vrijdag 17 april 2020

Corona nieuws dinderdag 16 april tot 25 april 2020.

Dit is een weergave van de NOS site over Corona gerelateerde artikelen.
Nieuws wat je op de dag zelf vaak kan lezen op de site, maar als je een paar dagen verder bent, kun je het slecht terugvinden op de NOS site.


Gelukkig laten de cijfers zien dat het steeds beter gaat, al blijven er wel veel doden komen, en dat zal alleen maar hoger worden als het CBS ook zijn cijfers geeft. Ook de huisartsen gaan het aantal doden bijhouden van overleden patiënten, waarvan vele niet getest zijn, maar vlg de huisarts wel typische corona-klachten hadden.





https://nos.nl/artikel/2330685-coronacijfers-van-16-april-aantal-doden-daalt-minder-hard-dan-aantal-ziekenhuisopnames.html




Coronacijfers van 16 april: aantal doden daalt minder hard dan aantal ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is tot vandaag 10.00 uur met 181 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er 189 nieuwe doden gemeld. Net als gisteren is dat een van de hoogst gemelde aantallen tot nu toe. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 3315 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.
Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland langzaam aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe opnames is 182 en dat is fors lager dan twee weken geleden. In de piekweek werden gemiddeld bijna 500 opnames per dag gemeld.
In totaal zijn er nu 9309 Nederlanders met een coronabesmetting die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Minder dan de helft ligt er nu nog.
Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's aan het RIVM. Als dat op sommige dagen meer gebeurd dan op andere dagen, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen.

NOS

Om een trend te zien in het aantal geregistreerde doden is het daarom beter om naar een langere periode te kijken. In onderstaande grafiek is het werkelijke aantal doden per week (dus de dag dat de mensen overleden, niet de dag dat hun overlijden is doorgegeven) te zien tot en met zondag. Overleden er in de eerste week van april nog 1077 mensen, vorige week waren dat er 892.
Er kan nog een klein aantal doden bijkomen in de laatste week (van patiënten wier overlijden nog niet is doorgegeven), maar goed is te zien dat de piek in het aantal sterfgevallen achter de rug lijkt. Toch lijkt de afname minder snel te gaan dan bij het aantal ziekenhuisopnames.
Bijschrift toevoegen

NOS

Overigens worden alleen mensen meegeteld die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert elke vrijdag cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Tot nu toe blijkt daaruit dat het aantal doden ongeveer twee keer hoger is dan door het RIVM wordt gemeld.
Het gaat daarbij vooral om mensen die overlijden buiten het ziekenhuis, zoals in verpleeghuizen. Die werden tot dusver nauwelijks getest.

IC-bedden

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het waren er 1258, 21 minder dan een dag eerder. De voorlopige piek was vorige week dinsdag, toen er 1424 coronapatiënten op de IC's lagen.
Van de 1258 Nederlandse IC-patiënten liggen er 52 in Duitse ziekenhuizen, drie minder dan de afgelopen dagen.
Diederik Gommers zei eerder namens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat de maatregelen pas versoepeld kunnen worden als er niet meer dan 700 coronapatienten op de IC liggen. Jaap van Dissel van het RIVM zei vanochtend in de Tweede Kamer dat hij uitgaat van maximaal 600 patiënten.

NOS

Op de IC's in Nederland liggen 354 niet-coronapatiënten. In totaal liggen er dus meer dan 1500 patiënten op de intensive care, ongeveer het dubbele van het aantal voor de uitbraak van het coronavirus.






Gelukkig is er soms ook leuk en mooi nieuws te lezen, van mij mogen ze dat vaker laten zien !!!
https://nos.nl/liveblog/2330616-kabinet-ziet-af-van-verkoop-onderzoeksinstituut-vaccins-voorzichtig-optimisme-in-frankrijk.html

Zorgverleners kunnen mondmaskers bestellen bij website hulptroepen.nu

Vanaf vandaag kunnen zorgverleners mondmaskers bestellen bij hulptroepen.nu, een website die is opgezet door Sywert van Lienden met KLM, Coolblue, Flexport en andere Nederlandse bedrijven.
Wie vandaag bestelt, heeft overmorgen de spullen in huis, belooft voormalig jongerenactivist Van Lienden. De deelnemers hebben geen winstoogmerk.
De mondmaskers worden besteld in China. Om de betrouwbaarheid te garanderen is samen met onder meer de TU Delft getest volgens de protocollen van het RIVM.
Het is de bedoeling een half miljoen mondmaskers per week naar Nederland te halen.






Koken voor daklozen in plaats van voor passagiers

De koks van KLM die normaal gesproken het eten voor vliegtuigpassagiers bereiden, zetten zich de komende tijd in voor Noord-Hollandse daklozen. Vanwege het coronavirus vervoert de luchtvaartmaatschappij nauwelijks passagiers en worden er in de keukens van Schiphol minder vliegtuigmaaltijden bereid. Nu al koken de cateringmedewerkers dagelijks voor cliënten van zorginstelling Parnassia.
Noord-Hollandse dak- en thuislozen konden voor de coronacrisis als dagbesteding gezamenlijk op meerdere locaties maaltijden bereiden. Die locaties zijn nu gesloten. "Dat betekende dat we een andere manier moesten vinden om bij de mensen maaltijden te kunnen bezorgen", zegt Jan Luijben van Parnassia tegen NH Nieuws. De koks van KLM bieden nu hulp.
"Het is leuk als je ziet hoe dat hier gaat, dat het idee van vrijwilligerswerk in de praktijk leidt tot iets heel moois", vertelt Cityhopper-gezagvoerder en vrijwilliger Luc Aughuet. "Dat wij iets kunnen betekenen voor de samenleving in Nederland."


Dit zijn mooie voorbeelden van goed corona nieuws. Hier zie je in tijden van nood, dat als je intensief samenwerkt en een ieder zijn capaciteiten en expertise gebruikt men tot een hoop in staat is ( zoals bij de mondkapjes ). Maar ook de goedheid van mensen zoals bij de koks van de KLM die koken voor daklozen ! Hulde voor dit soort activiteiten !

Kabinet ziet af van verkoop onderzoeksinstituut vaccins • Voorzichtig optimisme in Frankrijk

  • Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar voor hervatting van de reguliere zorg.
  • Premier Rutte waarschuwde in het Kamerdebat voor te veel optimisme over versoepeling van de maatregelen.
  • Het aantal werklozen in de VS blijft hard oplopen; in een week kwamen er weer 5 miljoen aanvragen voor een uitkering bij.
  • Het aantal doden in verpleeghuizen en andere instellingen is volgens het CBS en RIVM bijna verdubbeld ten opzichte van eerder dit jaar.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.

  • Zwitserland presenteert plan om lockdown gefaseerd op te heffen

    De Zwitserse regering heeft plannen gepresenteerd om coronamaatregelen te versoepelen. Vanaf 27 april mogen kappers, schoonheidssalons en massagesalons weer open. Op 11 mei gaan de scholen weer open, net als de meeste winkels en markten. Vanaf 8 juni volgen hogescholen en universiteiten, musea, dierentuinen en bibliotheken, tenzij het coronavirus weer een opleving krijgt.
    Momenteel zijn in Zwitserland alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels open. Winkels waar levensmiddelen worden verkocht mogen bovendien geen zaken verkopen die niet noodzakelijk zijn.
    De Zwitserse president Simonetta Sommaruga zei dat de verspreiding van het coronavirus is afgeremd en dat ziekenhuizen de zorg aankunnen. Om deze "winst niet in gevaar te brengen" blijven afstandsregels en hygiënemaatregelen voorlopig van kracht.
    In Zwitserland zijn 1017 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
  • Maradona-standbeeld met mondkapje

    In Buenos Aires heeft het bekende standbeeld van oud-topvoetballer Diego Maradona een mondkapje gekregen. De overheid wil daarmee het belang van mondbescherming benadrukken in de strijd tegen coronavirus.
    Dat ziet er zo uit:


    EPA
    Het dragen van een mondkapje is in Buenos Aires verplicht. Op meerdere monumenten in de hoofdstad is daarom een mondkap geplaatst.


     En eindelijk ziet de regering in dat het verder aan de markt overlaten m.b.t. bedrijven die te maken hebben met de gezondheidszorg eigenlijk een erg foute beslissing is geweest. Je ziet dat aan zoveel medische artikelen / medicijnen/ mondkapjes ed... worden niet meer in Nederland gemaakt, maar vaak in China. En als je dus in een crisis beland, dan sta als vaak als laatste in de rij om artikelen te verkrijgen. Maar ook test artikelen, volledig overgelaten aan de firma Roche...

    Sommige dingen moet je in eigen handen houden.


    Kabinet ziet af van verkoop van onderzoeksinstituut naar vaccins

    Nederland doet een onderzoeksinstituut voor vaccins in Bilthoven voorlopig toch niet van de hand. Het kabinet heeft zich bedacht nu alle landen vanwege coronapandemie op zoek zijn naar vaccins.
    De vaccinfabriek van het Bilthovense instituut is in 2012 al geprivatiseerd, en het overgebleven onderzoekscentrum Intravacc zou binnenkort volgen. Het kabinet ziet daar nu vanaf. "Het stond in de verkoop, maar we zetten dat on hold", zegt minister De Jonge. "Juist in het licht van de ontwikkelingen."
    De fabriek is verkocht aan het Indiase Serum Institute. Volgens het radioprogramma Argos en De Groene Amsterdammer zette minister Schippers de verkoop door ondanks waarschuwingen van experts. Het kabinet verzekerde volgens Argos en De Groene destijds ten onrechte dat Nederland in geval van nood weer een beroep zou kunnen doen op de fabriek. Het Serum Institute heeft gezegd niets van zo'n afspraak te weten.


    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

    UPDATE

     ----------------------------------------------------------------

     Er zijn een aantal dagen voorbij. De dalingen in het aantal besmettingen/ ziekenhuisopnamen en het aantal bezette bedden op de IC  's in Nederland dalen gestaag.
    Het kabinet heeft besloten om het basisonderwijs en kleuteronderwijs weer open te stellen.
    Er waren eerst ongelukkige uitspraken, zoals halve klassen etc en dan de kinderen een halve dag op school. En de andere kinderen thuis zouden dan ook online les blijven krijgen. En dan de volgende dag gaan de andere kinderen weer naar school ( allemaal met inachtneming van de 1,5 meter afstand regel ) en degene die de dag ervoor naar school waren, krijgen dan weer online onderwijs.
    Er kwam kritiek op, mede door de kinderopvang, wat vlg mij heel logisch is. Maar ook van ouders... want dan kunnen ze nog niet naar het werk als dat straks er aan zit te komen. Die krijgen het zo rommelig druk op deze manier. Een dag later werd het advies de kinderen dan maar de hele dag naar school te laten gaan en de dag erop de andere helft.
    OP deze manier worden de ouders die thuiswerken ontlast en de kinderopvang idem.
    Gelukkig gaan andere landen voor bij het vrijgeven van het basis onderwijs, zoals Denemarken en Zweden. Dus we kunnen de kunst afkijken :)

    Een belangrijke man van het Erasmus MC durfde na de persconferentie zelfs al te zeggen dat er ook versoepeling voor andere zaken zoals fysiotherapeuten en andere beroepen zelfs versneld versoepeld kunnen worden. En een dag later stemde het kabinet ermee in. Er hoeft niet gewacht te worden tot de volgende persconferentie om evt zaken te versnellen.
    Ook andere zaken worden van tijd tot tijd veranderd, zoals ook andere bedrijven krijgen nu een compensatie om te kunnen overleven, die eerder niet opgenomen waren in de regelingen.

    Eén van de grootste regelingen is het garant staan voor de KLM ( eigenlijk air france KLM ).
    Want dat wordt gezien als een vitaal onderdeel van Nederland en als zij failliet zouden gaan, vallen daar achteraan vele andere bedrijven ook om. ( toeleveranciers ) en tevens is het een vitaal onderdeel van de economie. Als het niet meer zou bestaan zouden veel bedrijven vertrekken uit Nederland.

    Er is ook een aantal dagen een hoop te doen geweest om mondkapjes. Andere landen gebruiken ze wel, zoals in het openbaar vervoer en in winkels. In Duitsland is het zo, dat als je wil winkelen zonder mondkapje, je een boete riskeert. Belgie idem.
    Nederland houdt vast aan het feit dat dat niet gebeurt in Nederland, ook al omdat er al tekort is aan mondkapjes voor de zorg. En ook omdat het volgens het RIVM het er niet veiliger op wordt en bij verkeerd gebruik mensen mogelijk zelfs besmet kunnen raken.
    Zelf geloof ik dat mondkapjes wel helpen, zeker in het openbaar vervoer ( wat totaal niet is ingericht op de 1,5 meter afstands-economie ). Maar ook idd bij winkelen.

    Het lijkt er op dat elk land zijn eigen regels heeft binnen de EU. Ook al heel apart.
    Er is trouwens niet gekozen om het hoger en middelbaar onderwijs open te stellen.




    Van de NOS site:


    'Een mondkapje verplichten is niet zinvol, zelfs niet als er genoeg zijn' 

    Sinds gisteren adviseert de Duitse regering inwoners een mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer, en ook in België wordt een advies overwogen.
    Het Nederlandse kabinet gaat daar vooralsnog niet in mee en raadt het gebruik van mondkapjes niet aan. Dat roept vragen op bij veel Nederlanders. Zij vragen zich af: kunnen we niet beter het zekere voor het onzekere nemen?
    "Ik sta volledig achter het Nederlandse beleid", zegt Tessa Lauret, deskundige infectiepreventie in Amsterdam UMC. "De druppels die door hoesten en niezen worden verspreid, blijven niet in de lucht hangen maar komen 1,5 meter verder op de grond terecht. Daarom is het voldoende om je aan die afstand te houden."
    Ook Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie in het Radboudumc, ziet niet veel in het massaal dragen van mondkapjes. "Ieder land heeft zijn eigen beleid en de wetenschap is verdeeld over de effectiviteit van een verplichting. Ik vind dat de Nederlandse overheid niet iets moet opleggen aan de hele bevolking, terwijl maar een klein deel met iets rondloopt wat ze kunnen doorgeven."
    Er is in Nederland een groot tekort aan mondmaskers en de goede exemplaren gaan naar de zorg. Daarom beginnen mensen ze nu zelf te maken en in sommige gevallen te verkopen. Volgens Lauret is dat niet verstandig. "Je ziet allerlei initiatieven ontstaan. Dat mensen zelf mondkapjes gaan naaien of een sjaal voor hun mond doen. Maar daar kan het virus gewoon doorheen. Je denkt dat het veiliger is, maar dat is niet zo."
    Coupeuse Helena Boomsma wil ondanks die bezwaren toch graag iets doen en naait zelf mondkapjes.
    Zelf een mondkapje naaien? Die werken niet altijd even goed
    Zelfs als er genoeg goede mondkapjes zouden zijn voor iedereen, ziet ze er weinig in. "De kans bestaat dat mensen ze verkeerd gebruiken. Zorgpersoneel krijgt daarvoor een speciale training, maar dat geldt niet voor iedereen." Net als Van Dissel wijst ze op het gevaar van schijnveiligheid. "Dat mensen zich niet meer houden aan de afstand of dat ze naar buiten gaan met ziekteverschijnselen. Als mensen met klachten de bestaande regels volgen en gewoon thuisblijven, is er geen probleem."
    Er worden door particulieren aan het ziekenhuis kapjes aangeboden die net zo effectief zijn als een zakdoek.
    Andreas Voss
    Een uitzondering geldt volgens Lauret voor zorginstellingen, waar het niet mogelijk is om afstand te houden. "Daar is het gebruik van goede maskers wel belangrijk." Ze is geen voorstander van het Duitse model, waar het dragen van mondmaskers ook op andere drukke plekken wordt geadviseerd, zoals in het openbaar vervoer. "De kans bestaat dat mensen dan te dicht bij elkaar gaan zitten. Ik zie liever dat we nadenken over hoe we die plekken zo kunnen inrichten dat de 1,5 meter afstand kan worden bewaard."
    "Je moet de mondkapjes bewaren voor de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn, de zorginstellingen", zegt ook Voss, die merkt dat zelfs aan ziekenhuizen maskers worden aangeboden die niet goed werken. "Er zijn veel slechte mondkapjes in omloop. Er worden door particulieren aan het ziekenhuis kapjes aangeboden die net zo effectief zijn als een zakdoek."

    Toch kan het dragen van een mondkapje volgens RIVM-directeur Van Dissel ook nuttig zijn bij de zogenoemde exitstrategie, de manier waarop Nederland uit de crisis wil komen. Als de maatregelen straks worden versoepeld, kunnen mondkapjes volgens Van Dissel mogelijk worden gebruikt door bijvoorbeeld contactberoepen, zoals kappers.
    Lauret ziet het niet als de belangrijkste maatregel: "Ik denk dat het grootste risico wordt weggenomen door de bestaande maatregelen. Het toevoegen van het masker speelt in op het veel kleinere risico dat iemand met klachten naar buiten gaat en dan binnen 1,5 meter van een ander komt. Ik denk dat de 1,5 meter afstand echt de belangrijkste maatregel blijft."

    Van Dissel: mondkapjes niet voor al het personeel in verpleeghuis

    In zijn briefing aan de Tweede Kamer waarschuwt RIVM-directeur Van Dissel voor het verkeerd gebruiken van mondkapjes door zorgpersoneel. "Ze om je nek hangen, zoals je weleens in tv-serie ziet, levert juist een extra risico op." Ook ze tussentijds aanraken is risicovol.
    Voor professionals in de zorg zijn er verschillende mondmaskers met verschillende beschermingen. Wie alleen op een verpleegafdeling werkt met coronapatiënten wordt geadviseerd een chirurgisch mondmasker IIR te dragen. Wie op de IC-afdeling werkt, moet een FFP2-masker dragen. Beiden houden druppel 'van buiten naar binnen' tegen, dus om de arts of verpleegkundige tegen besmetting door de patiënt te beschermen.
    De maskers met filter kun je niet lang dragen. Ze zitten strak en de filters raken verzadigd met ademvocht. Deze langer dan de norm van 3 uur dragen kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom wijst Van Dissel op de protocollen voor zorgprofessionals.
    Op de afdeling van een verpleeghuis waar covid-19 bij een bewoner is vastgesteld, wordt aangeraden een mondneusmasker type IIR te gebruiken. Op andere afdelingen zijn maskers niet nodig, zegt Van Dissel. Zorgorganisaties eisten van het RIVM duidelijkheid op dit punt. Het masker met filter, dat ook druppels van 'binnen naar buiten' tegenhoudt om de patiënt niet te besmetten, zijn meer voor operaties.
    Voor het gebruik van mondkapjes bij andere beroepen, zoals kappers en andere niet-medische contactberoepen werkt het RIVM aan een analyse. Van Dissel: "Hier moeten we zorgvuldig naar kijken." Hij hoopt dat binnen twee weken helder te hebben. "En dan brengen we dat advies ook naar buiten."



    Een ander bericht:

    Mondkapje in ov vanaf maandag in heel Duitsland verplicht

    Vanaf 27 april is het in heel Duitsland verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Deze coronamaatregel gold al in de meeste deelstaten en nu zijn ook Noordrijn-Westfalen en Bremen overstag. Het dragen van een mondkapje in winkels wordt aangeraden vanuit de landelijke regering, maar is niet in elke deelstaat verplicht.



    -------------------------

    Dit zijn de eerste contouren van de anderhalvemetermaatschappij·

    Áls de coronamaatregelen straks worden afgeschaald, hoe open je dan weer verantwoord je deuren? Zo'n 35 bedrijfstakken denken daar op dit moment hard over na. Om op termijn weer open te kunnen, riep het kabinet sectoren op een protocol in te dienen. Daarin moet hygiëne en onderlinge afstand tussen bezoekers voldoende gewaarborgd zijn.
    Het is te vroeg om definitief te delen hoe een bezoek aan het theater, pretpark of sportschool er straks uitziet, zeggen brancheorganisaties. Maar er zijn zeker al denkrichtingen, waarmee de contouren van een anderhalvemetermaatschappij zichtbaar worden.
    De bioscopen deelden als een van de eersten een vrij concreet protocol. Dat gaat uit van beperkte openingstijden, minder kaartverkoop en voorstellingen om bezoekersstromen beheersbaar te houden.
    De schoonmaak wordt geïntensiveerd en popcorn staat verder uit elkaar gestald of wordt pas geschept als een klant erom vraagt. In zalen mogen maximaal 100 mensen zitten, op 1,5 meter afstand. Dat komt neer op drie stoeltjes afstand per rij en niet direct voor- of achter elkaar zitten. Huishoudens mogen wel naast elkaar, er is vrije stoelkeuze, maar medewerkers houden toezicht.
    Dat zou er zo uit kunnen zien:
    Voorstelling van een bioscoopbezoek NOS/Thijs Geritz
    NL Actief, de brancheorganisatie van sportscholen, heeft inmiddels ook een concept-protocol ingediend. Leden zullen in dat voorstel een tijdsblok moeten reserveren waarin zij mogen komen trainen.
    Fitnesscentra moeten via pasjes of een ander systeem zorgen dat het maximaal aantal bezoekers niet overschreden wordt. Kleedkamers, douches en sauna's blijven gesloten en sporters reinigen zelf het apparaat of toilet als ze dat gebruiken.
    In de (groep)trainingsruimte geldt: anderhalve meter. Vakken op de grond markeren die onderlinge afstand, waar nodig worden apparaten gemarkeerd als buiten gebruik.
    Schets van hoe afstand tussen sporters wordt bewaakt NOS/Thijs Geritz
    Ook theaters en concertzalen zijn druk bezig ideeën te ontwikkelen, vertelt Simon Reinink, directeur van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vanochtend sprak hij nog met directeuren van grote concertzalen door het land.
    "Spreiding is natuurlijk het woord waar het om draait. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor medewerkers en musici. We kijken nu druk hoe het logistiek haalbaar is die 1,5 meter te respecteren. Bijvoorbeeld door op een avond twee korte concerten te geven in plaats van één lange."
    Een universeel protocol formeren is lastig, denkt Reinink. "De ene zaal is de andere niet, je moet het per geval bekijken." Ook is lang niet zeker dat alle facetten van een avondje uit terugkomen. "Het belangrijkste is de muziek, dat musici weer een publiek en inkomen hebben. Garderobe en drankjes aan de bar zijn secundair."
    Schets hoe een concertbezoek er straks mogelijk uitziet NOS/Thijs Geritz
    Kees Klesman, directeur van de Club van Elf - die grote attractieparken in Nederland vertegenwoordigt, is positief over een heropening. "Dat het verantwoord kan, staat wat mij betreft vast. Wij zijn goed thuis in veiligheid, crowdmanagement en gedragsbeïnvloeding."
    Maar hoe een ritje in de achtbaan of wildwaterbaan er straks precies uitziet, kan Klesman nog niet zeggen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de bezoekersvolumes omlaag gaan. "Het aantal toegangskaartjes wordt tot misschien wel de helft beperkt, we zullen eerder uitverkocht zijn. Mensen zullen per dag of tijdvak moeten reserveren. Een bezoek wordt exclusiever."
    De welbekende rij zal iets weg hebben van hoe dat nu is geregeld in supermarkten. "Alleen werken wij dan met vakjes in plaats van lijntjes, zodat huishoudens bij elkaar kunnen staan."
    Zo zou je straks in de rij kunnen staan bij een attractie `NOS/Thijs Geritz
    Koninklijke Horeca Nederland vindt het te vroeg om iets te delen over het concept-protocol dat ze inmiddels hebben ingediend. "We willen voorkomen dat ondernemers onnodig handelen of maatregelen nemen op basis van voorstellen die misschien nog worden aangepast", laat een woordvoerder weten.
    Dat betekent niet dat ondernemers zelf stil zitten. Menno van Dorp van restaurant Venster 33 in Amsterdam heeft al een idee hoe hij in zijn zaak de maatregelen kan handhaven. "Bij binnenkomst krijg je een tafel toegewezen, uiteraard staan die anderhalve meter uit elkaar. Bezoekers kunnen aan tafel zelf een app downloaden om het menu te bekijken en te bestellen."
    Bestellingen worden op een centrale tafel gezet, waar bezoekers het zelf kunnen pakken. "Zo is er geen contact tussen de klant en het personeel."
    Idee hoe een restaurant straks gasten kan ontvangen NOS/Thijs Geritz
    Van Dorp deelde het plan in een online video en kreeg zowel positieve als negatieve reacties. "Voor kleinere zaken is dit plan niet haalbaar. Dus niet voor iedereen zal dit een oplossing zijn."
    Ook moet hij nog een paar dingen verder uitdenken. "Mogen mensen van een ander huishouden bij elkaar aan tafel, waar geen anderhalve meter afstand is? En hoe controleer je of ze bij elkaar horen? Dat moeten we allemaal verder uitwerken."
    En ook: hoe ga je om met toiletbezoek? "Iemand stelde al voor met een plasketting te werken, net als op de basisschool. Dat vond ik wel een aardige suggestie."

    Universiteiten

    Ook de Vereniging van Universiteiten wil nog niet ingaan op mogelijke indelingen voor bijvoorbeeld collegezalen. Rudy Oude Vrielink, expert onderwijslogistiek aan Universiteit Twente, heeft wel een idee hoe een verantwoorde indeling er uit kan zien.
    Hij ontwierp cameratechnologie waarmee je in de collegezaal anoniem het aantal mensen kunt tellen. "We gebruiken die tellingen normaal gesproken om te bekijken of colleges beter naar een grotere of kleinere zaal kunnen. Maar ook de afstand tussen mensen meten is mogelijk."
    De technologie zou de docent zelfs een signaal kunnen sturen als de juiste afstand niet gehandhaafd wordt. Ook voor de instroom in de zaal heeft Oude Vrielink een idee. "Dat moet gespreid, dus je kunt werken met een teller, die een signaal geeft als de volgende student naar binnen mag."
    Het idee van Oude Vrielink NOS/Thijs Geritz


    Uitkomst EU-top coronacrisis: eerst een analyse, dan pas geld

    Er komt voorlopig geen extra geld om de economische gevolgen van de coronacrisis in de Europese Unie op te lossen. De 27 leiders hebben besloten eerst een analyse aan de Europese Commissie te vragen. De club van voorzitter Ursula von der Leyen moet een plan opstellen met wat er nodig is om uit de recessie te komen.
    Volgens premier Rutte is er voorlopig genoeg geld om de eerste nood te lenigen. "Er ligt een bedrag van 520 miljard op tafel vanuit het Europees Stabiliteitsmechanisme, het fonds voor noodgevallen. Ook de Europese Centrale Bank heeft meer dan 750 miljard beschikbaar. Dat lijkt me voorlopig genoeg." De exacte omvang van het pakket dat Europese leiders nu hebben goedgekeurd is nog niet bekend; in Brussel circuleert ook een bedrag van 540 miljard euro.
    Tijdens een videovergadering herhaalden landen als Italië, Frankrijk en Spanje hun wens om via Europese staatsleningen veel geld beschikbaar te stellen. Spanje wilde zelfs leningen die nooit terugbetaald moeten worden. Nederland is daar faliekant tegen.

    Rutte in hemdsmouwen

    Maar de discussie tussen de regeringsleiders liep deze keer niet uit de hand, omdat ze vooraf hadden afgesproken vooral standpunten uit te wisselen en niet met elkaar in discussie te gaan. Dat was makkelijk doordat het een vergadering zonder conclusies was, waarbij dus uiteindelijk niet elk woord telt.
    Wat ook hielp, was dat premier Rutte eerder deze week sprak met de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Conte en de Spaanse premier Sanchez. "We hebben lang gesproken en enkele misverstanden uit de weg geruimd", zei Rutte. De afgelopen weken kreeg Nederland het verwijt weinig solidair te zijn met de zuidelijke lidstaten.
    Volgens ingewijden was de sfeer aan de virtuele vergadertafel ontspannen. Rutte zat zonder das in hemdsmouwen, met de bovenste knoopjes los, achter het scherm. En zo zaten volgens hem meer premiers achter hun computer.

    Geen behoefte aan extra geld

    De leiders hebben nu de druk van de ketel gehaald, want de Europese Commissie heeft enkele weken de tijd om met voorstellen te komen. Ook daarna is er nog geen spetterende haast, omdat er de komende maanden voldoende geld is. "Dat klinkt misschien raar", zei Rutte, "want we zitten midden in een enorme crisis, maar er is nu nog geen behoefte aan meer geld."
    Vandaar dus de pas op de plaats. Rutte: "Het noemen van getallen is op dit moment een totale slag in de lucht. Wat is een getal waard zonder politieke analyse? Dat is niets anders dan roepen voor de bühne."
    Nederland wil dat de Europese Commissie met name gaat kijken naar de gevolgen voor de auto-industrie, het toerisme en de landbouw. Ook moeten regionale verschillen in kaart worden gebracht. Commissievoorzitter Von der Leyen zei na afloop dat ze denkt dat de EU-meerjarenbegroting verdubbeld moet worden.
    Nederland is nog niet zo ver. Het kabinet wil daar eerst goed over nadenken. Maar bij alles blijft overeind dat er geen gratis geld wordt uitgedeeld. "Er wordt veel gesproken over solidariteit, maar solidariteit is ook dat je de begroting op orde brengt. Wij zullen daarop blijven hameren", zei Rutte.

    Een nieuwe economie

    Verder wil de premier dat het herstelfonds modern wordt. "De green deal, de klimaatplannen, maar ook de poging om van Europa een digitale unie te maken, om de dienstenmarkt verder te liberaliseren, zullen onlosmakelijk bij de nieuwe economie horen."


    Dat is een belangrijke vraag.... hoe komen we uit deze economische crisis straks....

    Ruim 109.000 bedrijven hebben overheidssteun aangevraagd

    In drie weken tijd hebben ruim 109.000 bedrijven een aanvraag gedaan voor steun van de overheid via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Afgelopen week kwamen er zo'n 12.000 nieuwe aanvragen binnen.
    Het steunpakket is bedoeld om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies tussen maart en mei komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen.
    Het UWV heeft sinds begin april ruim 1,7 miljard euro overgemaakt aan 94.500 werkgevers. Zij hebben samen 1,5 miljoen werknemers in dienst.


    Tevens stond er in de kranten, dat het kabinet de rekening van de coronacrisis niet gaat leggen bij de gewone man, door weer te gaan bezuinigen. Maar meer gaan vragen van grote multinationals en andere bedrijven die staande werden gehouden met belastinggeld van de burgers veelal.
    Eens kijken of dat stand houdt.