donderdag 23 juli 2020

Eindelijk........ een Kleine Vos.... ik dacht even dat ze uitgestorven waren.......... Donderdag 23 juli 2020.


Ik zie elk jaar minder vlinders in mijn tuin, terwijl ik juist steeds meer vlinder aantrekkende planten in mijn tuin heb !!

Ik zie een paar Dagpauwogen, genoeg Koolwitjes, soms een verdwaalde Citroenvlinder en vele Atalanta's.  Maar de grote afwezige deze keer is de Kleine vos !
Terwijl dat een algemene stand-vlinder is !Een kleine vos op mijn verbena !


De mooie dagpauwoog !Een gehakkelde aurelia.Een dikkopje !

Een bruin zandoogje.
Het Bont zandoogje..... ook die zie ik veel minder dan jaren terug.In het Purmerbos vind ik meer vlinders dan in mijn tuin. Ook al heb ik 2 vlinderstruiken staan en verbena ( ijzerhard noemen ze het ook wel ) ,kattenkruid en oostindische kers.
In het bos groeit nu een Kaardenbol. Mooie planten zijn het en echte aantrekkers van insecten die nectar nodig hebben. Het is een open stuk in het bos waar ik de meeste vlinders zie. Het is geen mooi stuk, een beetje verwilderd nadat ze een perceel bomen hadden gekapt i.v.m. een ziekte.Even wat anders dan vlinders. Op deze gewone berenklauw ( geen reuzen berenklauw dus ) zitten heel veel soldaatjes ( de rode kevertjes ).


En hier zie je dat het biotoop van vlinders niet mooi hoeft te zijn. Dit stuk bos ziet er niet uit. Maar juist omdat het kaal gelaten is, groeien er weer andere planten welke wel meer insecten trekken dan als dat het bos gebleven zou zijn. Maar attractief voor de mens is het niet echt.
Tja, op dit moment heb ik ook geen spannende tuin. De tuin moet eigenlijk een beetje opgeruimd worden, nadat ik laatst gekust had aan mijn zonnescherm, maar vaak ben ik te moe.
De tuin in fisheye perspectief

En ondertussen in de tuin van de buren !  Gesnapt Dop !!!!! Hij probeert zo onschuldig mogelijk te kijken :)


En zieke Gijs, gelukkig weer aan de betere hand !


Hier had Gijs mijn vest van de stoel getrokken en ging er lekker op liggen ( de boef ! ).