maandag 27 april 2020

Het is "rokjesdag " langs de Purmerringvaart.......... alleen... met de natuur. Maandag 27 april 2020.

De laatste tijd word ik ( ondanks slaappil ) vroeg wakker. Ik kan wel in bed blijven, liggen woelen en proberen weer de slaap te vatten, maar dat lukt mij toch niet meer. Dan er maar uit en genieten va de rust die de ochtend altijd brengt. Vandaag maar weer eens een rondje langs de purmerringvaart lopen.

De ochtend had een rare lucht, ik had verwacht dat het onbewolkt zou zijn, maar in de verte hingen nog donkere wolken welke de zon zo af en toe belemmerde te schijnen op de plekken waar ik was.
Het veldje waar ik een paart jaar terug vaak liep met iemand.


De natuur heeft gekozen voor "rokjesdag" zo lijkt het. Wel koud zo in de vroege ochtend, maar heerlijk als straks het zonnetje weer uitbundig schijnt.Een panorama opname van 3 foto's naast elkaar.... het bos en de weilanden.
Je kan deze foto beter in het groot zien ( door dubbel te klikken of soms 1 x te klikken op de foto )De 1e foto op zichzelf ( dus niet in de panorama
Het natte gras met een beetje mist en de mooie gele koolzaad langs de randen van het bos.
gestopt ) is van zichzelf al mooi.Een panorama van 3 foto's, maar dan de andere kant op.
Een kleine pano richting Ilpendam.

Hier ook weer een paardenpluis als een rokje gevormd. Met mooie parels van dauw.Ook Hondsdraf krijgt een nat pak. Mooie bloemen zijn het en slim gemaakt.
De bij moet op het uitstekende bloemblad landen en achterin zit de nectar.
En als hij dieper in de bloem gaat, dan komen de "stempels " van de meeldraden van bovenaf tegen het borststuk van de bij. En als hij een andere bloem bezoekt kan er bestuiving plaatsvinden.


Na een hele natte winter, hebben we nu alweer de droogte te pakken.
Grote scheuren in de dijk.Gelukkig is het Purmerbos een nat bos, dus de lente komen de meeste planten wel door.
De Populieren met hun rood bruine bladeren nog en zee├źn van Koolzaad, met hier en daar wat Fluitenkruid.De gele zee... wat had ik je dat graag willen laten zien.
De lente-zee

Ook het Fluitenkruid kreeg een ochtend douche !
Als je de foto vergroot is hij mooier.Parelkruid in plaats van Fluitenkruid.
Ook deze foto ziet er vergroot mooier uit.Riet heeft ook oksel, en heeft zelfs okselhaar ! Dat had ik laatst ontdekt toen ik toevallig een macrofoto maakte. Deze riet-stengel heeft klotsende oksels.


Een libelle is een beduchte rover die uiterst behendig insecten vangt tijdens zijn vlucht.
Het aparte is, dat de larf nog roofzuchtiger is dan wanneer hij als libelle verder door het leven gaat.
De libelle larf leeft wel 2 jaar in het water van een sloot, vaak ondiepe sloten waar kikkers hun dril leggen etc. en waar veel waterplanten zijn.
En in het voorjaar of de zomer kruipt de larf uit het water, vaak via een rietstengel. Daar kruipt hij uit zijn huid en heeft nog tijd nodig om zijn vleugels op te pompen en uit te harden.
Dit is zo een pop die achter blijft als de libelle de vleugels heeft genomen.

Het riet geeft ook bescherming voor de nacht, deze kever dacht een mooie plek te hebben. Niet wetende dat het koud zou worden en dauw gevormd zou worden. Hij zal de eerste tijd moeten opdrogen denk ik.
Ook een aparte langpoot mug is neergestreken.
Een simpel polderweggetje ( voor hazen en wandelaars ) ... ziet er ook al mooi uit met al dat koolzaad en fluitenkruid. Hier mooi gescheiden.
Een Boterbloem in problemen....zie de ondergrond met scheuren door de droogte.

De dijk vol met gras... in de ochtend is het soms feest.... dan zie je als je goed kijkt de lampjes hangen.

Das toch ook toeval he !? Het is koningsdag.... en zie.... een paardenbloemenpluis met een kroontje op !
IK heb dit nog nooit eerder gezien :)

Bijna thuis zie ik een pluk Hondsdraf staan.... echt een ondergewaardeerd plantje is het ! Als je dichtbij kijkt is hij mooi !