dinsdag 7 juli 2020

Opwarming van de aarde gaat in tempo steeds sneller en sneller.................................. Artikel NOS dinsdag 7 juli 2020. ( en update 8 augustus 2020 )

In Siberië zijn vorige maand opnieuw recordtemperaturen gemeten. Ook zijn er hevigere branden in het noordpoolgebied dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Copernicus, de EU-dienst voor klimaatverandering.
De gemiddelde temperatuur in Siberië lag in juni op sommige plekken wel 10 graden hoger dan de normale temperatuur voor die maand. De gemiddelde temperatuur over het gehele poolgebied in Siberië was meer dan 5 graden boven het gemiddelde, en meer dan een graad hoger dan in 2018 en 2019. In die twee jaren werden de vorige records gemeten in juni.

Weinig sneeuw

Er zijn meerdere oorzaken van de warmte, stelt Copernicus. Er is een verband met veranderde windpatronen, de geringe hoeveelheid sneeuw en de vochtigheid van het grondoppervlak. Het lagere vochtgehalte van de bodem is waarschijnlijk ook een oorzaak van de toename van de branden in het gebied.
De cijfers zijn zorgwekkend, zegt de directeur van Copernicus, Carlo Buontempo. "Siberië en de poolcirkel in het algemeen hebben grote schommelingen van jaar tot jaar en hebben al eerder andere relatief warme juni maanden gekend. Wat zorgwekkend is, is dat de Noordpool sneller opwarmt dan de rest van de wereld", aldus Buontempo.
Het is ongebruikelijk dat Siberië zo lang in de winter en het voorjaar warmer is dan gemiddeld, zegt hij. "En de uitzonderlijk hoge temperaturen in het noordpoolgebied van Siberië die zich nu in juni 2020 hebben voorgedaan, zijn eveneens zorgwekkend."



------------------

Maar gelukkig is er een oud hollands gebruik / gebeurtenis wederom ingevoerd. De regenzomer !!  :)
Vroeger wilde niemand op mijn werk in dezelfde periode als mij vakantie aanvragen. Want ik had altijd regen !


Vanaf de NU.nl site:
https://www.nu.nl/binnenland/6063136/grauwe-en-regenachtige-dagen-maar-dit-is-ouderwets-zomerweer.html








Grauwe en regenachtige dagen, maar dit is 'ouderwets' zomerweer



Grauwe dagen waarop het regent of motregent. Juist nu de vakantie net begonnen is (Regio Noord) of bijna begint, is zomers weer ver te zoeken. Hoort dat weer wel bij de zomer en kunnen we nog warme, zonnige dagen verwachten?
"Het is juist ouderwets zomerweer", glimlacht meteoroloog Reinier van den Berg als hij de vraag krijgt voorgelegd of de regenachtige dagen bij de zomer horen. "In Nederland is het klimaat zo dat er in de zomer wel degelijk regen kan vallen. Zomermaanden zijn niet zelden de natste van het jaar."
Ook Leon Saris, meteoroloog van Weerplaza, kijkt niet raar op van het grauwe weer in juli. "Het is vrij normaal dat we in de zomer een wat regenachtige periode hebben. Dat die nu net aan het begin van de vakantie is, is erg jammer."

De maximumtemperatuur ligt met 18 graden iets onder het gemiddelde voor begin juli (21 graden) en er valt deze maand vermoedelijk meer neerslag dan de 70 millimeter die gemiddeld in juli valt.
"Op veel plaatsen is nu al 30 millimeter gevallen en in de nacht van woensdag op donderdag trekt een fors regengebied over ons land. Daaruit kan nog 15 tot 20 millimeter vallen", weet Saris. "Daarna breekt een wat drogere periode aan."



Grensgebied verantwoordelijk voor buien

Dat we nu te maken hebben met buien en grijze luchten, komt doordat Nederland zich momenteel bevindt op de grens tussen polaire lucht in het noorden en tropische lucht in het zuiden. "Op de grens van die luchtsoorten is het bewolkt en regenachtig weer", aldus Saris. "Sinds afgelopen weekend zitten we daarin en dat houdt aan tot en met vrijdag."
Vrijdag doet Edouard, een voormalige tropische storm, ons land aan. "De lucht is dan vrij zompig en dat wordt een natte dag. Een ex-tropische storm klinkt heftig, maar qua wind valt het waarschijnlijk mee", voorspelt Saris.
Vanaf zaterdag knapt het weerbeeld "voor langere tijd" op, voorziet weerman Van den Berg. "We krijgen dan te maken met een hogedrukgebied en dat kan tien tot veertien dagen duren. 20 tot 25 graden, een volstrekt normale temperatuur. Dat mogen we aangenaam zomerweer noemen."





 Van de NOS site:

https://nos.nl/artikel/2339984-grond-nog-steeds-te-droog-maar-dreiging-landelijk-watertekort-voorbij.html


Grond nog steeds te droog, maar dreiging landelijk watertekort voorbij 

Door de vele regen van de afgelopen weken zijn de grondwaterstanden enigszins hersteld. Daardoor er is niet langer sprake van een dreigend landelijk watertekort. Dat staat in de achtste droogtemonitor van dit jaar, opgesteld door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
Hoewel het neerslagtekort iets is afgenomen, is het nog steeds groot. Dit voorjaar was extreem droog, waardoor het tekort hard opliep. De laatste weken is het iets afgenomen, maar de grond is nog steeds droger dan in de 5 procent droogste jaren.



KNMI



De verschillen tussen de regio's zijn groot. "De grondwaterstanden variëren van zeer laag tot bovengemiddeld voor de tijd van het jaar", staat in de monitor. Vooral op de hoge zandgronden in Zuid- en Oost-Nederland blijft het grondwaterpeil laag. Dat komt doordat de rivieren hier geen water kunnen aanvoeren.
De komende weken is er genoeg wateraanvoer van de Rijn en de Maas. In de gebieden waar geen aanvoer van rivierwater is, houden waterschappen en Rijkswaterstaat het waterpeil kunstmatig hoog. Ze doen dat onder meer door extra zoet water in te laten vanuit het IJsselmeer.
De LCW zegt dat de maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen van kracht blijven waar dat nodig is. Het gaat onder meer om het vasthouden van water en beregeningsverboden voor boeren in verschillende regio's.

Hier een artikel van NU.nl met een waarschuwing van de VN.
Het is gewoon een versnellende cascade geworden de opwarming van de aarde.
We hadden denk ik 15 jaar geleden nog de kans gehad als we rigoureus hadden ingegrepen, maar nu lopen we steeds en steeds meer achter.
Het artikel van Siberië staat niet alleen. Ook in Alaska in gebieden met permafrost gebeurt hetzelfde.
Het vervelend is... er komt niet alleen meer CO2 vrij, maar ook heel veel Methaan, want nog een 20 x ergere broeikasgas is dan CO2.
Als sneeuw en ijs verdwijnen zijn we ook het "Albedo effect "kwijt. Wit reflecteert meer warmte dan zwart.
En als de sneeuw en ijslagen verdwijnen, zijn we ook het albedo effect kwijt, waardoor het nog sneller gaat opwarmen.
De ingrepen die de mensen willen doen ( de EU en landen die het klimaatverdrag getekend hebben ) zijn een druppel op een gloeiende plaat. We zullen echt onze "exclusieve " manier van leven grotendeels opgeven, maar niemand wil dat, en daarom is het voor de mens gedoemd te mislukken.
Alleen in Nederland al.... waarom is er nog steeds geen belasting op kerosine ?  Wat de vliegtuigen wereldwijs uitstoten aan CO2 is echt groot, nog niet eens de lading fijnstof en stikstof benoemd die ermee gepaard gaat.

Als je alles bij elkaar zet wat er gebeurt. Het poolijs smelt sneller dan men ooit dacht. In Groenland hebben ze aangetoond dat onder de gletsjers een glijbaan van water is ontstaan door het smelten van ijs, waardoor de gletsjer zich steeds sneller verplaatst naar de zee.
Nog steeds worden grote delen van bossen gekapt voor allerhande zaken, waarvan biobrandstof ( hout-pellets ) de meest waanzinnige is. het idee dat hout stoken CO2 neutraal is, is echt onzin. Dat geldt alleen als je er ook minimaal 50 jaar met de houtsnippers doet zodat er een nieuwe boom is ontstaan die CO2 opneemt. Waar de natuur jaren en jaren over deed ( de CO2 opname en groei van de boom ), verbranden wij het hout in 1 x, en komt er CO2 van jaren die opgeslagen was door de boom in 1x vrij.
En nog steeds gaan we overal naar toe met vakantie. ( is dat een eerste levensbehoefte ? ).
En alle troep die gemaakt wordt in China ( de wegwerp maatschappij ) wat snel kapot gaat komt ook in de verbrandingsovens terecht, laat staan in de natuur. Steeds meer gezinnen hebben 2 auto's, is dat echt nodig ? En zo kunnen we nog wel even doorgaan....

 

Een artikel van NU.nl

https://www.nu.nl/klimaat/6063465/vn-temperatuur-op-aarde-kan-komende-vijf-jaar-al-met-15-graden-stijgen.html?redirect=1

VN: Temperatuur op aarde kan komende vijf jaar al met 1,5 graden stijgen !!

De wereldwijde temperatuur kan in de komende vijf jaar al 1,5 graden boven het pre-industriële niveau uitkomen, blijkt donderdag uit een klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het klimaat- en weerbureau van de Verenigde Naties (VN).
Dat betekent niet dat de mondiale temperatuurstijging al structureel boven de 1,5 graden uitkomt. Klimaatexperts van de WMO achten de kans 20 procent dat de gemiddelde jaartemperatuur tussen 2020 en 2024 deze drempel overschrijdt. De kans is 70 procent dat dit tijdens één of meerdere maanden in die periode gebeurt.
Volgens de WMO is het in elk geval waarschijnlijk dat de temperatuur op aarde de komende vijf jaar zeker 1 graad hoger zal zijn dan het gemiddelde in de periode van 1850 tot 1900. Het duurt waarschijnlijk nog minstens tien jaar voordat de wereld structureel 1,5 graden warmer is geworden.

Bijna alle landen van de wereld spraken tijdens de VN-klimaattop in Parijs in 2015 af dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot onder de 2 graden en het liefst tot maximaal 1,5 graden.

Meer stormen in Europa, Australië nog droger

Het rapport laat volgens de WMO zien dat de opwarming van de aarde doorzet en dat het een "enorme uitdaging" wordt om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Heel de wereld gaat de komende vijf jaar iets van klimaatverandering merken, schrijven de wetenschappers. Het zuiden van Afrika en Australië zullen nog droger zijn dan normaal, terwijl de Sahel, een gebied in West-Afrika, natter zal zijn dan voorheen.
Europa kan rekenen op meer stormen en het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan wordt winderiger.

CO2-probleem niet opgelost door coronacrisis

De WMO benadrukt dat de lagere wereldwijde CO2-uitstoot tijdens de coronacrisis geen vervanging is voor een langdurig duurzaam klimaatbeleid. Omdat CO2 zeer lang in de atmosfeer blijft hangen, zal de totale hoeveelheid van het broeikasgas dit jaar niet afnemen.
De toename van broeikasgassen in de lucht zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. Dit wordt ook wel het broeikaseffect genoemd.

  

Nu ook al problemen in Canada met een ijsplaat ! 8 augustus 2020 .
Zien we het gewoonweg niet, dat we het niet gaan redden op de langzame en apathische manier van reageren op de steeds sneller opwarmende aarde !!


In een artikel van NU.nl:


Grootste intacte ijsplateau van Canada ingestort

IJsplateau gezien als 'veilig' voor klimaatverandering

Hoewel er in het Canadese gebied rondom de Noordelijke IJszee vaker ijsplateaus breken, werd het Milne-ijsplateau, vanwege de ligging in een fjord dat het ijsplateau beschermde, lange tijd gezien als het minst voor klimaatverandering kwetsbare ijsplateau.
Aan het begin van de twintigste eeuw was het Milne-ijsplateau zo'n 8.600 vierkante kilometer groot. Rond 2000 was die oppervlakte al afgenomen naar 1.050 vierkante kilometer. Doordat de twee in juli losgekomen ijseilanden richting het zuiden zullen drijven, kunnen ze mogelijk een gevaar vormen voor olieplatforms en schepen.
Het Milne-ijsplateau is zo'n 70 tot 80 meter dik. Doordat het ijs zo dik is, kon het ijsplateau als het ware een dam rondom het smeltwater vormen. Hierdoor ontstond een bijzonder zoetwatermeer. Wetenschappers onderzochten een aantal jaar geleden met onderwatercamera's het ecosysteem van het meer. Daarbij werden onder meer schelpen en zeeanemonen ontdekt.

Het grootste en laatste nog volledig intacte ijsplateau van Canada, in de noordoostelijke provincie Nunavut, is in juli ingestort. Volgens wetenschappers is de oppervlakte van het plateau hierdoor met bijna de helft afgenomen.
Binnen een paar dagen nam het vierduizend jaar oude Milne-ijsplateau, vlak bij Ellesmere Island, met 80 vierkante kilometer af in oppervlakte (43 procent).
De breuk - ook wel het afkalfproces genoemd - vond plaats op 30 en 31 juli, schrijven Canadese wetenschappers. Aanvankelijk werd door de breuk een tweede 'eiland' gevormd, maar ook dat brak even later, op 3 augustus, in tweeën. Daardoor zijn nu verschillende losse plateaus ontstaan.
Wetenschappers wijzen klimaatverandering aan als de oorzaak van de breuk. Deze zomer is het gemiddeld 5 graden warmer dan tussen 1981 en 2010. "De regio warmt twee tot drie keer zo snel op als in de rest van de wereld. Het Milne-ijsplateau en de andere ijsplaten in Canada zijn hier niet tegen opgewassen en zullen de komende decennia verdwijnen", waarschuwt Luke Copland, onderzoeker aan de universiteit van Ottawa.


Het afkalfproces van het Milne-ijsplateau eind juli. (Foto: Dr. Adrienne White - Canadian Ice Service)



IJsplateau gezien als 'veilig' voor klimaatverandering

Hoewel er in het Canadese gebied rondom de Noordelijke IJszee vaker ijsplateaus breken, werd het Milne-ijsplateau, vanwege de ligging in een fjord dat het ijsplateau beschermde, lange tijd gezien als het minst voor klimaatverandering kwetsbare ijsplateau.
Aan het begin van de twintigste eeuw was het Milne-ijsplateau zo'n 8.600 vierkante kilometer groot. Rond 2000 was die oppervlakte al afgenomen naar 1.050 vierkante kilometer. Doordat de twee in juli losgekomen ijseilanden richting het zuiden zullen drijven, kunnen ze mogelijk een gevaar vormen voor olieplatforms en schepen.
Het Milne-ijsplateau is zo'n 70 tot 80 meter dik. Doordat het ijs zo dik is, kon het ijsplateau als het ware een dam rondom het smeltwater vormen. Hierdoor ontstond een bijzonder zoetwatermeer. Wetenschappers onderzochten een aantal jaar geleden met onderwatercamera's het ecosysteem van het meer. Daarbij werden onder meer schelpen en zeeanemonen ontdekt.


Dinsdag 18 augustus 2020:

Van de NOS site:

https://nos.nl/artikel/2344497-groenlandse-ijskap-smelt-laatste-twintig-jaar-steeds-sneller.html

Groenlandse ijskap smelt laatste twintig jaar steeds sneller.

 

Het smelten van de Groenlandse ijskap gaat sinds het jaar 2000 steeds sneller. Dat gebeurt onafhankelijk van de weersomstandigheden, want zelfs in relatief koude jaren gaat het massaverlies door, is de belangrijkste conclusie van een internationale studie.
Utrechtse wetenschappers werkten mee aan het onderzoek. Voor metingen waar dit soort onderzoek op gebaseerd is, vertrekt deze week opnieuw een onderzoeksteam naar Groenland.
"De ijskap is deze eeuw in een nieuwe staat terecht gekomen, waarin de gletsjers sneller naar zee bewegen", zegt professor Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. Voor het onderzoek is naar het ijsverlies van ruim 200 grote gletsjers op Groenland gekeken.
Satellietdata zijn vergeleken met metingen ter plekke en modelberekeningen, gedurende de afgelopen dertig jaar. Gekeken is in hoeverre het ijsverlies gecompenseerd werd door nieuwe sneeuwval. In de jaren 90 hielden die twee elkaar nog in evenwicht, nu is dat niet langer het geval.

'Gaat nu erg snel'

"Dit betekent dat het smelten van de Groenlandse ijskap ongevoeliger is geworden voor koelere zomers", zegt Van den Broeke. "Je zou verwachten dat de zogenoemde massabalans in een koel jaar, zoals bijvoorbeeld 2013, ongeveer nul zou zijn. Maar dat was niet zo." Ook is er sinds 2000 geen jaar meer geweest met een netto toename van ijs. "Zo'n winst van massa zagen we in de jaren 90 nog wel. Maar de opwarming gaat nu erg snel."
Het wil volgens Van den Broeke nog niet zeggen dat de Groenlandse ijskap onomkeerbaar gedoemd is te verdwijnen, op een termijn van duizenden jaren. "We hebben de data nog niet om dat te bewijzen. We weten eenvoudigweg niet wat er zou gebeuren als er nu bijvoorbeeld tien hele koude jaren zouden komen. Tegelijk moet je natuurlijk constateren dat het naar verwachting juist alleen maar warmer zal worden op aarde en dus ook bij Groenland."
De onderzoekers verrichten metingen in april 2019 Maurice van Tiggelen
Om beter te kunnen voorspellen hoe snel de ijskap zal smelten, is het cruciaal om vast te stellen welke processen daarbij een rol spelen, zegt Maurice van Tiggelen, een van de wetenschappers die deze week naar Groenland vertrekt. "We weten dat aan de rand meer ijs smelt in de zomer, dan er in de vorm van sneeuw weer bij komt in de winter. Om deze metingen met steeds meer precisie te kunnen doen, moeten we de apparatuur goed onderhouden."

Topwetenschapper verongelukt

Dat zijn werk niet ongevaarlijk is, bleek eerder deze maand toen de beroemde klimaatonderzoeker Konrad Steffen op Groenland verongelukte. Volgens The New York Times viel de Zwitser in een diepe gletsjerspleet. Het ontstaan van dit soort spleten in de ijskap lijkt toe te nemen, onder invloed van de opwarming. Volgens sommige collega's is hij daarom een direct slachtoffer van klimaatverandering.
Van Tiggelen is zich bewust van de risico's. "Het is vooral gevaarlijk als je van het midden van de ijskap naar de randen gaat, omdat daar meer van die gletsjerspleten en zogenoemde afwaterkanalen zijn. Sommige daarvan kunnen wel honderd meter diep zijn." Zijn reis is dan ook intensief voorbereid. Het team wordt met een helikopter naar de onderzoekslocatie vervoerd. Iedereen heeft basiskennis over klimmen, neemt een helm en harnas mee en extra proviand om er langer dan gepland te kunnen verblijven, in geval van nood.
"Maar het blijft gevaarlijk", zegt Van Tiggelen. "Het ijs kan meerdere kleuren hebben, bijvoorbeeld erg donker, vergelijkbaar met een dikke laag natuurijs in Nederland. Doorgaans zijn dergelijke gletsjerspleten in de zomer goed zichtbaar. Maar soms ligt er een laag sneeuw op het ijs en zie je toch niet wat er onder zit."