zaterdag 2 mei 2020

De Corona-crisis........... eind april, begin mei 2020.

En nogmaals... ik doe dit, omdat het een crisis is zoals we nog nooit hebben meegemaakt en het wereldwijd is geworden ! Maar ook omdat veel artikelen niet zo goed meer op te zoeken zijn op de nieuws-site's na verloop van tijd.

Reacties op mijn blog heb ik uitgezet.. omdat een stalker mij lastig valt. Een vroegere jeugdvriend zit mij te sarren met domme berichten. Ik had hem al geblokkeerd, maar nu heeft hij een weg gevonden om mij te sarren met als personage "Unknown "
Ik heb hem 1 keer ontmoet en daarna verteld dat de vriendschap vroeger was en ik na onze ontmoeting verder geen contact meer wil met hem. We zijn teveel uit elkaar gegroeid en ik voelde iets bij hem wat niet klopt. En dat klopt dus, eerst stalkte hij mij via de mail. Toen ik dat geblokkeerd had gaat het door via mijn blog waar nog reactie mogelijk had. Eerst met zijn naam, maar toen ik dat geblokkeerd had, heeft hij een andere weg gevonden, waarbij niet zijn volledige naam weergeeft en hij "Unknown " heet.
Ben inmiddels met Google in contact wat je met deze spammer en stalker moet. En heb helaas de reactie mogelijkheid uit moeten zetten.


De coronacrisis heeft een paar nieuwe feiten, Maar niet zoveel dat ik elke dag stukken van de NOS site hier elke dag ga neerzetten.


Want het stabiliseert een beetje, en dat merk je ook aan de Nederlanders die weer veel meer op pad gaan en de wijze woorden van premier Rutte langs zich neerleggen.
Steeds meer landen laten de teugels wat vieren vanuit de intelligente lockdown zoals ze dat tegenwoordig noemen. Een exit strategie heeft Nederland nog niet zegt de heer van Dissel van het RIVM.
Mijn mening is... meten is weten. Vanaf het begin heeft Nederland alles onderschat, terwijl ze wisten dat de corona epidemie er aan kwam.
Maar nu bijna 2 maanden later hebben we nog steeds tekorten aan testen en vooral test-vloeistof, maar ook nog steeds te weinig beschermings-artikelen zoals mondkapjes en schorten en handschoenen etc.
IK heb altijd geleerd, regeren is vooruit zien ! Dat hebben ze nagelaten.
En nu zijn er echt veel te weinig mensen getest en gissen we maar een beetje hoeveel mensen geïnfecteerd zijn en zelfs het aantal doden weet men niet precies, omdat men alleen geteste mensen registreert die veelal in de ziekenhuizen verbleven. Voor de makkelijkheid heeft men de verpleegtehuizen, wat een hotspot is van mensen boven de 70 a 80 jaar, vergeten.
Niet alleen vergeten ze de doden die daar gevallen zijn, maar ze zijn ook vergeten in het uitdelen va beschermingsmiddelen, waardoor ook zorgpersoneel besmet raakt en vaak nog besmet doorwerkt ook, omdat mensen in de zorg vaak een hoog arbeids-ethos hebben.
En niet alleen mensen hebben Corona, zelfs een aantal katten en ook leeuwen blijken geïnfecteerd te zijn door hun baasjes. En nu in Noord-Brabant hebben een aantal Nertsen ook Corona.
Je zou denken dat ze het in Brabant wel geleerd hebben na de Q koorts door de geiten, maar helaas worden er nog steeds duizenden dieren dicht bij elkaar gehouden.


 

Bij twee nertsenfokkers in Noord-Brabant is bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld, meldt minister Schouten van Landbouw. De dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen.
Het ministerie gaat uit van besmetting van mens op dier, omdat enkele medewerkers van de bedrijven in Beek en Donk en Milheeze verschijnselen hadden van het coronavirus.
Volgens de minister moet er nu goed onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het virus zich verspreidt onder de dieren:
Schouten: 'We willen goed onderzoek doen om te kijken hoe het virus zich verspreidt'

Volgens het RIVM zijn de nertsen de eerste dieren in Nederland waarbij een coronabesmetting is geconstateerd. Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal is vastgesteld bij fokdieren.
De besmettingen werden vrijdag bevestigd door onderzoekers van het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Het was al bekend dat fretten, die verwant zijn met nertsen, ziek kunnen worden van het coronavirus.
Op het bedrijf in Beek en Donk zitten 7500 nertsen, in Milheeze zitten 13.000 dieren. Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen de nertsen en mest het bedrijf niet af.

Niet fietsen en wandelen

Op advies van het RIVM is de openbare weg rond beide fokkerijen in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars. Dat is een voorzorgsmaatregel, want volgens het RIVM vormen nertsenbedrijven voor zover bekend geen risico voor verspreiding onder mensen.
De besmetting bij nertsen is niet meteen zorgwekkend, zegt hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht (UU). "Het is vervelend, maar het voordeel van nertsen is dat ze in stallen en kooien zitten." De kans dat de roofdiertjes uitbreken en soortgenoten aansteken is daardoor erg klein.

Geen infectiebron voor mensen

Er zijn ook geen aanwijzingen dat gezelschaps- of landbouwdieren een infectiebron vormen voor mensen, schrijft de Wageningen University & Research. Wereldwijd zijn enkele gevallen bekend van besmette huisdieren, maar dat was altijd van mens op dier en niet andersom.
"Gehouden dieren spelen voor zover we nu weten geen grote rol in het overbrengen van het coronavirus", zegt Stegeman. "Deze nertsen zullen vanuit de mens geïnfecteerd geraakt zijn." Nader onderzoek moet uitwijzen hoe snel het virus zich verspreid onder de nertsen in de fokkerij.
Van zieke en gezonde dieren zullen monsters worden genomen, om het verloop van de ziekte beter te begrijpen. Ook wordt in de omgeving van de bedrijven gekeken of het virus zich verspreidt. De eerste resultaten van dat onderzoek worden over twee weken verwacht. Ook eventuele katten op de bedrijven worden onderzocht, omdat die ook gevoelig zijn voor een covid-19-besmetting.

Meldplicht

Volgens het RIVM zijn er niet veel coronabesmettingen bij dieren vastgesteld. Er zijn enkele gevallen van besmettingen met honden en katten bekend, waaronder in België. De katten werden ziek, de honden niet. Vee als koeien, schapen of geiten is voor zover bekend niet vatbaar voor het virus.
Minister Schouten heeft een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en onderzoekers. Als bij nertsen ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte wordt vastgesteld, moet dit worden doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Denemarken wordt weer opgestart, 'blij maar ook nerveus om te werken'


Vandaag mochten in Denemarken een rij ondernemers met contactberoepen weer aan de slag, waaronder kappers, tandartsen en fysiotherapeuten. Deense basisscholen en kinderdagverblijven zijn sinds afgelopen woensdag weer open. Daarmee duiken ook nieuwe dilemma's op. "Wat doe je met een peuter die jou als leerkracht heeft gemist en in je armen springt?"
Deense ondernemers die vandaag weer mogen openen, hebben nauwelijks de tijd om zich in de nieuwe richtlijnen te verdiepen. Gisteren werden ze gepresenteerd door de regering, vandaag moesten ze dus al worden ze toegepast.
Anderhalve meter afstand houden is bij deze beroepen nauwelijks mogelijk. Maar kern van de richtlijnen is om, afgezien van de algemene corona-leefregels, beschermende kleding te dragen, het contact zo kort mogelijk te houden en drukte te vermijden.
Ook autorijden en een tattoo laten zetten kunnen weer, al voelt niet iedereen zich daar even prettig bij:
Scholen en kinderdagverblijven gingen afgelopen woensdag al open en hebben met het grootste aantal regels te maken. Directeur Carsten Hansen van een peuter- en kleuterschool in Kopenhagen wijst op dilemma's waarbij precieze oplossingen zich pas na loop van tijd moeten uitkristalliseren.

Trump speculeert opnieuw over rol laboratorium in Wuhan bij ontstaan coronavirus
Trump bij de persconferentie in het Witte Huis AFPPresident Trump heeft opnieuw gespeculeerd dat het coronavirus in het instituut voor virologie in de Chinese miljoenenstad Wuhan is ontstaan. Op een vraag van een journalist of hij iets heeft gezien wat het voor hem aannemelijk maakt dat het virus in het instituut is ontstaan, zei hij volmondig: "Ja , dat heb ik".  Op de vraag wat dit aannemelijk maakt, ging hij niet in. "Dat mag ik niet zeggen", zei hij.


Op de site van NU.nl :


Totaal aantal doden in Spanje boven de 25.000
Het totale aantal doden in Spanje is de grens van de 25.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur liep het dodental op met 276 en dat brengt het totaal op 25.100. Positief is dat het dodental voor de derde dag op rij onder de 300 ligt. Begin april overleden gemiddeld ongeveer 900 coronapatiënten per dag in Spanje.

Doden in Spanje in afgelopen week:2 mei: 276
1 mei: 281
30 april: 268
29 april 453
28 april: 301
27 april: 331
26 april: 288Spanjaarden mogen na bijna 50 dagen lockdown weer buiten sporten

Sinds 06.00 uur mogen Spanjaarden de straten weer op om te sporten of te bewegen. Daar wordt in het Retiro Park in Madrid volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg ruim gehoor aan gegeven. "Om me heen rennen tientallen en nog eens tientallen mensen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
"Mensen die hier nu lopen, zitten in bijna de vijftigste dag van de lockdown", zegt Zoutberg. "Als je geen goede reden had om naar buiten te gaan, zoals een hond uitlaten, dan zat je gewoon binnen." Tot 10.00 uur mogen Spanjaarden buiten sporten. Daarna mogen de ouderen de straat op. Kinderen zijn de volgende groep: van 12.00 uur tot 19.00 uur.


Burgemeester: 2 procent van Moskovieten heeft coronavirus

Ruim 250.000 inwoners van Moskou hebben covid-19, schrijft The Moscow Times op basis van burgemeester Sergei Sobyanin. Die heeft op zijn blog geschreven dat ongeveer 2 procent van de bewoners het coronavirus heeft opgelopen. Dat komt neer op ruim een kwart miljoen inwoners.
De burgemeester baseert zich op een reeks testen in de Russische hoofdstad. Mede dankzij de toegenomen testcapaciteit heeft de stad volgens Sobyanin de uitbraak onder controle.


   
   
  Jaap van Dissel en Jacco Wallinga:
  Nu duidelijk is dat we met de aanpak van het coronavirus in Nederland langzaam in rustiger vaarwater zijn gekomen, wordt bij het RIVM voorzichtig vooruitgekeken. Er wordt nagedacht over manieren om het virus zo goed mogelijk te monitoren. En er is veel overleg met collega-wetenschappers uit omliggende landen.
  Een concreet plan om uit de 'intelligente lockdown' te komen is er nog niet. "Dat is echt wat complexer dan een strategie eruit lichten en zeggen dat dat de juiste is", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.
  De NOS sprak met hen over de mogelijkheid om ieder besmet persoon op te sporen en te isoleren. En over de Duitse collega's, die pessimistischer lijken dan de twee RIVM'ers.
  Vorige week lieten jullie een vrij optimistisch geluid horen. Jullie Duitse collega, de viroloog Christian Drosten, zei juist rekening te houden met een tweede, hevigere besmettingsgolf in het najaar. Houden jullie daar ook rekening mee?
  Wallinga: "Nee. Ik weet niet waar hij dat op baseert. Dat is zijn mening. Dat is niet iets waar wij ons zo direct mee bezighouden hier. (...) Er zou van alles kunnen gebeuren. Het is niet dat we er geen rekening mee houden, maar we hebben niet expliciet aanleiding dat dit staat te gebeuren. We weten zo veel dingen niet. We weten ook niet wat de seizoenseffecten kunnen zijn. We weten niet hoe mensen deze zomer op vakantie gaan. Dus van alle dingen om uit te zoeken, staat het niet zo heel hoog op mijn lijstje."
  De R0, het getal dat aangeeft hoeveel mensen een besmet persoon besmet, ligt in Duitsland rond de kritische grens van 1. Wat is het in Nederland op dit moment?
  Wallinga: "We hebben een schatting, een lijntje in de grafiek. En die loopt onder de 1. Dat lijntje kringelt een beetje. Soms wat omhoog en soms wat omlaag."
  Van Dissel: "Als je naar alles kijkt, dan verwachten we dat die onder de 1 is."
  Uit Duits onderzoek bleek dat kinderen het virus net zo met zich kunnen meedragen als volwassenen. Jullie benadrukken juist dat de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus klein lijkt. Werpt dit een ander licht op de zaak, bijvoorbeeld als het gaat om het gedeeltelijk openen van scholen?
  Van Dissel: "Daar zie ik geen punt. Natuurlijk, kinderen kunnen ziek worden. Ze hebben over het algemeen milde klachten daarbij. En dat ze besmettelijk kunnen zijn, is wat wij ook terugzien. Dus ik zie niet precies de tegenstrijdigheden."
  "Omgekeerd heb je bijvoorbeeld ook de gegevens uit IJsland, die de scholen niet hebben gesloten en verder een heleboel gelijke maatregelen als Nederland hebben uitgevoerd, waar je ook het beeld krijgt dat kinderen weinig bijdragen. Zo probeer je uit alles wat er bekend is, de meest integere en juiste duiding te geven. Dat zie ik eerlijk gezegd niet veranderd worden door wat er gerapporteerd is."  Jaap van Dissel (l) met premier Rutte (r) en minister Van Rijn in de tuin van het Catshuis, op 19 april ANP  Over strategieën om langzaam uit de 'intelligente lockdown' te komen, is de afgelopen week veel geschreven. Een strategie waar onder anderen de Groningse microbioloog Alex Friedrich voor pleit, is om veel meer te gaan testen en contactonderzoek te doen. Veel meer besmette mensen, en de mensen met wie ze contact hebben gehad, kunnen daardoor worden geïsoleerd. Hierdoor zou het mogelijk moeten worden om de coronamaatregelen te versoepelen.
  Is dat een strategie waar nu op wordt ingezet?
  Van Dissel: "Wat je probeert, is om uiteindelijk tot een strategie te komen waarmee je de minste impact hebt op de samenleving, met inachtneming van een aantal algemene regels zoals die er nu zijn. Contactopsporing en vroege herkenning zijn daar onderdeel van, want die zijn in principe heel effectief. Dus ja, daar kijken we naar."
  "Tegelijkertijd moet je je realiseren dat met deze aanpak de verspreiding bij de uitbreiding toch is toegenomen, niet alleen in Nederland, maar in alle landen. Dus blijkbaar schiet het dus toch ergens tekort als simpele aanpak om alles weer op te lossen. En op welke onderdelen dat tekortschiet, dat moeten we nu zo goed mogelijk in beeld krijgen. Maar een van de dingen is dat als er te veel besmettingen zijn, en als het virus zich gedraagt onder de medische radar, bijvoorbeeld omdat het maar heel weinig klachten geeft, zo'n aanpak van herkenning en tracering heel ingewikkeld kan zijn."
  Met andere woorden: het kan werken, maar het is naïef om te denken dat het alles oplost?
  Van Dissel: "Naïef wil ik niet zeggen. Maar dit is een ingewikkeld virus, waar we nog niet alles van weten. Een van de dingen is hoe het zich gedraagt onder mensen die heel weinig griep krijgen, en hoe besmettelijk die nou zijn. En in hoeverre dat nou een parallelle route van besmetting is, naast de besmettingen die leiden tot longontstekingen, daar weten we eigenlijk epidemiologisch nog onvoldoende van."
  Wat is dan nu de strategie?
  Van Dissel: "Daar zijn we druk mee bezig. Je probeert bijvoorbeeld door te rekenen wat de gevolgen zijn als je bepaalde maatregelen neemt of weer laat. Maar daar zitten onzekerheden in. En je kijkt naar wat landen om eens heen doen. Hoe het daar gaat."
  Zou jullie advies zijn om maatregelen wat te versoepelen, zodat het virus een lange tijd voortkabbelt en een deel van de mensen ziek blijft worden, of zou het advies zijn om het virus op te sporen en in te dammen?
  Van Dissel: "Je brengt het als of of. Maar dat is het natuurlijk niet. Want voor beide scenario's hebben we gewoon nog onvoldoende inzicht of die ons uiteindelijk ook gaan redden in dit opzicht."
  "We zullen beide moeten exploreren, zoals dat heet. We hebben nu een situatie gecreëerd met heel weinig internationaal verkeer, om maar een voorbeeld te noemen. Nederland is een internationaal georiënteerd land, dus je kunt ervan uitgaan dat we dat ook weer moeten opstarten. Dat geeft weer allerlei onzekerheden, we zullen weer moeten kijken wat je daarvan kunt verwachten. Dat is echt wat complexer dan een strategie eruit lichten en zeggen dat dat de juiste is."
  Bij de aankondiging van de eerste grote maatregelen zei premier Rutte: we maken 100 procent van de keuzes met 50 procent van de kennis. Is dat nog steeds zo?
  Van Dissel: "Misschien zitten we nu op 51 procent. Wat Rutte probeerde te illustreren, is dat je niet alles achter de komma zeker weet. Dit is een virus dat blijkbaar in de dynamiek van de moderne samenleving z'n plek weet te vinden. Er is nog nauwelijks wetenschap over corona. Tegelijkertijd moet je alle onzekerheden proberen te verkleinen door specifiek onderzoek, en door te zien wat er gebeurt na het nemen van maatregelen."
  Eerder legde NOS op 3 al uit waarom het zo ingewikkeld is om nu al een uitgekiende exitstrategie te bepalen. In deze video zie je aan welke knoppen we zouden draaien en welke nieuwe dilemma's daarachter schuilgaan:
Vandaag 2 mei 2020:

RIVM: 94 nieuwe coronadoden

Er zijn 97 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 85 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.951.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 94, meldt het RIVM. Gisteren was dat 98. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
"De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken", schrijft het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4987 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 445. In totaal zijn er nu 40.236 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.Nederlanders weer vaker op pad

Het wordt steeds lastiger voor mensen om zich aan de coronamaatregelen te houden, waardoor het weer drukker wordt op straat. Dat concludeert mobiliteitsbureau DAT.Mobility in NRC na analyse van het Nederlandse Verplaatsingspanel, waarin de verplaatsingen van zo'n vijfduizend Nederlanders via een app worden bijgehouden.
In alle databronnen is volgens het bedrijf te zien dat zeker de laatste drie weken het aantal, de afstand en de duur van verplaatsingen toenemen. Wat vooral opvalt is dat mensen in sterk stedelijke gebieden in de week van 20 tot en met 26 april relatief meer afstand zijn gaan afleggen dan mensen in meer landelijke gebieden. In de grafieken is verder te zien dat de ochtend- en avondspitsen zijn verdwenen en dat mensen 's avonds vaker een rondje gaan wandelen.Ov-bedrijven willen verplichte mondkapjes

Het openbaar vervoer komt in de problemen bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Als er weer meer mensen op pad mogen, zal het "onwerkbaar" zijn om de reizigers met anderhalve meter afstand te vervoeren. Ook zullen de financiële tekorten bij de vervoerders nog meer oplopen, schrijven NS, de regionale spoorvervoerders en de stads- en streekvervoerders in een brandbrief aan staatssecretaris Van Veldhoven. Ze willen dat er beschermingsmiddelen komen voor personeel en reizigers, zoals verplichte mondkapjes.Rutte: mondkapjes lossen probleem van virus niet op

Premier Rutte gaat in zijn wekelijkse persconferentie ook in op het gebruik van mondkapjes. "Waar nu over wordt gepraat is: wat kunnen ze betekenen voor contactberoepen als de kapper en het openbaar vervoer?" Die vraag staat uit bij de experts van het Outbreak Management Team (OMT), dat volgende week met een advies komt aan het kabinet.
Rutte stelt dat er wereldwijd heel uiteenlopende adviezen zijn over de mondkapjes. "Het staat iedereen vrij om er eentje op te doen, het is een vrij land. Maar er zitten ook risico's aan. Als je ze verkeerd gebruikt, kan het zelfs bijdragen aan verspreiding."
Volgende week woensdag, na het advies van het OMT, is er weer een crisisberaad van het kabinet. De verwachting is dat er dan meer duidelijk is over het gebruik van mondkapjes. De premier waarschuwt dat bijvoorbeeld het openen van kapsalons niet enkel afhankelijk is van mondkapjes.

 -------------------------------------------------------------


Kortom.... het gaat in getallen de goede kant op.
Mensen beginnen sociale onthouding beu te worden en ook de richtlijnen van de overheid. Er zijn zelfs soms demonstraties tegen de lockdown.

Ik ben benieuwd of het dalen van het aantal besmettingen alleen komt door sociale onthouding en andere richtlijnen van de overheid, of dat het weer ook meespeelt.
Dat laatste zou wel een grote factor kunnen zijn ! Want we hebben weer een record, april 2020 is de warmste april maand ooit gemeten ! En ook het aantal uren zon speelt daarbij een grote rol. Virussen kunnen slecht tegen UV straling.

Er zijn sommige dingen die je dus niet kan regelen zonder mondkapjes vind ik.
Zoals het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Een aantal bedrijven gaan zelf al over op het dragen van mondkapjes verplicht te stellen, zoals het Nederlandse bedrijf NXP.
Ik denk dat de overheid het dragen van mondkapjes ontmoedigd, omdat ze nog steeds tekorten hebben en er een grote druk op mondkapjes komt als ze het dragen van mondkapjes voor "de gewone man "  in bepaalde situaties gaan promoten of zoals sommige bedrijven al doen, het verplicht stellen.


----------------------------------------------
Textielfabrikanten roepen de overheid op om snel met richtlijnen te komen waar mondbescherming aan moet voldoen. Ze verwachten een grote vraag als bijvoorbeeld kappers weer aan de slag gaan. De fabrikanten maken zich zorgen dat ze hun productie te laat kunnen starten en dat hierdoor kostbare tijd verloren gaat bij het heropenen van sommige sectoren.
Enkele bedrijven en ontwerpers wachten niet op deze richtlijnen en bereiden zich alvast voor. Zo heeft chipfabrikant NXP vijfduizend 'bandana's' aan de medewerkers beschikbaar gesteld. En voor McDonalds denkt bedrijfskledingontwerper Dyanne Beekman na over de integratie van mondbescherming in de bedrijfskleding van honderdduizenden medewerkers.

Kostbare tijd

Corien Beks van textielbrancheorganisatie Modint vertelt dat de leden met smart op de sectorprotocollen wachten. "Zodra we weten wat daarin staat, kunnen onze fabrikanten aan de slag. We hebben leden die beschermende medische kleding produceren en leveren. Zij hebben verstand van dit soort zaken. Nu verliezen ze kostbare productietijd."
De organisatie had vanmiddag overleg met de kappersorganisatie ANKO, die deze zorgen deelt en de kappers zo goed mogelijk wil voorbereiden op de heropening,
Volgens Beks krijgen sommige fabrieken al bestellingen uit omringende landen. Dat voedt de zorg dat orders uit het buitenland straks voorrang krijgen als ook in Nederland mondbescherming verplicht wordt. Modint heeft daarom sectorprotocollen uit andere landen verzameld om daarmee alvast te kunnen voorsorteren.De 'bandana' van NXP NXPBij NXP kunnen medewerkers sinds deze week niet alleen om mondbescherming vragen, maar wordt bij binnenkomst ook de temperatuur gemeten - iets wat nog weinig gebeurt bij Nederlandse bedrijven. Directeur Jeroen Lotgering: "Wij hebben ook fabrieken in China, dus we hebben gezien hoe groot de impact van corona kan zijn en wat voor maatregelen daar getroffen werden. Daarom hebben wij al heel vroeg extra stappen genomen."

De chipfabrikant doet dit om medewerkers alvast te laten wennen aan het dragen van mondbescherming. Want dat gaat er komen, is de verwachting van het management. "We doen het op vrijwillige basis, ook omdat het RIVM waarschuwt voor schijnveiligheid. We willen geen mondkapjes uit de gezondheidszorg halen, dus hebben we gekozen voor bandana's. De stap naar mondkapjes is dan voor onze mensen snel en logisch. Zo wennen we al aan het nieuwe normaal en blijven we vooraan staan."

Heft in eigen handen


Modeondernemer Dyanne Beekman richt zich momenteel op mondbescherming in het bedrijfsleven. "Ik krijg aanvragen binnen voor miljoenen mondkapjes." Beekman, die onder meer bedrijfskleding ontwerpt voor McDonalds, krijg vooral vanuit de horeca, musea en vakantieparken aanvragen binnen. Veel bedrijven hebben geen zin om te wachten en nemen het heft in eigen handen. Beekman bestelt de kapjes alleen bij de 121 fabrieken die voldoen aan Europese medische richtlijnen, en bestelt geen mondkapjes die voor de zorg bestemd zijn.

"Parallel aan deze bestellingen, ben ik ook aan het nadenken over de toekomst van mondbescherming", zegt Beekman. "Ik zie een soort katoenen kapjes voor me, waarvan het filter kan worden vervangen. Zo hoeven er ook geen bergen kapjes te worden weggegooid en hebben we in de toekomst minder kans op een grondstoffentekort."

Ook Beekman gaat uit van 'een nieuw normaal' met andere normen en aangepaste gewoonten. Om wat rust te creëren in het huidige 'mijnenveld', hoopt ook zij op snelle richtlijnen van de overheid.


----------------------------------

Waar ik ook heel benieuwd naar ben... hoe gaat de economie hier uit komen.
Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.
En ik hoop dat deze crisis ook voordelen biedt in de vorm van meer groen ondernemen en minder uitstoot van CO2 en stikstof.
Van satellietbeelden leren we dat in deze periode waar de meeste economieën op hun gat liggen het een gunstige uitwerking heeft op de natuur en ecosystemen. Minder luchtverontreiniging etc.


-----------------------------------------Zeven weken coronacrisis: wat voelt de economie daarvan?


Blijf zoveel mogelijk thuis. Al zo'n anderhalve maand is dat het devies in Nederland. Evenementen zijn afgelast, de horeca is dicht, scholen en sportclubs zijn gesloten en mensen werken massaal thuis. Het openbare leven ligt sinds half maart grotendeels stil.
Op de lange termijn zijn de gevolgen van deze maatregelen nog allerminst zeker, maar de economische pijn is op veel plekken al te voelen. Wat voor effect heeft een rondwarend virus en zes weken binnenblijven op dit moment op onze economie?

Geld rolt niet

We geven veel minder geld uit dan voor de coronacrisis. In de winkelstraten is weinig te beleven, omdat veel winkels hun deuren hebben gesloten. En ook al hebben steeds meer restaurants een afhaalloket geopend, compenseert die omzet niet alle avonden waarop we niet uitgebreid uit eten zijn gegaan.
Los van het feit dat we op minder plekken fysiek ons geld kunnen uitgeven, zijn er ook mensen die door de coronacrisis direct in hun portemonnee geraakt zijn. Denk aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en aan alle zzp'ers zonder opdrachten.
Of we op de langere termijn allemaal massaal geld gaan uitgeven wanneer de horeca en de winkels weer open zijn, hangt ook af van ons vertrouwen in de economie en in onze eigen financiële toekomst. En dat vertrouwen heeft vanwege de coronacrisis een enorme klap gekregen: nog nooit daalde dat vertrouwen zo abrupt als in april. Dat kan ertoe leiden dat we onze hand op de knip houden, met alle economische gevolgen van dien. Want wat wij niet uitgeven, loopt een ander mis aan inkomsten.


 


Consumenten:

Omdat wij veel minder uitgeven, en omdat sommige bedrijven gedwongen hun deuren moesten sluiten, is de omzet van veel ondernemers ingestort. Het kabinet trekt van alles uit de kast om de economische gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken: 10 tot 20 miljard euro voor drie maanden, en verlengen als dat moet.
Gemeenten, het UWV en de RVO (de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) zijn hard bezig om al die steunmaatregelen in de praktijk te brengen en geld op de rekeningen van ondernemers te storten. In eerste instantie vielen bepaalde sectoren bij de steunmaatregelen buiten de boot. Omdat de maatregelen in korte tijd moesten worden uitgewerkt, zijn ze al doende uitgebreid waardoor meer ondernemers er gebruik van kunnen maken.
Onder meer vanwege deze maatregelen wordt er overigens een historisch begrotingstekort verwacht van 92 miljard euro, maar economen maken zich daar over het algemeen niet zo'n zorgen over De buffers waren voor de coronacrisis groot, en volgens deskundigen zijn deze uitgaven noodzakelijk om de economie te laten draaien.

Steun-maatregelen:
Die steunmaatregelen zijn bedoeld om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, maar toch hebben duizenden mensen sinds de coronacrisis hun baan verloren. In de tweede helft van maart klopten ineens veel meer mensen bij het UWV aan voor een nieuwe werkeloosheidsuitkering. Een gigantische toename zei Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV daar midden april over.
Op donderdag 12 maart riep premier Rutte op om thuis te gaan werken. Op zondag 15 maart werd de horeca gesloten. "Het lijkt wel alsof veel werkgevers in een reflex schoten en dat weekend de keuze hebben gemaakt om mensen te laten gaan", zei Witjes.
Een WW-uitkering is een recht dat je opbouwt door een bepaalde periode in loondienst te werken. Heb je dat niet lang genoeg gedaan en ben je wel door al je financiële buffers heen, dan kun je alleen nog terugvallen op de bijstand, het ultieme sociale vangnet. De gemeente gaat over die bijstandsuitkeringen, en ook zij zien het aantal aanvragen sinds half maart toenemen.Sociaal vangnet:
Ondanks alle steunmaatregelen gaan er bedrijven omvallen. Minister Hoekstra waarschuwden daar in maart al voor, en afgelopen week zei de Nederlandse Vereniging van Banken het ook.
Bij de vorige crisis gingen er veel bedrijven failliet. In 2013 was er een piek, met in totaal 12.306 faillissementen. Daarna daalde het min of meer tot het niveau dat tot voor kort gebruikelijk was, rond de 3200 faillissementen per jaar.
Of dat aantal nu al stijgt door de coronacrisis, houdt het Centraal Bureau voor Statistiek sinds begin deze maand elke week bij.

Faillissementen:
De coronacrisis richt nog niet overal in de economie duidelijke schade aan. Op de huizenmarkt zijn bijvoorbeeld vooralsnog  geen grote effecten te zien.

Hoe diep de coronacrisis onze economie gaat raken, hangt voor een groot deel af van hoe lang de beperkende maatregelen van kracht blijven en wanneer we het virus onder controle krijgen. En dat weet niemand.

------------------------------------UPDATE 6 MEI 2020-----------------------------------------------


Het kabinet heeft regels opgesteld en laat de teugels een beetje vieren.
Contact beroepen mogen hun deuren weer openen zoals de fysiotherapeut.
Maar ook de kappers mogen weer beginnen en schoonheids-salons.
Er is een stappenplan gemaakt en dat vind ik idd wel goed, dat geeft de mensen weer perspectief.


https://nos.nl/liveblog/2332908-rutte-mondkapje-kun-je-zelf-maken-kappers-opgelucht-bioscopen-teleurgesteld.htmlZo ziet de versoepeling van de coronamaatregelen er in de komende maanden uit

Premier Rutte presenteerde vanavond een 'routekaart' met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. "Zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord", zei Rutte over die afbouw. "Want we kunnen Nederland alleen van het slot houden als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de gedragsregels blijft houden."
Nog lang niet alle maatregelen hebben namelijk een einddatum. Zo blijft thuiswerken waarschijnlijk het hele jaar nog de norm. Dat geldt ook voor anderhalve meter afstand houden, vaak handen wassen en in je elleboog hoesten en niezen. Wel is in de routekaart, die Rutte omschreef als een "voorzichtige planning", vanaf volgende week het mantra "blijf zoveel mogelijk thuis" vervangen door "blijf thuis bij klachten".
Zo ziet het spoorboekje eruit:

Vanaf 11 mei: contactberoepen, ov en buitensporten

Kappers en schoonheidssalons mogen aanstaande maandag weer open. Het wordt deze en andere contactberoepen, zoals masseurs, wel verplicht om voorlopig alleen op afspraak te werken. Bij het maken van zo'n afspraak moeten ze er zeker van zijn dat een klant geen klachten heeft die kunnen duiden op corona. Ook moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de klanten. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld niet alle stoelen in een zaak gebruikt kunnen worden.
Daarnaast mogen bibliotheken open en kan er weer gesport worden, althans wat betreft buitensporten. Belangrijk is dat er daarbij wel anderhalve meter afstand wordt gehouden, wat goed te doen is bij sporten als tennis of golf.
Eerder was al bekend dat de basisscholen aanstaande maandag weer beginnen.
Rutte plaatste wel een kanttekening bij zijn gehele spoorboekje. Het kan namelijk gewijzigd worden als het virus weer meer om zich heen gaat grijpen. "Het virus moet beheersbaar blijven", zei hij. Hij hanteert daarom twee criteria bij het opheffen van maatregelen: de effecten op de zorg en de effecten op de drukte op straat.
NOS

Vanaf 1 juni: ov, horeca weer beperkt open en tests voor iedereen

Het openbaar vervoer zal vanaf 1 juni weer rijden volgens normale dienstregeling. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit moet een niet-medisch mondkapje zijn, omdat er nog altijd schaarste is aan mondkapjes in de zorgsector.
De middelbare scholen gaan weer open. In de praktijk zal dit 2 juni zijn, de dag na Pinksteren. Op terrassen mogen weer mensen bij elkaar zitten. "Maar alleen als iedereen aan een tafeltje zit en mensen anderhalve meter afstand tot elkaar houden", zo verduidelijkte Rutte.
Ook restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen kunnen hun deuren weer openen. Dat is alleen op reservering en als mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Voor de horeca, theaters, bioscopen en concertzalen geldt dat maximaal dertig mensen worden toegelaten, inclusief personeel.
Daarnaast hoopt minister De Jonge (Volksgezondheid) dat elke Nederlander met klachten vanaf 1 juni getest kan worden op het coronavirus. Iemand die besmet blijkt, moet met zijn gehele huishouden twee weken in thuisquarantaine.
NOS

Vanaf 1 juli: campings, horeca verder open

Campings en vakantieparken mogen weer helemaal open, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen opschalen naar maximaal honderd personen. Nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.
Ook kerken, congrescentra en crematoria mogen weer bijeenkomsten organiseren tot honderd personen. Bruiloften met maximaal honderd gasten zijn ook toegestaan.
NOS

Vanaf 1 september: alle sporten toegestaan, sauna's open

Alle sporten zijn weer toegestaan, dus ook contactsporten als voetbal en daarmee wedstrijden in het betaald voetbal. Dit zal dan wel zonder publiek zijn. Verder mogen sauna's, sportscholen en casino's hun deuren weer openen en kunnen ook sekswerkers weer aan de slag.
Bij sportscholen worden nog wel per branche bekeken of eerder openen mogelijk is, zei Rutte.

Nog onbekend:

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over wanneer grote evenementen, zoals festivals en concerten, weer georganiseerd mogen worden. Daarover wordt voor 1 september een besluit genomen.


Saunacentra teleurgesteld: 'Dit is de doodsteek'

Sauna- en wellnesscentra zijn ontsteld over de plannen van het kabinet om sauna's pas in september te openen. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", zegt voorzitter Jos Keizer van branchevereniging VNSWB tegen het ANP.
Er zijn volgens hem geen inhoudelijke argumenten om sauna's en wellnesscentra achter in de rij te zetten. "Terwijl onze branche juist heel veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden biedt en juist eerder open zou kunnen."
De branchevereniging wil met de overheid in gesprek om hun plannen voor te leggen. "Er ligt een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen. De anderhalve meter afstand is geen probleem. We begrijpen het niet", aldus Keizer.
Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eerste gesloten en als laatste weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."

Experts: versoepelen verstandig, maar testbelofte moet worden waargemaakt

Het kabinet kondigde vanavond voor het eerst vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. In dit artikel reageren vier experts op de besluiten van het kabinet: • Rijlessen mogen ook weer, maar airco moet uit

  De brancheorganisaties zijn "zeer content" dat er vanaf maandag - onder strikte voorwaarden - weer rijlessen mogen worden gegeven. Er ligt een veiligheidsprotocol klaar voor de herstart, schrijft de branchevereniging op hun website.
  Voorafgaand aan elke les wordt de leerling uitgebreid gescreend aan de hand van een vraaggesprek. Als er geen sprake is van klachten, kunnen de lessen plaatsvinden met anderhalve meter afstand. Ook wordt het voertuig voor iedere les gedesinfecteerd en gelucht. Tijdens de les moet de airco zo veel mogelijk uitstaan en ramen zo veel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan, staat op de website van rijscholenbranchevereniging.
 • Proef met bezoek in 25 verpleeghuizen

  Vanaf 11 mei mogen 25 verpleeghuizen onder voorwaarden hun deuren weer openen voor bezoek, bevestigde minister De Jonge op de persconferentie. Dit besluit wordt positief ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Mensen hebben grote behoefte aan perspectief. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen", zegt directeur Manon Vanderkaa.
  Uit een enquête onder ruim 2000 mensen met een naaste in het verpleeghuis blijkt dat er veel begrip is voor de lockdown (67 procent). Maar ruim helft van alle ondervraagden geeft aan dat er nu onvoldoende mogelijkheden zijn om contact te houden met hun naasten in het verpleeghuis.
  Bij een ruime meerderheid is er verdriet (73 procent) dat ze hun naaste in niet mogen bezoeken. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat hun familielid eenzaamheid ervaart in het verpleeghuis.
  Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen. Er wordt alleen bezoek toegelaten bij mensen die stervende zijn. Meer details over de naderende proef vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.
 • Kappers 'zielsgelukkig' nu ze weer open mogen

  Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 11 mei weer open mogen. "Ik ben vooral heel blij voor onze ondernemers", zegt Maurice Crusio van branchevereniging ANKO. "Dit komt geen moment te vroeg. Economisch gezien stond het water aan de lippen bij veel ondernemers."
  Crusio denkt dat veel kappers nu nog net hun zaak kunnen redden van de ondergang. "Daarom is dit fantastisch nieuws. We hebben hier hard voor geknokt en iedere mogelijkheid aangegrepen om te laten zien dat we er klaar voor zijn."
  Over de voorwaarden voor de heropening, zoals het vooraf screenen van klanten op klachten, maakt hij zich niet zo veel zorgen. Zolang mensen maar eerlijk zijn over of ze symptomen hebben.
  Volgens Crusio staat zijn telefoon inmiddels roodgloeiend; mensen willen graag weer een knipbeurt. "Iemand zei laatst: jullie kappers zijn het gezicht van de coronapandemie. Niks is zo zichtbaarder dan die koppies die er niet meer zo goed uitzien."
Gepresenteerde versoepelingen gebeuren 'alleen als het kan'

Er komen dus een behoorlijk aantal versoepelingen aan, maar die kunnen ook teruggedraaid worden als blijkt dat het aantal coronapatiënten weer fors stijgt en de IC-afdelingen de toename niet aankunnen. Het kabinet blijft "bijschakelen", is de boodschap op de persconferentie. "We blijven steeds de effecten volgen, dus we doen het steeds alleen als het kan", benadrukt Rutte.
De Jonge spreekt over een "controlefase", waar het testen en het contactonderzoek dus heel belangrijk zijn. Het kabinet rekent dat dit nog maanden zal duren, tot er uiteindelijk een vaccin is.

OV-NL: 'Mooie maatregelen'

De branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL, is blij met de invoering van de mondkapjes in het ov. "Dit zijn mooie maatregelen", zegt voorzitter Pedro Peters. "Die komen helemaal overeen met het advies dat wij hebben gegeven: een slimme combinatie van maatregelen."
OV-NL pleitte eerder al voor het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Hoewel het ov met deze maatregelen nog altijd maar 40 procent van het aantal reizigers kan vervoeren, ziet de branchevereniging dit als een behoorlijke vooruitgang. "Op dit moment vervoeren we maar 10 procent, dus vanaf 1 juni gaat alles weer rijden. Alles gaat uit de kast."
Tegelijkertijd roept de branchevereniging reizigers nog wel steeds op om het ov zo min mogelijk te gebruiken. Scholen gaan ook bekijken of ze lestijden kunnen aanpassen, zodat de spits wordt verspreid over de dag.Ondernemers en horeca: 'Blij dat er perspectief is'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht met de vanavond aangekondigde versoepelingen.
"Ik ben blij dat er nu wat perspectief is", zegt KHN-voorzitter Willemsen. "Als horecaman vind ik dat heel mooi, als ondernemer vind ik dat nog wel heel spannend."
Hij doelt daarmee op het tweede steunpakket dat premier Rutte aankondigde op zijn persconferentie. "Het is wel nog de vraag hoe dat tweede steunpakket eruit gaat zien, want we wachten nog op antwoorden op vragen over het eerste steunpakket."
VNO-NCW-voorzitter De Boer noemt de versoepelingen een opsteker voor ondernemers in zwaar weer. "Door de gesloten sectoren weer op te starten, verminderen we de diepte en de kosten van de recessie. Maar voor alle ondernemers die nog wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd. Zodat we zo veel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen."

Rutte: mondkapje voor ov kun je zelf maken

Vanaf 1 juni worden niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Wie geen mondkapjes heeft, kan er zelf een maken, zegt premier Rutte. Er komt ook een website waarop beschreven staat hoe zo'n mond-neus-kapje het beste genaaid kan worden.
Medische mondkapjes zijn namelijk nodig voor het zorgpersoneel, dus die kunnen reizigers niet aanschaffen. "Mensen moeten dit zelf regelen". Iemand zonder mondkapje in het openbaar vervoer krijgt wel een boete, maar het is nog niet vastgesteld hoe hoog die boete is.
Het kabinet was lang tegen het verplichten van mondkapjes, omdat het niet voldoende beschermt tegen het coronavirus. Inmiddels heeft Rutte zich laten overtuigen dat mondkapjes "een toegevoegde waarde" hebben op plekken waar de anderhalve meter niet gemakkelijk te handhaven is. "Het draagt eraan bij dat je anderen minder snel besmet."
"Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende", zegt de branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven op zijn website. "Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen."


-----------------------------------------------UPDATE 7 MEI 2020------------------------------------


Zoals ik al dacht te zien uit de cijfers van de NICE database voor intensive care's staat nu het nieuws op de NOS site :


https://nos.nl/artikel/2333099-coronacijfers-van-7-mei-twee-derde-tachtigers-overleeft-ic-niet.htmlCoronacijfers van 7 mei: twee derde tachtigers overleeft IC niet

Minder dan een derde van de tachtigers die op de intensive care belanden, overleeft dat. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van cijfers die de Nationale Intensive Care Evaluatie bijhoudt.
Onder zeventigers is de overlevingskans iets hoger, maar nog steeds net onder de 50 procent. Onder de 70 loopt de overlevingskans bij een IC-opname snel op: twee derde van de zestigers overleeft een opname, terwijl van de dertigers ruim negen op de tien IC-patiënten de intensive care levend verlaten.
IC-opnames zijn voor coronapatiënten relatief heftig: ze duren lang en vragen veel van het lichaam. In veel gevallen worden patiënten op een intensieve manier beademd. Voor ouderen is die aanslag op het lichaam heftiger.
De leeftijdsverdeling van patiënten die de intensive care verlaten NOS/Harm Kersten
De grootste groep patiënten die op de intensive care ligt of heeft gelegen, is tussen de 60 en de 69. Ruim een derde van alle IC-patiënten bevindt zich in die leeftijdsgroep. Ook zeventigers zijn met 30 procent oververtegenwoordigd.
Twintigers, dertigers en negentigjarigen liggen nauwelijks op de intensive care, blijkt uit de cijfers. Op dit moment ligt er maar één patiënt jonger dan twintig op de intensive care, en nul patiënten ouder dan 90.
In totaal hebben zelfs maar twee negentigjarigen op de intensive care gelegen. Voor hen was er wel goed nieuws: beide patiënten hebben de intensive care levend verlaten. Een van hen ligt wel nog op een andere afdeling in het ziekenhuis.
In totaal was minder dan 1 procent van de overledenen op de IC 39 jaar of jonger. 85 procent van de overledenen was minimaal 60 jaar.
Leeftijdsverdeling patiënten op de intensive care NOS/Harm Kersten
Het totale aantal doden door het coronavirus is met 84 gestegen. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren, toen 36 doden werden gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 5288 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 39 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Gisteren was dat nog 27. Dat was het laagste aantal sinds 15 maart.
In totaal zijn er nu 11.192 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.
Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn.
RIVM-cijfers van 7 mei NOS/Harm Kersten
Later vandaag komen nieuwe cijfers op de bezetting van de intensive care. Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gisteren verder gedaald, tot 628. Dat zijn er zestien minder dan dinsdag, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van die 628 coronapatiënten lagen er 23 in Duitse ziekenhuizen.
Het aantal patiënten op IC's met andere ziektes dan covid-19 nam ook weer licht toe: met drie naar 397. "We verwachten dat de komende week de non-covid-zorg weer verder wordt opgepakt", zei voorzitter Ernst Kuipers van het landelijk Netwerk Acute Zorg gisteren.
De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC; ruim twee keer zoveel als nu.
NOS