maandag 21 december 2020

Een nieuwe lens.... een supermacro-lens ( Laowa 25 mm for canon EF )............................ en de eerste resulaten Maandag 21 december 2020.

Macro is 1:1.... dat is al redelijk dichtbij.
Maar met black-friday was er een korting op een super-macro lens. Die vergoot wel tot 5 x !

Alleen.... de lens is geheel handmatig. Dus als ik een focus stack ( een stapel foto's ) wil maken ( elke keer een foto maken met een ander scherp-stel punt en daarna alle foto's samenvoegen om 1 scherpe foto te maken ) moet ik middels een rails waar mijn camera op zit, zelf elke keer een foto nemen en het toestel op een rail een klein stukje verplaatsen. Dat vergt dus een statief en ..... een stabiele basis.
Alleen een stabiele ondergrond is bijna niet te vinden in het bos.

Ik was met collega Marlon het bos bij Aagtdorp in geweest....
Daar waren nog wat paddenstoelen en wat schimmels.
En was ik eindelijk weer eens een paar uur buiten....en dat op de zeldzame zonnige dag !


Dit is een wat paarsachtige korstzwam.
Eerst een gewone foto !  Dan kun je het vergelijken met de super-macro foto !

Hier kun je als je de foto groter maakt de sporen bijna uit de gaatjes zien komen !!
Maar het is moeilijker dan ik dacht.... alles handmatig.

Dit is een gele slijmzwam... meestal zie je ze groot op een stuk boom zitten. Maar hier is het een dennennaald waar hij op groeit.  Klein eigenlijk. Het ziet er een beetje korrelig uit.Zie ...hoe groot de lens dit weergeeft ! Gele stukjes die op gelei lijken en aan elkaar verkleefd zijn.


Dit lijkt op een Lever-melkzwam. Aparte is dat de grootte van de lamellen elke keer wisselt.
De ene keer een grote lamel en de volgende is een kortere lamel. Het is maar een klein paddenstoeltje, dat zie je aan de dennenappel die er achter ligt.
Dit is een hele sterke vergroting met de super-macrolens. Hier zie je dat de lamellen om en om wisselen in grootte. Je kan de sporen op de lamellen bijna zien zitten.... zeker als je de foto wat vergroot door er op te klikken.


Meeste paddenstoelen zijn te groot om met de speciale macrolens op de foto te zetten.
Zoals deze gekraagde Aardster.  Deze rare paddenstoel graaft zichzelf los *( met de slippen rondom de bol )  door slippen in de grond te drukken, waardoor de paddenstoel steeds hoger komt te liggen en op een gegeven moment ligt hij los.Mycena is een geslacht van schimmels dat behoort tot de plaatjeszwammen (Agaricales). Het geslacht omvat soorten met middelgrote tot kleine paddenstoelen.
Ik heb het nu over een klein paddenstoeltje, want ze zijn er die nog kleiner zijn.

Ze zijn zo klein, hun kwetsbaarheid is nog veel groter. Voordat je het weet ( als je aan tuinieren bent ( het weghalen van storende takjes of naalden ))  ligt het paddenstoeltje om.
Dit is van onderen genomen, je ziet de hoed met de lamellen er onder. Ook hier, als je de foto vergroot, zie je zelfs de witte sporen plakken aan de lamellen.

Op dit stukje stam zie je vele soorten mossen zitten, bekermos en rendiermos etc.
Er zitten ook hele kleine bekermosjes tussen.
Dus eerst een overzichts-foto: Links aan de zijkant zie je een paar bekermossen.


Als ik deze dus met mijn super0-macrolens op de foto zet, dan zie je dat zo een bekermosje uit allemaal kleine korreltjes is opgebouwd. Apart wel om te zien !Een Eikenblad met dauwdruppeltjes. Je ziet genoeg andere bladeren er omheen liggen, maar alleen dit blad heeft dauwdruppels. Geen idee hoe dit nu komt. Maar mooi is het wel.

Dit is hetzelfde blad, maar dan met de nieuwe lens. Ik merk dat de ondergrond niet stabiel genoeg is en dat je bij het draaien aan de macro-slede er toch ( ongewilde ) bewegingen komen. Nu kan het programma "Helicon Focus ", wel iets corrigeren, maar het heeft zijn grens. Dus ik moet toch eens achter een gemotoriseerde macroslede aan gaan.


Hoer nog een heel klein bekermosje met water in zijn kommetje. En weer dat korrelige aspect. Je ziet andere dingen nu, die je anders niet kon zien. Dat is wel mede het leuke van zo een lensje.Langs een pad stonden uitgebloeide plantjes, Brunel. Dat is een plantje met paarse lip-bloemigen.
Nu in de winter, zie je alleen nog een stammetje met uitgebloeide bloemetjes. Die bloemetjes zien er apart uit, ze hebben haartjes.
Met de super-macro kwam ik nog een verassing tegen. Een spin die zich op-schuilt voor de foto :)
Je ziet de poten van de spin links, bijna in het midden. Het lijkt net alsof het een grote spin is, zoals de kruisspin. Maar dit is natuurlijk een heel klein spinnetje.... alleen zien de poten er nu dreigend uit.
Apart dat de schutbladen van de Brunel, stekels heeft. Waarvoor dit nu dient, geen idee !Langs het pad stonden ook allemaal melkdisteltjes. Want die blijken lang door te groeien alleen in de winter is er veel minder licht en de plantjes blijven ook maar heel klein.
De bladeren bevatten allemaal kleine haartjes, waar nu in de ochtend ook allemaal kleine druppeltjes zitten.


Dit zijn echt hele kleine korst-mosjes. Je ziet aan de buitenkant dat ze al hele kleine bekertjes aan vormen zijn ( hun bloei ) en dat die uiteinden verkleuren.


De Muizenstaartzwam.Je denkt meteen aan een grote paddenstoel. Maar het zijn hele kleine paddenstoeltjes op een dennen-appel. Soms zie je er erg veel bij elkaar en 100 meter verder zie je niet meer.Om in de sfeer van kerst te blijven heb ik kerstlichtjes op de foto gezet.


Alleen de plek waar ze zitten is wat minder. Deze knopschimmels met hun sporen op het uiteinde zaten op een hondendrol.  :)

Het kleverig koraalzwammetje. Ze zijn niet zeldzaam...maar veel zie je ze ook niet.


Een foto met de super-macrolens van het kleverig koraalzwammetje is nou niet echt spannend.Op de terugweg zagen we dit stammetje vol met korstmossen nog. Een kerststukje van de natuur !

Op een eikenblad zag ik nog een heel klein eikel-galletje. Ik denk dat hij nog een stuk moest groeien.Van heel dichtbij ziet rendiermos er zo uit !  Grappig de verkleurde uiteinden van de takjes.We vonden een dennenappel waarvan aan één kant de schubben bedekt waren met een witte schimmel.
Niets bijzonders zul je zeggen.
Maar als je het van heel dichtbij bekijkt ziet het er toch anders uit dan je van tevoren dacht.
Zo doe je dat dus. Een macro-slede waar de camera van voor naar achter kunt bewegen. En moet je dus zelf met dat hendeltje de camera verzetten om verschillende foto's te krijgen met elke keer een andere scherpte. En die foto's stapel je allemaal op elkaar en zo krijg je een onderwerp van voor naar achter scherp. Het klinkt zo makkelijk, maar het is best lastig om alles stabiel te houden.Je moet uiterst geconcentreerd te werk gaan !Wat hier nu gebeurt is, geen idee !  Het is een rare den, die dood lijkt.
Maar overal aan de zijkanten komen kleine verse takjes tevoorschijn. Dit heb ik nog nooit gezien.Ook weer wat raar's bij deze Esdoorn. Normaal trekt de boom alle chlorofyl  ( groen gekleurd ) terug uit zijn bladeren. Deze Esdoorn hinkt misschien we op 2 gedachten ?
Rare kringen met bladgroen.