Een artikel op de NOS site van 3 december 2020. Een artikel wat ik al een paar jaar roep... dat de voorgenomen opwarming van 1,5 C ( afgesproken met het klimaatakkoord van Parijs ) al lang niet meer te halen is. Daarvoor doen we te weinig en zijn te langzaam.
Het is echt heel erg...hoe de mensen de aarde misbruiken.
"
2020 lijkt in Europa het warmste jaar te worden sinds de temperatuurmetingen halverwege de 19e eeuw begonnen. Ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten, delen van Midden- en Zuid-Amerika en delen van China was het extreem warm. Wereldwijd wordt het een van de drie warmste jaren, stelt de WMO, de meteorologische organisatie van de VN, in een rapport.
Tot nu toe is 2016 wereldwijd het warmste jaar. De zes jaren vanaf 2015 horen alle tot de zes warmste ooit.
Ook in andere opzichten is 2020 volgens de WMO voor het klimaat een extreem jaar, met bijvoorbeeld extreem smeltend ijs bij de Noord- en de Zuidpool. Onder de tientallen voorbeelden van extreme ontwikkelingen noemt de WMO dat in Death Valley in Californië de hoogste temperatuur op aarde in tachtig jaar gemeten werd (54,4 graden), dat de branden in Californië en Colorado heviger waren dan ooit tevoren en dat in Siberië tijdens een hittegolf in juni een recordtemperatuur van 38 graden werd bereikt.
Virtuele klimaattop
Het rapport is gepresenteerd aan de vooravond van een virtuele klimaattop. Die wordt op 12 december gehouden in Parijs, op de vijfde verjaardag van het klimaatakkoord van Parijs. Daar werd het doel vastgelegd om de temperatuur niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.
Dit jaar is het op aarde gemiddeld 1,2 graad warmer dan halverwege de 19e eeuw en volgens de VN is de kans minstens 1 op 5 dat de anderhalve graad temperatuurstijging al in 2024 wordt gehaald.
Naar aanleiding van het rapport roept VN-secretaris-generaal Guterres de wereldleiders op een eind te maken aan "de oorlog tegen de natuur". "De mensheid is oorlog tegen de natuur aan het voeren", zegt hij. "Dat is zelfmoord. Apocalyptische branden, overstromingen en orkanen zijn in toenemende mate het nieuwe normaal."
Guterres zei verder dat de wereld de klimaatverandering niet kan stoppen "zonder het leiderschap van de Verenigde Staten".
Planeet gaat ondanks pandemie naar opwarming van 3°C
De lagere uitstoot van broeikasgassen door de COVID-19-pandemie zal een "onbeduidend" effect hebben en de planeet stevent nog steeds op een opwarming van 3 graden af, zo hebben de Verenigde Naties vandaag gewaarschuwd. Daarmee blijft de wereld ver van de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs, dat zaterdag 5 jaar oud zal zijn.
De uitstoot van broeikasgassen is in 2019 toegenomen. Toch zijn de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs nog steeds haalbaar. De opwarming van de aarde kan worden beperkt als regeringen na de coronapandemie stevig inzetten op "groen herstel" van hun economieën, concludeert het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een rapport.
De wereldwijde CO2-uitstoot is in 2020 naar schatting met 7 procent gedaald. Dat is een direct gevolg van de economische stagnatie die volgde op de virusuitbraak. Op het grote geheel zal die afname slechts een "verwaarloosbaar effect" hebben. Het scheelt volgens de onderzoekers 0,01 graden Celsius temperatuurstijging in 2050.
Zonder ingrijpende veranderingen koerst de wereld nog steeds af op een gemiddelde temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van de eeuw, aldus het zogeheten Emissions Gap Report 2020.
In 2019 ging het nog altijd de verkeerde kant op. De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden in de atmosfeer, steeg met 2,6 procent. Dat de toename relatief hoog was, kwam vooral door een sterke toename van bosbranden. In totaal ging vorig jaar ruim 59 gigaton aan broeikasgassen de lucht in, aldus UNEP.
Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel. Om dat te voorkomen spraken wereldleiders eind 2015 in Parijs af dat ze zich zullen inspannen om de temperatuurstijging te beperken. Ze mikken op maximaal 2 graden Celsius en als het kan 1,5 graden.