maandag 11 januari 2021

"De engelse covid 19 variant" ......... artikel van de NOS site...................................................Maandag 11 januari 2021.

 Op de NOS site staat een artikel / oproep m.b.t. de Engelse covid19 variant ".
Hoewel het niet voor ons bedoeld is, denk ik dat wij Nederlanders er ook goed naar moeten luisteren.
Waarom :  omdat de winter periode bij uitstek geschikt is om virussen op te lopen, zoals het griepvirus en het verkoudheidsvirus.  Je ziet griep alleen maar in de winter opduiken.

En aangezien de Engelse covid variant ook nog 50 X besmettelijker is, denk ik dat het ook voor ons geldt. En.... niet voor niets heeft de burgemeester van Londen de noodtoestand uitgeroepen.

En wat ik zelf denk, is dat het al langer bij ons ook aanwezig is en in de andere landen van Europa ook.
We hebben alleen mazzel dat Engeland ook verder kijkt dan alleen een positieve Covid 19 test, maar ook vaker kijkt of het virus muteert !
Want het is raar te noemen dat ondanks strenge lockdown ( ook in de landen om ons heen ) het niet loopt zoals bij de 1e lockdown. Er was een lichte afname te zien in het begin van de lockdown na 2 weken, maar daarna liep het aantal besmettingen weer op.

Misschien zijn er wel meerdere mutaties ?  De zuid Afrikaanse variant is ook veel besmettelijker.

En aangezien de ziekenhuizen nu al piepen en kraken.... is het misschien beter om de lockdown te versterken met een maatregel dat men zich mag bevinden in een cirkel van 5 kilometer rond je huis !
Want elk weekend zie je dat er een enorme drukte is in de natuurgebieden.

De mensen zijn minder bang dan tijdens de 1e lockdown het geval was. Ook dat is van invloed op het aantal besmettingen, laten we nog maar zwijgen of het aantal idioten die zich "viruswaarheid" noemen.
Dat stelletje randdebielen hebben de beelden uit Italiƫ en nu in Engeland ook, nooit gezien denk ik.

 

 

Britse corona-adviseur: 'We zitten in gevaarlijkste tijd van de pandemie' 

 
 

Het Verenigd Koninkrijk gaat in de weken voordat de grootschalige vaccinaties effect hebben door de "gevaarlijkste tijd van de pandemie". Daarvoor waarschuwt de belangrijkste medisch adviseur van de regering, Chris Whitty.

Hij roept mensen op juist nu de maatregelen in acht te nemen en zo min mogelijk contact met anderen te hebben. "De komende weken worden het ergst", zei hij. "Vaccins bieden hoop, maar voor nu geldt: blijf thuis, bescherm de gezondheidszorg en red dus levens." Voor half februari wil de overheid 15 miljoen mensen gevaccineerd hebben.

Whitty zei verder dat de nieuwe variant van het coronavirus, die voor het eerst de kop opstak in het Verenigd Koninkrijk, daar nu dominant is. In welke mate dat het geval is, is niet duidelijk. In het VK zijn nu 81.000 doden gevallen door covid-19, meer dan drie miljoen mensen zijn positief getest.
Situatie steeds nijpender, vooral in Londen

Alleen al in Engeland liggen nu meer dan 30.000 mensen in het ziekenhuis, zegt Whitty tegen de BBC. Tijdens de eerste lockdown in april lagen er ongeveer 18.000 mensen in de Engelse ziekenhuizen. "Wie niet geschokt is door deze aantallen, heeft er niets van begrepen", zei hij.

Volgens correspondent Tim de Wit wordt de situatie steeds nijpender, vooral in Londen. "Er zijn verhalen dat ambulances met patiƫnten dit weekend negen uur moesten wachten voor ze aan de beurt waren. De ziekenhuizen kunnen de aantallen amper nog aan", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook zijn veel zorgmedewerkers besmet die nu dringend nodig zijn. "Ongeveer 46.000 artsen en verpleegkundigen zitten thuis met corona", zegt De Wit. "Het is nog steeds een heel zorgelijke situatie."


46.000 NHS-medewerkers zitten ziek thuis met corona. Juist op een moment dat alle handen nodig zijn om de crisis in ziekenhuizen aan te kunnen. Deze arts windt zich daarom erg op over het feit dat zorgpersoneel niet de volledige prioriteit kreeg bij het vaccineren. https://t.co/46dtZlUCA4
een dag geleden

De roep om alleen in strikt noodzakelijke gevallen naar buiten te gaan wordt steeds dringender. "Mensen blijven minder thuis dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar", zegt de correspondent. De regering legt nu bijvoorbeeld ook wandelingetjes in het park aan banden. De politie gaat strenger optreden en boetes uitdelen aan mensen die zonder goede reden buiten zijn.

"Dit probleem raakt iedereen", benadrukte Whitty tegen de BBC. "Elk onnodig contact kan leiden tot een besmetting die uiteindelijk bij een zwak persoon terechtkomt."
Druk op Johnson

Door de strenge maatregelen neemt de druk op premier Johnson toe. "Hij weet dat een groot deel van zijn partij grote moeite heeft met het invoeren van lockdowns", aldus De Wit. "Hijzelf vindt het ook pijnlijk. Veel Conservatieven zien het als een te grote inperking van de vrijheid van Britten. Het gevolg is dat hij voortdurend lang afwacht voordat hij een beslissing neemt."

Het is voor Johnson belangrijk dat het vaccinatieplan goed en snel wordt uitgevoerd. "Als dat ook een probleem gaat opleveren wordt het voor hem wel steeds lastiger", denkt De Wit.
Les via de tv

De lockdown in het VK duurt nog zeker tot halverwege februari. Ook scholen zijn tot die tijd dicht, is de verwachting. De BBC is daarom vanaf vandaag begonnen met lesgeven op televisie.

"Behoorlijk wat kinderen groeien in armoede op in Engeland", legt correspondent De Wit uit. "Dat betekent dat er lang niet overal in huis een laptop is of een iPad om online les te volgen. Daarnaast zijn veel ouders niet in staat, vanwege werk, om thuisonderwijs te geven."

De publieke omroep rolt een hele serie educatieve programma's uit. "Op die manier hoopt de BBC het onderwijs wat tegemoet te komen", sluit de correspondent af.

________________________________________________________________


Minister Van Ark: alles op alles om Britse situatie te voorkomen

Minister Van Ark voor Medische Zorg maakt zich zorgen over de situatie in Engeland. "Dat is echt vreselijk om te zien, voor de mensen die daar in de ziekenhuizen liggen, voor hun dierbaren en de mensen die daar werken."

Volgens Van Ark zetten we "hier echt alles op alles om situaties als daar te voorkomen". Dat kan volgens haar alleen als we "echt met zijn allen alles doen om ons aan de maatregelen te houden". De minister denkt dat als we "schouder aan schouder gaan staan het zou moeten lukken". Ze ziet wel lichtpuntjes: "De cijfers gaan naar beneden, al gaat het langzaam, en we zijn begonnen met vaccineren. Ik houd hoop."


________________________________________________________________


Wat ik ook niet snap is dat we gewoon maar blijven vliegen en Jan en Alleman maar gewoon blijven ontvangen.


https://nos.nl/regio/noord-holland/artikel/84067-schiphol-exporteert-britse-coronavariant-naar-mexico.html

Schiphol 'exporteert' Britse coronavariant naar Mexico !

In Mexico is een eerste geval van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De mutatie is volgens de Mexicaanse krant El Financiero meegenomen door een reiziger die van Schiphol via Mexico-Stad naar de plaats Matamoros is gevlogen.

 


 

 

Het virus werd bij de reiziger opgemerkt nadat hij een verplichte coronatest moest doen van het bedrijf waar hij voor werkt. Iedere werknemer die internationale dienstreizen maakt moet van het bedrijf zo'n test bij terugkomst in Mexico laten doen. Volgens de krant zou hij tijdens de vliegreis eind december van Amsterdam naar Mexico geen symptomen hebben gehad die op een coronabesmetting duiden.
Beademing

De reiziger is na een ziekenhuisopname naar huis gestuurd om in quarantaine te gaan, maar is opnieuw opgenomen en aan de beademing geplaatst. Voor zover bekend is bij geen van zijn medepassagiers het coronavirus vastgesteld.

De Britse variant is een mutatie van het coronavirus en is besmettelijker dan de oude variant. In Nederland zijn nu tientallen mensen met de nieuwe variant besmet. Bijna alle reizigers die op Schiphol Nederland willen binnenkomen, moeten een negatieve testuitslag bij zich hebben. Die verplichting geldt niet voor kinderen onder de 13 en passagiers uit zogenaamde veilige landen. Ook voor passagiers op vluchten naar Mexico geldt de verplichting niet. 


Wanneer stappen we nu eens af van het geloof dat kinderen tot 13 jaar het virus niet overdragen ?
Zelf geloof ik hier niets van. Hoeveel leerkrachten zitten al ziek thuis ?  Ik snap heel goed dat best een aantal leraren sceptisch zijn om les te gaan geven op school.