woensdag 20 mei 2020

De Corona-crisis............. eind mei 2020.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets postte over de corona crisis.

Je ziet de trend de laatste weken dat het aantal infecties daalt, net als de opname's in het ziekenhuis en intensive care's in Nederland.
Dit komt natuurlijk door de maatregelen van de 1,5 meter afstand regels, maar zelf denk ik dat het grootste effect komt door het mooie weer.
Het virus kan slecht tegen UV licht van de zon ( zoals elk virus ). Dus op oppervlaktes leggen ze sneller het loodje en wordt besmetting door contact, lager.

Er wordt geruzied.... Trump geeft China de schuld en heeft betalingen ( contributie ) van het World Health Organization (WHO ) stop gezet, omdat hij vind dat het WHO naar de pijpen danst van China.
En meneer Trump zegt dat het virus ontsnapt is uit een "Corona laboratorium "in Wuhan.
China op hen beurt proberen andere landen hun steun te winnen door het leveren van mondkapjes etc
Er is een idee geopperd om het aantal IC bedden uit te breiden naar 1700 bedden, maar de IC verpleegkundigen zien dat niet zitten. En dat is ook logisch, want voor de corona crisis was er al een tekort aan IC verpleegkundigen, laat staan dat er nu bedden uitbreiding komt, dat houden de IC verpleegkundige niet vol en kunnen dan ook niet instaan dat er kwalitatief hoge zorg geleverd kan worden.

De basisscholen zijn weer open, en dat lijkt goed te gaan.
Er zijn dieren positief getest op corona, een aantal katten en een hond. De katten waren bij de nertsenfokker in Brabant, waar al eerder corona positieve nertsen waren gevonden.
Vandaag blijkt dat het ws wel degelijk mogelijk is dat besmetting van dier naar mens ook mogelijk is, ook dit is geconstateerd bij de besmette nertsenfokkerijen in Brabant.

Er zijn diverse meldingen van veel belovende medicijnen en vaccin's die nog steeds in de testfase zitten. Nederland speelt daar een belangrijke rol in.
Artsen zien dat het corona virus niet alleen de longen aantast, maar veel meer organen, zoals de lever, hersenen etc. Tevens ziet met trombose op diverse plekken in het lichaam.
Dat verklaard waarschijnlijk dat mensen ineens heel benauwd kunnen worden als ze de ziekte doormaken. Trombose in de longen geeft een acute zuurstofnood en benauwdheid. En als er niet snel ingegrepen wordt zullen er delen van de long blijvend afsterven. Dus op de intensive care's krijgen alle patiënten anti stollingsmiddelen ( bijv Heparine ).

Waar men nu ook achter komt is dat er een grote groep patiënten is, die thuis de ziekte hebben doorstaan, na "genezing ", heel veel klachten blijven houden en maar niet opknappen.
Elke keer als ze denken dat het wel gaat om weer te gaan werken, volgt er weer een terugslag.
Ze blijven diverse klachten houden, zoals spierpijn, hoofdpijn en extreme moeheid oa.
In mijn sociale kring heeft iemand thuis corona doorgemaakt en inderdaad blijft diegene forse klachten houden. Mensen willen graag hun werk hervatten maar, maar komen er achter dat dat niet lukt.

Er was weinig ondersteuning en herkenning van de klachten door huisartsen en bedrijfsartsen.
Het lijkt dat dat nu gaat veranderen omdat het probleem uitgebreid aan bod is geweest in de media.

Je ziet het steeds drukker op de straten worden, het lijkt alsof corona niet meer bestaat.
Zelf vind ik dat eng, mede omdat eventuele effecten pas gezien worden 2 a 3 weken later.
Ik blijf erg op mijn hoede en blijf zelf maatregelen nemen om besmetting te voorkomen.
Economisch laat zien dat er een ongekende diepe depressie is, wat nog nooit eerder gezien is.
Dat geld ook voor het aantal ontslagen en werkelozen.


Er zijn behoorlijk wat boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels houden.
Maar daar begint nu een weerstand tegen te komen door mensen die bekeurt zijn, omdat het lijkt dat de regels niet consequent worden uitgevoerd door BOA's of de politie.
De ene waarschuwt bij overtredingen, de ander schrijft meteen een bekeuring uit van bijna 400 euro !
Vele processen verbaal zijn ook niet goed volgens de eisen uitgeschreven, en zullen dan ook niet geïnd worden.


Men wil begin juni iedereen testen die coronaklachten heeft. En indien de test positief is, gaan de GGD's contact onderzoek doen, Ze traceren alle personen op die contact hebben gehad met de corona patient.
Vlg een artikel op NOS site:

Bij zo'n contactonderzoek worden de contacten van een besmet persoon opgespoord, geïnformeerd en in quarantaine geplaatst. Dat is enorm belangrijk, zegt epidemioloog Arnold Bosman die voor de GGD jarenlang contactonderzoeken deed. "Vooral bij een ziekte die je van persoon tot persoon verspreidt, is het, naast een lockdown, de enige manier om het risico van verspreiding klein te houden."


Er zijn soms wel aparte berichten. Zoals dat nicotine je beschermd tegen het krijgen van corona :

Covid-19-infecties bij rokers erger, maar nicotine heeft mogelijk beschermend effect

Een recente studie die is verschenen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet concludeert dat rokers ondervertegenwoordigd zijn onder mensen die positief getest zijn voor het coronavirus. In de studie naar de bevestigde gevallen in Engelse huisartsenpraktijken was het aantal rokers dat positief testte voor het virus de helft lager dan onder niet-rokers.
Dat is geen reden om te gaan roken of te blijven roken, waarschuwen de onderzoekers. Het negatieve effect van roken op de gezondheid staat vast. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat rokers die wel een infectie krijgen eerder kans lopen op een IC-opname en overlijden dan niet-rokers. Nog een bijzonder bericht ( waarvan je al denkt, dat kunnen alleen Belgen zijn die dit doen :)

Belgen waarschuwen: neem geen bleekwaterbad

Het Antigifcentrum in België krijgt sinds de uitbraak van het coronavirus veel meer meldingen, schrijven Belgische media. Daaronder ook van mensen die hun handen ontsmetten met brandalcohol of zich wassen met bleek.
"Een bad nemen met bleekwater is géén goed idee", benadrukt de instelling tegen de VRT. Mensen kunnen zware brandwonden of een vergiftiging oplopen.
In Nederland was in maart en april vooral een stijging te zien van het aantal meldingen met desinfectiemiddelen voor handen, meldde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum vorige week.    


Bij de Ikea moet je helemaal oppassen. Daar had een slecht Nederlands sprekende schoonmaker en fles handdesinfectie middel omgewisseld voor een fles ontstoppingsmiddel ( Natrium loog ), wat bij mensen brandwonden gaf en veel pijn.


Mondkapjes blijven ook het onderwerp van het nieuws ! Want nog steeds hebben verpleegtehuizen en de thuiszorg een tekort hebben aan mondkapjes, ondanks toezeggingen van minister de Jonge.
Het openbaar vervoer gaat weer open en als je met de bus of de trein moet, dan is er een verplichting van het dragen van mondkapjes. Maar mogen alleen mondkapjes zijn waarvan men weet dat zij geen bescherming bieden, zoals FFP 2 en FFP 3 maskers dat wel doen.
Kortom.. je wordt het openbaar vervoer ingestuurd met maskers die niet doen.
En als je geen masker op hebt krijg je een boete van 90 euro !
En als je met een masker op wordt gezien die wel helpt ( de FFP2/FFP3 maskers ), krijg je ook een boete, omdat deze mondkapjes ALLEEN door ziekenhuizen gebruikt mogen worden.
Bijzonder !!!


Steeds meer landen versoepelen de regels, waarbij Italië best heel snel gaat nadat ze heel veel doden hebben gehad door de corona epidemie.  Ze willen zelfs weer toerisme uit het buitenland toestaan.
Maar de meeste landen versoepelen regels voor hun eigen volk en binnen de grenzen.
Landen die ongeveer dezelfde corona strategie hebben stellen hun grenzen open met hun buurlanden.
Zo zetten Duitsland en Oostenrijk de grens open voor elkaar.

De corona epidemie zwakt af in Europa, maar in Zuid Amerika staan ze aan de vooravond van de corona epidemie en het gaat daar hard met het aantal doden.

Corona-brandhaard Brazilië bouwt duizenden gestapelde graven voor slachtoffers


De Braziliaanse deelstaat Sao Paulo laat 13.000 speciale gestapelde graven bouwen voor overleden corona-patiënten. Brazilië is de grootste brandhaard in Zuid-Amerika met 200.000 vastgestelde besmettingen en bijna 14.000 doden.

Het coronavirus sloeg relatief laat toe in Latijns-Amerika. Maar nu Europa over de piek van het aantal coronabesmettingen heen lijkt, stijgt het aantal besmettingen in Latijns-Amerika juist enorm. Een scenario waarop veel landen in de regio niet zijn voorbereid.

Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn Noord- en Zuid-Amerika het huidige centrum van de coronapandemie. Verwacht wordt dat de besmettingen in de regio de komende tijd nog flink zullen toenemen. Nu al kunnen veel landen het aantal besmettingen maar moeilijk aan, door armoede en een zorgstelsel dat niet toereikend is. Deskundigen zijn bang dat dit in combinatie met corona zal leiden tot een catastrofe.

Net als in Europa reageren staatshoofden verschillend op de crisis. Zo werd in landen als Venezuela, Argentinië en Colombia het dagelijks leven van de ene op de andere dag enorm ingeperkt. Terwijl staatshoofden in andere landen de pandemie een stuk minder serieus namen. Zoals in Brazilië, Nicaragua en Mexico waar leiders lang deden alsof er niets aan de hand was. Waardoor het virus zich gemakkelijk kon verspreiden.Brazilië ziet grootste toename van aantal doden

Brazilië noteerde dinsdag 1179 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Het is de grootste toename tot nu toe. De coronapandemie heeft inmiddels zeker 17.971 mensen het leven gekost in Brazilië, meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Het aantal besmettingen met het coronavirus nam toe met 17.408 tot een totaal van ruim 270.000. President Bolsonaro ligt onder vuur vanwege de gebrekkige bestrijding van het virus, dat hij lange tijd "slechts een griepje" noemde. Brazilië is het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika. Wereldwijd zijn er alleen in de VS en Rusland meer besmettingen vastgesteld.
De Amerikaanse president Trump liet weten een inreisverbod voor Brazilianen te overwegen. Brazilië begon zelf al in maart met het weren van buitenlandse vliegtuigpassagiers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar nu naar de dag van vandaag ( en gisteren , want er wordt aardig wat versoepeld in Nederland.
Het blijft zoeken naar een balans m.b.t. de volksgezondheid en economische maatregelen.
RIVM: 34 nieuwe ziekenhuisopnames, 21 nieuwe covid-doden

Er zijn 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.613 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren het er 27.
Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 21, tot 5715. Dat zijn meer nieuwe sterfgevallen dan gisteren, toen het RIVM 14 sterfgevallen meldde.
De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

NOSEen artikel van de site NU.nl:

DE PERSCONFERENTIE VAN GISTER: 

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaven dinsdagavond een toelichting over de coronamaatregelen na 1 juni. In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste en meest gestelde vragen die binnenkwamen op ons reactieplatform NUjij.

Geldt de afstandsregel van 1,5 meter ook in het basisonderwijs?
Nee. Kinderen in het basisonderwijs hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Ten opzichte van volwassenen (leraren en andere personeelsleden) moeten zij dit wel zoveel mogelijk doen.

Mogen basisschoolleerlingen vanaf 8 juni weer overblijven of moeten ze thuis blijven eten?
Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100 procent open: dit betekent ook dat kinderen weer kunnen overblijven.

Het voortgezet onderwijs mag weer open. Volledig of 50 procent?
Op papier gaan de middelbare scholen volledig open, maar ook op scholen moet 1,5 meter afstand gehouden worden. In de praktijk betekent dit dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn. Scholen krijgen zo veel mogelijk ruimte om tot werkbare roosters te komen, maar moeten wel fysiek onderwijs geven.
Dit waren de belangrijkste punten uit de persconferentie van Rutte 
Dit waren de belangrijkste punten uit de persconferentie van Rutte
Met hoeveel mensen mag je aan een tafel zitten in de horeca?
Het coronaprotocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schrijft voor dat maximaal vier personen aan een tafel mogen zitten. Voor het totaal aantal mensen op een terras geldt geen maximum.

Hoe wordt bij uit eten gaan gecontroleerd of mensen tot hetzelfde huishouden behoren?
Dit wordt gecontroleerd in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant.

Geldt de regel van maximaal dertig personen binnen voor zowel kleine als grote horecagelegenheden?
Ja, daarin wordt geen onderscheid gemaakt.

Kun je straks gewoon naar het toilet in een café of restaurant?
Je kan straks gewoon gebruikmaken van toiletten in de horeca. Wel moeten uitbaters voldoende desinfectiemiddelen bieden en deurknoppen grondig schoonmaken.

Mogen sportkantines ook weer open?
Nee. Sportkantines vallen niet onder de horeca en blijven dicht.
Reizen met het openbaar vervoer blijft alleen bedoeld voor noodzakelijk reizen, benadrukt het kabinet. Wie bepaalt wat noodzakelijk is en wat niet?

De Rijksoverheid heeft op zijn website richtlijnen gepubliceerd over wat noodzakelijke reizen (kunnen) zijn.

  • U heeft een afspraak in het ziekenhuis.
  • U bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
  • U moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
  • U moet een schoolexamen afleggen.
  • U bent een gescheiden ouder en uw kind woont wisselend bij een van de ouders.
Ook mensen met een cruciaal beroep mogen het openbaar vervoer gebruiken als er geen beschikking is over een ander vervoermiddel.

Hoe moeten basisschoolleerlingen die normaal met het openbaar vervoer reizen nu naar school?
Het kabinet vindt dat het openen van basisscholen geen impact heeft op het ov, omdat je basisschool vaak in de buurt is. In principe moeten ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school of de opvang brengen. In het geval dat kinderen ver weg wonen, mogen zij met de auto gebracht worden door hun ouders.
Middelbare scholen moeten wel vervangend vervoer regelen voor leerlingen, die ver weg wonen en normaal met het openbaar vervoer komen.

Moeten kinderen nu wel of geen mondkapje op in het ov?
In de trein, tram, (water)bus of metro is het vanaf 1 juni verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. Kinderen jonger dan dertien jaar hoeven dus geen mondkapje te dragen.

Kan je een boete krijgen als controleurs van mening zijn dat je 'onnodig' reist?
Boa's, treinconducteurs en stewards gaan controleren, maar de intentie is niet om meteen boetes uit te delen aan mensen die zich niet aan de voorschriften houden. In geval van een overtreding van de coronaregels gaat een toezichthouder in gesprek met iemand.

Wanneer gaat de dagbesteding weer open en onder welke voorwaarden?
Vanaf 1 juni krijgen zowel cliënten die thuis wonen als cliënten die in een woonvorm wonen weer dagbesteding. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft hier een handreiking  voor opgesteld.

Mag ik met familieleden, die niet tot mijn gezin behoren, samen in een auto zitten?
Nee, in principe niet. De regels om onderling 1,5 meter afstand te houden tussen mensen die niet tot één huishouden behoren, blijven ook van kracht in de auto. Zit je met twee of meer personen die niet tot jouw huishouden behoren in de auto, dan kan dat zelfs een boete opleveren.
Voor op vakantie gaan geldt precies hetzelfde. Het is vrijwel onmogelijk om zowel onderweg als op de plaats van bestemming 24 uur per dag 1,5 meter afstand te houden tot je reisgenoten. Ook hier geldt: ben je met meer dan twee mensen en kunnen jullie geen 1,5 meter afstand houden, dan kun je een boete krijgen.

Ik vier op 15 juni mijn verjaardag thuis. Hoeveel mensen mag ik ontvangen en onder welke voorwaarden?
Vanaf 1 juni 2020 geldt er geen maximum voor het ontvangen van bezoek. De 1,5 meterafstandregel blijft wel gelden.

Mogen muziekverenigingen kleiner dan dertig leden weer gaan repeteren?
Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen 1 juni open met een maximumaantal van dertig personen per gebouw. Ook hier geldt dat 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Echter krijgen zangkoren en blaasensembles het advies om af te wachten wat medische experts zeggen, voordat zij hun activiteiten weer oppakken. Tot die tijd worden koren afgeraden samen te gaan zingen.

Gaan openbare toiletten weer open?
Nee. Openbare toiletten blijven tot 1 juli gesloten.


Het coronavirus in het kort

    Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
    Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
    Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
    In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.

Van de NOS site :


De coronacrisis hakt erin op de arbeidsmarkt. Vorige maand vroegen tienduizenden mensen een nieuwe WW-uitkering aan en steeg de werkloosheid flink.
Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160.000 naar 8,9 miljoen,meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is de grootste terugval in een maand tijd sinds 2003, toen het cijfer voor het eerst per maand werd gemeten.
Bij jongeren (tot 25 jaar) was de daling met meer dan 100.000 het grootst. In april waren er in Nederland 314.000 werklozen geregistreerd, een toename met 41.000, onder wie 25.000 jongeren.Vorige maand kregen 74.000 mensen een nieuwe WW-uitkering. Dat is bijna twee keer zoveel als in maart. Toen kregen 38.000 mensen een nieuwe werkloosheidsuitkering en dat was ook al een forse stijging.
"We hadden wel verwacht dat de stijging in april forser zou zijn dan in maart", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, "maar zo fors als het nu heeft uitgepakt was wel het sombere scenario."

Abrupt

Niet alleen het aantal nieuwe uitkeringen steeg, ook het aantal mensen dat een WW-uitkering opzegde omdat ze een baan vonden daalde. "Er vinden nog steeds mensen werk, maar wel veel minder. Er zijn minder vacatures en daardoor stijgt het totale aantal mensen met een werkloosheidsuitkering ook fors."
In totaal kregen in april 292.000 mensen een werkloosheidsuitkering. In maart waren dat er nog ruim 250.000. Zo'n grote stijging van het totale aantal werkloosheidsuitkeringen heeft Witjes zelf nog niet meegemaakt, ook niet in de vorige economische crisis.
"Het gaat heel abrupt. Bij de vorige crisis steeg het totale aantal werkloosheidsuitkeringen over een langere periode, met elke maand 1000 of 10.000 mensen meer in de WW. Nu zien we in één maand een toename van 42.000."
Consumentenvertrouwen verder afgenomen


Het vertrouwen van consumenten is in mei verder gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het oordeel over de economische omstandigheden is verslechterd door de coronacrisis.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het CBS voor mei komt uit op min 31, tegen een min van 22 in april. Dat is nog niet het laagste niveau ooit. Dat werd in 2013 bereikt met een min van 41.

Het CBS peilt onder meer hoe huishoudens hun financiële situatie voor de komende twaalf maanden inschatten en of ze bereid zijn aankopen te doen. Net zoals in april zijn ze daar negatief over en vinden ze het een ongunstige tijd voor grote aankopen. Nog nooit waren huishoudens zo negatief over de economische vooruitzichten als vorige maand.
CBS: samenstelling consumentenvertrouwen, mei 2020 CBS


CBS: samenstelling consumentenvertrouwen, mei 2020 CBS