Mijn gevoel zegt dat de britse variant al lang aanwezig is in Europa, en dat dat de reden is waarom de lockdown's bij de 2e golf in de omringende landen niet zo een effect meer hebben als bij de 1e golf.
Het virus is 50 % besmettelijker, en heeft een behoorlijk invloed op de R waarde.
Kwam de R-waarde bij de 1e golf en lockdown nog makkelijk onder de 1, bij deze 2e golf lukt het maar niet om de R-waarde onder de 1 te krijgen.
Daardoor blijft de R waarde boven de 1, door deze britse variant en zullen het aantal besmettingen alleen maar blijven oplopen.
Ik denk zelf ook ,dat er een avondklok komt en dat ook een goed idee is.
Wat ze ook zouden moeten doen is NIET meer toestaan dat er mensen binnen je gezin mogen langskomen. Nu mogen er nog 2 mensen langskomen per woning. Maar wil je echt wat doen tegen de britse variant, zou ik het aantal visite naar 0 veranderen. Ook omdat door het RIVM gemeten is dat de meeste besmettingen ontstaan in huiselijke omgeving !
Zelf draag ik al maanden een FFP2 masker, die is gewoon verkrijgbaar via internet. Waren ze toen nog erg duur, ( 35 a 40 euro per 5 stuks ) kun je ze nu al krijgen voor ( 40 stuks voor 45 euro ! ).
Je kan kijken bij "hulptroepen.nu "
Dit masker heeft 4 a 5 lagen filterstof, waardoor het ademhalen wat minder makkelijk gaat, maar het is ook weer niet zo dat je stikkens benauwd wordt.
Het zijn de enige maskers die WEL beschermen, ze hebben een filter-vermogen van 94% .
Eerst mochten wij *( gewone mensen ) dit masker niet dragen, omdat er een tekort was in de ziekenhuizen. Maar nu zijn ze wijd verspreid te koop voor de gewone consument.
Ik heb zelf een UV-C sterilisatie box gekocht, die normaal door nagel-stilisten wordt gebruikt, of tandartsen om apparatuur te steriliseren. UV-C wordt ook in de ziekenhuizen tegenwoordig gebruikt als een robot met UV-C lampen en kan zodoende een patiëntenkamer steriliseren.
Ik gebruik ze dus om de FFP2 maskers te steriliseren, zodat ik ze vaker kan gebruiken.
Ik plaats ze voor 2 uur in het apparaat, 2 uur voor de ene kant en 2 uur voor de andere kant.
Uitleg van de werking heb ik gevonden op de site:
https://www.hln.be/binnenland/welk-mondmasker-beschermt-waartegen-een-expert-legt-uit~adf4d564/
De afkorting FFP staat voor Filtering Facepiece Particals en wordt
gevolgd door een cijfer: 1, 2 en 3. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het
de lucht filtert.
FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan EN149. Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette partikels die door de lucht verspreid worden. Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker.
FFP1-masker zuivert 80 procent van alle stoffen uit de lucht. De
overige twintig procent kan nog door het filter ‘lekken’. Het is het
goedkoopst: 1 à 2 euro per stuk. Toch verkopen we het bijna nooit: omdat
twintig procent lekkage vrij veel is. Kortom....ze lekken als de ziekte !!!
FFP2. “Dat houdt al 94 procent van alle stofdeeltjes tegen. Het filtermateriaal - gemaakt van verschillende lagen samengeperst polypropyleen - is voldoende fijnmazig om 94 procent van alle deeltjes tegen te houden. Zelfs druppels met virussen erin.”
FFP3-maskers zijn nog een tikkeltje beter. Ze houden 99 procent
van alle vervuilde deeltjes in de lucht tegen. “Deze maskers gebruiken
we vooral voor werk met zeer giftige stoffen. Zoals bij
asbestverwijdering.” Zijn maskers van dit type dan niet beter om
verzorgers van coronapatiënten te beschermen? De
wereldgezondheidsorganisatie raadt ze niet aan. FFP2-maskers volstaan.
Het lijkt me persoonlijk ook wat overkill. Ze filteren iets beter, maar
zijn ook veel duurder.
Bij FFP3 masker zit vaak een ventiel in het masker, omdat ademen erg moeilijk wordt bij FFP3 maskers. Maar het vervelende is, dat dat ventiel niet zo goed virussen tegenhoudt ( had ik ergens gelezen ).
Wat wel grappig is. Ik adviseer naasten in mijn omgeving al sinds een week om FFP 2 maskers te gebruiken. Afgelopen vrijdag deed het FNV een oproep dat iedereen in de gezondheidszorg een FFP 2 masker zou moeten dragen, want dat is het enige masker wat WEL beschermt.
En niet alleen het FNV wil dit, maar ook de V&VN ( de beroepsvereniging voor verpleegkundigen ).
Eindelijk neemt het RIVM de britse variant van het Covid virus wel serieus !
https://nos.nl/artikel/2364870-grote-zorgen-bij-omt-over-britse-variant-nu-maatregelen-nemen.html
Grote zorgen bij OMT over Britse variant, 'nu maatregelen nemen'
Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie in Nederland. Dat blijkt uit het meest recente advies, waarvan het eerste deel is gepubliceerd.
Volgens de deskundigen is het van belang om nu maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in te dammen, onder meer van de nieuwe varianten. Aan wat voor maatregelen het OMT denkt, wordt in dit document niet vermeld.
Volgens de experts is het nodig die maatregelen te nemen "totdat we een gunstig seizoenseffect kunnen verwachten op de verspreiding, en een effect van groepsimmuniteit door doorgemaakte infecties en door vaccinatie". Eerder noemden de experts een avondklok als manier om mensen weer het gevoel te geven dat het belangrijk is om contact met anderen te vermijden.
Reproductiegetal Britse variant boven de 1
Volgens de leden van het OMT blijkt dat het reproductiegetal van het 'oude' coronavirus begin dit jaar net onder de waarde van 1 was, wat betekent dat de epidemie langzaam maar zeker uitdooft. Maar het reproductiegetal van de Britse coronamutatie ligt 30 procent hoger en boven de 1, waardoor die variant zich wel verder verspreidt.
"Kijkend naar de waarde van het r-getal voor deze twee verschillende varianten, kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met twee virusvarianten die zich in de bevolking met verschillende snelheden lijken te verspreiden en de facto leiden tot twee aparte corona-epidemieën", schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel aan het kabinet.
Geen voorspellingen
Het OMT schat in dat het op dit moment bij zo'n 10 procent van de coronabesmettingen gaat om de Britse coronamutatie, maar in de loop van volgende maand zou dat al 50 procent kunnen zijn. Als dat gebeurt, waarschuwt het Outbreak Management Team, zal de huidige afname van het aantal infecties, ziekenhuisopnames en IC-opnames stagneren en in maart weer stijgen. Vanaf april kan dat dan leiden tot een hernieuwde grote druk op de zorg.
"Om deze reden is geen zekere voorspelling meer te doen wanneer de aantallen ziekenhuis- en IC-opnames teruggekeerd zijn op het niveau passend bij het risiconiveau 'waakzaam'", schrijft Van Dissel.
Op dit moment geldt in heel Nederland het risiconiveau 'zeer ernstig'. In het advies van vorige week zei het OMT nog te verwachten dat het niveau eind februari of begin maart zou kunnen worden teruggebracht naar 'waakzaam'.
Als lezen een hobby van je is, kun je deze brief aan de 2e kamer lezen van het RIVM.