woensdag 1 juli 2020

Op safari in mijn tuin en een paar foto's uit de buurt.......................... Maandag 29 juni 2020.

Wat doe je als het weer te onvoorspelbaar is ( wel regen/ geen regen ) en je zelf ook niet lekker bent.

Dan heb je nog gelukkig een tuin !

Ik zag de laatste week van juni iets in mijn achtertuin druk heen en weer vliegen... het leek net alsof het andere insecten aan wegjagen was. Dus ik naar buiten en goed gekeken wat het nu was.
Het leek wel een wesp.... maar die vliegt niet zo snel en kan niet zo mooi stabiel in de lucht blijven hangen !    Dus ik met mijn fototoestel met close-up lens de tuin in om dit geval vast te leggen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.
Het was een erg schuw diertje. Want zodra hij ergens zat en je benaderde hem, dan was hij alweer weg. Dus ik had veel foto's van mijn tuinplanten, maar met niks er op, in ieder geval niet het rare beest.

Afijn, ik ben niet voor 1 gat te vangen en ging later met mijn Fuji camera en macrolens op jacht en dat lukte eindelijk ! Het is een soort zweefvlieg.......met het uiterlijk van een wesp.
Maar voor een zweefvlieg was hij te lomp en te groot.
Eerst moest ik maar eens er eentje dichtbij op de foto zie te krijgen.


Dit is dus het corpus delictum. En zeg nu zelf.... hij lijkt erg op een wesp !
Maar na goed zoeken had ik zijn naam gevonden, het is de Grote Wolbij. Het diertje houdt er een territorium op na en verdedigt dat fel. Alleen vrouwtjes van de Wolbij mogen nectar halen bij de bloemen en zal hij proberen ermee te paren. Andere insecten probeert hij de hele tijd weg te jagen. Dat was het drukke gedoe wat ik gezien had van het mannetje.... fel heen en weer vliegen.Het eerste wat ik zag was dit.... hij heeft gele voorpoten waardoor het net lijkt als hij zo zit, dat er stokjes omhoog steken.IK kwam steeds wat dichterbij.... zo lijkt het weer net een wesp

Opvallend was dat hij soms om de bloem leek te hangen.Later ging hij gelukkig zitten op een groot blad van de gele toorts.
en dan zie je dat hij maar alsof doet. Het is geen wesp, maar een knappe imitatie !
Je ziet nu dat hij ook ronder en dikker is dan een wesp.

Ik zag hem ook soms ( of haar ) in één van mijn bijenhotelletjes gaan. En juist de bovenste en grote stukje bamboe. Eigenlijk zitten ze niet zo vaak in een bijenhotel las ik op internet.
Je ziet net wat gele streepjes in het bovenste bamboe-deeltje.

Over Bijenhotel gesproken, deze met bamboe en riet wordt druk gebruikt, dat kun je zien aan alle gangen die afgesloten zijn met grijze modder/aarde.

Ik heb genoeg insecten in mijn tuin. Maar weinig vlinders. Hier zit een Fruitvliegje ! Ze hebben van die mooie rode ogen.

Ws omdat Gijs wel eens een lijk ( dode muis ) laat liggen in de tuin zie je bij tijd en wijle ook Groene Vleesvliegen. Ze hebben een mooie groene metallic glans.
Deze liet zich erg dicht benaderen.
Je kan bijna de facetten zien in zijn ogen.
Dit is een heel klein vliegje ( het blad waarop hij zit is een blad van de gele toorts en je kan zien aan de haren... hoe klein de vlieg eigenlijk is ).De Gele Toorts bij mijn raam wordt al groot !
Mijn tuin vanuit de woonkamer ( foto is dus door het glas genomen ).En ja hoor !!! Wie zijn er ook weer ??  De Stokroos-snuitkevers. En dit is hun hobby ! Want ik zie ze niet anders. Het mannetje zit bovenop en het vrouwtje (onder ) heeft een twee keer zo lange snuit waarmee ze de sappen die door de stengel stromen kan opnemen.
Wie doet het met wie ????  Het lijkt wel een soort afwerkplaats, mijn stokrozen !
De grote tuin-orgie.En dan heb je ook nog het langharig tuig ! De zaden van een Clematis van de buuf.


Hier kun je goed zien hoe lang de Gele toortsen al worden.
Torretjes en vliegen, het zijn niet de enige bewoners in mijn tuin.
Deze Kraamwebspin moeten we niet overslaan.
Ze lijkt mij wel aan te kijken ! ( een oog is te zien tussen  2 voorpoten ).

En dit is haar kraamweb. Ik zag de foto pas later toen ik de foto's van mijn camera op mijn computer zette. Ik had niet gezien dat er allemaal spinnetjes in het geheel zaten. De volgende dag op zoek geweest, maar het kraamweb met de spinnetjes waren weg.


Hier zie je de Kraamwebspin beter.... het is best een grote spin.


Dit is Kattenkruid...van heel dichtbij is het een mooi bloemetje.
Ik had Bijenbrood gezaaid.... maar het komt maar mondjesmaat op. De bloemen hebben van die mooie lange stuifmeeldraden.

Een wandeling in mijn buurt leverde ook wel beestjes op. Dit is een Brandnetelwants, of eigenlijk het zijn er twee die aan paren zijn. Ze zijn heel klein. Ik had er laatst ook eentje in mijn tuin.


Bij iemand in de tuin bloeide deze plant. Die wil ik ook wel.Vlak ernaast dezelfde plant, alleen een witte vorm. Nog mooier eigenlijk.

Het had flink geregend en het regende nu ook af en toe. Dus de slakken waren los !
Insecten namen hun toevlucht door in de bosjes te gaan zitten in de hoop droog te blijven.
Het was alleen een beetje donker in bepaalde delen. Hier zie je een Eendagsvlieg... maar omdat de lichtgevoeligheid erg hoog stond op mijn camera is de foto helaas wat korrelig en minder mooi van kleuren. Maar zie hoe een grote ogen de Eendagsvlieg heeft en de typische 2 draden aan zijn achtereinde.
De familie Zweefvlieg was ook neergestreken in de bosjes.
In een perkje stonden ook mooie witte bloemetjes, geen idee wat het is, maar wil ze ook wel.Ook een Azuurjuffer was aan het schuilen. Te koud voor haar om nu te vliegen.


Deze hoef ik niet in mijn tuin. Een melkdistel soort. Maar de bloemen zijn wel mooi als je ze goed bekijkt.

Afblijven !!!  Pas gelakt !

Weer een Kraamwebspin, deze keer met nest op mijn Gele toorts.
Het nest zit aan de onderkant van het blad.