep gisteren op naar 1324; 51 meer dan een dag eerder. Veertien van die 1324 patiënten lagen in Duitse ziekenhuizen. Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen coronapatiënten. De nieuwste cijfers komen om 16.00 uur.
Een dag eerder steeg het aantal bezette bedden nog met 82. De dagen daarvoor was het gemiddelde 100. In totaal hopen de ziekenhuizen morgen of begin volgende week 2400 IC-bedden beschikbaar te hebben, waarvan zo'n 1900 zijn bestemd voor patiënten met het coronavirus.
Ik heb zelf op de intensive care gewerkt en heb het te doen met de verpleegkundigen en artsen die nu daar moeten werken. Want de corona patiënt is een lastige patiënt.
Beademingsduur blijkt veel langer te zijn dan van een gewone bacteriele pneumonie.

Daar geld een mediaan van 1 week, maar bij Corona is dat zeker 3 weken, zelfs misschien wel wat langer. Het geeft ernstig veel longschade blijkt achteraf. Nogmaals... het is iets nieuws wat men nog niet eerder heeft meegemaakt. Dus we weten ook nog niet welke gevolgen het nog meer heeft op de lange duur.

Dit weekend worden er zomerse temperaturen bereikt, en men is bang dat veel mensen er op uit gaan.
Er is vrijdag een soort van campagne gestart waarin diverse mensen uit de politiek het er probeerde in te peperen... blijf thuis !! Ook natuurmonumenten en gemeenten deden mee.
Veel strandingangen zijn afgesloten en natuurgebieden idem.


-------------------------------------

Corona-nieuws van de NOS 7 april 2020:

https://nos.nl/artikel/2329702-de-coronacijfers-van-7-april-meer-doden-door-inhaaleffect-weekend.html

De coronacijfers van 7 april: meer doden door 'inhaaleffect' weekend

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 234 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is verreweg het hoogste aantal tot nu toe. Gisteren werden 101 sterfgevallen gemeld. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 2110 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.
De recordstijging is voor een belangrijk deel te verklaren uit sterfgevallen in en rond het weekend die pas later zijn gemeld. Dat effect is tot nu toe iedere dinsdag te zien in de cijfers, maar nog niet eerder zo sterk als nu.
nos
Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 292 toegenomen tot 7427. Dat is iets meer dan gisteren, toen er 260 opnames werden gemeld. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei gisteren dat er nog altijd meer coronapatiënten worden opgenomen dan er worden ontslagen.
Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen liep gisteren op naar 1409; 24 meer dan een dag eerder. Volgens Kuipers wordt de kans groter dat de 1900 Nederlandse coronabedden op intensive cares voldoende blijken te zijn, al staat dat niet vast. De nieuwste IC-cijfers komen later vandaag.
NOS
De helft van de opgenomen patiënten is 70 jaar of ouder, bij de overleden patiënten was de helft 81 jaar of ouder
Van alle personen die zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn er 55 jonger dan 20 jaar. Dertig zijn in de leeftijdscategorie 0 tot 4.
De jongste overledene is tussen de 25 en 29. In totaal zijn er elf mensen onder de 50 jaar overleden. Bij al deze overledenen was sprake van 'onderliggend lijden', wat wil zeggen dat ze ook (ernstige) andere klachten hadden.
NOS
Het RIVM wijst er steeds op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven. Het is dus lastig om de cijfers van dag tot dag te vergelijken. Over een reeks van dagen moet er wel een trend zichtbaar zijn.
Het CBS publiceerde vrijdag cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.Het lijkt een beetje de goede kant op te gaan, maar voorlopig houden we de maatregelen, zoals 1,5 meter afstand bewaren en sociale onthouding.

-----------------------------------------