Ik zal wel dom zijn.... of niet zo slim.
Dat laatste weet ik wel zeker. Van de liefde snap ik niets meer.... dat is voor mij niet meer weggelegd blijkbaar. Ziekte heeft mij in persoon zo veranderd, mensen snappen niet hoe het is te leven met elke dag buikpijn en het feit dat er steeds meer complicaties erbij komen, zoals pancreatitis, Diabetes Mellitus. Nooit meer zomaar onbezorgd iets kunnen eten. Altijd maar moeten plannen als je er op uit wilt gaan en dan 12 uur daarvoor maar zo weinig mogelijk eten en drinken, omdat je anders last hebt van pijn en diarree. Meeste mensen weten niet hoe het is om veel van het kwaliteit van leven te moeten inleveren ( en elk jaar wordt dat inleveren steeds erger) Maar dat is eigenlijk met alles zo, men weet pas wat het inhoudt, totdat je zelf ziek wordt.
Achteraf bekeken ben ik dom geweest om bijna 16 jaar evengoed te werken, na operaties aan mijn darmen vanwege een zeldzame tumor en alle klachten na deze operaties. Maar tja... je bent goed in je vak en je wilt nog zo graag werken.
Wat ik wel weet is, dat de artsen die aan je lichaam rotzooien, helaas in mijn geval niet de slimste artsen waren. Helaas mocht ik ze niet uitzoeken zelf en de goede artsen zijn ermee gestopt of ziek. Misschien wel mede omdat ik zelf 40 jaar in ziekenhuizen gewerkt heb, heb ik kunnen zien dat veel artsen nou niet echt goed in hun werk zijn, op een paar uitzonderingen na. Een goede arts is als zoeken naar een speld in een hooiberg heb ik nu ervaren.
Het heeft mij wel zover gekregen dat ik mensen in het algemeen niet meer echt vertrouw.
Maar we gaan verder, want ik wilde het hebben over heel iets anders.
We krijgen toch echt genoeg alarmsignalen om onze oren. En nee, dan bedoel ik niet het Corona virus, maar de toenemende uitbuiting van de aarde met al haar levende wezens.
We misbruiken de aarde op een dusdanige manier, dat we nu al weten dat het fout gaat als we niet DRASTISCH veranderen in ons gedrag.
Wat is de belangrijkste negatieve drijfveer wat onze aarde om zeep helpt ?
Alleen zeggen dat het de mensheid is, is wel wat grof, maar eigenlijk is het wel zo !
En de ellende is begonnen met de industriële revolutie.
De industriële revolutie heeft mede tot gevolg dat de mensen in de landen waar dat plaats vond een beter levensstandaard kregen en daarna er een "fok-programma " ontstond waardoor er heel veel mensen bij kwamen. We noemden dat welvaart
Nu heb ik niets tegen welvaart...maar wel met de processen die erbij kwamen.
Zoals contante groei...., maar nog belangrijker is de consumptiemaatschappij die ontstond.
De mens moest consumeren, zodat bedrijven en economieën konden groeien en zonder rem steeds groter werden.
We zijn daarin teveel doorgeschoten. Want inmiddels wil de welvarende mens ( meestal de blanke mens ) alles wat los en vast zit. Of het nu nuttig is of niet en....als het maar goedkoop is !
Een mooi voorbeeld vond ik "de ramp" met het containerschip MSC Zoe in januari 2019.
Een foto van de NOS site waar je ziet dat het strand van Schiermonnikoog vervuild is.
Ook een heleboel kinderspeelgoed zoals "my little pony " en andere goedkope "rotzooi "
Het strand van Terschelling. FOTO DE VRIES MEDIA
Wat moeten we net al die rotzooi ? Kinde3ren hebben tegenwoordig zoveel, dat ze niks meer te wensen hebben eigenlijk ! Vroeger kon je echt een verlangen hebben naar iets.... en dat kreeg je misschien dan met je verjaardag. Tegenwoordig hebben ze alles al.... zelfs op de basisschool hebben kinderen al een mobiel !
We zijn de laatste 10-tallen jaren gehersenspoeld door grote bedrijven die een vermogen uitgeven aan reclame en ons op deze manier inprenten dat het normaal is om tegenwoordig ALLES maar te kunnen hebben. Al tientallen jaren is het motto.... economische groei moet !!!
Zodat we met zijn allen maar consumeren en consumeren.
Ik zeg niet dat ik heilig ben, maar ben gestopt met waardeloze rotzooi te kopen en probeer zo duurzaam mogelijk met mijn spullen om te gaan. Oke... soms is het geboren uit het feit dat ik geen schulden wil maken en tegenwoordig een IVA uitkering heb. Dat is geen vetpot, maar ruim genoeg om van te leven !
Mijn dochter ging uit huis en in haar nieuwe woning zat een Bosch magnetron oven, maar het magnetron gedeelte was kapot. Ze zou het anders weggegooid hebben, dus heb ik het meegenomen.
Op internet goed gezocht wat het meestvoorkomende probleem was en de gok genomen. Ik vond op marktplaats eenzelfde apparaat waarvan de klok kapot was voor 50 euro.
Dus deze opgehaald en ondanks waarschuwingen dat je niet zelf aan magnetrons moet zitten als leek vanwege de hoogspanning die aanwezig is, is het mijn gelukt om de "inverter" ( magnetron module ) te vervangen en hij doet het weer uitstekend en ik ben er erg blij mee, want maak er elke dag wel gebruik van !
Zo heb ik ook een 2e hands Nissan primera Estate 2 ltr op LPG uit 1999 die inmiddels 365.000 km gereden heeft. Oke.... hij begint hier en daar te roesten en natuurlijk slijten onderdelen. Maar voor mij is het nog steeds een prima wagen die zuinig en redelijk klimaatvriendelijk rijdt !
Misschien saai voor anderen, maar mijn meubilair is ook best oud, maar de meeste dingen zien er nog goed uit en .... komen soms ook weer in de mode :) Nee, ik heb geen stoer Oisterwijk eiken staan, maar Noors grenen.
Zelfs mijn computer is al bijna 10 jaar oud. Diverse onderdelen wel vernieuwd, zoals van harde schijf naar SSD's, maar het hart ( moederbord / geheugen / processor ) is nog steeds hetzelfde. Je moet gewoon goed spul kopen en in het begin mag het wat duurder zijn, zodat je weet dat je langer aankan met de PC.
Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen in. Maar de hardhouten kozijnen van mijn huis zijn nog prima, dus waarom zou ik het vervangen ? Zonde toch ?
Het enige waar ik wat meer geld aan uitgeef is aan mijn hobby.... Fotografie.
En daar zit nog steeds ontwikkeling in. Meeste spullen die ik aangeschaft heb zijn 2e hands via fotozaken, waar je dan 1 a 3 jaar garantie op krijgt en dit geld ook voor lenzen.
De wereld gaat kapot aan ons consumptiegedrag. Als we ons leven op aarde willen redden, dan moeten we afstand doen van een heleboel zogenaamde niet noodzakelijke middelen en de middelen die wij willen houden op een duurzame manier produceren en het liefst ( al is dat best lastig ) "cradle to cradle"
Uitleg van Wikipedia:
De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort). Het "minder slecht maken" van het product bestaat uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik, en het optimaliseren voor recycling. Dit kan, ondanks wat de term recycling doet vermoeden, gezien worden als ontwerpen van wieg tot graf.
De centrale gedachte van de filosofie achter cradle to cradle (wieg tot wieg), is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.)
Toen mijn kinderen nog klein waren vertelde ik ze al dat zij de problemen zullen zien die door de mens veroorzaakt worden m.b.t. het milieu en leefbaarheid op de planeet Aarde.
Maar zie hoe alles zich versneld... ik merk zelf nu al de gevolgen van de opwarming van de aarde !!
De laatste 4 zomers zijn de heetste sinds de waarneming van temperaturen op aarde gestart werden.
En ook al ziet de mens het gebeuren en proberen met een klimaat-verdrag er wat aan te doen *( het Parijs akkoord waarbij het streven is om de aarde niet meer op te warmen dan 1,5 a 2 graden Celsius)
Ten eerste zijn we veel te langzaam om de doelstelling te halen van het Parijs-akkoord, en alle landen zetten nog steeds in op economische groei. Dat zijn 2 dingen die echt niet meer samen gaan.
Oja... we juichen nu even... want door de Corona pandemie is de uitstoot van het broeikasgas lager dan normaal en wie weet halen we de akkoorden wel van het klimaat-verdrag.
Maar zelf dat gaat niet lukken !!
De Covid pandemie is ook al veroorzaakt door menselijk handelen. We leven gewoonweg met teveel mensen op aarde. In China zit men in de steden helemaal dicht op elkaar en Chinese gebruiken om exotische dieren te eten ( zoals vleermuizen en andere aparte gedierten ) en die op levende handel markten aan te bieden waar de mensen helemaal dicht op elkaar zitten springt een virus die normaal bij dieren zit, maar de kans zag om te muteren omdat de gelegenheid om dat te doen optimaal zijn op zo een markt, naar de mens over te springen. Ook hier weer.... men heeft dit al lang aan zien komen en er zijn al diverse mogelijke pandemieën in de kiem gesmoord ( Sars bijv. ), evengoed gaat men door met deze slechte gewoonten en zie..... de hele wereld zucht onder de corona-pandemie ! Het is ze toch gelukt de Chinezen :)
Lees het artikel van de NOS over de CO2 reductie door de Covid pandemie en hoe landen zich rijk willen rekenen.
Onze uitstoot daalde hard, maar de klimaatcrisis is niet weg (integendeel)
In 2020 zou er een recordhoeveelheid broeikasgassen uit worden gestoten, was de verwachting. Het werd - door de uitbraak van het coronavirus - een recorddaling. De coronacrisis verdreef de klimaatcrisis van de voorpagina's.
Maar die crisis is niet weg. Het klimaat blijft ondanks de lagere uitstoot van dit jaar veranderen. Zo zit ook 2020 weer vol signalen dat de opwarming van de aarde doorzet. Aan het einde van dit jaar - waarschijnlijk het één-na-warmste ooit gemeten - maakt Nieuwsuur de balans op:
Begin 2020 staan grote delen van Australië al maanden in brand. Wetenschappers vinden het lastig een specifieke brand direct te linken aan klimaatverandering, want branden zijn er altijd wel. Maar een warmere, drogere wereld vergroot de kans op meer en destructievere natuurbranden.
Ook bosbranden aan de andere kant van de planeet. Siberië - een gebied waarbij je aan kou denkt - staat deze zomer in vuur en vlam. Het is er ook een stuk warmer dan normaal.
Bijkomend effect is dat de permafrost, bevroren toendragebieden die zo'n 20 procent van de planeet beslaan, sneller begint te ontdooien. In de bevroren Siberische bodem liggen broeikasgassen als CO2, methaan en lachgas opgeslagen, al duizenden jaren.
Al die gassen komen langzaam maar zeker vrij, wat weer bijdraagt aan het broeikaseffect en daarmee de mondiale opwarming. Dat zorgt op zijn beurt weer dat de bodem sneller opwarmt, en dat er dus meer broeikasgassen vrijkomen - met alle gevolgen van dien. Bij het vrijkomen van methaan ontstaan soms enorme explosies, met gigantische gaten tot gevolg.
Rond de Noordpool zien we ook wat bijzonders dit jaar. Het ijs op de Noordpool krimpt en groeit elk jaar. In de zomer is er minder ijs, in de winter meer. Maar er komt de laatste jaren steeds minder ijs terug. "Als het zo doorgaat zit je over vijftien jaar op nul zee-ijs op de Noordpool in de zomer en dan heb je dus een volledig ijsvrije Noordpool", zegt weerman en poolonderzoeker Peter Kuipers Munneke.
Een warmere aarde betekent extremer weer. In eigen land zien we daar ook voorbeelden van. De hitte van afgelopen zomer is zo'n voorbeeld.
Dit jaar is het volgens de Wereld Meteorologische Organisatie gemiddeld 1,2 graden warmer dan halverwege de 19de eeuw. Daarmee ligt 2020 op koers om in de top-drie te komen van warmste jaren ooit gemeten.
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we de opwarming liefst tot anderhalve graad moeten beperken - en in ieder geval ruim onder de twee graden moeten houden om zo gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.
Maar dat zal niet lukken, blijkt uit een recente analyse:
Hoeveel warmer het uiteindelijk wordt, hangt af van de vraag of het lukt te stoppen met het verbranden van steenkool, olie en gas. Het is die verbranding die zorgt voor meer broeikasgassen die leiden tot opwarming.
"Dat de concentratie CO2 in de atmosfeer blijft stijgen betekent dat het in de toekomst warmer zal worden", zegt onderzoeker Ralph Keeling, die werkt bij het meetstation Mauna Loa op Hawaï.
"Het is nu al warmer door de stijging uit het verleden. Daar moeten we ons zorgen over maken. Het betekent dat we op weg zijn naar een wereld waarvan we niet goed weten hoe die eruit zal zien."
De uitstoot van CO2 stijgt al jaren. Maar ook hier zorgt de coronacrisis voor een trendbreuk.
Dat klinkt als goed nieuws, maar het betekent niet dat het probleem is opgelost. Klimaatwetenschappers berekenen dat als de coronadip eenmalig is, het halverwege deze eeuw slechts 0,01 graad opwarming scheelt, Als de dip blijvend is, heeft het wel effect. Het probleem is dat uitgestoten broeikasgassen lang in de atmosfeer blijven.
Stel de atmosfeer voor als een emmer en zie de emmer de afgelopen dertig jaar versneld vollopen, richting de anderhalvegradengrens. In het huidige tempo, met de uitstoot van 2020 daarbij, is die emmer binnen tien jaar vol.
Wat brengt 2021?
En hoe nu verder? 2021 wordt een jaar van herstel, zegt klimaatonderzoeker Kuipers Munneke. "Het is belangrijk dat het economische herstel ook groen en duurzaam is. Veel klimaatwetenschappers hopen dat we sectoren die getroffen zijn door de crisis zó opbouwen, dat we het goed doen."
"Het zou zonde zijn om nu veel te investeren om terug te gaan naar exact dezelfde situatie, terwijl we in 2030 veel minder broeikasgassen moeten uitstoten", zegt Kuipers Munneke. "In de coronacrisis is de economie een stuk lokaler geworden en zoeken mensen naar bedrijven uit de buurt. Dat is goed om vast te houden."
Maar er zullen ook harde keuzes gemaakt moeten worden, zegt de klimaatwetenschapper. "Nu worden veel bedrijven nog overeind gehouden. Op enig moment moet de overheid prioriteiten stellen. Dan denk ik dat je ook oog moet houden voor klimaatbeleid en geen sectoren moet steunen waar geen toekomst voor is."
Overheden hebben de afgelopen maanden gigantisch veel geld geleend om de crisis te lijf te gaan. "Je kunt je voorstellen dat ze de komende jaren de hand op de knip willen houden, maar eigenlijk moeten ze nu fors investeren in de klimaattransitie", zegt Kuipers Munneke.
"2021 wordt een belangrijk jaar. Hopelijk ook een jaar waarin klimaat weer iets vaker op de voorpagina's staat. Daar is alle reden toe, als je de cijfers bekijkt."
Wanneer wordt de mens wakker ? Wanneer stappen we af van oneindige groei ?
Er worden in Europa alleen al 50 miljoen kerstbomen verkocht per jaar en in Amerika ongeveer 30 miljoen bomen !!!
Waarom doen we dit nog ? terwijl we weten dat er geen andere manier beter werkt om CO2 op te nemen dan middels planten en bomen ( en algen/ kiezelwieren ).
Waarom veranderen we dat niet in iets milieuvriendelijks ? , zodat de 80 miljoen bomen verder kunnen gaan met CO2 opnemen. En elk jaar dat ze ouder worden nemen ze meer en meer CO2 op.
Het is toch van de zotte eigenlijk dat we midden in de milieu-crisis elk jaar 80 miljoen bomen kapot maken en het voor een weekje in huis willen hebben, vol hangen met onzin met verlngstuk en daarna weggooien !? Ik kan er niet bij als je ziet wat onze zorgen zijn hedendaags en in de toekomst die onze kinderen tegemoet gaan ! Kunnen we dan niets anders verzinnen waarmee de kerstdagen en oud en nieuw toch een gezellige sfeer hebben ?
Kunnen we het alleen sfeervol hebben door 80 miljoen sparren om te zagen ? En ik tel alleen Europa en Amerika nog maar, dus het echte aantal ligt nog veel hoger !
Eigenlijk is het zo ook met kerstmis.... vrede op aarde is eigenlijk de boodschap.
Maar voor de moderne mens zijn de feestdagen verworden tot... "vreten op aarde ".
Natuurlijk misgun ik mensen niet dat ze iets lekkers halen, maar waarom moet het zo extravagant ?
Kerstomzet ging bij supermarkten door het dak.
In de week van Kerstmis kochten Nederlanders voor 966 miljoen euro bij supermarkten. Dat was 21 procent meer dan het jaar ervoor, meldt marktonderzoeker IRI aan NU.nl. De online omzet was in diezelfde week zelfs ruim tweemaal zo hoog als vorig jaar. Ook de week vóór Kerst was het al ongekend druk.
Al sinds de uitbraak van COVID-19 in maart koopt de consument bovengemiddeld veel boodschappen, onder meer doordat restaurants en cafés in het voorjaar dicht moesten en ook nu weer hun deuren gesloten moeten houden.
De omzet steeg in de week van Kerst dan ook flink, van 801 miljoen euro vorig jaar naar 966 miljoen dit jaar. In de week vóór Kerstmis werd dit jaar zelfs voor meer dan 1 miljard euro aan boodschappen gekocht. De omzet in beide weken samen komt daardoor uit op 1,97 miljard euro, wat 16 procent meer is dan in dezelfde twee weken van 2019.
Dat mensen in de kerstweek meer hebben gekocht komt vermoedelijk niet alleen door de lockdown. Steeds meer supermarkten zijn open op Eerste Kerstdag. Daarnaast zijn ze steeds langer open.
Ook op Nieuwjaarsdag besluiten steeds meer supers om open te gaan. Op 1 januari 2021 zijn er zelfs ruim tweemaal zoveel supers open als op dezelfde dag twee jaar eerder.
Waarom moet het zoveel zijn, en dat terwijl aan de andere kant van de evenaar miljoenen mensen honger lijden. Oke. Ook hier ben ik zelf niet het braafste jongetje van de klas. Ik doneer bijna nooit aan goede doelen die de honger in bijvoorbeeld Africa willen verhelpen.
Mede omdat er maar al te vaak geld blijft hangen bij directeuren van deze organisaties die een belachelijk hoog bedrag verdienen.
Maar ik eet niet meer zo extravagant meer op de feestdagen. Dat is mijn inbreng, denk ik dan maar.
Zelfs in Nederland hebben we rond de 1 miljoen mensen die arm zijn. En dat in één van de rijkste landen ter wereld. Arm is relatief.... want mensen die ten zuiden van de evenaar wonen, die zijn vaak echt arm !! En ondertussen buiten onze grote firma's deze landen uit, door goedkoop aan dure grondstoffen te kunnen komen voor onze mobieltjes bijvoorbeeld of de producten die in accu's zitten van de dure Tesla's en ander elektrische auto's.
De mensheid denkt.... het zal mijn tijd wel overleven...... en we geven de ellende door aan onze kinderen, die inmiddels ook verslaafd zijn geraakt aan een wereld waarbij je alles maar kan kopen.
Ik heb dus geen goede hoop voor de mens en misschien is dat ook maar beter voor de aarde.
Gister een weer-programma gezien van de BBC over het weer van 2020.
Dit zouden ze in alle talen moeten vertalen en uitzenden !
De reden waarom er vaker en veel meer regen in een korte periode is, komt omdat als de aarde opwarmt, de atmosfeer ook opwarmt.....
Iedereen heeft wel op school geleerd denk ik, dat warme lucht meer vocht kan vasthouden.
Dat is wat er nu gebeurt en als het gebied van warme lucht in contact komt met koudere lucht, dan condenseert de warme lucht en geeft het ons regen. En dat lucht heel veel vocht kan bevatten, komen we steeds meer achter.
De aarde leeft door de natuur die ooit ontstaan is.
En dat is een proces wat miljoenen jaren geduurd heeft voordat dit kunstwerkje af was.
Alles, maar dan ook werkelijk alles leeft bij de gratie van samenhang en verscheidenheid.
Verscheidenheid geeft ook stabiliteit. Het is net als je een voetbalclub..... omdat je verschillende spelers hebt... aanvallers, verdedigers, spelmakers, kun je een wedstrijd winnen.
Wij als mens decimeren even in 100 jaar tijd de verscheidenheid van het leven.
Veel van de dieren en fauna is al verdwenen.
Een tekort aan verscheidenheid maakt de leefbaarheid van de planeet aarde kapot.
Om bij het voetballen te blijven...wij hebben een voetbalclub gecreëerd, waar alleen nog maar aanvallers rondlopen, en daar kun je niet een wedstrijd mee winnen.
En vaak gaat het om leven wat we niet zien, omdat het microscopisch klein is, zoals de kiezelwieren in zee. Bijna de helft van zuurstof op aarde wordt geproduceerd door kiezelwieren die in de oceanen leven. En ook nemen ze een belangrijk deel van de CO2 opname op zich.
Omdat onze levenswijze op aarde, maken we niet alleen het klimaat o land alleen warmer, maar ook de oceanen en zeeën warmen in recordtempo op ! En kiezelwieren kunnen daar niet tegen en tevens stijgt door de opwarming ook de het gehalte aan koolzuur in de oceanen. Dit heeft een desastreus effect op de kiezelwieren ( een klein microscopisch algje wat meeste mensen nooit hebben gezien )....en gaan ze dood. En dat op zichzelf geeft minder C)2 opname door de oceanen en ook minder zuurstof productie.
En als je bedenkt dat 70% van de aarde uit water ( oceanen ) bestaat, kun je misschien indenken dat processen in deze wateren echt heel erg belangrijk zijn. Eigenlijk zijn zij een buffer.... voor leven wat CO2 kan opnemen en zuurstof af kan geven, maar nog een belangrijkere buffer voor de temperaturen op aarde. Als we nu al de zeeën opwarmen, weten we niet goed wat voor gevolgen dit heeft.
Weersystemen worden gemaakt door de golfstromen van de oceanen, en die golfstromen gaan veranderen bij een toenemende verwarming.
Eigenlijk zitten we al 10 a 20 jaar lang op onbekend terrein. En dat wordt steeds erger.
Het zielige is..... grote bedrijven zoals Shell hadden in de jaren 70 of 80 al een rapport geschreven dat verbruik van fossiele energie ( zoals olie en gas ) voor een klimaat crisis kon zorgen, omdat de temperaturen zouden oplopen. Zij wisten dus al lang al dat door hun activiteiten de aarde zou opwarmen, maar zijn dus bewust door gegaan met het boren en leveren van fossiele energie.
Daarom hebben milieugroepen een rechtszaak gestart tegen Shell.
De meest gore vervuiling komt oa van de scheepvaart. Zij stoken het smerigste van het smerigste, stookolie ! Daarin zitten zoveel giftige stoffen !
En waarom moeten we zoveel reizen om plezier te hebben ? Als je voor de corona pandemie zag hoeveel vliegtuigen boven het noordelijk halfrond vlogen ( d.m.v. een app die dat laat zien ), is dat eigenlijk weerzinwekkend. En we gaan gewoon door !
Blind hoe mooi de natuur kan zijn in eigen lang....
We komen om in de luxe producten.... waarom moeten er in een winkel 25 soorten jam staan ? ( als het er niet meer zijn ? ).
En waarom moeten we sperziebonen hebben uit Spanje ? Allemaal gekheid. We moeten terug naar onze eigen groenten telen en die seizoensgebonden eten.
Tegenwoordig heeft de helft van de gezinnen een 2e auto zo lijkt het. Kappen daarmee !
We moeten ook eens stoppen met elk jaar een nieuw mobieltje kopen. En de industrie moet zich aanpassen. Vernieuwen is natuurlijk mooi ! , maar we kunnen beter inzetten op deugdelijkheid, dus dat je 5 jaar met je mobieltje kan doen. Zelf heb ik een Iphone 7 Plus, gekocht in september 2016 !!
Dus ik doe het al voor :) Eén ding.... Apple maakt vaak wel technisch goede producten die lang meegaan.
Er is( bijna) geen plek te vinden waar geen plastic te vinden is. Zie hoe gigantisch vervuilend de mens eigenlijk is.
Als de mens toch zo intelligent is, zoals ze zelf vaak zeggen, waarom kunnen ze niet in een korte tijd een verpakkingsmateriaal uitvinden wat lijkt op plastic en wat ook snel afbreekbaar is. Ze hebben dat al, iets met zetmeel dacht ik. Maar de productie zal wel duurder zijn dan gewoon plastic te maken van aardolie.
Ik zelf denk dat het komt omdat we verslaafd gemaakt zijn aan luxe en alles maar goedkoop mogelijk.
De extreme armoede in de wereld neemt al decennia af, maar nog steeds moeten grote delen van de mensheid het doen met een extreem laag inkomen. 3,4 miljard mensen, bijna de helft van de wereldbevolking, leeft van minder dan 5,50 dollar per dag.
Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Wereldbank, de grootste ontwikkelingsorganisatie ter wereld. De Wereldbank onderscheidt drie categorieën van armoede: minder dan 5,50 dollar per dag, minder dan 3,20 per dag en minder dan 1,90 per dag te besteden.
Veel minder extreme armoede
Het goede nieuws is dat de extreme armoede hard is gekrompen. In 1990 leefde 36 procent van de wereldbevolking op vrijwel niets. Nu is dat nog maar zo'n 10 procent. Ook in absolute zin leven er minder mensen in extreme armoede. In 1990 waren dat er nog bijna 1,9 miljard, inmiddels is dat aantal geslonken tot 736 miljoen.
De doelstelling van de Wereldbank en de VN is om extreme armoede in 2030 helemaal uitgeroeid te hebben.
46 procent heeft minder dan 5,50 dollar per dag
Maar je moet je niet blindstaren op die 1,90 dollar, waarschuwt de bank. In landen waar het onderhoud duurder is, kun je immers met meer geld ook extreem arm zijn.
Uit de data blijkt ook dat meer dan een kwart van de wereldbevolking minder dan 3,20 dollar heeft te besteden per dag en bijna 46 procent van de aardbewoners moet rondkomen van minder dan 5,50 dollar.
Want hoeveel toeval komt daarbij kijken ?
Laat staan dat je geboren was in Siberië.... of nog erger... een Ethiopië . Hoeveel geluk kan je hebben ?
Geen enkel ander dier vernield zoveel als de mens. We vissen de wereldzeeën leeg, op een dusdanige manier dat er zelfs quota's opgesteld in Europa. Maar dan verplaatst men de activiteiten gewoon naar Afrika en vissen we het daar leeg met nog grotere schepen !
80% van Moeder Aarde aangetast door mens: in 16 jaar ging 3,3 miljoen vierkante kilometer (!) wildernis verloren
Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten. Het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen. Dat hebben onderzoekers van de University of Queensland (Australië) geconstateerd.
“Een eeuw geleden werd slechts 15 procent van het aardoppervlak gebruikt door de mens om gewassen te verbouwen en vee te houden”, legt onderzoeker James Watson uit. “Als we Antarctica niet meerekenen, is meer dan 77 procent van het land en 87 procent van de oceanen inmiddels veranderd door menselijke activiteiten.”
Zo ging tussen 1993 en 2009 een grondgebied groter dan India (3,3 miljoen vierkante kilometer) verloren aan huizenbouw, landbouw, mijnbouw en andere menselijke activiteiten.
Genetische informatie
De landen met de meeste ongerepte natuur zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. Volgens de onderzoekers is dringend actie nodig om de laatste intacte ecosystemen te beschermen. Die zijn nu overgeleverd aan politieke besluiten in de betreffende landen. Ze zien liever dat deze “steeds belangrijker wordende buffers tegen veranderende omstandigheden” worden opgenomen in internationaal beleid.
Het zijn namelijk belangrijke reservoirs van genetische informatie en dienen als referentie voor pogingen om landschappen en zeegebieden op andere plaatsen te herstellen.
“Duidelijke doelen”
“Er moeten direct duidelijke doelen gesteld worden, in het bijzonder gericht op het bewaren van de biodiversiteit, het vermijden van gevaarlijke klimaatverandering en duurzame ontwikkeling”, zegt James Allan, postdoctoraal onderzoeker aan de University of Queensland.
Of op de site van National Geographics:
https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/02/zal-de-mens-de-zesde-grote-uitroeiing-overleven
Zal de mens de zesde grote uitroeiing overleven?
Soorten verdwijnen in een alarmerend tempo. Volgens auteur Elizabeth Kolbert zet dat ook vraagtekens bij onze eigen overlevingskansen.
Door Nadia Drake
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:45 CET, Geüpdatet 5 nov. 2020 07:24 CET
In de afgelopen 500 miljoen jaar is het leven op aarde vijf keer bijna weggevaagd – door zaken zoals klimaatverandering, een heftige ijstijd, vulkanen en die ene rots uit de ruimte die 65 miljoen jaar geleden crashte in de Golf van Mexico, die de dinosauriërs en een heleboel andere soorten wegvaagde. Deze momenten kennen we nu als de vijf grote massasterftegolven, en alles wijst erop dat we nu aan de vooravond staan van een zesde. Alleen kunnen wij dit keer alleen onszelf de schuld ervan geven.
Volgens een onderzoek dat in 2015 in Science Advances werd gepubliceerd, kan de huidige snelheid van uitsterven wel 100 keer hoger zijn dan normaal – en dan tellen we alleen de dieren mee waar we het meeste vanaf weten. De oceanen en bossen op aarde bevatten een onnoemelijk aantal diersoorten, de meesten daarvan zullen verdwijnen zonder dat wij ze nog maar hebben leren kennen.
Het boek van journalist Elizabeth Kolbert won in 2015 de Pulitzer Prijs voor algemene non-fictie. We spraken haar over wat deze resultaten kunnen onthullen over de toekomst van leven op deze planeet. Is er nog een kans om dit massale verlies van leven af te remmen? Is de mens gedoemd om zelf slachtoffer te worden van zijn eigen roekeloosheid met het milieu?
Het onderzoek dat zoveel stof heeft doen opwaaien, schat in dat wel tot driekwart van alle diersoorten uitgestorven kunnen zijn binnen enkele menselijke generaties, wat erg alarmerend klinkt.
Ja. Het onderzoek beschouwt enkele goed gedocumenteerde groepen dieren. Ze hebben zich beperkt tot gewervelde dieren - zoals zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën - en zeiden, oké, laten we eens kijken wat er echt aan de hand is. En ze hebben erg overtuigende gedocumenteerd dat snelheid waarmee soorten uitsterven al erg verhoogd was in het jaar 1500 en dat het alleen maar erger en erger wordt.
De cijfers zijn erg hoog en mensen lijken er compleet aan gewend geraakt. Kinderen die 10, 20 jaar geleden zijn geboren – ze zijn hun hele leven opgegroeid met deze aantallen. Zij denken echt niet, oké, dat is echt heel uitzonderlijk.
Men vraagt zich nu af of we niet al middenin de zesde massale sterftegolf zitten. Wat vind jij?
Om eerlijk te zijn is dat een van de discussies waar we ons druk maken om de verkeerde dingen. Tegen de tijd dat we een definitief antwoord hebben op die vraag, kan het goed zijn dat driekwart van alle diersoorten op aarde al verdwenen is. En we willen eigenlijk echt niet op het punt belanden waar we die vraag met zekerheid kunnen beantwoorden.
Wat wel duidelijk is, en boven alle twijfel verheven, is dat wij leven in een tijd met hele, hele hoge uitsterftecijfers, op een schaal die je verwacht bij een massasterftegolf, al zou een massale uitsterving vele duizenden jaren kosten om helemaal uit te woeden.
Prachtig dat er miljarden gaan in de ruimtevaart. Maar wordt het niet dringend tijd om juiste keuzes te maken ? Als 1e moeten we het balans in de natuur redden, want zonder balans zijn wij ook gedoemd te sterven.
Er gaat zoveel geld naar onzinnige dingen, zoals de Formule 1 sport !
Alleen voor ons plezier. Kunnen we dat geld niet beter besteden nu we eigenlijk steeds meer beseffen dat we al IN een serieuze klimaatcrisis bevinden.
Mijn eigen mening ?
Ik denk dat heel veel mensen al weten dat we reeds in het begin van de opwarming van de aarde zitten, nu ook de tekenen zich steeds duidelijker manifesteren.
We hebben de warmste jaren ooit. Vorig jaar was het 20 C aan de Zuidpool ( Anartica) en stonden de toendra's in Rusland in brand maandenlang.
Maar ook de plotselinge hoeveelheden regen met alle overstromingen die daarbij komen kijken.
In de 1e lockdown maart april 2020 meetteen diverse stations dat de luchtkwaliteit merkbaar opknapte. Ook op satellietbeelden was dat vanuit de ruimte te zien.
De mens wil zijn luxe en welvaart niet opofferen. De geboden oplossingen, zoals elektrisch rijden zijn te duur voor het gewone volk. En voor een hoop andere mensen is dat met zonnepanelen idem.
Een financiële crisis wordt voortvarender aangepakt dan de milieucrisis ! Het lijkt dat we alleen daar aan geld willen uitgeven, zodat bedrijven niet failliet gaan en nog langer troep kan produceren.
Als al het geld dat wereldwijd nu eens aangewend worden voor processen die de opwarming moeten tegen gaan, dan zou dat al heel veel schelen !
Maar nogmaals., dat gaat niet gebeuren.... want welvaart inleveren, dat zit niet in ons systeem.
Elke dag en op elke plaats denkbaar worden we gehersenspoeld zodat we nog meer kopen en consumeren !