maandag 21 september 2020

Op herhaling....... de laatste dagen van de zomer............... Zondag 20 september 2020.

Soms heb je mazzel. Vandaag weer zo een mooie zonsopgang in de Purmer.
De foto's zijn genomen vanaf de Jaagweg, voor mij nog geen 5 minuten fietsen.

Als je er gewoon foto's neemt, is er niet zoveel aan, omdat je bebouwing ziet en andere storende elementen. Die zie je met mist geheel niet !

Zon en mist, voor mij is er niets mooiers om op de foto te zetten.
Makkelijk is het niet, omdat de hele zachte overgangen van kleuren die in elkaar overlopen nog wel eens "Banding "laat zien op de foto. Banding zijn zachte lijnen die op de subtiele overgangen komen, wat als oorzaak heeft dat de sensor van de digitale camera het niet aankan. Die lijnen zijn vaak rood of paars. Ik heb nu aardig wat foto-toestellen gehad, maar ze hebben het allemaal in meer of mindere mate. Zelf met een "full-frame " zie je het ook ontstaan. En het kost aardig wat nabewerking om het kwijt te raken.


Studie van een boom....zo zou je het kunnen noemen. Deze boom stond al eerder op het blog. Het is de boom die niets ziet. Haar zicht wordt door de mist afgenomen. Mist is erg veranderlijk. Waar ik de vorige keer moeite had om de boom scherp te krijgen, was dit nu niet het geval. Er was geen mist meer voor de boom.Je kan de boom op zoveel manieren "ontwikkelen ". Dit is met een zachtmakend filter, waarbij de kleuren versterkt worden en de harde lijnen zachter worden.
Het lijkt mij bijzonder om als paard wakker te worden in deze wereld van mist.
Meestal is het de voorbode van een mooie dag, want mist ontstaat wanneer het in de nacht sterk afkoelt en dat is meestal bij een heldere hemel.Gewone paarden en pony's door elkaar. De zon komt net tevoorschijn achter de bomenrij aan de zijkant. Laatste dag van de zomer. De tijd lijkt steeds sneller te gaan. Ik ga nog 3 fotoboeken maken, te weten "zomer, herfst en winter.
Dan is alles compleet. Deze foto's kan ik net nog gebruiken in het boek over de zomer. Want ik heb niet zoveel echte zomer-foto's. Ik ben meer iemand van de lente en herfst. Het leven wat geboren wordt en n de herfst wanneer het leven weer gaat.


Op bijna dezelfde plek genomen als de 1e foto. Alleen nu een lager standpunt en een half uurtje later. De mist wordt al dunner door de zonnewarmte.
Maar ligt nog als een dunne deken over het weiland.
Mist is ook goed om te zetten in zwart-wit,omdat de mist wit "kleurt" en daardoor er een contrast ontstaat met andere zaken zoals hier de bomen en de paarden.De nachten veranderen..... koudere nachten geven samen met de opstijgende warmte, die nog steeds in de grond zit van de zomer,  een deken van mist.
Dit zijn de eerste seintjes voor de natuur.... voor de bomen, samen met de kortere tijd dat het licht is, zich klaar te maken voor de winter. Maar eerst komt de herfst nog, vaak een uitbundigheid aan vruchten voor de dieren die ook de winter moeten overleven. En aangezien het te koud kan worden voor de bladeren aan de bomen en de winter de tijd van daglicht een stuk korter is, trekt de boom zijn voedingstoffen terug uit zijn bladeren straks en vormen zich daarna ook al snel van binnen de eerste knoppen voor het volgende voorjaar.