donderdag 25 juni 2020

Schokland.....................Vrijdagochtend 12 juni 2020.

Poosje geleden was op de televisie de serie " vroege vogels " en gingen ze naar voormalig eiland Schokland.. Ik vind dat erg leuke televisie, waarbij ook jongeren bij betrokken worden ( ze mogen zelf filmpjes sturen en de leukste video's komen dan op televisie.
Vaak gaan ze dan ergens in Nederland een natuurgebied in, jammer genoeg zijn dat vaak gebieden waar de "gewone man/vrouw " niet mogen komen jammer genoeg.
Maar het geeft wel een idee om op bepaalde plekken te fotograferen en is het zoeken soms, waar je wel of niet mag lopen.
Deze keer was ik met mijn ex. collega,  die fotografie ook leuk vind om te doen, naar Schokland gestaan.
Dit was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Nadat de Afsluitdijk een feit was is men ook begonnen met het inpolderen van delen in het IJsselmeer. Zo werd onder andere Oostelijk Flevoland gecreëerd en was Schokland geen eiland meer.
Hetzelfde is ook gebeurt met Urk. 

Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur.

Dit is een foto van Schokland in de betere jaren als eiland met zij bewoners.Geschiedenis
De ingang van Schokland. Het is nog wat donker, zo vroeg in de ochtend. We hadden gehoopt op een mooie zonsopkomst ........ maar helaas was het grijs weer en motregen. Niet echt foto weer.
Wat wel mooi was, dat toen we de auto uitstapten er een kakofonie van vogels te horen waren.Schokland is zelfs wereld-erfgoed ! Dit is een lichtbaken, toen dat nodig was, omdat er indertijd zee was.
Maar nu is het opgenomen in een soort museum. Ook het lichtwachters-huisje er naast;.
Het landschap staat vol met herkenbare houtstukken, zoals kades op palen van een haven ( in vroeger tijden. ) De kades moesten hoog staan op lange houten palen i.v.m. de getijden van de Zuiderzee.Het misthoornhuisje  heeft een soort tentdak. Op het dak stond een koperen misthoorn die aangedreven werd door een motor. Een misthoorn is een akoestisch hulpmiddel voor de navigatie op zee. Wanneer er erge mist was, gaf de misthoorn met een bepaalde regelmaat een luid waarschuwingssignaal. Zodoende wisten schepen  waar het eiland lag. Het geluid van een misthoorn heeft altijd een lage toon. Geluid met lage tonen (lange golven) wordt door het menselijk oor op grotere afstand waargenomen. Ik herken dit wel van de "Hembrug " in Zaandam. Deze toeterde ook als het mistig was en sommige schepen toeterde dan ook. Ik was denk ik 4 jaar oud en mijn amandelen waren net geknipt en mocht in de huiskamer slapen.
Maar slapen lukte niet vanwege de pijn, maar ook door het getoeter van de misthoorn.Een mooi knotwilgen-pad.Aan het begin van de wandeling, vonden we deze paddenstoelen ( einde van de lente en dan paddenstoelen  ! ) Het zijn wel aparte stoelen :)

Er was een klein moment dat de zon er toch nog even tussen kwam. De mist kleurt mooi oranje en geeft een apart effect.

De rest van Schokland met een soort van haven ( palen ).
Op de palen kon een groep spreeuwen even wat bijkomen.

Het grootste huisje is omgetoverd tot een klein restaurantje.
Een doorkijkje door de ramen van het huisje.
De lucht brak heel even open en de zon zette de wolken in vuur. Als silhouet het lichtbaken.Dit zijn ijsbrekers... die beschermen tegen grote ijsmassa ( vroeger )
Bij Marken in Noord-holland zie je ook de IJsbrekers
Dit is toch duidelijk een roodborstje.......... toch ?  :)
Vanaf een dijk had je mooi uitzicht op de huisjes en het baken.Een foto met de telelens laat weer een ander perspectief zien. Alsof alles dichter op elkaar staat.


In de weilanden rondom de huisjes was weinig leven te zien.
Alleen deze twee hazen.

Maar niet veel later zagen ze ons en was er paniek !
Op het pad, wat verderop, krioelde het van de kleine kikkertjes.Niet alleen kikkertjes. Ook zagen we deze mooie pad. Overstekend wild !


Een groene Eikenblad roller op mijn hand gevlogen.

Er is een klein stukje bos bij schokland. Daar wordt druk gewerkt zo te zien ( aan de volgende generatie ).Ik moest eerst op twitter vragen wie dit ook wel eens gezien had en of de naam wist.
Eerst dacht ik dat het een sluipwesp was die eitjes in een rups had gelegd en dat de larven de rups hadden overgenomen. IK zat wel warm met mijn theorie. Het is inderdaad een wesp.
Maar het is de Eriocampa ovata ( een bladwesp )
Deze bladwesp legt eitjes in de nerf van Elzen bladeren en daarna komen de larven uit die de bladeren beginnen op te eten. Wat je dus ziet zijn geen rupsen, al lijken ze er wel op. Maar het zijn larven van de bladwesp die een rups nadoen. En als ze volgroeid zijn laten ze zich vallen en verpoppen ze zich onder de grond.


De Gele Ratelaar groeit hier ook.
Verbijsterd was ik toen ik dit Hazenpootje zag. Dit tere paddenstoeltje uit de inktzwammen familie groeit dus ook in de zomer ( als de omstandigheden maar goed zijn ). Ik dacht dat paddenstoelen in de herfst groeiden.

Geen idee welk plantje dit is. Maar het mooi vond ik er aan, dat de schutbladeren lijken op een Davidsster ( Jodenster ). Op elk uiteinde zit ook nog een druppeltje.


Aparte is.....dat in een bepaald stuk van het bos het wat natter was en we ook al slijmzwammen vonden en deze "Ijsvingertjes " zoals ze genoemd worden.
Ook deze "Blote billenzwam " is een slijmzwam die we daar zagen.
Het was een afwisselend bos, bij een slootje groeide deze Riet-orchis.
Bij een ander stukje bos wat vochtig was, groeide deze Heksenboter ( ook een slijmzwam ).
En in hetzelfde stukje waren ook weer Blote billenzwammen te zien.

Juni is de grasmaand. Tenminste...dat heb ik door het spel "Triviant " geleerd en ga ervan uit dat ze niet liegen.
Op de heenweg hadden we deze bloemenweide al gespot. Maar toen was het nog te donker om foto's te nemen. Maar op de terugweg kwamen we er weer langs en nu was het zelfs mooi weer aan het worden.
Het stond vol Klaprozen,  Komkommerkruid en Bijenbrood. IK las later ergens dat boeren dat wel doen om bepaalde soorten aaltjes te kweken die als biologisch wapen worden gebruikt bij andere gewassen zoals een uienveld.

We zijn nog de weg overgestoken om aan de andere kant in het bos te kijken of er wat mooi's was.
Daar waren veel Botanische rozen.


Ik ga op vakantie en neem mee :..............mijn eigen huis.


Op een dode stronk zag ik rare zwarte "drollen " ( want daar lijken ze op ).
Maar het schijnt de best zeldzame Kogel Houtskoolzwam te zijn. Ik heb ze ook nog nooit eerder gezien.


Een larf van het Lieveheersbeestje.
Het Schuimbeestje...... Ik dacht vroeger dat het spuug was van iemand.
Maar het is de woning van het Schuimbeestje. Als je het met een stokje openmaakt, dan zie je een fel groen klein beestje zitten. Dat is een jong Schuimbeestje, wat zich nog een aantal keer moet verpoppen.Als hij volgroeid is, ziet het Schuimbeestje er zo uit. Eigenlijk is het een soort Cicade. Want als je dichtbij komt, springt hij net als een Cicade ver weg in één sprong.