Aangezien in inmiddels meerdere aandoeningen heb, zit ik ook echt meer thuis dan anders.
Want anders was ik al meer het land in gegaan, zoals naar "de planken Wambuis " of naar het Leersumse Veld ". IK ben veel meer in huis dan anders en als ik al naar buiten ga is het vaak naar het Purmerbos.
Zoals ik ook al eerder vertelde..... ondanks dat de winter warmer was dan ooit en men zei dat de natuur een maand op voor liep. Maar dat zou kunnen in andere delen van het land, maar niet in het Purmerbos.
Waar ik wel geweest ben is mijn favoriete plek, de s'Gravelandse buitenplaatsen, omdat je daar de lente anders beleeft dan in het Purmerbos.
Ik begin ook op andere dingen te letten... zoals bomen.... waarom heeft een Eik een grove schors en is een Beuk zo glad als een aal :)
IK vraag me af wat voor zin het heeft dat bomen een heel andere bast hebben. Het is niet zoals de mens dat de huidskleur anders is, de meeste bomen hebben een bruine bast, maar niet andere kleuren.
Ze zijn er wel....een enkele struik heeft een rode bast.
Het intrigeert mij wel. Want in feite is de schors van een boom hetzelfde als onze huid, het geeft een bescherming...en net als bij de mens, als de boom beschadigd wordt, krijgt een boom net zo goed een litteken. En een belangrijke functie van schors is ook het beschermen wat er onder zit, het vitale cambium.
De stam heeft verschillende lagen, degene welke wij algemeen kennen is het schors aan de buitenkant, en daarna het cambium ( dat is een natte laag als je een schil van een minder dikke tak haalt, dan voel je een natte laag, vaak ziet die groen of geel ).
De stam volgens Wikipedia:
Stam van bomen bestaat uit een cilinder van hout . Om de cilinder van hout bevindt zich een laag van delingsweefsel, het cambium, dat naar binnen toe hout en naar buiten toe bastweefsel afzet. Hierdoor groeit bomen in de dikte: de zogenaamde secundaire diktegroei.
Afhankelijk van het klimaat kan een boom, al dan niet, groeiringen vormen. In het geval dat een boom elk jaar één ring vormt zijn dit dan zogenaamde "jaarringen", waaraan dan te schatten is hoe oud een boom is.

Tangentiale doorsnede van een 4-jarige stam:0 = merg; 1 = grens jaarring; 2 = harskanalen; 3 = primaire houtstralen; 4 = secundaire houtstralen; 5 = cambium; 6 = houtstralen in de bast; 7 = kurkcambium; 8 = bast; 9 = schors.
Het ziet er ingewikkelder uit dan dat ik zelf dacht, het plaatje van een dwarsdoorsnede van een boom.
Maar genoeg over de boom, ik kan mij voorstellen dat de meeste mensen denken, dit gaat mij te ver.
Zie het schors maar als beschermlaag. En het cambium de laag waarin de groei en de sapstroom plaats vind. Een boom zit ook best ingewikkeld in elkaar, want hoe doet een boom dat ? De sapstroom naar boven brengen met voeding etc, zodat de boom kan groeien.
Waar het mooi beschreven staat is de site :
https://www.ecopedia.be/pagina/boombiologie
Het is Lente, ook voor Gijs die op zijn plekje zit waar hij iedereen die de steeg in komt kan gadeslaan !
En wat doe je na zo een spannende dag in de steeg ? Nou slapen... slapen en slapen.
Totdat je wakker wordt, vanwege het lawaai van een blikje wat opengaat.
Deze slakken voelen de lente ! Maar weten niet dat ze anderhalve meter afstand moeten houden !
Gelukkig trekt de natuur zich niks aan van het Corona-virus.
Gelukkig trekt de natuur zich niks aan van het Corona-virus.
Eén van de eerste planten die bloeit is de Sleedoorn met zijn witte bloemen die vergeven zijn van meeldraden.
Wat een energie zal dit kosten. Maar bloei is één van de weinige manieren van planten om zich te kunnen vermenigvuldigen.
We zien het helaas steeds meer, sloten die rood kleuren. Meeste mensen denken dat het kroos is, maar het is een geheel ander plantje. Het plantje heet Kroosvaren ( om helemaal volledig te zijn is het de Groot Kroosvaren. Er bestaat ook klein Kroosvaren, maar die is helemaal overgroeid door het grote Kroosvaren. Helaas is dit ook weer een voorbeeld van een exoot die de natuurlijke plantjes verdringt en zelfs waterzuiverings-installaties kan verstoppen. Maar ook omdat ze een hele sloot afdekken, komt er geen licht meer voor de waterplanten in de sloot en die zullen dood gaan, waardoor de sloot afsterft en ook de vissen en amfibieën die er leven. Toegegeven.... het staat op deze foto wel mooi, maar vergist u zich niet in dit plantje... het betekend de dood voor de sloot.
Aan de linker kant zie je een Blauwe reiger staan. Die ving op een gegeven moment een vis, maar die was iets te groot. Het was een snoek en deze beet bijna in zijn been. Ik heb er 10 minuten gestaan, maar hij zat merendeel te hakken in de vis die op de kant gevallen was. Het schijnt dat groot Kroosvaren een enorm goede stikstof binder is, de reden van boeren in Noord- America ze als groenbemesters gebruiken.
Hier zie je hem de vis naar boven brengen aan de wallenkant.
Héé.....waar is mijn vis nou ?? :)
Het is w.s. een jong dier, zijn 1e jaar zelfs als ik zijn verenpak zie. Een beetje een kluns ! :)
De lente ligt op straat !
Paarse Dovenetel, ook één van de plantjes die je al snel ziet bloeien in het voorjaar. Ik dacht altijd dat dit plantje uit de tuinen ontsnapt was, maar het is echt een wilde plant die in Nederland hoort.
Als er Wilgenkatjes komen, dan moet je je oren goed ten luister leggen.
Want dan zijn de bijen niet ver. En inderdaad ze waren in grote getale te zien en te horen.Vaak is het een van de eerste planten die veel stuifmeel geven ( meer dan Krokussen ) en dat hebben de bijen broodnodig na hun winterslaap.
Hier hangt een bij aan de katje, en schuift hij met zijn pootjes het stuifmeel in de daarvoor bekende korfjes op zijn achterpoten, zodat hij nog meer kan verzamelen. Je ziet veel bijen en hommels vliegen met "zadeltassen " :)
De vroege ochtenden zijn nog best koud en de avonden idem. Ben blij met mijn houtkachel !
In mijn tuin gaan de Goudsbloemen gewoon door met bloeien.
Zelfs een paar geraniums zij nog groen, ben benieuwd of die in de zomer nog gaan bloeien.
Zelfs een paar geraniums zij nog groen, ben benieuwd of die in de zomer nog gaan bloeien.
Mijn andere kat, Doppert heet ie, ziet er gelukkig weer gezond uit. Hij is behoorlijk ziek geweest en kreeg daarna een fikse oogontsteking met pus aan zijn rechter oog. Maar hij is er weer bovenop gekomen, al twijfelde ik in het begin wel of hij het zou overleven. Gelukkig heeft de antibiotica het goed gedaan en de oogdruppels ook die ik nog had.
Lekker op je eigen terrein de stoere bink uithangen, daar is hij goed in :) Hij had zelfs op de 2e dag dat hij naar buiten ging een j=kat weggejaagd. Terwijl het echt een bange kat is :)
Op onderstaande link kunt u de "bosgeluiden " horen van het Purmerbos in het voorjaar.
Veel winterkoninkjes en koolmezen en zelfs een specht.
https://youtu.be/67vtFi5H4uw
De eerste boom is een Beuk, met een gladde stam, maar de boom daarachter is dus een Eik, met een veel grovere schors.
Deze boom heeft het moeilijk gehad, heeft vele wonden. Maar evengoed blijft hij doorgroeien !
Aan de onderkant zie je dat er zelfs een holte is ontstaan. Er moeten niet teveel stormen komen, want dat overleeft hij niet.
Deze Beuk heeft vele wonden, maar groeit onverstoord verder. De schors van deze boom is erg dun, een beuk is ook gevoelig voor verbranding door de zon die er op schijnt. Letters en hele namen worden vaak in de schors van de beuk gemaakt. Die groeien mee als de boom dikker wordt en dan zie je grote namen die wat vervormd zijn door de breedte groei, worden evt namen op de boom die er ingekerfd zijn breder en langer.
Hier staan hele grote beuken op een rij. ( s 'Gravelandse buitenplaatsen ), Juist op deze plek staan er veel beuken er slecht voor. Zoals hier zie je op 2 bomen een roodbruine aanslag zitten, dat zijn schimmels die de boom aantast.
Hier een Eik die op een vroeg moment een tak is kwijt geraakt, of door vandalisme of door een storm.
Gelukkig groeit de boom gewoon door, maar blijft wel met een gat achter. En dat gat blijft altijd een zwakke plek waarin schimmel zich kan vestigen.
Gelukkig groeit de boom gewoon door, maar blijft wel met een gat achter. En dat gat blijft altijd een zwakke plek waarin schimmel zich kan vestigen.
Dit betekend voor de boom dat hij ooit verstikt wordt door snel groeiende Klimop.
Het ziet er leuk uit, Maar voor de boom betekend dit dat het einde voor de boom kan zijn, tenzij de mens een beetje helpt en de lianen die een pols-dikte kunnen bereiken door de midden zagen en de boom verlossen.
Het ziet er leuk uit, Maar voor de boom betekend dit dat het einde voor de boom kan zijn, tenzij de mens een beetje helpt en de lianen die een pols-dikte kunnen bereiken door de midden zagen en de boom verlossen.
Ook bomen kunnen tumoren krijgen. Zoals deze kleine tumor bij een Beuk.
Maar beuken kunnen grote tumoren lateien zien. Deze bestaat al een paar jaar zo.
Wat dit nu is, dat kan ik niet vinden op internet. Het lijkt wel dat er in de wond een 2e schorslaag zich heeft gevormd. Maar ook hier, aan de randen van de wond, staat het schors nog open en kan zich zomaar een schimmel nestelen. Heel vaak zie je honingzwammen en ook wel schubbige Bundelzwammen onder aan een beuk ontstaan, en ik moet zeggen, dat ziet er altijd mooi uit.
Maar het is een zeker doodvonnis voor de boom. Het duurt een paar jaar... maar daarna gaat hij om in een storm omdat hij zo verzwakt is.
Maar het is een zeker doodvonnis voor de boom. Het duurt een paar jaar... maar daarna gaat hij om in een storm omdat hij zo verzwakt is.
Gekke Doppert wil tegenwoordig ook erbij liggen als ik achter de computer zit. IN het begin sprong hij vanaf de vloer meteen op het bureau. Maar het bureau is glad en 1 x lukt het hem niet om er goed op te komen en hij gleed zo weer naar beneden. Sindsdien wil hij via mijn schoot op het bureau. Hij is niet dom.
En Gijsje is tegen iets vervelends aangelopen denk ik buiten. Want hij is erg veel binnen en slaapt veel.
Heel vaak zit hij te kijken naar het kattenluikje.... alsof daar een monster achter zit.
En als Doppert binnen komt, dan wordt hij uitgebreid besnuffeld aan alle kanten.
Heel vaak zit hij te kijken naar het kattenluikje.... alsof daar een monster achter zit.
En als Doppert binnen komt, dan wordt hij uitgebreid besnuffeld aan alle kanten.
In de avond zitten we met zijn drieën TV te kijken. Nou ...zitten.... de ene slaapt en de ander weet niet hoe de afstand werkt :)
Ze zijn er weer !! Vergeet me nietjes. Ineens komen ze allemaal in bloei.
Paar jaar geleden had ik Kievitsbloemen in een pit gedaan ( het zijn knolletjes ). Maar ik dacht dat ze dood gegaan waren. Maar zie ! Ineens zijn ze er en het plantje heeft wel 6 bloemen !
Na een paar dagen gaan ze open. IK vind het zulke aparte en mooie bloemen met hun motiefje.
De Sleedoorn in het Purmerbos staat mooi in bloei, met heel veel witte bloemen. Als je ze van de zijkant bekijkt zie je een zee aan meeldraden.
In het purmerbos staat het Fluitenkruid al in de startblokken.
Van alles begint uit te lopen. Dit is denk ik een Esdoorn, maar zeker weten doe ik het niet.
In het bos lijken ook een paar fruitbomen te staan. Tenminste... de bloeiwijze is herkenbaar als dat van fruitbomen, want een Jasmijn bloeit niet in trossen.
De bloemen zijn ook een stuk groter dan die van de Sleedoorn of Meidoorn.
Hondsdraf is er ook al. Het zit altijd laag bij de grond en vooral Hommels vinden ze fijn.
Maar als je kijkt naar het bloempje links...dan zie je dat de bloem aan de bovenkant 4 stempels heeft van meeldraden die dan achterblijven op het lijf van de hommel. En als hij weer een andere Hondsdraf plant bezoekt, dan is de kans groot dat hij met dat stuifmeel wat aan hem blijft plakken een andere plant bevrucht.
Maar als je kijkt naar het bloempje links...dan zie je dat de bloem aan de bovenkant 4 stempels heeft van meeldraden die dan achterblijven op het lijf van de hommel. En als hij weer een andere Hondsdraf plant bezoekt, dan is de kans groot dat hij met dat stuifmeel wat aan hem blijft plakken een andere plant bevrucht.
Dit is mijn tuin eind maart.