donderdag 5 maart 2020

Het Corona virus, hoe snel een virus de wereld verovert. 4 maart 2020.

Op 10 januari maakten we ( van afstand nog ) kennis met het Corona-virus, welke startte in China in een grote stad Huwan genaamd. Toen waren er al 59 besmettingen geregistreerd. Het was eerst onder de pet gehouden in China (* wat wel vaker gebeurde ook met Sars onder andere ).

De arts die alarm sloeg op internet over het voor de mens nieuwe virus is na een poos zelf overleden door het virus. En dat terwijl het nog best een jonge man was. Het virus geeft een griepachtig beeld met verkoudheidsverschijnselen en koorts. Des te zieker iemand is, des te meer virussen hij verspreidt.
En het virus is erg virulent...oftewel.... er hoeft maar weinig te gebeuren of je bent geïnfecteerd.

Eigenlijk zou het wel mooi zijn als een heft van de wereldbevolking zou sterven, aangezien we toch al met veel teveel mensen op deze planeet zijn.
Maar het virus dood wel mensen, maar is minder dodelijk dan de griep.

Men denkt ( weet het wel zeker )  dat het virus afkomstig is van vleermuizen en dat de virussen overgesprongen zijn op de markt op andere beesten en of etenswaren. Zo was het met Sars ook indertijd...die sprong over naar een civetkat. Deze civetkatten werden gegeten en zodoende werden mensen geïnfecteerd.

Eigenlijk een knap staaltje werk van zo een vleermuis. De vleermuis zelf wordt er elf niet ziek van, omdat hij een uitmuntend afweersysteem heeft !
De vleermuis heeft een uniek afweersysteem, waarbij als hij geïnfecteerd raakt met een virus, zelf hele hoge dosis van interferon kan aanmaken en op zo een manier, dat het virus dood gaat, maar de vleermuis zelf niet ziek wordt. Want teveel interferon geeft koorts etc. ( dat heb ik zelf wel gemerkt met de kanker die ik heb. Heb twee keer een interferon=kuur gekregen en werd er alletwee de kuren best ziek van ).

Het aparte is ook, dat in best veel landen op het zuidelijk halfrond, vleermuis een delicatesse is. Het schijnt heel veel eiwitten te bevatten en de vleermuisvleugels zelf zijn helemaal het summum.
Zo worden vleermuizen in China gegeten, maar ook in Indonesië !

Vervelend voor de mens, want het afweersysteem van de mens heeft nog nooit dit virus binnen gehad en heeft de mens dus totaal geen antistoffen hier tegen aangemaakt.
Nu zijn er wel mensen die afweer hebben tegen het Corona virus, dat zijn de markthandelaren die de vleermuizen verkopen en vangen. Maar dat is maar een heeeeeeeeeeeel klein deel van de wereldbevolking.


Er stond een heel mooi stukje over hoe een virus zich gedraagt in de volkskrant van 7 maart 2020.
IK hoop dat de link werkt:


https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/892/articles/1098874/85/1
En... de besmetting bij mensen ging heel erg snel. Zeker in reuze steden zoals Huwan in China. Maar het duurde niet lang of het beestje werd al snel wereldwijs aangetroffen.
Eigenlijk zijn vleermuizen kweekvijvers voor allerhande virussen, omdat ze zelf zo een uitmuntende afweer hebben, hebben ze zelf er weinig of geen last van.

Maar het brengt wat teweeg in de wereld !  De handels-beurzen zakken in elkaar en men denkt dat Italië en Frankrijk door dit beestje zelfs in een recessie gaan raken. Ook in Nederland zijn gevolgen merkbaar.
Nu zie je hoeveel producten uit China komen...er komen tekorten op vele fronten, zoals auto-onderdelen, maar ook buik-gazen ( gebruikt bij operaties )en andere medische producten.
Het virus zorgt er ook voor dat mensen gaan hamsteren.

Mondkapjes zijn al niet meer te krijgen en dat is een grote zorg voor tandartsen. Die horen bij elke nieuwe patiënt een nieuw mondkapje op te doen, maar dan moeten ze wel leverbaar zijn.
Niet alleen mondkapjes, maar ook de alcohol-gel en zelfs wordt er lang houdbare voedsel gehamsterd.


De natuur is mooi.  Dat zo een klein levend organisme in een paar weken de wereld overtrekt en bijna geen land ongeroerd laat.
Dat komt natuurlijk ook omdat de mens globetrotter is geworden.
Voorlopig lijkt het er op dat de meeste doden vallen bij mensen die oud zijn ( boven de 70 jaar ) en mensen die al een ziekte hebben ( zoals ik ).


Vandaag ( 5 maart 2020 ) las ik zelfs op NOS.nl dat ook dieren het slachtoffer kunnen worden ( zoals een hondje op de foto).


Foto van de NOS site.
Ik geloof niet dat mijn katten een mondmasker willen dragen, een halsbandje vinden ze al vervelend.Elke dag is er nieuws op diverse site's op internet over het Corona virus, en ook elke dag op televisie wordt er bericht, zoals het NOS journaal.
Vandaag 5 maart is het aantal patiënten besmet met het Corona-virus in Nederland verdubbeld. 82 mensen zijn nu in Nederland besmet. En tot nu toe kan het RIVM wel traceren waar de bron is waar de mensen het virus hebben opgelopen. Dus ze denken dat het te beheersen is ( nog ).Op dit plaatje zie je hoeveel mensen nu besmet zijn in Nederland, bron is de Telegraaf krant.

En als je wereldwijd wilt zien hoeveel mensen zijn besmet en hoeveel mensen dood gegaan zijn aan het virus ( maar ook het aantal mensen wat het virus overleeft hebben ), dan kunt u kijken op deze link:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6Deze kaart kun je in grafiekvorm zien het aantal besmettingen, overlevers en doden. Het is van 4 maart 2020.

Maar het kan ook op de kaart van de wereld getoond worden:Op 26 januari was het nog redelijk beperkt.
En als laatste een wat overzichterlijkere kaart van 27 februari 2020.Dit is dezelfde kaart 5 maart 2020:OP deze link van Nu.nl kunt u dagelijks kijken hoeveel besmettingen er zijn ( actueel dus ):

https://www.nu.nl/coronavirus/6033744/bekijk-op-deze-wereldkaart-in-welke-landen-het-coronavirus-is-opgedoken.html
--------------------------------------------------------------
Vrijdag 6 maart, de berichtgeving van NU.nl. Zo kun je zien hoe het de wereld bezighoud en welke 
effecten het heeft...


 https://nos.nl/liveblog/2326031-eerste-corona-dode-in-nederland-eu-ministers-bij-elkaar.html


NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast om

Eerste corona-dode in Nederland, EU-ministers bij elkaar


 • EERSTE DODE IN NEDERLAND

  Het gaat om een 86-jarige man die in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is overleden, meldt het RIVM. De man uit de Hoeksche Waard meldde zich zondagavond met urinewegklachten. Toen hij ook aan de luchtwegen klachten kreeg, werd hij getest op het coronavirus.
 • Beurzen op en neer

  Wereldwijd blijven beurzen in de ban van het coronavirus. De koersen schieten op en neer. Vanochtend zijn er opnieuw grote verliezen. De Amsterdamse AEX staat de eerste uren van de beursdag tussen de 2 en 3 procent lager. De afgelopen dagen leken de koersen te herstellen, maar die winst is nu weer helemaal verdwenen.
  Beleggers vrezen de impact van het virus op de economie en op de resultaten van bedrijven. Grote verliezers zijn de fondsen van luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM is sinds de corona-uitbraak in China de helft van zijn waarde verloren.
  Ook de prijs van olie daalt verder, ondanks dat OPEC-landen gisteren een beperking van de productie hebben aangekondigd.
 • Vergadering Europese ministers begonnen

  De vergadering van de Europese zorgministers in Brussel gaat vooral over de logistiek van de bestrijding van het virus. De samenwerking verloopt nog niet op alle vlakken goed, blijkt bijvoorbeeld uit het besluit van de Franse president Macron om beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes. Daar is kritiek op vanuit Nederland. De Belgische minster Maggie de Block deelt die kritiek, liet ze voor de bijeenkomst weten. Na de vergadering is er een persconferentie. Rond 14 uur reageert minister Bruins.
 • Duikbril tegen corona

  Ook in de VS loopt het aantal gevallen op. In de door corona zwaar getroffen Amerikaanse stad Seattle wapenen inwoners zich op verschillende manieren tegen het virus:
  We willen tijd rekken totdat er een vaccin komt
 • 15 Nederlanders uit hotel Tenerife weer thuis

  Vijftien Nederlanders die vastzaten in een hotel op Tenerife zijn weer terug in Nederland, meldt reisorganisatie TUI. Ze zaten sinds eind februari vast in hun hotel omdat bij een van de gasten corona was vastgesteld.
  Een speciale vlucht van TUI bracht de Nederlanders en 132 Belgen van Tenerife naar België, waar ze in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.00 uur landden op de luchthaven Oostende-Brugge. Daarna werden de Nederlanders met een bus naar Schiphol gebracht. "Daar stond hun auto", aldus de woordvoerder.
  De Nederlanders hebben een gezondheidscheck gehad en vertonen geen ziekteverschijnselen. Ze moeten hun gezondheid de komende twee weken laten monitoren. De GGD neemt contact met ze op.
  In totaal zaten 27 Nederlanders in afzondering in het hotel in Tenerife. Twaalf van hen gingen niet mee met de georganiseerde terugvlucht. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kiezen zij ervoor later terug te vliegen.
 • Eerste geval in Servië

  Het gaat om een 43-jarige man die naar Boedapest was gereisd, maakte de minister van Gezondheidszorg bekend. Servië was eem
 • Ook scholier Amersfoort besmet

  Ook een middelbare scholier in Amersfoort is besmet met het coronavirus, melden verschillende media. Hij kwam maandagochtend zonder klachten naar het Nieuwe Eemland, maar begon tijdens het eerste lesuur te hoesten. Omdat hij naar Noord-Italië is geweest, ging hij direct naar huis. Een test wees uit dat hij het virus onder de leden had.
  Het gezin van de jongen zit in thuisisolatie. De school blijft open.
 • Belgische ziekenhuizen verbergen mondkapjes

  Een aantal ziekenhuizen in België heeft mondkapjes en handgel opgeborgen achter gesloten deuren, meldt de VRT. Dat gebeurt in onder meer ziekenhuizen in Antwerpen, het AZ Sint-Maarten in Mechelen en het AZ Turnhout.
  De ziekenhuizen willen voorkomen dat ze zonder voorraad komen te zitten. In sommige ziekenhuizen zoals het AZ Monica in Deurne worden mondmaskers gestolen door bezoekers. Op andere plaatsen worden de bussen met handgel uit de gangen meegenomen.
 • Coronapatiënt Haarlem ging met klachten naar school

  Een coronapatiënt in Haarlem is afgelopen week naar school gegaan met ziekteverschijnselen. De leerling van het Eerste Christelijk Lyceum had klachten na een vakantie in Noord-Italië. Toen de leerling ook koorts kreeg, heeft hij of zij aan de bel getrokken, meldt de GGD Kennemerland.
  De GGD heeft de school gisteravond ingelicht. De leerling is in thuisisolatie geplaatst, net als het gezin. De school is open en de lessen gaan gewoon door. Er is een informatiepunt van de GGD.
 • Europese zorgministers bij elkaar

  Minister Bruins voor Medische Zorg en zijn Europese collega's overleggen vandaag in Brussel over de samenwerking bij het bestrijden van het coronavirus. Europarlementariërs wezen er de afgelopen dagen al op dat EU-lidstaten geen tegengestelde adviezen moeten geven aan hun inwoners.
  Dat de samenwerking nog niet op alle vlakken goed loopt, blijkt bijvoorbeeld uit het besluit van de Franse president Macron om beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes in het land en zelf de distributie in handen te nemen. Nederland is het daar niet mee eens.

------------------------------------
UPDATE 12 maart 2020

Officieel is het een Pandemie volgens WHO.
IK denk zelf ook dat Nederland te lichte maatregelen neemt.
Zelf denk ik dat heel het land beter 2 weken op slot kan, en nu pijn lijden economisch, dan het door te laten rotten zoals het nu gebeurt.
Sociale onthouding noemt men dat bij het RIVM. Ik denk dat heel het land dit moet doen.

Hier nog een link specifiek voor Nederland, met infecties per plaats  


https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/cfc2084c995c40e7ae72254029bf6251
Eindelijk begint Nederland ( of eigenlijk de regering van Nederland ) wakker te worden.
Dit is een link van de NOS en het is een live update link, dus er komt elke keer het laatste nieuws bij als je er op klikt.


https://nos.nl/liveblog/2326799-crisisoverleg-kabinet-over-corona-schoolleiders-willen-scholen-sluiten.html 
Ik denk echt dat Nederland in zijn geheel aan sociale onthouding moet doen en jezelf min of meer opsluiten gedurende 2 weken. Want je zal zien dat vanaf nu af aan het aantal geïnfecteerden hard gaat oplopen en de kans is dus steeds groter dat je ook besmet wordt als je je buiten en of tussen de mensen beweegt. Zeker nu ook bekend is geworden dat sommige mensen zo weinig klachten hebben, maar wel geïnfecteerd zijn en dus zo anderen besmetten.

En ja !  Het zal forse economische consequenties hebben, maar elk land heeft dat.
Maar ik denk zelf dat gezondheid toch echt voor gaat.


Vandaag heeft de regering en RIVM extra maatregelen genomen, maar  zelf vind ik het te weinig.
Ik denk zeker dat je ook scholen moet sluiten, maar dat doen ze niet omdat dan de economische schade te groot zou worden. Wat niet iedereen kan een oppas vinden en blijven ze dus thuis van hun werk.
Economie gaat voor gezondheid.