vrijdag 22 mei 2020

De tuin en een rondje Twiske met de buurman................. donderdag 21 mei 2020.

Mijn tuin doet het goed. Alleen krijg ik planten die ik niet had gezaaid hier, zoals de gele toorts op 3 plekken en gekruiste wolfsmelk.
Het kattenkruid wat ik in het middenstuk geplant had vorig jaar groeit ene beetje de pan uit.
Het eeuwige zevenblad, ik heb de strijd opgegeven. Op het dak op de schuur is bijna geen sedum meer te zien en is overgenomen door een vetplantje wat ik er ooit in gezet had.
De bloemen van het Gekruisde Wolfsmelk, ze zien er bijna hetzelfde uit als de bladeren.
Er komen ronde zaadjes aan die keihard openspringen en wat je van verre hoort.


Bloempjes van het Kattenkruid. Worden veel bezocht door insecten en soms door katten :)  Rare Gijs eet het op !Portret van Gijs, hij heeft kennelijk iets vervelends meegemaakt, want hij is enorm gespitst op het kattenluikje en als er mensen achterom lopen gromt hij.
Afgelopen donderdag was het erg heet, dus de tapdans kat ( Doppertje ) gaat slim in de schaduw van de planten liggen.Een gele toorts.... die ik nooit gezaaid heb ! Het is al een flinke jongen !
Er staan er totaal 4 in de tuin en deze natuurlijk op een makkelijke plek ( not ). Maar dit doen ze wel vaker.
Dit is ook een toorts, maar een heel ander soort, deze kun je in de tuinwinkel kopen.Genoeg leven in de tuin.
Oorwurmen, als zij eitjes hebben of jongen beschermt het vrouwtje haar jongen heel erg.IK had bijen en vlinderplantjes gezaaid, maar zodra ze opkomen zijn ze een prooi voor de slakken.


Hier stonden zaailingen tussen, maar die waren in 1 nacht weg toen ik ze uitgeplant had.

Dit is en bloempje van het Vlas.... zo mooi blauw is hij ! Is echt zo... niet extra aangekleurd door fotobewerking ! IK had vorig jaar zaadjes besteld, omdat ik met mijn zus, toen we naar Belgiƫ waren, hele weiden met deze bloemen zagen. Alleen de bloemen waren veel groter.

2 jaar geleden had ik een naaldboompje gekocht in Bonsai vorm.
Het volgend jaar in de lente helemaal kaal,  je zou hem bijna weggooien. Niet gedaan en zie.. komt weer mooi op ! IK denk dat het familie van de lariks boom is, de enige naaldboom die zijn naalden laat vallen in de herfst.Raar plantje in de plantenbak en tussen de tegels...als hij bloeit is het wel mooi.
Lijkt wel  op iets van de klaver familie.
Met de buurman op de fiets en allebeide een telelens mee... naar het twiske.
In Purmerland kwamen we deze fuut tegen, hier gaat hij net duiken.
Op de achtergrond een jong in streepjespak.
Onderweg kwamen we deze Lepelaar tegen....maar hij was net ff te ver.
In een slootje in Purmerland waren karpers aan paaien. En ineens dook deze Koi karper op !Die wilde wel meedoen met de drukte !

Deze Vlaamse gaai werd achterna gezeten door wel 8 Koolmezen, want Gaaien roven eieren.
Ze kregen hem toch weg met zijn allen, het was grappig om te zien, hoe de Vlaamse gaai te pakken werd genomen.Meerkoet jong.... mooi van lelijkheid.Mooi Icarus blaauwtje.En een Argusvlinder, ik had hem nog nooit gezien. Dat is makkelijk met een telelens... je kan op afstand blijven. Komt in ieder geval niet in mijn tuin voor.
Jonkies van Nijlganzen zien er mooier uit dan hun ouders vind ik.
We vonden nog een dode exoot.... de Amerikaanse rivierkreeft.

Je hebt ook slimme futen...die jagen op zicht door hun hoofd onder water te houden en als ze wat zien gaan ze pas duiken ! Erg grappig om te zien. Een boeggolf voor zijn hoofd, want hij gaat best snel met het kijkend jagen.

Dit vond ik ook erg mooi...een Glazenmaker ( libelle soort ) die eitjes legt
Zo een gehavende en rafelige Dagpauwoog heb ik nog nooit gezien.


En een gewone wilde Eend in het zonnetje.... was er warm genoeg voor.