zaterdag 28 maart 2020

De lente-brengers......... in de s'Gravelandse buitenplaatsen. 18 maart 2020.



Ik kom elk jaar wel vaker in de s'Gravelandse buitenplaatsen. In de lente is het daar mooi. Ze hebben bijzondere bomen en struiken staan daar, dat komt door de rijke mensen die vroeger in de buitenhuizen woonden.
Er komen bomen en struiken voor die je veel in Noord-Amerika ziet en Californië.
Niet alleen de lente is mooi in het gebied, maar zeker ook de herfst.
Er ligt genoeg dood hout waar paddenstoelen uitbundig kunnen groeien.
Alleen maak ik mij wel zorgen. In de 20 jaar dat ik daar kom zie ik steeds meer reusachtige beuken dood gaan. En er staan best kolossale bomen in de s'Gravelandse buitenplaatsen.






Dit is een bloeiende en uitlopende Lariks. De enige naaldboom die al zijn naalden laat vallen in de herfst. En op de uiteinde van de tak bloeit hij met een mooie paarse kegel.
Je ziet ook de uitlopende naalden in bosjes daar achter.













Ik dacht eerst dat het een bloeiende Thuja was, maar de rode uiteinden kon ik niet thuisbrengen, ik had ze nooit bij de Thuja gezien. Thuis op internet natuurlijk gezocht en het blijkt een Californische Cipres te zijn.
De manlijke kegels zijn karmijnrood en knotsvormig. Ze worden 5 mm lang en zitten aan de toppen van de twijgen. Vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze zitten aan de toppen van kortere twijgen.










De "Prachtframboos ", ze komen uit Noord Amerika. Daar worden ze gegeten en maken ze er oa Jam van. IK heb er ooit ééntje geproefd, echt smaakvol waren ze niet. Dit is de bloei met mooie paars-achtige bloemen.











Er staan hele mooie en grote buitenhuizen. Naast veel Rododendrons zie je dichtbij de huizen ook Tulpenbomen.















Bij één huis staan ze nog in knop, terwijl ze bij een ander huis vol in bloei staan... Tulpenbomen met hun enorme wit-paarsachtige bloemen.















Bos-annemoontjes. Ze staan achter een muur van een klooster ( althans, wat er van over is ). Dit zijn ook echte lentebrengers. Je ziet ze niet door het hele park, maar alleen op één plekje. Bij sommige kastelen elders in het land kun je zeeën van deze mooie bloempjes zien.














Dit mooie klokje is van de " Oosterse ster hyacint"













In het voorjaar zie je hele struiken in het wit. Dit zijn de bloemen van de "Sleedoorn " . Uitbundige bloeiers zijn dat !












Het lijkt zo makkelijk...een bloemetje op de foto zetten.
Maar is best lastig wil je een rustig plaatje krijgen.














Deze kwam ook voor in de s'Gravelandse buitenplaatsen, maar ik heb hem nog niet gezien. IK had 2 jaar geleden in het tuincentrum het tere plantje gekocht en in een pot gedaan. Maar daarna heb ik hem niet meer gezien, tot vorige week ik hem ontdekte in een pot ! De bloemen zijn nog gesloten van "de Kievitsbloem".












Zo zagen ze er afgelopen zondag er uit. Bloem open en naar beneden hangende bloemen. De foto is kleurrijker dan de foto hierboven, dat komt omdat bij deze foto de zon scheen.











Ik blijf dit zo mooi vinden, de karmijnrode kegel van de Lariks in het voorjaar !











Zelfs ui een dikke stam komen nog bloemetjes tevoorschijn !











Het beste kun je hier in de vroege ochtend lopen, dan heb je minder last van mensen en schreeuwende kinderen en zie je vaak nog reeën in het veld.












En als het zo rustig is, hoor je goed de vogels.











Geluiden van spechten en helaas de herrie makende ganzen ook.










Dit zijn de kegeltjes die de Californische Cipres in de herfst achter laat.














Je hebt een klein stukje bos wat wel "Klein Zwitserland " genoemd wordt, en dat is echt een mooi stukje. Kleine hoogte verschillen en mooie stukken mos waar het pad door loopt.














 Ook beuken hebben het koud ! Hier zie je dat ze groene sokken aanhebben. Dat zie je vaak in dit bos.












Ook bomen hebben een huid, maar die ziet er anders uit dan bij de mens.
Zoals bij deze gevallen naaldboom, daar zie je vaak grove schubben aan.















Beuken zijn niet van die snelle jongens.... in het voorjaar zie je nog steeds het blad van het jaar ervoor... ze kunnen het maar moeilijk loslaten.











Her en der zie je een bolletje, zoals deze Narcis.













In de vijver zie je voornamelijk oud riet, maar binnen no time is het ook hier groen. Bij de tak zie je het wit van een vis die het niet overleeft heeft.













Nog een laatste foto van de "Ster Hyacinten " want die verdwijnen snel na de korte bloei.











Op de ruit aan de tuinkant zag ik deze mug zitten, die zijn ook weer van de partij. Gelukkig is het een "Dansmug" en die steekt niet.