woensdag 29 juli 2020

Al 5 maanden corona in Nederland............. stand van zaken. Woensdag 29 juli 2020.

Mijn eigen tekst is in de kleur blauw geschreven, om duidelijk onderscheid te kunnen maken in zelf geschreven tekst en tekst die van de diverse site afkomstig zijn.

 Het is nu ongeveer 5 maanden dat het Corona-virus in Nederland is en nog dagelijks zijn slachtoffers maakt.  Er wordt stukje bij stukje meer bekend bij dit aparte virus.


Iets wat ik al schreef in een aantal artikelen terug is dat er veel meer mensen zijn doodgegaan dan we elke keer van het RIVM hoorde. Mede omdat de verpleegtehuizen en verzorgingstehuizen werden "vergeten " . Nu vandaag staat er eindelijk een artikel over dit onderwerp in het nieuws.


Dit komt van de NOS site af van vandaag:

https://nos.nl/artikel/2342156-cbs-tot-twee-keer-meer-coronadoden-dan-geregistreerd.html

CBS: tot twee keer meer coronadoden dan geregistreerd.

Het aantal mensen dat is overleden aan covid-19 is hoogstwaarschijnlijk 50 tot 100 procent hoger dan geregistreerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, nadat het een nieuwe methode heeft gebruikt om de zogeheten oversterfte vast te stellen.
Van oversterfte wordt gesproken als er meer mensen overlijden dan normaal in die tijd het geval is. Dat er meer mensen zijn overleden aan corona dan officieel geregistreerd is overigens al sinds het begin van de uitbraak bekend.
Het gaat om de periode van 9 maart tot en met 24 mei. In die elf weken lag de oversterfte volgens het CBS tussen 8593 en 11.691. Deze aantallen zijn het minimale en maximale aantal mensen dat is overleden door corona.
In dezelfde periode werden 5900 covid-doden geregistreerd. Slachtoffers die niet getest waren, zitten daar dus niet bij. Het CBS concludeert daarom dat er bij elke tien geregistreerde dodelijke slachtoffers nog eens vijf tot tien meer mensen overleden aan corona. Het CBS tekent erbij aan dat deze conclusie met 95 procent zekerheid getrokken kan worden.
Vooral in de eerste fase van de corona-uitbraak zijn er waarschijnlijk relatief veel mensen overleden aan corona zonder dat de sterfgevallen als zodanig in de statistieken terechtkwamen. Dat heeft ermee te maken dat er in het begin nog niet zo veel werd getest.Op de site van het CBS wordt dit uitgelegd: 


Oversterfte corona-epidemie: toepassing van een dynamisch regressiemodel.

Dit artikel in de CBS-reeks Statistische Trends presenteert een nieuwe methode om de wekelijke oversterfte door COVID-19 te schatten. De methode (dynamisch regressiemodel) biedt een consistente inschatting van de onzekerheid rondom de oversterfte en kan de relatie duiden tussen de geregistreerde COVID-19 sterfte en de totale sterfte gerelateerd aan corona. De geschatte oversterfte in de eerste elf weken van de corona-epidemie komt uit op 10 164 volgens de nieuwe methode. De uitkomsten laten zien dat naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.
Corona heeft een duidelijke invloed gehad op de sterfte sinds begin maart 2020. Een nieuwe methode om de wekelijkse oversterfte door COVID-19 te schatten (dynamisch regressiemodel) biedt een consistente inschatting van de onzekerheid rondom de oversterfte en kan de relatie duiden tussen de geregistreerde COVID-19 sterfte en de totale sterfte gerelateerd aan corona. Een vergelijking met andere modellen laat zien dat de orde van grootte van de oversterfte in alle gevallen vergelijkbaar is, maar dat het dynamische regressiemodel preciezer is wanneer het gaat om kortere tijdsperioden en wanneer de geregistreerde COVID-19 sterfte sterk toe- of afneemt.


Het rekenmodel kunt u ook downloaden als pdf bestand via de volgende link:


Onderaan de pagina staat een regel waarin het woord " download "in een blauwe kleur staat, indien op op "download " klikt, wordt het rapport gedownload en opgeslagen in de map "download " in 
De laatste tijd horen we steeds meer berichten over diverse vaccins die goede testresultaten geven. Dus dat is wat hoop in deze aparte situatie. Ook van het "Oxford vaccin "wordt steeds meer goed nieuw bekend, dat het een immuun-respons opwekt en dat de bijwerkingen van het medicijn meevallen, eigenlijk alleen koorts en hoofdpijn, welke goed te behandelen zijn met de veilige pijnstiller Paracetamol.
Van dit vaccin heeft Nederland iets van 300 miljoen vaccins gekocht op voorhand.
De verwachting is dat het het einde van het jaar geproduceerd kan worden.

De zomervakantie is begonnen in veel landen. Er worden verschillende kleurcodes gehanteerd om duidelijk e maken aan het publiek of het land ( zelfs regio en of stad ). een reële kans op besmetting mogelijk is.

De overheid heeft het kleur-code systeem op haar site uitgelegd:Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is.
Update coronavirus: Reisadviezen voor landen of gebieden waar het coronavirus is gevonden.
Op een kaart bij een reisadvies kunt u 4 kleuren tegenkomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. Soms moet u op bepaalde zaken extra letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico's

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Reisadviezen niet bindend

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar dat u deze nog niet terugvindt in het reisadvies.
De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van uzelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Neem contact op met uw reisbureau of reisverzekeraar voor vragen hierover.


Er ontstaan steeds meer discussies over het systeem. Maar ook hoe er omgegaan wordt met reizigers.
In Nederland wordt weinig gedaan. Er wordt wel een gezondheids-check op papier gevraagd ( mensen moeten diverse zaken invullen, zoals of ze klachten hebben, of dat er in de familie corona infecties zijn etc.
Het is apart dat mensen uit bepaalde staten die oranje of zelfs een rode code hebben, mensen naar Nederland vliegen en gewoon kunnen uitstappen en er niet getest wordt of de mensen het corona virus bij zich hebben. Er worden zelfs geen contactgegevens gevraagd. Er wordt wel aan de reizigers verteld dat als ze uit een oranje ( onveilig ) land komen, ze 14 dagen in quarantaine moeten. Maar er is niemand die dat ook checkt of de mensen zich hier aan houden.
Ook kunnen mensen nog vrijelijk naar gebieden vliegen waarvoor een negatief reis-advies is gegeven.

Er komen dagelijks reizigers uit oranje gebieden/ landen en ze kunnen gewoon zonder controle en uitstappen en Nederland binnen gaan.
Kortom... in mijn ogen is dit alles te vrijblijvend.


Op de NOS site staat ook dat de grote klap nog moet komen van bedrijven die failliet gaan.
Waar ze eerst nog konden rekenen op steun van de overheid, is dat beleid nu losgelaten ( je kan de overheids-steun niet jaren volhouden ).

Crisismanagers bereiden zich voor op 'coronadreun' bij bedrijven

Crisismanagers en interimbestuurders verwachten dat ze het druk gaan krijgen in het najaar. Als steunmaatregelen en betaalpauzes van banken aflopen, komen steeds meer bedrijven in de problemen, voorspellen crisismanagers in het Financieele Dagblad. Het economisch bureau van ING verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar toeneemt tot 4500. Als er een tweede lockdown komt, kan dat verder oplopen.
Op dit moment is het nog niet zo druk bij de interim-managers, maar het is de stilte voor de storm, zeggen managementbureaus. "De bedrijven liggen nog massaal aan het infuus", legt Jos Zandhuis van Boer&Croon uit in het FD. "En ze betalen geen belasting, want dat hoeft voorlopig niet. En ja, dan kun je ook nog wel een keer op vakantie. Dat is wat er nu volop gebeurt."


 Op dit moment zie je in veel landen weer een opleving van het corona-virus.
en is bang dat er een 2e golf aan komt. In België en Frankrijk, maar ook Duitsland zie je het R ( reproductie getal ) weer oplopen boven de 1.
In een aantal landen heeft dit geleid tot mondkapjes plicht. In België moet je in openbare / publieke gebieden een mondkapje op. Dus als je vanuit huis vertrekt, moet je bij het uit gaan van de deur een mondmasker op ! Ook in andere landen is dat deels een afspraak geworden. Zoals dat alleen in winkelcentra, maar ook in winkelstraten een mondkapjes verplichting is ingevoerd.
IK dacht ...dat komt in Nederland ook wel ( dus nog maar een doos van vijftig maskers aangeschaft, voordat de kapjes duurder worden ).
Maar Nederland gaat niet mee in het verplicht stellen van mondkapjes ( behalve in het openbaar vervoer en in vliegtuigen ).

Er komt geen landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte, zo zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS. Het kabinet gaat dit waarschijnlijk vandaag bekendmaken. Het wordt vermoedelijk wel mogelijk voor burgemeesters om op kleine schaal, plaatselijk, het dragen van mondkapjes in te voeren.
Gisteren kwam het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om een nieuw advies op te stellen over het effect van het dragen van neus- en mondbedekking.

Geen aanleiding

Het kabinet ziet geen reden om het gebruik van mondkapjes aan te scherpen. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes nu wel verplicht, omdat reizigers onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden.
Vandaag vergadert het Veiligheidsberaad in Utrecht. Dat zijn de 25 Nederlandse veiligheidsregio's bij elkaar. Minister Van Ark (Medische Zorg) zal ook bij dat overleg zijn en dan worden de coronamaatregelen definitief besproken. Na het beraad geven Hubert Bruls van het beraad en Van Ark een toelichting.
De bestuurders hopen op maatregelen op regionaal niveau. Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld, willen een mondkapjesplicht in hun stad kunnen invoeren. Het OMT-advies over de mondkapjes zal bij het Veiligheidsberaad op tafel liggen.

Er is al langer discussie over de vraag of er een landelijke mondkapjesplicht ingevoerd moet worden. Het kabinet heeft altijd volgehouden dat dit niet nodig is, op advies van het Outbreak Management Team. Volgens het kabinet zouden mondkapjes voor schijnveiligheid zorgen.
De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam vroegen vorige week woensdag om op meer plekken een mondkapjesplicht in te voeren. De Tweede Kamer wilde donderdag dat het Outbreak Management Team een nieuw advies zou geven, omdat nieuwe inzichten in de wetenschap de situatie veranderd zouden hebben. Het kabinet heeft het OMT toen verzocht daarmee te komen.

Er zijn nog steeds mensen die betogen tegen de corona-maatregelen die de overheid heeft opgelegd aan zijn inwoners.
Ik heb zelf geen sympathie met deze demonstranten.
Ze hadden zelfs een rechtszaak aangespannen tegen de overheid.
Maar ze hadden de tijd niet mee, omdat er nu juist een opleving is in het aantal corona infecties.
Ook in ons land is dat aan de hand. Eigenlijk zie je dat ook in andere landen ontstaan en komen er in de landen ook sterkere maatregelen tegen besmetting van het corona-virus.
De rechters gingen niet mee met de argumenten die  de club "viruswaanzin " aanvoerden om de
corona-maatregelen te schrappen.

 Actiegroep wil opnieuw betogen tegen coronamaatregelen

De actiegroep Viruswaanzin gaat zaterdagmiddag demonstreren op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen. De gemeente en de groep hebben afspraken gemaakt over het protest en op basis daarvan is besloten dat het protest kan doorgaan. "In dit geval hebben we met de organisatie afgesproken dat het van belang is dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn om zich daar aan te houden", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep West.
Op de website van Viruswaanzin staat dat de betoging op het Malieveld van 14.00 tot 16.00 uur wordt gehouden.
Viruswaanzin wilde in juni al twee keer op het Malieveld demonstreren tegen de coronamaatregelen. Beide keren werden de demonstraties verboden. De demonstranten kwamen op 21 juni toch naar het Malieveld. De gemeente liet dit protest in eerste instantie toe, maar aan het einde van de dag ontstonden er ongeregeldheden. Er werden ruim 400 mensen aangehouden.


Kortom.... het blijft spannend in "Corona-land ".
Oplopende infectiecijfers. Komt er een 2e golf aan , of komt het omdat we nu meer mensen testen ?
Ook hierover hoor je weer klungelige geluiden. Nu al denken de GGD's dat de wachttijden niet zullen afnemen. Laat staan als er wel een 2e golf komt, dan lijkt het straks weer op de begin situatie. Te weinig test en te weinig mensen om de testen af te nemen.