zondag 29 november 2020

Stand van zaken omtrent het Corona virus en de Covid 19 infecties periode zomer en najaar in Nederland. Zondag 29 november 2020.

 Ik heb al een poos niets geschreven over de Corona Pandemie die Nederland treft.

In de zomer ging het goed, we hadden mooi zonnig weer en dat hielp ook bij het aantal infecties en dus zijn de teugels wat losgelaten in deze periode.
De horeca en andere zaken zoals Theaters enzo mochten met regels weer deels open !
En het was zomervakantie, ook dat heeft een positief effect gehad op het aantal infecties.
Er mochten meer mensen bij elkaar en de boetes werden na een blunder van minister Grapperhaus verlaagd naar 100 euro ipv 390 en je kreeg ook geen aantekening meer in het strafblad.
Minister Grapperhaus gin trouwen en knuffelde iedereen op zijn pad ( beetje grof gezegd ) en hij had pech dat dat op film werd opgenomen.

Het ging goed, zolang het duurde  :(
Iedereen ging weer op vakantie en men gaf later de jongeren de schuld die in de drukke plekken in Spanje en andere bekende vakantie plekken voor de jeugd vaak besmet terugkwamen en op hun beurt weer de ouders besmette en opa's en oma's .
Ik snap echt niet dat iedereen weer op vakantie mocht....

Wat niet echt liep was het testen op Covid 19 infecties. Er werden test-straten opgericht en zelfs Schiphol kreeg een Test-straat. Maar achteraf bezien was het allemaal wat klunzig geregeld.
De Test-straat op Schiphol was alleen open op kantoor-uren !
De GGD heeft lijkt het wel een monopoly op het testen. En er zijn aardig wat stedelijke GGD's, wel 67 stuks. En al die GGD's hebben een beetje eigen regeltjes en zijn koninkrijkjes op zich. Echt veel samenwerking is er niet echt.
En al die GGD's die testen afnemen hebben weer allemaal contact met vaak kleine laboratoria van ziekenhuizen in hun buurt.
Normaal als je je laat testen, hoor je na 24 uur de uitslag te krijgen, maar dat ging helemaal de mist in en meeste mensen kregen het pas na 2 a 3 dagen of zelfs nog langer.
GGD zou ook bron en contact onderzoek doen... er werden zelfs mensen voor opgeleid.
Maar het bron en contact onderzoek was snel over toen het aantal besmettingen opliep.
Apart dat andere landen het wel kunnen en Nederland weer niet.

Ik denk dat de kleine ziekenhuis laboratoria een soort machtspositie hadden en geen concurrentie wilden.

Dit is een stukje van een NOS artikel:

Er wordt bewust gekozen om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria. Dat zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur. Critici zeggen dat deze manier van werken niet efficiënt is in een pandemie.

Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig ingezet.

Gisteren bleek, na onderzoek van Nieuwsuur, dat de verdeling van de tests over de Nederlandse labs zo complex is dat het logistieke proces regelmatig vastloopt. Grote hoeveelheden tests moeten dan van het ene (kleine) lab naar het andere (kleine) lab worden verplaatst.

Oude afspraken zitten testbeleid in de weg

De GGD'en en de regionale ziekenhuislabs werken altijd al nauw samen en hebben deze samenwerking vastgelegd in contracten over tests (zoals bijvoorbeeld soa-tests) die moeten worden gedaan. De verdeling van de coronatests loopt nu volgens diezelfde afspraken, waardoor vooral de kleinere ziekenhuislabs worden ingezet.

"Eigenlijk zouden de grotere laboratoria een groter deel van de markt moeten krijgen", zei zorgeconoom Xander Koolman daarover tegen Nieuwsuur. "Dat wordt nu voorkomen door dit verdeelsysteem." Hij noemt dat systeem onlogisch.

'Mooi en verfijnd systeem'

"Wat we in Nederland hebben is een mooi en verfijnd systeem van wat kleinere laboratoria, die in de regio, goed samenwerken met ziekenhuizen en GGD'en", zo zegt Hugo de Jonge in het interview. "Die willen we behouden want die hebben we ook na de crisis weer nodig. Wat we daarmee hebben gedaan is dat we zoveel als mogelijk van dat type laboratoria hebben aangeschakeld (om coronatests te doen, red.)."

"Maar wat we nu zien is dat er vooral heel veel hoogvolume laboratoria nodig hebben", zegt De Jonge. "Hoogvolume laboratoria zoals die bijvoorbeeld bestaan in Duitsland, die hebben we eigenlijk in Nederland nog niet."

De Jonge wil groter lab opzetten in Nederland

De Jonge wil ook in Nederland laboratoria realiseren die heel erg veel tests per dag kunnen uitvoeren. "Dat kost even tijd. Daarom hebben we in de tussentijd de afspraak gemaakt met een aantal grote Duitse laboratoria. Ondertussen zullen we ook dat type laboratoria tot stand moeten brengen."

Het grootste lab van Nederland, Sanquin, zei in de uitzending van Nieuwsuur nog meer te kunnen testen dan ze nu doen. Minister De Jonge zegt daarover: "Ze maken allemaal in Nederland gebruik van hetzelfde type machine, van hetzelfde type materialen waar wereldwijd een tekort aan is. Dus we moeten ook niet doen of dit een exclusief Nederlands probleem is. Diezelfde problemen spelen in andere landen en om die reden zeggen we ook: we zullen ook moeten uitwijken naar een ander type innovatieve testmethode."

 


Het liep allemaal niet en minister de Jonge kreeg ook veel kritiek ( terecht ! ) hoe het met het testen op Covid 19 ging. Hij beloofde veel, maar het ging allemaal te traag en te amateuristisch.
Zeker toen het in augustus weer mis ging en het aantal besmettingen weer opliep.
Er schijnen dus ook commerciële bureaus te zijn die het testen kunnen doen en ook in veel grotere aantallen dan de kleine ziekenhuizen. Duitsland had zulke grote commerciële test-bureaus.


Het aantal besmettingen liepen rap op eind september en oktober.
Testen werd een beetje een chaos.  Want de regering had besloten oa dat ze bij oplopende infecties niet meer de scholen gingen sluiten.
En dan de mondkapjes. Het RIVM hield de boot af met mondkapjes...want het zou allemaal niets bijdragen.
Omringende landen hadden allemaal wel mondkapjes aanbevolen, behalve Nederland niet.
Na veel gedoe komt er binnenkort een mondkapjes plicht in publieke ruimtes !
Scholen gingen weer open en al snel werden er leerkrachten ziek, of kwamen er in een klas zoveel besmettingen voor dat de hele klas naar huis gestuurd werd.
Leerkrachten en gezondheidsmedewerkers zijn een beetje onmisbaar geworden en het liefst heeft een school dat de leraar die in quarantaine moet, snel getest wordt en als hij negatief test, dat hij weer voor de klas kan staan ! Idem voor de gezondheidszorg medewerkers.
Maar als je een afspraak wilde maken om te testen kon je achter in de rij aansluiten ( ook al hadden sommige beroepen een voorrangsregeling !! ). Dus het kon zomaar een week zijn voordat de leraar wist dat hij negatief was getest.
Logisch dat bedrijven en sommige scholen het heft in eigen hand namen en commerciële bureaus in de armen namen die oa snel-testen hadden waarbij je in 15 min de uitslag had.

Conclusie is dat minister de Jonge er een puinhoop van gemaakt heeft, hij laat zich leiden door de GGD's en de kleine laboratoria, maar GGD's hebben te weinig teststraten en de kleinere lab's kunnen de stroom testen niet goed aan, waardoor alles in het honderd loopt nu de corona-besmettingen weer omhoog schieten !

 In de maand november schieten de commerciële teststations als paddenstoelen uit de grond en raken we het zicht kwijt op de hoeveelheid besmettingen per dag/ per week.
Het doorgeven van een besmetting aan het RIVM lopen niet goed waardoor we grote aantallen missen.

Eindelijk wil de Jonge nu ook snel-testen gebruiken bij bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen, oa om de hoeveelheid mensen die anders lang thuis zitten omdat ze in quarantaine moeten als ze een positieve leerling( en ) in de klas hebben.


Ik ben benieuwd wanneer er vaccineert gaat worden, hoe dat gaat lopen. Hoop niet  op een puinhoop zoals de Jonge er met testen van gemaakt heeft.

Feestjes en demonstraties lijken inmiddels ook als paddenstoelen uit de grond te schieten.
Vaak monden de protesten uit in geweld tussen politie en de demonstranten. Ik vind het ongelofelijk om te zien hoeveel mensen een complot theorie aanhangen. De laatste tijd worden veel feestjes bezocht door de politie. In het begin ging niet iedereen op de bon, maar na kritiek daarop is dat nu gelukkig veranderd. Hoe gek kan het worden, feestjes in de bossen, in een huis waarbij ze als haringen in een ton feesten ( een halve meter afstand of nog minder ). Er was zelfs ook een feest onder een viaduct waar een snelweg overheen gaat.

Er is nu EINDELIJK  een vuurwerkverbod in gesteld, want de ziekenhuizen kunnen bij alle corona drukte niet nog eens vuurwerk slachtoffers erbij hebben.
Het verbod is uitgemunt in vuurwerk terreur in diverse grote steden en ook kleine dorpen zoals Urk.
Dat wordt nog wat tegen het einde van het jaar, want hoe is dit te handhaven ?
Van mij mag vuurwerk al lang al verboden worden. Idioterie waarbij met voor tientallen miljoenen euro's de lucht in geschoten worden en alle overlast die het geeft aan huisdieren en dieren in de natuur.

Vanaf augustus is het aantal besmettingen weer oplopend.  Eind oktober zagen we het aantal besmettingen met  5000 a 6000 besmettingen per dag oplopen. Griezelig gewoon !
Waar het bij de 1e golf een korte periode betrof is het bij deze golf een tsunami geworden.
De gewone afdelingen in ziekenhuizen worden snel weer omgetoverd tot corona afdelingen.
Het aantal patiënten op de IC's lopen ook weer rap op.


Apart is het om te zien dat bijna elk land in Europa met dezelfde oplopende aantal besmettingen kampen.
Het kabinet wil eigenlijk geen algehele lockdown meer toepassen, maar stuurt meer aan op regionale acties.

Maar toen het aantal besmettingen met bijna 10.000 per dag opliepen hebben ze toch maar weer een persconferentie gegeven en een aantal landelijke maatregelen ingesteld. Maar ze willen zoveel mogelijk de economie ontzien. Behalve de horeca....die mag wel dicht voorlopig, wat veel horeca zaken de das zal om doen. Ook kreeg het kabinet kritiek op het feit dat dat ze ( ze waren op zomer-reces ) dat ze weinig zichtbaar waren in de bestrijding van corona, waar voorheen best vaak een pers-conferentie gehouden werd ( in maart en april ). Ze hadden veel vaker de mensen middels  persconferenties op de hoogte moeten houden en ook sneller moeten ingrijpen toen het aantal besmettingen weer opliepen. 

Inmiddels zijn de cijfers verder opgelopen dat wat we in maart hadden dit jaar.


 

Er komen ook gelukkig berichten over vaccins die in ver stadium zijn van hun ontwikkeling !!
Zeker 2 vaccins geven een bescherming van 90 tot 95% !!
En men denkt dat er mogelijk in het einde van dit jaar de eerste vaccins gegeven worden en men heeft al een draaiboek klaar liggen . Eerst komen ouderen van 60+ en mensen met onderliggend lijden het eerst aan de beurt en natuurlijk ook de gezondheidsmedewerkers.


Kort samengevat:
Minister de Jonge maakt er een puinhoop van. Eerst met de beschermmiddelen met het advies dat medewerkers in de bejaarden/ verzorgings-huizen geen mondkapje hoefden te dragen waardoor er na de eerste golf bejaarden en verzorgings-tehuizen, deze instellingen veranderden in "Sterfhuizen " .

En nu weer met het testbeleid waarbij alles zo langzaam gaat en het ook ergernis gaf bij bedrijven en of scholen  ( en nog veel meer bedrijven ). Met als gevolg dat commerciële teststations ontstonden en de  registratie van het aantal besmettingen niet goed meer te volgen was.

Mensen worden een beetje corona moe. Daardoor houden ze zich niet meer aan de regels.
Onduidelijk gedoe van het kabinet leidt tot onrust en mensen gaan dan vaker mee met complot-theorieën. Mijn inziens is het het kabinet die deze ruimte geeft, door er niet continu bovenop de zitten en ook het geklungel met beschermings-middelen en nu weer het testbeleid wat weer met veel gestuntel van de grond komt. 


Er is gelukkig ook positief nieuws te melden ! De behandelingsmogelijkheden zijn beter geworden en er gaan minder mensen naar de IC. Een aantal medicijnen hebben een goed effect op de zieke corona patiënt.
Een aantal vaccins komen er aan. Mogelijk eind december de eerste vaccinaties en zeker het begin van 2021 . En als reactie op dit positieve nieuws zijn er weer mensen die zich niet willen laten inenten. Zelfs zorgmedewerkers willen niet allemaal een vaccins omdat ze bang zijn


'Ministerie legde aanbod voor meer testcapaciteit naast zich neer'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in april een aanbod om dagelijks ongeveer 60.000 coronatests extra te verwerken naast zich neergelegd. Dat schrijft NRC, dat een reconstructie maakte van de uitbreiding van de testcapaciteit sinds het voorjaar. Het aanbod voor meer testcapaciteit werd gedaan door laboratoria in de biotechnologische industrie.

Het ministerie bevestigt aan de krant dat van dat aanbod geen gebruik is gemaakt. Dit zou komen omdat "er op dat moment al veel andere opties werden opgepakt" en er ruim voldoende capaciteit was voor het testbeleid dat minister De Jonge voor ogen had. Ook zou het onzeker zijn geweest of de capaciteit na de zomer nog wel beschikbaar zou zijn. Belangenvereniging HollandBio, die de capaciteit aanbood bij VWS, ontkent tegenover NRC dat er is gesproken over langdurige beschikbaarheid.

In juni deed het internationale consortium Eurofins volgens de krant ook een aanbod om de testcapaciteit in Nederland uit te breiden, maar daar werd niets mee gedaan. Het ministerie zegt tegen NRC dat het eerste contact met Eurofins pas in de tweede helft van augustus was.

Half augustus heeft het ministerie voor 317 miljoen euro aan testcapaciteit ingekocht bij drie grote labs, waaronder Eurofins. Door het late inschakelen van die labs ontstond er aan het begin van tweede coronagolf een tekort aan testcapaciteit. In een reactie zegt VWS tegen NRC dat "met de kennis van nu het inderdaad beter geweest was om grootschalige laboratoria eerder te contacteren".


Eindelijk komen er mondjesmaat vaccins op de markt. Nederland denkt in de 1e week van januari te beginnen met vaccineren. Het Pfizer vaccin kan volgens de fabrikant niet gegeven worden door huisartsen, omdat het vaccin bewaart moet worden bij -80 C. En als het ontdooit is , is het nog maar 5 dagen bruikbaar (als het koel bewaard werd ).

De horeca is boos en dreigt op 7 januari open te gaan, omdat het kabinet niet alle onkosten ( vaste lasten ) betaald van de horeca ondernemingen en er dus heel veel zaken failliet dreigen te gaan.
Bepaalde beloftes door de regering zijn niet waargemaakt.

Kortom.... het blijft rommelen.


Lockdown ! 14 december 2020.


Sinds 14 december is er een algehele lockdown afgekondigd. De besmettingscijfers na de maatregelen eerder daalde heel even, maar liepen daarna snel weer op.
Dus helaas..... gewone winkels die non food leveren gaan dicht en alleen supermarkten en apotheken / drogisterijen blijven open.

Ik denk dat het een goede beslissing is. De mensen blijven maar druk met sinterklaasspullen en nu kerstspullen kopen. Een dag na de lockdown stonden mensen in de rij op schiphol !  Hoe erg is het met de tegenwoordige mens !!!


Ik ga al weinig meer weg om foto's te maken, en al helemaal niet meer in de weekenden.
Maar ik liet mij verleiden om afgelopen zondag toch weg te gaan...en ik schrok van de drukte !
Om half 9 in de ochtend stond een redelijke parkeerplaats al vol ! ( bijna allemaal mountainbikers )

En later in de bossen werd het ook steeds drukker met wandelaars.
Toen ik terugkwam op de parkeerplaats, stonden auto's dubbel geparkeerd. Ik werd er nerveus van !
Wegzwezen hier dachten al mijn vezels in mijn lijf.


Vandaag, maandag 21 december...... keelpijn en pijn in mijn neus ( waar vroeger de neusamandel heeft gezeten ). Als het doorzet moet ik toch maar een corona test laten doen.