vrijdag 10 april 2020

De Corona crisis update...................vrijdag 10 april 2020 en de paasdagen.

We zitten op de goede weg volgens het RIVM en de regering.
Er zijn steeds minder opnames op de Intensive care's van Nederland.

Gisteren kwam in het nieuws dat er een ramp gaande is in de verpleegtehuizen ( iets wat ik al eerder zelf schreef  in het blog.)  Wat de strijd om de beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen en schorten hebben de ziekenhuizen (intensive care's voornamelijk) "gewonnen " en de mensen in de thuiszorg en vooral verpleegtehuizen verloren.

Je hoort verhalen dat verpleegkundigen in de wijk zelf mondkapjes maakten en zelf ook alcohol gel etc. en ook zelf handschoenen kochten om niet helemaal zonder bescherming bij de patiënt te komen.
Er zijn 2 bedrijven die nu zelf mondkapjes gaan maken, waarvan één Auping is, een fabriek die normaal matrassen maakt. Ze schatten als ze op volle sterkte draaien ( want er moet apparatuur voor gemaakt worden ) wel 500.000 mondkapjes ( FFP 2 ) kunnen maken per week !

Men praat ook al voorzichtig over het verzachten vaneen aantal maatregelen en meer winkels die weer open gaan, wel met 1,5 meter afstand ( ze noemen het de anderhalve meter economie )  en dat laatste zal zeker nog langer duren ,mogelijk zelfs tot einde van het jaar.

De laatste dagen is het erg mooi weer met hoge temperaturen voor de lente, zelfs 22 tot 25 graden Celsius werden in de zuidelijke provincies gemeten. Tevens is er een gat in de ozonlaag op de noordpool en dat komt bijna nooit voor Mogelijk schuift het tijdelijk op zelfs boven Nederland. Dat is zo gek nog niet, want virussen kunnen niet tegen hoge dosis UV stralen.

Het CBS komt ook met cijfers over het aantal doden en beweert dat het aantal doden wel 2x zo hoog is dan dat het RIVM ons zegt. Dat komt omdat het RIVM alleen geteste mensen telt die aan corona overleden zijn. En we weten nu wel, dat het testen gigantisch achterloopt.
Men zit te denken aan een App op je smartphone die waarschuwt als je dicht bij iemand bent geweest die positief getest is. Maar dan moet je wel VEEL meer testen anders heb je er niets aan.
Meten is weten is het gezegde....en we meten al maanden te weinig. Alleen maar ziekenhuis medewerkers en patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen voornamelijk.



Wat artikelen uit van internet ( voornamelijk de NOS site en Nu.nl ):



 https://nos.nl/liveblog/2330006-rivm-minder-ziekenhuisopnames-en-minder-doden-marechaussee-praat-in-op-duitse-toeristen.html


ANP
NOS Nieuws

Sterfte corona waarschijnlijk twee keer hoger, blijkt weer uit CBS-cijfers

Vorige week zijn 2000 mensen meer mensen overleden dan gemiddeld, blijkt uit een schatting van het CBS. De hogere sterfte valt samen met de corona-epidemie in Nederland. Er stierven vooral meer ouderen, met name 80-plussers.

Bekend is dat de dagelijkse officiële sterftecijfers niet volledig zijn; het RIVM meldt alleen het overlijden van mensen die op corona zijn getest. De CBS-cijfers geven vermoedelijk een beter beeld van het werkelijke aantal overledenen. Net als een week eerder zijn het er grofweg twee keer zoveel. Het gaat daarbij onder meer om ouderen die thuis overlijden in verband met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Boekel

Het CBS heeft ook voor het eerste gekeken naar de 'oversterfte' per gemeente. Daarbij vergelijkt het instituut het gemiddeld aantal sterfgevallen uit de eerste tien weken van dit jaar - toen het coronavirus nog geen effect had op de sterftecijfers - met het aantal sterfgevallen in week 11, 12 en 13. Vooral in gemeenten in Noord-Brabant en Limburg liggen de sterftecijfers veel hoger dan gebruikelijk.

Zo zijn er in Boekel in Noord-Brabant meer dan zeven keer zoveel mensen overleden als normaal. Uden staat met bijna zeven keer zoveel doden op plek twee. De top tien van zwaarst getroffen gemeenten in week 13 bestaat uit zeven gemeenten in Brabant, twee in Limburg en een in Gelderland:
In deze gemeenten stierven drie keer zoveel mensen als normaal (of nog meer)



RIVM: Minder ziekenhuisopnames en minder doden • Marechaussee praat in op Duitse toeristen
Er zijn 115 meer mensen overleden en 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.    Nederlandse coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend. SZW en FIOD speuren samen naar fraudeurs coronasteun.  De stijging van het dodental in Spanje is opnieuw lager.    Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Beademingsapparaten voor Benedenwindse Eilanden

Een vliegtuig met dertig beademingsapparaten, medicijnen en beschermingsmateriaal is onderweg naar Aruba, Bonaire en Curaçao, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Hiermee kunnen twaalf extra IC-beademingsplekken op Aruba, twaalf op Curaçao en zes op Bonaire worden gemaakt.

Ze zijn ook bedoeld voor mensen uit Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. "Als het nodig mocht zijn, kunnen patiënten met de inzet van extra air-ambulances tussen de eilanden vervoerd worden", schrijft het ministerie. Zondag kwam op Sint-Maarten al een medisch transport aan voor twaalf extra IC-beademingsplekken.

 Om de medische capaciteit te versterken, zijn ook extra zorgmedewerkers nodig. Daarover worden afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medisch personeel uitzendt.

RIVM: minder ziekenhuisopnames en minder doden

Er zijn 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 237 nieuwe ziekenhuispatiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest, is nu 8197.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 115. De stijging is kleiner dan gisteren, toen er 148 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden: er zit vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd.

"De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn", meldt het RIVM. Doordat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die genoemd worden. Het CBS meldde eerder vandaag dat vorige week naar schatting 2000 mensen meer zijn overleden dan gemiddeld.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2511 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1335. In totaal zijn er nu 23.097 besmettingsgevallen bekend. Ook hiervoor geldt: doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.


Rotterdams Zomercarnaval geannuleerd vanwege corona

Het Zomercarnaval in Rotterdam gaat niet door. De deelnemers aan het jaarlijkse festival hebben door de coronacrisis onvoldoende tijd om zich voor te bereiden, laat directeur Guus Dutrieux weten aan Rijnmond. Hij wijst op het maken van de kostuums maar ook de choreografie van de verschillende dansgroepen.

Er is ook een financiële reden om het Zomercarnaval te schrappen: door de coronacrisis is het lastig om sponsors te vinden. Het Zomercarnaval trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. De editie van dit jaar was al ingekort omdat de Coolsingel in hartje Rotterdam wordt gerenoveerd.


Lijken in Franse opslagloods: naakt in plastic zak in kist

In Frankrijk is ophef ontstaan over een loods waar stoffelijke overschotten worden bewaard van coronapatiënten. Het gaat om een gekoelde hangar op de groothandelsmarkt Rungis, ten zuiden van Parijs. Normaal liggen daar vlees, vis, fruit en groenten. Nu dient de enorme hal ervoor om de mortuaria in Parijs te ontlasten.

"Ik kreeg te horen dat mijn moeder was overleden en dat ik snel iets moest doen: haar lichaam kon niet in het ziekenhuis blijven'', vertelde Fransman Bruno Lefèvre gisteren op de Franse televisie." Hij woont zelf op grote afstand van Parijs. Voor hij het goed en wel telefonisch wilde organiseren, kreeg hij te horen dat het lichaam van zijn moeder al naar Rungis was gebracht.

De rekening voor de ongevraagde verhuizing kwam ook meteen: 159 euro voor de eerste zes dagen dat zijn moeder daar lag en daarna 35 euro voor elke extra dag. Als hij zijn moeder nog een laatste groet wilde brengen, in de hangar: 55 euro. De gekoelde loods wordt dezer dagen namelijk beheerd door een uitvaartbedrijf. Dat zegt kosten te moeten maken voor personeel, bewaking en inrichting. Het bedrijf stelde Lefèvre nog voor om een kleine ceremonie te houden voor zijn moeder. Dat zou dan nog eens 105 euro kosten.     Abnormaal, zegt minister

Lefèvre vindt het een groot schandaal. Hij moest betalen om de tragische dood van zijn moeder af te handelen en heeft sinds haar overlijden niet eens meer afscheid kunnen nemen. Als hij haar lichaam nog even wil zien, moet hij de portemonnee trekken. "In het ziekenhuis wilden ze niet eens haar spullen meegeven om haar aan te kleden. Nu ligt ze in een opslagloods, naakt in een plastic zak in een kist. Ik schaam me dood."

Het verhaal van Lefèvre leidde in Frankrijk tot flink wat commotie. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner moest uitleg geven in de Assemblée. "Het lijkt mij abnormaal dat families moeten opdraaien voor de effecten van de quarantainemaatregelen." De overheid zal in ieder geval een deel van de kosten op zich nemen, zei de minister.


Uiteenlopende maatregelen tegen drukte met Pasen

Er zijn grote verschillen in de maatregelen die gemeenten nemen om dit Paasweekend drukte te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de 25 veiligheidsregio's in het land. Veiligheidsregio's zeggen dat ze dit weekeinde drukke plekken extra in de gaten houden, zoals stadsparken, winkelboulevards en populaire fietsroutes. In het noorden van het land worden de minste preventieve maatregelen getroffen.



Wereld Muziek Concours in Kerkrade pas in 2022

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, normaal goed voor 350 duizend bezoekers, wordt in verband met de coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2022. Het is voor zover nu bekend het eerste grote evenement van volgend jaar dat wordt uitgesteld.

Het WMC is een groot muziekfestival dat elke vier jaar plaatsvindt en bijna een maand duurt. Er treden onder meer klassieke orkesten, fanfares en brassbands op met blaasmuziek. Het was de bedoeling dat het WMC volgend jaar op 8 juli zou beginnen, maar het festival wordt nu verplaatst naar 7 juli 2022.

De coronacrisis zet voor een groot aantal deelnemers een streep door de voorbereidingen", zegt organisator Max Kousen bij 1Limburg. "Ook zeggen veel orkesten dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen en daarom niet de middelen hebben om deel te nemen in 2021. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht."


Stijging dodental Spanje opnieuw lager

De stijging van het aantal doden door het coronavirus in Spanje is verder vertraagd. Er zijn de afgelopen 24 uur 605 mensen aan het virus overleden. Het is de tweede dag op rij dat er een kleinere stijging is in het dodental. In totaal zijn er in Spanje 15.843 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Het aantal besmettingen in het land steeg met ongeveer 5000 tot 157.022, het hoogste aantal infecties in Europa. Net als bij het dodental is die toename kleiner dan een dag eerder, toen het aantal besmettingen met 6000 steeg.

Spanje zit al weken in lockdown. Er wordt wel gesproken over het versoepelen van de strenge anti-coronamaatregelen, maar er wordt gewaarschuwd dat dat niet te snel moet gebeuren. "Elke stap richting deëscalatie moet met extreme voorzichtigheid worden genomen", zei vice-premier Iglesias tegen de Spaanse omroep TVE.


Dode op schip in Rotterdam, deel bemanning in isolatie

Op een schip in de Rotterdamse Waalhaven is een dode man gevonden, onderzocht wordt wat de doodsoorzaak is, meldt de politie. Eergisteren werd een man van het schip afgehaald bij wie corona is vastgesteld. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Op het schip zitten nu 13 zieke bemanningsleden in isolatie, meldt Rijnmond. Er zijn 77 bemanningsleden aan boord van het offshoreschip dat onder de vlag van de Bahama's vaart.

Coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend
  • In het Erasmus MC in Rotterdam heeft een coronapatiënt afgelopen woensdag antistoffen toegediend gekregen van iemand die is genezen van de ziekte. De patiënt doet mee aan wetenschappelijk onderzoek dat moet uitwijzen of zo'n behandeling het ziekteverloop gunstig beïnvloedt. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland deze behandeling krijgt.
    "Er is nu heel veel onderzoek gaande naar manieren waarop we mensen die besmet of ziek zijn zo goed mogelijk kunnen helpen. En een van de dingen waar aan gedacht wordt is een behandeling met antistoffen", zegt wetenschapsredacteur Francien Yntema op NPO Radio 1.
    De hoop is dat het plasma met antistoffen het herstel van coronapatiënten bevordert. Eerdere onderzoeken bij SARS-patiënten, suggereren voorzichtig dat toediening van de antistoffen de kans op overlijden verkleint.
    "In het buitenland zijn ook wel kleinere groepen patiënten die plasma met antistoffen hebben ontvangen. Het leek wel alsof ze daar goed op reageerden, maar je moet dat op een hele grote schaal onderzoeken om daar echt iets over te kunnen zeggen. We weten nu echt nog niet of het deze patiënten vooruithelpt", zegt Yntema.
    Het onderzoek in Rotterdam wordt nog uitgebreid. Ook in Leiden begint in de komende weken een vergelijkbaar onderzoek met antistoffen.

  • Fietsersbond trekt advies voor 'coronaproof' fietsen in Friesland terug

    De Fietsersbond heeft de kaart met routes voor 'coronaproof' fietsen in Friesland teruggetrokken. De organisatie had Friese wegen getipt waarop fietsers elkaar op veilige afstand konden passeren. Bij nader inzien wil de Fietsersbond mensen niet aanmoedigen om vandaag de fiets te pakken.
    "Er stonden ook wat langere fietsroutes op en dat vinden we geen goed idee. We sluiten ons aan bij het advies om alleen naar buiten te gaan als dat moet. Voor mensen in Friesland die toch een stuk willen fietsen adviseren we: ga hooguit een rondje om het dorp, maar ga niet 60 kilometer fietsen", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.
  • SZW en FIOD speuren samen naar fraudeurs coronasteun

    De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) werken samen om misbruik van de corona-steunmaatregelen tegen te gaan.
    Met die maatregelen zijn maandelijks miljarden euro's gemoeid en ze zijn snel gemaakt, waardoor er minder tijd was om na te denken hoe fraude voorkomen kan worden.
    "De kans bestaat dat er misbruik van wordt gemaakt. Daarom hebben de rechercheurs van de Opsporing Inspectie SZW en de FIOD (Belastingdienst) voor het opsporen van dit misbruik de handen ineengeslagen", meldt de Inspectie SZW.
    Het opsporen en oppakken van dit type fraudeurs krijgt prioriteit. "Politie, toezichthouders en private partijen ondersteunen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik." En het OM streeft ernaar dat verdachten snel voor de rechter komen.
  • Handhaver Roosendaal mishandeld bij aanspreken groep mannen

    Een buitengewone opsporingsambtenaar is gisteravond mishandeld toen hij een groep mannen aansprak bij een voetbalveldje in Roosendaal. Een 37-jarige verdachte is aangehouden.
    De handhaver wees rond 19.00 uur, samen met een collega, de groep mannen op het samenscholingsverbod, maar kreeg het al snel aan de stok met een van hen. Bij de schermutseling die ontstond, sloeg de 37-jarige man hem met een vuist in het gezicht.
    De verdachte ging ervandoor, maar werd door de politie aangehouden, met gebruik van de wapenstok en pepperspray. Hoe de handhaver eraan toe is, is niet bekendgemaakt.
    Burgemeester Han van Midden van Roosendaal noemt het bij Omroep Brabant "volstrekt onacceptabel dat onze mensen worden belemmerd en belaagd tijdens het toezicht op straat".
  • 325 nieuwe doden in België, veel in woonzorgcentra

    In België zijn de afgelopen 24 uur 325 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het gaat om bevestigde coronapatiënten en mensen van wie wordt vermoed dat ze het virus hadden. De bevestigde gevallen, 114, lagen in het ziekenhuis. De doden die vermoedelijk besmet waren, lagen in een woonzorgcentrum of thuis. Dat waren er 211, meldt de VRT.
    Bovenop dat sterftecijfer komen nog 171 doden in woonzorgcentra, die in de periode 18 tot 31 maart waren te betreuren en nog niet eerder waren meegeteld. Het totale dodental in België komt daarmee op 3019. Opvallend is dat ruim 40 procent van de doden niet werd geteld in het ziekenhuis, maar in verzorgingscentra of elders.
    Afgelopen dag werden 462 mensen in het ziekenhuis opgenomen in België, waarmee het totaal op 5610 komt. Er liggen 1278 mensen op de intensive care, iets minder dan gisteren.
    België telt nu 26.667 vastgestelde besmettingen met het virus. Dat zijn er 1684 meer dan gisteren.



    • FNV: Miljoen mensen buiten de zorg riskeren coronabesmetting op werk

      Een miljoen werkenden lopen kans op een coronabesmetting tijdens hun werk, meldt vakbond FNV na een rondgang langs verschillende sectoren. De zorg is niet in de rondgang meegenomen.
      "Anderhalve meter afstand houden is cruciaal voor onze gezondheid, nu en in de nabije toekomst. Dat gaat op veel werkplekken nog niet goed, soms zelfs ronduit slecht. Een onacceptabele situatie", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. De vakbond zegt "vele honderden klachten" over veiligheid op de werkplek te hebben gekregen.
      Er is een rondgang gemaakt langs de distributiecentra, postsortering, schoonmaaksector, luchtvaart en sociale werkplaatsen. Werknemers kunnen niet genoeg afstand houden en er is een gebrek aan beschermende middelen.
      In de distributiecentra zijn volgens een schatting van de FNV een kleine 62.000 mensen aan het werk. "De distributiecentra zijn met hun drukte en productienormen niet ingericht op anderhalve meter afstand houden", zegt FNV-bestuurder Handel Mari Martens. "Het is onmogelijk om aan de RIVM-richtlijn te voldoen en ook je productiviteitsnorm te halen. In distributiecentra is de overheid niet aanwezig om te controleren en te handhaven."
    • 'Vleessector waarschuwt voor overschot aan slachtdieren'

      Nederlandse boeren raken hun slachtvee niet kwijt door de coronacrisis. De Centrale Organisatie voor de Vleessector waarschuwt dat er vooral in de kalverhouderij grote overschotten dreigen te ontstaan, meldt Trouw. Doordat de meeste horeca-bedrijven gesloten zijn, is de vraag naar kalfsvlees grotendeels weggevallen en de prijs voor kalveren gekelderd. Slachterijen kiezen ervoor om minder dieren te slachten, waardoor slachtrijpe kalveren op de boerderij moeten blijven.
      De gevolgen voor de vleessector zijn groot, schrijft de krant. De dieren die normaal gesproken geslacht worden, zijn na twee weken langer op de boerderij minder waard. Doordat ze meer tijd hebben om te groeien, is er voor de grotere dieren ook meer water en voedsel nodig. Ook produceren ze tegen die tijd meer mest en nemen ze meer ruimte in beslag, waardoor dierenwelzijnseisen in het gedrang kunnen komen.
      Ook melkveehouders hebben problemen, zegt de vleessector. Zo moet een koe jaarlijks een kalf krijgen om melk te produceren, maar als er minder kalveren worden afgenomen, moeten de melkveehouders meer kalveren zelf houden. Omdat de boeren daardoor meer fosfaat produceren, bestaat het gevaar dat ze zich niet kunnen houden aan de fosfaatwetgeving.
      De Centrale Organisatie voor de Vleessector wil een financiële tegemoetkoming voor getroffen kalverhouders, meldt Trouw. De Partij voor de Dieren heeft minister Schouten gevraagd om fokbeperkingen in te stellen.
    • VN-baas: corona gevaar voor vrede en veiligheid

      De coronapandemie bedreigt de internationale vrede en veiligheid, zei secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres tegen de Veiligheidsraad. "Het leidt mogelijk tot een toename van sociale onrust en geweld die ons vermogen om tegen de ziekte te vechten sterk ondermijnt."
      Risico's die de VN-topman noemde zijn terroristen die een kans zien om toe te slaan, economische instabiliteit, politieke spanningen door uitgestelde verkiezingen en problemen op het gebied van mensenrechten.
      Guterres riep de Veiligheidsraad op zich te verenigen bij de aanpak van het virus en zei dat dat essentieel is om de gevolgen van de pandemie voor vrede en veiligheid te verlichten.
      Guterres noemt de crisis de zwaarste beproeving van de VN sinds de oprichting eind 1945. "Dit is het gevecht van een generatie, en de bestaansreden van de VN zelf." Het was de eerste keer dat de Veiligheidsraad bijeenkwam, via een beeldverbinding, om over corona te praten.

'Nederlandse inkoop mondkapjes te traag op gang'

Beddenfabrikant Auping en luchtfilterproducent Afpro kondigden gisteren aan miljoenen mondkapjes te gaan produceren. Betrokkenen zeggen vandaag in NRC dat zij daar al veel eerder mee hadden kunnen beginnen.
Twee weken geleden was al duidelijk dat de productie kon worden opgezet, maar goedkeuring van minister Van Rijn kwam pas afgelopen woensdag. "Dat waren kostbare weken", zegt Afpro-directeur Joost Verlaan in de krant. "We hadden al veel eerder kunnen beginnen, bijvoorbeeld met het maken van afspraken met grondstofleveranciers. Nu hobbel je als Nederland achteraan."


Verpleeghuizen hard getroffen door corona: 'Afscheid nemen is nu het zwaarst'  

Het aantal ouderen dat in verpleeghuizen overlijdt aan corona, ligt waarschijnlijk hoger dan valt af te lezen uit RIVM-cijfers. Dit blijkt uit een eigen telling op basis van elektronische patiëntendossiers van de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso).
Ook verpleeghuis Oranjehoeck, net onder de rook van Rotterdam, is hard getroffen. Van de 56 cliënten is een groot aantal besmet geraakt; meerdere bewoners zijn overleden.
Monique van de Wal van de overkoepelende zorginstelling waar het verpleeghuis onder valt, deelt de kille aantallen liever niet: "Het is momenteel heel zwaar, zeker voor het personeel. Iedereen doet zijn stinkende best. Het zorgpersoneel is altijd gewend om mensen te helpen en te verplegen, maar dit is afschuwelijk."
Bewoners van verpleeghuizen worden vaak niet getest op corona, waardoor ze na een overlijden ook niet meetellen als coronadode. Het RIVM registreert alleen als er een test heeft plaatsgevonden. Om het werkelijke aantal slachtoffers in verpleeghuizen in kaart te brengen, gaat Verenso om de dag cijfers publiceren.

Geen afscheid

In Oranjehoeck worden vooral ouderen met dementie verpleegd, in kleinschalige groepen en huiselijke sfeer. Aan hen is het moeilijk uit te leggen waarom familieleden niet meer langskomen en waarom in korte tijd alles is veranderd.
Het zwaarst is nu het afscheid nemen, wanneer een bewoner overlijdt. Van de Wal: "Normaal gesproken is er in een verpleeghuis een uitgeleide: dan wordt de kist naar buiten gebracht en staat iedereen in een rij. Als eerbetoon. Dat kan nu allemaal niet. Dat doet mensen echt verdriet. Je kunt niet eens naar de begrafenis."

De onzekerheid over het coronavirus begon bij de overkoepelende zorginstelling Laurens een paar weken geleden. De dagbesteding werd gesloten en bezoek van familie werd beperkt en later opgeschort. Bij de organisatie zijn in totaal 25 verpleeghuizen aangesloten. Rondom Rotterdam zijn nu vier speciale corona-afdelingen ingericht. Bewoners bij wie het virus is vastgesteld, worden met een ambulance overgebracht.

We hebben vanaf het begin de maatregelen van het RIVM gevolgd, maar er was nog zo veel onduidelijk.



Monique van de Wal, zorginstelling Laurens
"We zijn vrij snel al die plekken gaan inrichten om bewoners in strikte isolatie te kunnen verplegen. Zo hebben we ons ook altijd gehouden aan de maatregelen van het RIVM, maar zeker in het begin was er zo veel nog onduidelijk."
De zorginstelling deed een oproep onder het personeel: wie wil er op deze corona-locatie werken? "Een aantal collega's meldt zich hier zelf voor aan", weet de woordvoerder. "De rest hebben we gevraagd: het zijn allemaal verpleegkundigen die gewend zijn om met besmetting en infectie om te gaan."
Maar ervaring of niet, voor iedereen is het coronavirus nieuw en grillig. Want waarom wordt het ene verpleeghuis hard getroffen en het andere helemaal niet? "Er zijn nu meer vragen, dan antwoorden. Maar uiteindelijk zullen we van deze periode leren."

Nazorg

Na iedere dienst gaan zorgmedewerkers even zitten om met elkaar na te praten. "De behoefte is groot om met elkaar te delen wat er allemaal gebeurd is." Ook komt er een luisterlijn, speciaal voor collega's onder elkaar. "Dat praat prettiger, je begrijpt elkaar het beste onder deze moeilijke omstandigheden."

Van Dissel: 'Corona in minstens 40 procent van de verpleeghuizen' 

In ten minste 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland zijn besmettingen met corona. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd in de Tweede Kamer, waar hij Kamerleden heeft bijgepraat over de huidige stand van zaken rond de uitbraak van het virus.
Van de 2500 verpleeghuizen die er zijn, hebben er circa 900 een besmetting gemeld. Het gaat hier om cijfers tot 1 april, dus het aantal is intussen zeer waarschijnlijk nog opgelopen.
Hoeveel besmettingen het precies betreft is niet duidelijk, omdat is afgesproken dat alleen de eerste gevallen in een instelling worden gemeld. Dat zijn tot nu 1900 gevallen, maar het werkelijke aantal ligt vrijwel zeker hoger. Er wordt gewerkt aan beter onderzoek. Tot 1 april zijn er 281 sterfgevallen gemeld vanuit verpleeghuizen.
Sinds 19 maart geldt er een bezoekverbod in verpleeghuizen, juist om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Immuniteit

Onduidelijk is nog of iedereen die corona gehad heeft, ook immuun wordt en de ziekte dus niet meer door kan geven. Dat is belangrijk om de uitbraak te laten uitdoven.
Van Dissel liet zien dat uit onderzoek blijkt dat mensen die lichte klachten hebben gehad, ook weinig antistoffen opbouwen. "Hoe heftiger de infectie, des te meer antistoffen we zien." Er wordt nu nader onderzoek gedaan om te kijken of mensen met lichte klachten toch immuniteit opbouwen.

Van Dissel bevestigde nog eens het advies dat ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) gisteren gaven: dat het te vroeg is om de maatregelen tegen het virus te versoepelen. "We lopen geen sprint, het is een marathon", zei hij. Als we de teugels laten vieren, neemt de druk op de intensive care-afdelingen weer toe. "Dat is niet de gewenste situatie."

Druk op IC's: in juni verlichting in zicht

Volgens Van Dissel is er sprake van een reële afvlakking van de groei van het aantal besmettingen en opnames op de IC. Maar hij verwacht dat er nog een lange tijd sprake zal zijn van een forse belasting op de IC's. "Die werken nu op 200 procent van hun normale capaciteit."
De druk op de IC's moet eerst weer teruggebracht worden tot normaal. In een grafiek die hij liet zien, wordt die situatie waarschijnlijk op zijn vroegst bereikt rond 1 juni. Van Dissel "We hebben nog weken te gaan in ieder geval."
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, viel hem bij. Volgens hem moet het aantal coronapatiënten op de IC zijn gedaald tot ongeveer 700, voordat sprake kan zijn van versoepeling. Nu zijn dat er nog ruim 1400. Maar zelfs dan ben je er volgens Gommers nog niet, want het personeel wil ook met vakantie en een beetje bijkomen van alle gebeurtenissen. Mogelijk blijft de situatie tot in september uitzonderlijk. Gommers zei te vrezen voor burn-outs bij zorgmedewerkers.
Er zijn op dit moment maximaal 2400 IC-bedden beschikbaar in Nederland, waarvan 1900 voor coronapatiënten. Volgens Gommers is dat ook het absolute maximum, omdat het onmogelijk is om personeel te vinden voor meer bedden. Gelukkig zijn de ontwikkelingen rond de uitbraak nu positief. "Er is een ongelofelijk snelle afname van het aantal patiënten dat erbij komt."

Gommers verwacht dat ongeveer 70 procent van de coronapatiënten op de IC het overleeft, en 30 procent dus niet. Onder normale omstandigheden sterft een kleine 20 procent van het aantal mensen dat op een IC terechtkomt.

Superverspreiders

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen worden besmet door iemand met het virus, ligt inmiddels al drie weken onder de 1. "Maar daar moeten we ons niet op blindstaren", waarschuwde Van Dissel. Het is volgens hem een gemiddelde voor heel Nederland, maar op sommige plekken kan het hoger liggen. Bovendien blijken sommige mensen 'superverspreiders', waardoor er steeds weer forse uitbraken kunnen zijn. "En zelfs bij een reproductiegetal onder de 1 neemt het aantal besmettingen nog steeds toe."


------------------------------------------------------
Vandaag is het 1e paasdag 12 april 2020.


En wat ik al een beetje dacht wat zou gaan gebeuren is ook gebeurt.
Teveel mensen in de bollenstreek, ondanks dat ze wegen hebben afgezet gister.
Je ziet ze letterlijk IN de bollenvelden, iets waar de telers een gruwelijk hekel aan hebben, het is immers hun terrein !    Mag hopen dat ze al die mensen een boete geven !




Boris Johnson  Is weer uit het ziekenhuis, dan kan de kleine Churchill straks Engeland weer besturen, maar eerst gaat hij uitzieken in zijn landgoed.



Van de NOS site




RIVM: 196 ziekenhuisopnamen, minder doden

Er zijn 196 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn iets meer nieuwe patiënten dan gisteren zijn gemeld: toen ging het om 189 nieuwe patiënten. Het totaal aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 8582.
Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens hem RIVM gestegen met 94. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 132 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2737 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1188. In totaal zijn er nu 25.587 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.


NOS

Burgemeester Hillegom: 'Er zijn zelfs toeristen, je snapt het gewoon niet'

Maatregelen om drukte in de Bollenstreek te voorkomen, leken vanochtend effect te hebben. Het was er minder druk dan gisteren. Verschillende lokale wegen in de regio zijn vandaag en morgen afgesloten. Handhavers houden de routes in de gaten en delen boetes uit waar nodig.
"Gisteren leek het hier wel een toeristische dag", zegt burgemeester Arie van Erk van de gemeente Hillegom. Volgens hem zijn de maatregelen hard nodig. "We zien toch nog heel veel mensen op de e-bike en mensen die auto's in de berm parkeren. Er zijn zelfs toeristen, je snapt het gewoon niet."


In de bollenstreek zijn ondanks alle adviezen en maatregelen nog steeds toeristen te vinden NOS | Remco te Kloese
De gemeente doet er alles aan om mensen te ontmoedigen. Zo staan er verkeersregelaars bij alle weggetjes die tussen de bollenvelden doorlopen. Die zijn voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. "Maar als het in de loop van de dag te gek wordt met fietsers, dan worden ook die geweerd. Het is dus echt niet meer interessant om hier te komen", benadrukt Van Erk.
Volgens de burgemeester zijn de regels 'klip-en-klaar'. "Ieder weldenkend mens snapt waar we dit voor doen, zou je toch denken. Soms denk ik dat bepaalde mensen een steekje los hebben."




En dit snap ik al helemaal niet.
Deze man mag van mij een half jaar achter de tralies.

Conductrice bespuugd en geslagen op station Amersfoort

Een conductrice is gisteren op NS-station Amersfoort door een man geslagen en bespuugd terwijl ze aan het werk was. De vrouw heeft last van haar wang en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De man riep dat hij corona heeft, meldt RTV Utrecht.
De man spuugde toen de conductrice dacht dat hij haar iets wilde vragen. Hij vond dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien.
De man vluchtte erna het toilet van een trein in. Beveiligers van de NS haalden hem daaruit. Ook toen bleef hij agressief en opnieuw probeerde hij te spugen. De politie voerde hem daarom af met een deken over zijn hoofd.




Morgen wordt het gelukkig minder mooi weer en zelfs weer 10 C en stevige wind !

---------------------------------------------
Maandag 2e paasdag, 13 april 2020:

 https://nos.nl/artikel/2330355-de-coronacijfers-van-13-april-nu-minstens-2823-nederlandse-doden.html

De coronacijfers van 13 april: nu minstens 2823 Nederlandse doden

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 86 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er 94 nieuwe doden gemeld.
Het aantal gemelde doden is op weekenddagen doorgaans lager doordat veel sterfgevallen pas op de eerstvolgende werkdag worden doorgegeven, en daarna door het RIVM worden gemeld. Vanwege de paasdagen is de verwachting dat dit 'weekendeffect' deze keer woensdag te zien zal zijn.
Voor zover bekend zijn in Nederland nu 2823 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Bron: RIVM

Het CBS publiceerde afgelopen vrijdag opnieuw cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het CBS zag in de week van maandag 30 maart tot en met zondag 5 april 2000 sterfgevallen meer dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder door het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Ziekenhuisopnames

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen, is met 147 toegenomen tot 8729. Gisteren werden er 196 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, nam gisteren met 33 af tot 1358. De nieuwste cijfers komen later vanmiddag.
Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, moet het aantal coronapatienten op de intensive care zijn gedaald tot ongeveer 700 voordat er versoepelende maatregelen genomen kunnen worden.

NOS




_____________

Dat laatste is erg jammer, dat de ontslagen niet van de opname getallen wordt afgetrokken.
Ik vind meer dingen niet zo juist van het RIVM. Zoals het niet kunnen weergeven hoeveel mensen nu genezen zijn. Maar ook dat het aantal mensen welke getest worden er niet zoveel zijn.
Eigenlijk alleen opgenomen patiënten en het zorgpersoneel. Zo krijg je eigenlijk weinig overzicht hoeveel % vd bevolking nu besmet is !  \het lijkt net alsof ze deze job maar gedeeltelijk aan kunnen.
Natuurlijk, het is een pandemie waar niemand echt rekening mee gehouden heeft, maar ze hadden wel een draaiboek klaar liggen voor epidemische griep etc. Zo weet je niet hoever je zit met de sociale immuniteit.
IK weet dat ik makkelijk praten heb... maar deze mensen hebben ervoor geleerd.
En dhr v Dissel kan alles goed uitleggen, dat is ook een kunst.

Ik begin mij wel steeds meer af te vragen welke schade de economie oploopt in Nederland. Als je ziet in de VS de miljoenen werkelozen ! Verschrikkelijk en dan zijn de meeste ook meteen niet meer goed verzekerd mbt de gezondheidszorg en gaan ze dus als ze klachten hebben, niet naar het ziekenhuis, omdat ze het puur niet kunnen betalen.