vrijdag 13 maart 2020

Het corona-virus, het vervolg, vrijdag de 13e.....18e maart 2020.

Wie had dat kunnen denken dat zo een klein iets, zoveel teweeg kan brengen.
Zelfs met een microscoop zie je ze niet,  zo klein zijn ze. Je kunt ze alleen met een elektronen microscoop zien !

Het is soms net alsof ik in een film zit of in een spannend boek bezig ben. 
Ik sta er echt van te kijken welke effecten zo een virus heeft wereldwijd... dus ook op de beurzen en economieën.


Vanaf de site Wikipedia:

Structuur van een icosahedraal adenovirus. Met een illustratie van een electronenmicrografie om de vorm weer te geven


Een corona-virus is een bolletje met allemaal eiwit-uitsteeksels, het lijkt net alsof het virus een kroon op heeft ( vandaar de naam ).


Want echt een levend organisme is een virus niet te noemen. Het is een pakketje met eiwitten en wat erfelijk materiaal en in dat materiaal zit een code die ervoor zorgt dat het vele keren gekopieerd wordt en daarbij de cel van het slachtoffer gebruikt en de cel daarbij kapot maakt.
En bij heel veel kopieën gebeuren foutjes ( in het virus ) en dat noemen ze mutaties. We zijn redelijk beschermd voor virussen omdat we de meeste wel gehad hebben in onze kindertijd en ook latere leven.
Meeste verkoudheids-virussen zijn ook corona-virussen.
Maar het COVID-19 virus is geheel nieuw en de gehele mensheid heeft er nog geen antistoffen tegen gemaakt. Dus ze kunnen zomaar doorlopen ...en schade aanrichten ( veelal adipeuze en zieke oudere mensen ).
Maar ook als gezonde man of vrouw kun je er behoorlijk ziek van zijn.
Bij de meest andere virussen ( zoals griep ) hebben we wel een broertje of zusje gehad van het virus en een gedeeltelijke afweer ontwikkeld.
Maar als je afweer niets kan doen, kan zo een klein ding rampen aanrichten zoals vroeger bij de Spaanse griep.

Er is best een groep die het allemaal maar overdreven onzin vindt.
Ik doe altijd al vroeg boodschappen, omdat ik daarna naar de houthandel ga om haardhout te halen. Dat is mijn dagelijkse rondje bijna.

Vandaag dacht ik slim te zijn, door nog vroeger boodschappen te doen, om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen.
Normaal bij de Lidl zie je dan hooguit 4 a 5 auto's op het parkeerterrein staan, maar nu stond het al 3/4e vol !!!
En het was erg druk in de winkel met mensen hun winkelkarretjes helemaal vol !!

Daarna naar de AH gegaan omdat kattenvoer blikjes in mijn persoonlijke bonus stonden te halen, maar daar was het nog erger. De avond ervoor hebben heel veel klanten al de schappen leeggehaald !!!

Mijn dochter appte vanmorgen de plaatjes van de albert heijn hier in Purmerend


Dit heb ik nog nooit meegemaakt ! Meestal zie je dit soort dingen in het buitenland. Paracetamol is bijna niet meer te verkrijgen, evenals andere medicijnen zoals brufen en Vit C tabletten.


De laatste nieuwtjes van NU.nl over de corona crisis:Iemand in mijn omgeving is besmet geraakt en je bent er best ziek van !!
Ze /hij werkt in de zorg, maar de huisarts en RIVM vonden het niet nodig te testen. Gelukkig het ziekenhuis waar ze werkt zag er wel de ernst van in en gister is ze getest. Ze/hij  zou de volgende dag gebeld worden met de uitslag, maar die kreeg ze/hij gisteravond al ! Waar ze/hij  zelf dacht aan gewone griep, kwam uit de test toch dat ze/hij positief getest heeft op Corona ! Erg balen !!!


Gister was er ook na een crisisberaad van de regering en kwam er een speciale uitzending op televisie.
Groepen van meer dan 100 personen verboden. Alle voetbal-wedstrijden gaan niet meer door. Zelfs de wereld draait door was gister zonder publiek. ( tv programma met Mathijs v Nieuwkerk )
Probeer het meest thuis te werken als dat kan.
Musea etc gaan dicht.  Universiteiten en hoge scholen ook min of meer. Als het kan collega's volgen via een beeldverbinding.
Maar de scholen, laag en voortgezet onderwijs gaan niet dicht.
De reden daarachter is, dat als ze de scholen wel sluiten er voor een hoop mensen een oplossing gevonden moet worden voor oppas ed.
En daarom zouden mensen ook thuis kunnen blijven als er geen oppas te vinden is en dat hebben we minder zorgpersoneel en personeel in de winkels en bedrijven. Het is dus een puur economische maatregel. Een hoop partijen vinden het een slap excuus.

Zelf vind ik ook dat Nederland erg afwachtend was.

Ik ben niet de enige :)
Dit gaat rond op internet :


Mensen vechten tegen het corona-virus en Nederland staat onbeschermd erbij te kijken.


In Italië is het echt crisis. Ik las een bericht van een intensive care arts dat het wel een oorlogsgebied lijkt. Ze hebben tekort aan beademingsapparatuur en verpleging etc.

Op de IC lagen zelfs ook al eigen personeels-leden,  3 intensivisten/anesthesisten aan de beademing.
En dat terwijl ze voldoende beschermd waren met pakken handschoenen en goede maskers !!!
Er thuis zitten ook enkele artsen in isolatie omdat ze het corona-virus en klachten hebben.Dit is de situatie van Italië vandaag. 12,5 duizend mensen besmet en als 827 mensen dood. En iets van even over de duizend mensen genezen.
En dat als je ziek bent, de 4e dag tot de 7e dag het gevaarlijkste zijn. Want dan kan het op de longen slaan en zie je op de röntgenfoto beiderzijds een witte thorax ( longen ). Dat is het moment dat mensen naar een ziekenhuis moeten gaan omdat ze benauwd worden.


Zelf denk ik dat alles dicht moet zoals meerdere landen dat gedaan hebben.
Alleen de belangrijke zaken moeten openblijven zoals supermarkten, apotheken, benzine pompen en huis- en dierenartsen.

En dat moet voor minimaal 2 weken. Ook kroegen moeten dicht.


Nou is sociale onthouding op mijn lijf geschreven sinds een paar jaar.
Maar andere mensen moeten ook niet meer naar verjaardagen gaan etc.


Ik heb het te doen met mijn (ex ) collega's op de intensive care's van Nederland.
Want de besmettingskans voor hunzelf is ook best groot blijkt dus.

Ik ga mensen zoveel mogelijk uit de weg, want ik ben een doelgroep die mindere afweer heeft en ook oud en gammel is.
En ja... ik moet ook eerlijk bekennen dat ik extra eten heb ingeslagen en drinken. Maar niet zoveel als ik vanmorgen zag.... winkelkarren met een kop er op !


Op Nu.nl kun je ook reageren op een rubriek/ onderwerp.

Hier een aantal reacties waar je ziet hoe het Nederland bezig houdt:


Ik heb evt namen weggehaald ivm privacy:

Waarom zegt de WHO Director-General bijna elke dag dat het heel belangrijk is elk geval te testen. En zegt onze rivm dat dat niet echt nodig is.Wie zal er gelijk hebben.WHO die ook bij sars en nu weer in diverse landen actief is of onze rivm.Kunnen we er van uit gaan dat het aantal minimaal het dubbele is? Aangezien partners en huisgenoten niet meer getest worden../
"Kunnen we er van uit gaan dat het aantal minimaal het dubbele is?"Vast wel, maar wat levert dat concreet voor nuttige informatie op?
@redactie is er een mogelijkheid om uit te zoeken wanneer Nederland weer een aanvulling krijgt op de testen? Wanneer kunnen we weer volledig vrijuit testen en wanneer zouden we een test capaciteit kunnen gaan opstarten zoals bijvoorbeeld een Duitsland, UK of ZK?

Redactie

Dag XXXX, we proberen jullie op de hoogte te houden van al het nieuws omtrent het coronavirus. Een goede tip dus, we zullen ernaar kijken ;-).Ook ik heb diverse malen een reactie geplaatst waarbij ik grote kritiek uitte op de overheid en dan met name over het feit dat het RIVM te sussend was/is met hun uitspraken en de voorgestelde maatregelen. Ik begrijp dat het RIVM en de overheid feiten willen voordat ze vergaande beslissingen maken, en men probeerd ook het sociale leven en de economie te ontzien. Maar het mag toch duidelijk zijn en dat is het nu dat covid19 geen griepje is en dat te veel mensen zoiets hebben van het "zal wel" ik doe lekker toch mijn ding. Juist deze instelling zorgt voor onjuistheden, vragen en twijfel. Het had beter geweest als de overheid dit met stevige taal had duidelijk gemaakt, en ons gewoon had verteld wat het nieuws en andere bronnen al maanden roepen. De overheid had deze tijd kunnen gebruiken om dmv duidelijke taal rust en organisatie te bevorderen.... dat is nu rijkelijk te laat. Anyway les geleerd en nu hopen dat het aantal slachtoffers beperkt blijft en dat we er sterker uitkomen.


Nee juist niet want dan was de reactie die we vandaag bijvoorbeeld zien bij het hamsteren veel groter geweest. Het is niet hetzelfde als de groep, klopt. Maar we moeten niet gaan overdrijven in de hysterie. Daar ben ik nog veel banger voor dan dat virus. We moeten ons concentreren op de risicogroepen. Ik ga dit wel overleven, alleen ik wil het niet op mijn geweten hebben om iemand uit die groep te besmetten en daar gaat mijn aandacht naar uit.

Het hamsteren is een gevold van er is niks aan de hand. komt wel goed. BOOM 661 besmet 5 dood maatregelen. Niet wanneer je maatregelen neemt omdat je dat wilt voorkomen.


Wacht even hoor. dus als we eerder maatregelen hadden genomen zonder zieken en zonder doden dan was het aantal wat was gaan hamsteren groter geweest ? Ik vind mensen als belachelijk wegzetten prima hoor maar deze redenatie is toch ietwat vreemd. We hebben exact dezelfde maatregel alleen met getallen erbij die paniek veroorzaken. dus nee het hamsteren was dan niet zo erg geweest.Maanden echt? Je overdrijft enigszins.
Kijk niet naar totale aantal, want die wordt bepaalt door hoe en hoeveel men test(en) kan.Enige complete getal die de groei goed weergeeft op het moment is aantal ziekenhuisopnames. Groei is nu weer 33% --> verdubbelingstijd 2.4 dagen.
Gisteren gepost hoe we kunnen verwachten dat de epidemie zich ontwikkeld, uitgaand van verdubbelingstijd Italie bij begin epidemie (elke 2.6 dagen verdubbelde aantal op IC):Vrijdag: 112 gevallen voorspeld ---> echte aantal is 115.Zaterdag: 147Zondag: 191Maandag: 249Dinsdag: 326Woensdag: 555Donderdag: 725
Maatregelen van gisteren gaan pas na 10-14 dagen werken (tijd van besmetting tot ziekenhuis).Er lopen inderdaad veel ouders met hoestende en snotterende kleine kinderen in de winkelcentrums rond. De supermarkt is op dit moment DE plek om het virus op te doen NA scholen waar ook nog steeds niezende en hoestende leerlingen rondlopen die denken dat zij het coronavirus vast niet hebben omdat ze zich anders wel zieker zouden voelen. Advies: scholen dicht. De kinderen steken de ouders aan, de ouders kunnen niet meer werken EN worden ziek. Leerlingen van het MBO en van de middelbare school kunnen overigens prima zelfstandig thuisblijven! Iemand van 12-18 jaar moet dat toch kunnen, lijkt me.
Vandaag komen een deel van het Kabinet weer bij elkaar. Dit gebeurt omdat de Nederlandse vereniging van Specialisten ( artsen ) wel willen dat de scholen gesloten worden. De stelling dat een kind geen corona-virus kan overdragen is niet juist. En we zien dat andere landen overgaan op een complete lockdown.
Dus alles dicht behalve supermarkten/ apotheken / drogisterijen / benzine stations / en het gemeentehuis.

Vanochtend hebben we 959 besmettingen, en er zijn 12 mensen overleden en er zijn er wel 2 genezen verklaard.
Ben benieuwd wat de cijfers na 14 uur zijn, want op dat tijdstip werkt het RIVM meestal de statistieken bij.
 


14.00 uur update :

Weer 8 mensen overleden door corona

Het RIVM meldt dat opnieuw 8 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meesten waren ouder dan 70 en hadden al een andere ziekte. De slachtoffers waren van 59 tot 94 jaar oud.
In totaal zijn er nu 20 mensen overleden aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

8 patiënten overleden, 176 nieuwe patiënten, in totaal  1135 positief geteste personen en totaal 20 mensen overleden.

Sinds gisteren zijn 176 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135.
Sinds gisteren zijn  8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn  162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Dit is het nieuws van Nu.nl:

https://www.nu.nl/coronavirus/6037616/coronavirus-treft-6000-nederlanders-maar-overgroot-deel-heeft-geen-klachten.html 

Ongeveer zesduizend personen binnen Nederland zijn tot nu toe hoogstwaarschijnlijk in aanraking gekomen met het coronavirus, bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na berichtgeving door RTL Nieuws. Het overgrote deel van deze personen heeft geen klachten of hooguit een verkoudheid en valt daardoor moeilijk in beeld te krijgen.
Doordat deze besmette personen dusdanig lichte klachten hebben, melden zij zich niet bij een huisarts en verschijnen ze niet op de radar van het RIVM. Wél blijven zij hoogstwaarschijnlijk aan het werk, wat tot een verdere verspreiding van het virus leidt.
De RIVM-woordvoerder herhaalt daarom de oproep van premier Mark Rutte. "Het is van groot belang dat er zoveel mogelijk Nederlanders thuiswerken en sociaal contact vermijden om zo ook verdere verspreiding van de groep besmette patiënten, die geen klachten hebben, in de kiem te smoren."

Het RIVM heeft tot dusver het virus bij bijna duizend personen vastgesteld. Het instituut benadrukte meermaals dat het aantal besmettingen waarschijnlijk hoger ligt, doordat een groot deel van de besmettingen moeilijk in kaart te brengen is.

GGD-directeur vindt dat scholen niet hoeven te sluiten

RTL Nieuws baseert zich op een e-mail van GGD-directeur Sjaak de Gouw, die op basis van wiskundige formules tot de geschatte zesduizend besmettingen komt. Het sluiten van scholen zou volgens hem "geen enkele zin" hebben, hoewel het aantal besmettingen dus hoger ligt dan aanvankelijk gemeld.
"Die beslissing zou een enorme maatschappelijke impact hebben, terwijl het de bestrijding niet helpt", schrijft RTL Nieuws op basis van de e-mail.
De Gouw zou schrijven dat bij iedere beslissing moet worden bekeken hoe effectief de maatregel is en wat de financiële gevolgen zijn. Ook moet worden uitgezocht of de maatregel in kwestie wel maanden vol te houden is.


Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.
 Diverse bedrijven hebben het erg moeilijk en er zullen ws veel bedrijven failliet gaan.


Ook horeca slaat alarm bij kabinet

Vanochtend de bloemenveilingen, eerder de luchtvaart- en reisbranche en nu ook FNV Horeca. Steeds meer organisaties roepen het rijk op om te handelen in de coronacrisis. De vakbond FNV noemt de gevolgen voor horecaondernemers desastreus "en dan hebben we het nog niet over een mogelijke lockdown in het vooruitzicht".
Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, wijst erop dat in de horeca 465.000 mensen werken. "Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors."
De FNV vraagt de overheid om haast te maken met een versoepeling van de werktijdverkorting-regeling.Ook de sierteelt dreigt om te vallen

De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis, zegt corporatie Royal FloraHolland. "Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan. Door het wegvallen van vraag is er op de bloemenveilingen niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten."
"Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd", zegt de corporatie. Directeur Schilfgaarde: "De marktsituatie is dramatisch. De afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter."
De organisatie pleit ervoor om de export zolang mogelijk in stand te houden.


Ook de KLM heeft het heel moeilijk:

KLM komt daarom met een uitgebreid pakket aan maatregelen om de schade te beperken. In maart wordt een kwart van de vluchten geschrapt, van april tot en met juni 30 tot 40 procent, en mogelijk meer. 
Ook worden er naar verwachting per direct 1500 tot 2000 fte (equivalent van voltijdsbaan) geschrapt. Het gaat om tijdelijke contracten die niet verlengd worden, om gedwongen ontslag te voorkomen. Nu lopende opleidingen worden gestopt. Er wordt de komende tijd 300 tot 400 miljoen euro aan investeringen gecanceld. 
De directie krijgt verder voorlopig geen bonus uitgekeerd. Er wordt in totaal 100 miljoen euro bezuinigd door simpelweg minder uit te geven. Dienstreizen gaan niet meer door, er worden geen externe krachten meer ingehuurd en er komt ook een stop op consultancy. 

Winstdeling uitgesteld, alle medewerkers minder werken

De winstuitkering over 2019 wordt uitgesteld voor alle medewerkers. Die bonus zou eigenlijk in april uitbetaald worden, maar dat wordt nu oktober. Alle KLM'ers hebben recht op ongeveer 8 procent van hun basissalaris als winstuitkering. 
Daarnaast worden verlofdagen ingeroosterd. Alle medewerkers gaan minder werken vanaf 1 april. Het gaat om zo'n 30 procent minder. KLM zoekt ook meer flexibiliteit in de roosters, omdat er veel vluchten onverwachts uitvallen. 

'Crisis van ongekende omvang'

"De impact van het coronavirus op de luchtvaart en KLM is enorm en de situatie verandert en verslechtert voortdurend", schrijft KLM aan de medewerkers.
"Met de laatste ontwikkelingen in de VS zijn we in een crisis van ongekende omvang gekomen. Het is duidelijk dat KLM ingrijpende maatregelen moet nemen om de situatie het hoofd te bieden", gaat de directie verder. Een deel van de maatregelen gaat direct in. 

'Moeilijke dilemma's komende maanden'

"Het effect van deze maatregelen is gigantisch. We hadden zoiets verwacht of gevreesd, maar het blijft een schok", zegt Michiel Wallaard, onderhandelaar namens CNV, dat het grondpersoneel van KLM vertegenwoordigt. "Dit moet echt even landen. Komende maandag praten we verder met KLM."
Wallaard vindt dat KLM veel vraagt van de medewerkers. "Het is een offer dat gebracht moet worden. Als medewerkers zo'n stap zetten, moet daar ook wel een belofte van continuïteit tegenover staan", vindt Wallaard. "De bedrijfstop geeft een goed voorbeeld door zichzelf niet te ontzien."
Toch zal er nog een 'moeilijk gesprek' volgen, voorspelt Wallaard. "Heel veel KLM'ers hadden dit nooit zien aankomen, die hebben de winstdeling al bijna uitgegeven. En sinds vanmiddag hebben nog meer landen de grenzen gesloten. Het kan dus nog veel groter worden. We komen voor moeilijke dilemma's te staan."


Kortom, voor veel bedrijven is de corona-crisis een heel moeilijke periode en er staan zelfs al bedrijven op omvallen.


---------------------UPDATE 15 maart 18.00------------------

Nou, de kogel is de door de kerk. En ik denk dat het de juiste oplossing is, want het virus is zo besmettelijk, dat we uit de buurt moeten blijven van elkaar.

De lockdown is gruwelijk voor bedrijven en het sociale leven, maar ik denk dat het de enigste manier is om de epidemie in te dammen.


---------------UPDATE 16 maart---------------------------

De premier Mark Rutte heeft gisteravond 16 maart een toespraak gehouden op de TV en is bekeken door zeker meer dan 7 miljoen mensen. Het komt er op neer dat zeker de helft van alle Nederlanders het virus zal krijgen. Maar op deze manier bouw je een soort groeps- immuniteit op, en hoop je dat daardoor de ouderen die meer kans hebben om te overlijden aan het virus, meer beschermd worden omdat er minder besmettingsbronnen  zijn.
En dat bedrijven steun kunnen krijgen in de vorm van leningen en of de omzetbelasting die niet wordt gegeven een bepaalde periode.

Ik denk dat het er niet meer zo uit ziet na d
e crisis dan hoe het ervoor uit zag. Er zullen een hoop bedrijven failliet gaan.
4 patiënten overleden, 278 nieuwe patiënten, in totaal 1413 positief geteste personen

Sinds de laatste update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.
Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar (jongste 59- oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.
In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

IK heb zelf bijna 40 jaar in het ziekenhuis gewerkt en zeker 20 jaar als intensive care verpleegkundige.
Zij zijn het die nu het meeste risico lopen om ook besmet te worden. Nu is het in Noord-Holland nog rustig met corona patiënten op de IC, maar ondertussen is het in de Brabantse ziekenhuizen code rood en worden er patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio.

Het meeste enge vind ik, dat de beschermingsmiddelen op raken, zoals mondkapjes.
Mijn idee is.... tegenwoordig kan veel gedesinfecteerd worden met UV-C licht. Je zou voor kunnen stellen om de mondkapjes daar ook mee te steriliseren. UV-C licht door bacteriën en virussen.
Het maakt het DNA kapot. ----------------------UPDATE 18 maart----------------------------------


Er zijn nu elke dag meer doden dan daarvoor. Men zegt dat het komt door de 1e corona golf van Brabanders die zo nodig carnaval moesten vieren en dat gebeurde in een tijd dat we het Corona virus nog niet serieus namen, want toen was het meer nog een ver van mijn bed show... alleen China had toen heel veel corona besmettingen en doden.


We betreden met onze moderne wereld iets wat we nooit hadden kunnen denken en het is eigenlijk voor de eerste keer zo een snelle pandemie in een moderne wereld.
Je had indertijd de spaande griep, ook een pandemie, maar toen waren de mensen nog niet zo bereist als tegenwoordig. Mensen vliegen over de hele wereld alsof het niks is...en de diverse contacten die daar bij horen geven een snelle verspreiding van het virus. Eigenlijk is dit een voordeel voor het virus.

Waar ik mij wel zorgen over maak, is hoe bedrijven en de economieën dit gaan overleven !
Aandelenbeurzen zakken in elkaar.... zelfs KLM houdt AL zijn vliegtuigen aan de grond.
Dat is best wel eng. Er zijn gister maatregelen genomen voor bedrijven die anders zouden omvallen ( en ook ZZPérs ) , de regering heeft miljarden euro's beschikbaar gesteld voor oa een tijdelijke werktijd verkorting of en tijdelijke WW.
Je mag een virus geen beestje noemen. Maar bijzonder is het wel. Iets wat alleen zichtbaar te maken is met een elektronen microscoop  de hele wereld in zijn greep heeft met ongekende effecten op de economieën en de gezondheid van mensen.
Ook dat is nog onontgonnen terrein. Het is maar te hopen dat men snel een vaccin heeft of een ander geneesmiddel wat de verspreiding stopt.
Als je op de besmettingskaart kijkt van de wereld, dan zie je dat midden africa er nog goed vanaf komt, dat komt ws door de hogere temperaturen. Dus hopen op een warme zomer straks in Nederland, zoals we de laatste 2 jaar hadden. Zul je zien dat het dit jaar niet zo warm wordt :)
Dit is voorlopig het einde van dit stukje blog over het Corona-virus. Als er meer en groot nieuws is dan zal ik een nieuw onderwerp ervoor maken.