woensdag 10 juni 2020

De Corona crisis.................een vervolg......... woensdag 10 juni 2020.

Het is alweer een poosje geleden dat ik een bericht postte over de Corona-crisis.
Niet dat het Covid virus weg is, integendeel, maar het aantal patiënten die geïnfecteerd zijn loopt terug gelukkig !

Steeds meer landen versoepelen de regels omtrent de pandemie.
Zo ook Nederland. Men moet nog wel de anderhalve meter afstand tot andere personen in acht te houden, maar steeds meer faciliteiten gaan open. Sportscholen mogen buiten sporten.
Theaters mogen 30 mensen toelaten voor hun optredens, maar wel de 1,5 meter met de stoeltjes in acht houden.

Horeca bedrijven mogen ook weer open, maar met allemaal regels.

Restaurants, cafés en terrassen

Voor restaurants, cafés gelden de volgende voorwaarden:
  • Gasten moeten reserveren.
  • U moet aan elke gast eerst vragen of hij coronaklachten heeft.
  • Maximaal 30 gasten (dus personeel niet meegerekend) binnen aanwezig.
  • Alle gasten hebben een zitplaats.
  • Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.

Regels voor terrassen

Heeft u een horecaonderneming met terras, dan gelden de volgende voorwaarden:
  • Het terras mag alleen zitplaatsen hebben.
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen.
  • Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.
Wilt u een terras maken of uw terras uitbreiden? U moet dan eerst uw exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. Dat doet u bij uw gemeente. In sommige gemeenten moet u een aparte terrasvergunning aanvragen.

Afhalen en bezorgen

Als uw horecaonderneming afhaal- en bezorgdienst aanbiedt. Moet u ervoor zorgen dat uw personeel en uw gasten hierbij 1,5 meter afstand houden. Bezorgers mogen op afstand aan de deur bezorgen en niet naar binnen. Verder moet u zich aan de algemene eisen in de horeca houden.

Bioscoopzalen, concertzalen en theaters

Voor bioscoopzalen en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters) gelden deze voorwaarden:
  • Bezoekers moeten vooraf reserveren
  • U moet iedere bezoeker vooraf vragen of hij coronaklachten heeft.
  • Maximaal 30 personen in de zaal (personeel niet meegerekend)
  • Bezoekers moeten 1,5 meter afstand houden.
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de bezoekers en het andere personeel.
  •  
  •  
  •  

De scholen krijgen ook andere regels en middelbaar en hoger onderwijs gaan ook weer open:

Op 2 juni gaan de middelbare scholen open

  • Op 2 juni gaan middelbare scholen open.
  • Het gaat om voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
  • Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand.
  • Maar jongeren gaan nog niet allemaal tegelijk naar school.

Nieuws voor andere scholen

  • Op 8 juni gaan de basisscholen weer gewoon open.
  • De buitenschoolse opvang ook.
    Alle kinderen gaan weer gewoon naar school en de opvang.
  • Op 15 juni beginnen met mbo, het hbo en de universiteiten weer.
    Ze gaan nog niet helemaal open.
    Ze beginnen met bijvoorbeeld examens en praktijklessen.






Openbaar vervoer gaat weer open.
In de trein kun je niet de anderhalve meter regel aanhouden, dus heeft men besloten dat iedereen in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje op moet, en indien men dat niet doet staat er een boete van rond de 95 euro tegenover.  Er wordt wel vervoerd met een mindere capaciteit....zodat er ruimte ontstaat en je niet door een medereiziger die achter je zit,  aangehoest wordt.

Het vliegen gaat ook weer van het slot. En daar wordt geen rekening gehouden met de anderhalve meter regel, dat kan gewoon niet. We mogen dus lekker dicht op elkaar zitten en...MET mondkapjes op !
De laatste dagen begint er kritiek te komen, oa van touringcar bedrijven, maar ook de theaters, waarom zij wel de1,5 meter regel moeten aanhouden en waarom mensen in het vliegtuig niet.
Men zegt dat de lucht in de vliegtuigen heel snel ververst wordt met buitenlucht en dat de lucht gefilterd wordt via Hepa filters.

Campings mogen weer open en gister hoorde ik op het nieuws dat ook de toiletten en de douche-ruimtes weer open gaan ( dat zou pas later gebeuren, maar men heeft het besluit versnelt ).
Zeker de helft van de Nederlanders geven aan dat ze de zomervakantie in eigen land gaan houden.

Er zijn problemen met nertsen-fokkerijen. Het blijkt dat de dieren geïnfecteerd zijn met het Corona virus !
En na goed onderzoek blijkt het ook dat de infectie van dier naar mens wordt overgedragen.
Sinds dat bekend is, worden alle fokkerijen die besmet zijn geruimd (* alle dieren worden gedood en vernietigd ). En gisteren kwamen er weer meer fokkerijen bij.

Gister stond er in de krant iets over het testen op Corona virus infecties op de NOS site:

Testcapaciteit niet volledig benut en 'dat had doden kunnen schelen'

Zorgverleners hadden in de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus veel vaker getest kunnen worden. In maart en april waren er veel meer coronatests beschikbaar dan er werden gebruikt, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Als er vaker was getest had dat volgens betrokkenen veel besmettingen en doden kunnen schelen.
Nieuwsuur vroeg alle 55 laboratoria die van het RIVM mogen testen op corona, naar hun direct beschikbare capaciteit in maart en april. Ruim 30 labs reageerden op de vragen en leverden informatie aan. Uit die gegevens blijkt dat in maart maar de helft van de beschikbare tests is gebruikt. In april daalde dit zelfs naar 30 procent.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een reactie dat hij het een "te stevige conclusie" vindt dat er meer doden zijn gevallen omdat er minder werd getest. "Dat zal je echt rustig moeten evalueren als je voldoende afstand hebt ten opzichte van de afgelopen weken. Ik denk dat dit soort conclusies niet te onderbouwen zijn."


Uit ervaring in mijn omgeving kan ik wel zeggen dat er niet of heel weinig getest werd bij gezondheidsmedewerkers. Zoals ik al eerder zei, Nederland heeft zitten te slapen in de periode vóór de crisis in Nederland een feit was. Andere landen hebben dit vaak beter aangepakt en zagen de corona infecties in China niet als een ver van mijn bed show en gingen al zaken regelen als mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen, maar ook test capaciteit.
Zelfs toen het Corona virus in Italië een feit was, sliep Nederland nog.

Daarom zijn er in de eerste maanden ernstige tekorten ontstaan in een heleboel middelen.
En inmiddels was de handel in beschermingsmiddelen dusdanig verhit geraakt, toen Nederland spullen wilde hebben, was er dus al een tekort internationaal, omdat vele landen ons voor zijn gegaan.

Zo ook de ramp met de verpleeg en verzorgings-tehuizen. Alle aandacht ging uit naar de ziekenhuizen.
Werknemers in de verzorgingstehuizen moesten soms onbeschermd werken !
En er zijn ook veel kwetsbare ouderen daarom gestorven.

Ik hoop dat alles achter de rug is..er een commissie komt die alles nog eens gaat onderzoeken hoe alles gegaan is m.b.t. de Corona-crisis.

Je hoort nog weinig over een vaccin jammer genoeg.
Er is wel een bedrijf in Nederland die best ver is, maar het bedrijf is een onderdeel van een groot Amerikaans bedrijf, waardoor men bang is dat Amerika een monopolie zal krijgen en dat is niet eens zo gek die gedachte. Immers Trump roept het altijd al...America first !!



Natuurlijk heeft de crisis ernstige effecten op de economie !
Zie een artikel van de NOS site:

https://nos.nl/artikel/2334033-economische-klappen-door-coronavirus-we-hebben-nog-lang-niet-alles-gehad.html

Economische klappen door coronavirus: 'We hebben nog lang niet alles gehad'


"Je kunt zeker zeggen dat dit de grootste economische crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS presenteerde vanochtend de resultaten van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal. En die waren niet best, ziet Van Mulligen. "Ik kan het niet leuker maken."
Het eerste kwartaal van 2020 laat een krimp zien van 1,7 procent. Na juist goede resultaten in januari en februari, deed een dramatische neergang in de laatste twee weken van maart die voorspoed teniet.
"Corona raakt ons in ieder aspect van het leven", zegt Van Mulligen. "Heel veel bedrijven hebben het moeilijk. Vacatures dalen hard. Het zit er toch ook wel in dat corona gaat leiden tot een crisis op de arbeidsmarkt."

Steunmaatregelen zijn eindig

Nu al is er een grote vraag naar overheidssteun vanuit bedrijven en instanties, zegt minister Wiebes van Economische Zaken. "We zitten in een situatie waarin bijna 1 op de 5 werknemers op een of andere wijze afhankelijk is van steun, uitkeringen of subsidies van de overheid."
"Iedereen voelt nu al aankomen dat de economie blijvend zal veranderen", zegt Coen Teulings, hoogleraar economie en adviseur van het kabinet in gesprek met radioprogramma Nieuws en Co. Hij wijst erop dat de steunmaatregelen om mensen aan het werk te houden niet heel lang kunnen voortduren. "Je kunt niet vier jaar lang mensen in dienst houden als daar geen werk voor is."
Teulings ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemers en individuele werknemers. "Mensen die hun baan verliezen moeten op zoek naar ander werk. Dat was zo voor de coronacrisis, dat zal altijd zo blijven."


Opvallend is wel dat de economie in de meeste landen om ons heen nóg harder krimpt. En daarbij lijkt te gelden: hoe zwaarder de afgekondigde maatregelen, hoe meer economie geraakt wordt. Dat is goed te zien in zwaar getroffen landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Omgekeerd geldt dat een land als Zweden, dat juist minder maatregelen trof tegen het coronavirus, veel minder krimp ziet.
Het CBS denkt op basis van deze cijfers over het eerste kwartaal dat landen met relatief lichte lockdown-maatregelen minder economische schade hebben opgelopen. Ook speelt mee dat de maatregelen in Nederland later zijn ingegaan.

Economisch krimp in andere Europese landen

Land Economische groei
Duitsland - 2,2 procent
België - 3,9 procent
Frankrijk - 5,8 procent
Spanje - 5,2 procent
Italië - 4,7 procent
Zweden - 0,3 procent
De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn somber. Want in april en de eerste helft van mei zijn de gevolgen van de intelligente lockdown nog goed voelbaar. 



Juist omdat veel zaken nog steeds gesloten zijn, verwacht het CBS dat de krimp nog wel even doorzet. Van Mulligen: "Ik vrees dat we nog lang niet alles gezien hebben. Alles wijst erop dat de grote klap in het tweede kwartaal komt, waarmee een diepe recessie een feit is."



 En een artikel van de site van Nu.nl :

Einde aan zes jaar economische groei in Nederland: krimp van 1,7 procent

 

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt vrijdag uit de eerste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de grootste krimp sinds de economische crisis van 2009. Met de krimp komt er een eind aan 23 kwartalen (bijna zes jaar) van economische groei in Nederland.

De rode cijfers zijn volgens het CBS met name te verklaren door een sterke daling van de consumentenuitgaven. Nederlandse huishoudens gaven in de eerste drie maanden van dit jaar 2,7 procent minder uit dan in het voorgaande kwartaal. Dat is de grootste daling sinds 1987, het jaar waarin het CBS begon met meten.
De gevolgen van de COVID-19-uitbraak en de maatregelen zijn duidelijk te zien in de cijfers: in januari en februari groeide de economie namelijk nog. Ook gaven huishoudens toen nog meer uit dan eind vorig jaar.
In maart kwam daar een eind aan. Toen gingen veel mensen thuiswerken, moesten horecabedrijven de deuren sluiten, gingen de kapperszaken dicht en raakten winkelstraten leeg. Hierdoor daalden de consumentenuitgaven in maart met 6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, waarmee het volgens het statistiekbureau de grootste daling ooit gemeten is.

Vrijwel elke sector voelt coronamaatregelen

De gevolgen van de coronacrisis worden in vrijwel elke sector gevoeld. Het CBS noteert de grootste productiedalingen in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie. Ook de sectoren handel, vervoer en zorg vertoonden krimp.
Lichtpuntjes in de zee van rode cijfers is de bouw. Met een groei van 3,1 procent ten opzichte van vorig jaar werd in het eerste kwartaal flink doorgebouwd. De opleving is opvallend, want een kwartaal eerder was er nog sprake van een daling.

Economie lijkt beter te presteren dan die van buurlanden

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, spreekt van een forse daling. "Zeker als je bedenkt dat de lockdownmaatregelen pas in maart begonnen", aldus de hoofdeconoom. De Nederlandse economie lijkt het volgens Van Mulligen beter te doen dan die van de landen om ons heen. Zo noteerde Frankrijk een krimp van bijna 6 procent en kromp de economie van onze oosterburen met 2,2 procent.
De CBS-hoofdeconoom benadrukt wel dat de mate van de krimp afhangt van hoe strikt de coronamaatregelen zijn. In Zweden, een land met relatief soepele maatregelen, kromp de economie slechts met 0,3 procent ten opzichte van eind vorig jaar.



 Er staat ook een grote golf aan werkeloosheid aan te komen. Bedrijven die maar net aan hun hoofd boven water kunnen houden, moeten toch personeel ontslaan.


Aantal vacatures maakt grootste duik ooit; ondernemers somberder dan ooit

Het aantal vacatures is eind maart gedaald met 21 procent ten opzichte van drie maanden eerder. Eind maart 2020 waren er 226.000 vacatures, ruim 60.000 minder dan eind 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het is de eerste keer in zeven jaar dat het aantal vacatures daalt en het is bovendien de grootste daling in aantallen ooit gemeten. De daling deed zich voor in alle sectoren. Vooral in de detailhandel en de horeca vervielen veel vacatures. In de handel werden de meeste vacatures vervuld.

Minder werklozen, meer banen

Het aantal werklozen daalde, doordat er in de eerste drie maanden van dit jaar 23.000 banen bij kwamen. Die groei was kleiner dan in voorgaande kwartalen.
De cijfers over banen en werklozen zeggen weinig over de huidige stand van de economie, omdat het gemiddelden zijn over het eerste kwartaal. En de economie draaide in januari en februari juist nog heel goed. De coronamaatregelen die half maart ingingen, zijn daardoor minder zichtbaar dan bij de cijfers over de vacatures, omdat die gaan over het aantal vacatures eind maart, nadat de maatregelen al waren ingegaan.
De daling in het aantal vacatures voorspelt volgens het CBS dan ook niet veel goeds. "Dat er minder vacatures zijn, kan natuurlijk niets anders betekenen dan dat er minder nieuwe banen bij gaan komen. Vacatures staan altijd een beetje vooraan de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, dus wat dat betreft zijn de vooruitzichten niet goed", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
Later vandaag komt het CBS ook met cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal.

Ondernemers somber

Niet alleen de daling van het aantal vacatures duidt op een recessie maar ook het hard teruglopende ondernemersvertrouwen. Dat staat inmiddels op het laagste niveau ooit gemeten. Van Mulligen: "Heel veel ondernemers zijn heel somber over het volgende kwartaal, ze verwachten dat ze mensen moeten gaan ontslaan." Het statistiekbureau meet het ondernemersvertrouwen sinds eind 2008, tijdens de economische crisis. Het vertrouwen van ondernemers nam begin 2020 niet alleen sneller af dan ooit, het komt ook een stuk lager uit dan het dieptepunt tijdens de financiële crisis.
Ondernemers zijn in alle bedrijfstakken negatief, maar er zijn grote onderlinge verschillen. Het pessimisme is het grootst onder horecaondernemers. Het hoogste vertrouwen hebben ondernemers in de bouw, net als vorig kwartaal. Toch is ook daar de stemming negatief. Bij negen van de twaalf bedrijfstakken ligt de stemming op het laagste niveau ooit gemeten.

Niet overal malaise

Ook bij de detailhandel zakte het ondernemersvertrouwen naar het laagste punt sinds de start van de meting. Ondanks het lage vertrouwen had de hele detailhandel een 4 procent hogere omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat komt onder andere doordat de foodsector een goed eerste kwartaal had. De verkoop van supermarkten steeg in maart sterk door het hamstergedrag van consumenten. Het was 13 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de speciaalzaken zetten die maand meer om.
Het eerste kwartaal was minder goed voor de non-foodsector, daar werd 0,6 procent minder omzet gedraaid dan in diezelfde periode in 2019. In januari en februari boekte de sector nog winst, maar de grote daling in maart leidde uiteindelijk tot een negatief resultaat. Vooral kleding en schoenen werden de eerste drie maanden van dit jaar minder verkocht. Maar er waren ook branches die juist meer omzetten, zoals de doe-het-zelfbranche, de drogisterijen en de verkopers van consumentenelektronica.

 

 

Een laatste update van het RIVM: 9 juni 2020.

RIVM: zes nieuwe ziekenhuisopnames, vijftien nieuwe doden

In de afgelopen dag zijn 15 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Zes nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM in zijn laatste update.
Gisteren meldde het RIVM drie coronadoden en vijf ziekenhuisopnames. In Nederland zijn in totaal 6031 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden.
Er zijn 164 nieuwe besmettingen geteld, gisteren waren dat er 165.
Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld. Omdat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

 

 En dan hebben we nog de anti racisme betogingen door het hele land naar aanleiding van de gewelddadige dood van een zwarte man (  George Floyd     )  in Amerika.
De protesten gaan de hele wereld over.... en ook in Nederland dus.
De eerste betoging was op de Dam in Amsterdam, waar het met het aantal betogers behoorlijk uit de hand liep. I.p.v. een paar honderd kwamen er duizenden mensen op afd en werd de 1,5 meter regel geschonden. Burgemeester Halsema had overleg met minister Grapperhouse van justitie en veiligheid, en ze vertelde dat ze de betoging door liet gaan omdat politie optreden ws uit zou lopen op geweld.


Later werden ook in andere Nederlandse steden demonstraties gehouden.
De demonstraties in Amerika mondden uit in plunderingen van dure warenhuizen etc.
Vanochtend werd er een bericht onderschept dat men dat ook in Nederland van plan is, wat natuurlijk niets meer met racisme te maken heeft.



Er zijn nog steeds landen waar het Coronavirus weelderig tiert !

Bijna half miljoen besmettingen in Rusland 
Rusland heeft zojuist 8.404 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Het totale aantal besmettingen staat met 493.657 bijna op een half miljoen.

Ook zijn er de afgelopen 24 uur 216 mensen in het land aan de gevolgen van het virus gestorven, wat het totale aantal sterfgevallen op 6.358 brengt