In de week van Kerstmis kochten Nederlanders voor 966 miljoen euro bij supermarkten. Dat was 21 procent meer dan het jaar ervoor, meldt marktonderzoeker IRI aan NU.nl. De online omzet was in diezelfde week zelfs ruim tweemaal zo hoog als vorig jaar. Ook de week vóór Kerst was het al ongekend druk.

Al sinds de uitbraak van COVID-19 in maart koopt de consument bovengemiddeld veel boodschappen, onder meer doordat restaurants en cafés in het voorjaar dicht moesten en ook nu weer hun deuren gesloten moeten houden.

De omzet steeg in de week van Kerst dan ook flink, van 801 miljoen euro vorig jaar naar 966 miljoen dit jaar. In de week vóór Kerstmis werd dit jaar zelfs voor meer dan 1 miljard euro aan boodschappen gekocht. De omzet in beide weken samen komt daardoor uit op 1,97 miljard euro, wat 16 procent meer is dan in dezelfde twee weken van 2019.

Dat mensen in de kerstweek meer hebben gekocht komt vermoedelijk niet alleen door de lockdown. Steeds meer supermarkten zijn open op Eerste Kerstdag. Daarnaast zijn ze steeds langer open.

Ook op Nieuwjaarsdag besluiten steeds meer supers om open te gaan. Op 1 januari 2021 zijn er zelfs ruim tweemaal zoveel supers open als op dezelfde dag twee jaar eerder.

 

Waarom moet het zoveel zijn, en dat terwijl aan de andere kant van de evenaar miljoenen mensen honger lijden.   Oke. Ook hier ben ik zelf niet het braafste jongetje van de klas. Ik doneer bijna nooit aan goede doelen die de honger in bijvoorbeeld Africa willen verhelpen.
Mede omdat er maar al te vaak geld blijft hangen bij directeuren van deze organisaties die een belachelijk hoog bedrag verdienen.
Maar ik eet niet meer zo extravagant meer op de feestdagen. Dat is mijn inbreng, denk ik dan maar.
Zelfs in Nederland hebben we rond de 1 miljoen mensen die arm zijn. En dat in één van de rijkste landen ter wereld. Arm is relatief.... want mensen die ten zuiden van de evenaar wonen, die zijn vaak echt arm !! En ondertussen buiten onze grote firma's deze landen uit, door goedkoop aan dure grondstoffen te kunnen komen voor onze mobieltjes bijvoorbeeld of de producten die in accu's zitten van de dure Tesla's en ander elektrische auto's.

De mensheid denkt.... het zal mijn tijd wel overleven...... en we geven de ellende door aan onze kinderen, die inmiddels ook verslaafd zijn geraakt aan een wereld waarbij je alles maar kan kopen.
Ik heb dus geen goede hoop voor de mens en misschien is dat ook maar beter voor de aarde.

Gister een weer-programma gezien van de BBC over het weer van 2020.
Dit zouden ze in alle talen moeten vertalen en uitzenden !
De reden waarom er vaker en veel meer regen in een korte periode is, komt omdat als de aarde opwarmt, de atmosfeer ook opwarmt.....
Iedereen heeft wel op school geleerd denk ik, dat warme lucht meer vocht kan vasthouden.
Dat is wat er nu gebeurt en als het gebied van warme lucht in contact komt met koudere lucht, dan condenseert de warme lucht en geeft het ons regen. En dat lucht heel veel vocht kan bevatten, komen we steeds meer achter.

De aarde leeft door de natuur die ooit ontstaan is.
En dat is een proces wat miljoenen jaren geduurd heeft voordat dit kunstwerkje af was.
Alles, maar dan ook werkelijk alles leeft bij de gratie van samenhang en verscheidenheid.
Verscheidenheid geeft ook stabiliteit.  Het is net als je een voetbalclub..... omdat je verschillende spelers hebt... aanvallers, verdedigers, spelmakers, kun je een wedstrijd winnen.
Wij als mens decimeren even in 100 jaar tijd de verscheidenheid van het leven.
Veel van de dieren en fauna is al verdwenen.
Een tekort aan verscheidenheid maakt de leefbaarheid van de planeet aarde kapot.
Om bij het voetballen te blijven...wij hebben een voetbalclub gecreëerd, waar alleen nog maar aanvallers rondlopen, en daar kun je niet een wedstrijd mee winnen.

En vaak gaat het om leven wat we niet zien, omdat het microscopisch klein is, zoals de kiezelwieren in zee. Bijna de helft van zuurstof op aarde wordt geproduceerd door kiezelwieren die in de oceanen leven.  En ook nemen ze een belangrijk deel van de CO2 opname op zich.
Omdat onze levenswijze op aarde, maken we niet alleen het klimaat o land alleen warmer, maar ook de oceanen en zeeën warmen in recordtempo op ! En kiezelwieren kunnen daar niet tegen en tevens stijgt door de opwarming ook de het gehalte aan koolzuur in de oceanen. Dit heeft een desastreus effect op de kiezelwieren ( een klein microscopisch algje wat meeste mensen nooit hebben gezien )....en gaan ze dood. En dat op zichzelf geeft minder C)2 opname door de oceanen en ook minder zuurstof productie.

En als je bedenkt dat 70%  van de aarde uit water ( oceanen ) bestaat, kun je misschien indenken dat processen in deze wateren echt heel erg belangrijk zijn. Eigenlijk zijn zij een buffer.... voor leven wat CO2 kan opnemen en zuurstof af kan geven, maar nog een belangrijkere buffer voor de temperaturen op aarde. Als we nu al de zeeën opwarmen, weten we niet goed wat voor gevolgen dit heeft.
Weersystemen worden gemaakt door de golfstromen van de oceanen, en die golfstromen gaan veranderen bij een toenemende verwarming.

Eigenlijk zitten we al 10 a 20 jaar lang op onbekend terrein. En dat wordt steeds erger.

Het zielige is..... grote bedrijven zoals Shell hadden in de jaren 70 of 80 al een rapport geschreven dat verbruik van fossiele energie ( zoals olie en gas ) voor een klimaat crisis kon zorgen, omdat de temperaturen zouden oplopen. Zij wisten dus al lang al dat door hun activiteiten de aarde zou opwarmen, maar zijn dus bewust door gegaan met het boren en leveren van fossiele energie.
Daarom hebben milieugroepen een rechtszaak gestart tegen Shell.


De meest gore vervuiling komt oa van de scheepvaart. Zij stoken het smerigste van het smerigste, stookolie ! Daarin zitten zoveel giftige stoffen !
En waarom moeten we zoveel reizen om plezier te hebben ? Als je voor de corona pandemie zag hoeveel vliegtuigen boven het noordelijk halfrond vlogen ( d.m.v. een app die dat laat zien ), is dat eigenlijk weerzinwekkend. En we gaan gewoon door !
Blind hoe mooi de natuur kan zijn in eigen lang....