Ik kan er nog steeds niet bij.... dat Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid alsmaar fouten blijft maken.
-Verkeerde inschatting risico's corona-virus.
-Ten eerste te weinig beschermingsmiddelen
-Verkeerd beleid verpleegtehuizen, medewerkers hoefden geen mondkapje te dragen
-Testen werd een puinhoop, reagentia ( chemische verbindingen nodig om te testen ) te weinig.
-Alles teveel bij de kleine laboratoria gehouden ( bescherming eigen land )waardoor testcapaciteit veel te weinig was, terwijl er Duitse laboratoria dit voor ons konden doen.
-Bron - en contactonderzoek werd tevens een puinhoop. Te weinig uren per geval ( 4 uur ) gegeven, terwijl bekend was dat bron en contact onderzoek best zo een 14 uur haalt per geval.
-Geen strengere regels in de zomer, dus men ging op vakantie en men bracht corona terug in Nederland ( vooral jongen die in Spanje op vakantie gingen werd er gezegd door RIVM )
-Teststraat Schiphol alleen tijdens kantoor uren open.... alsof het virus zich ook daaraan hield ( niet dus ).
-Boete bij overtreden corona regels was te hoog, 310 euro ? en aantekening op je "strafblad "
Werd herzien toen minister Grapperhaus de regels zelf overtreed. ( slappe hap dus ).
-Corona-app. Lang aangekondigd, maar kwam pas heel laat en .... werkt het nou of niet ?
Veel werkgevers raden hun werknemers af de CoronaMelder te gebruiken. Volgens vakbonden CNV en FNV verbieden sommigen het zelfs.
- Onvoldoende vooruit denken. Je zou zeggen, omdat er in de zomer minder besmettingen zijn, genoeg tijd om je voor te bereiden op vaccinatie die er aan zit te komen.
-Toen het Pfizer vaccin werd aangekondigd en goed gekeurd eind december, vertelde minister de Jonge dat we pas 8 januari in het nieuwe jaar gaan beginnen met vaccineren.
( niet voorbereid dus en verkeerde aannames gedaan, bedrijfsartsen zouden vaccineren, maar wilden dit dus niet doen ).
Het moest nog opgezet worden en door de GGD uitgevoerd worden en software moest nog afgemaakt worden ? Terwijl andere landen om ons heen al gingen vaccineren.
-Te weinig vaccins aangeschaft. Te slap vaccinatiebeleid, eerst zouden de verpleegtehuizen eerste zijn.
-Maar na kritiek ziekenhuizen kwamen die mede als 1e in aanmerking voor vaccinatie. Kortom, een ondoordachte strategie !
Als al het personeel , verpleeghuis zorg en personeel acute as ( IC, EHBO, corona afdelingen ) gevaccineerd worden, duurt dit twee weken en zijn er niet genoeg vaccins en de rest van het personeel en Nederland moeten 2 weken wachten.
-Vrijgekomen vaccins van andere landen werden niet opgekocht.
-En de levering van het Pfizer vaccin loopt vertraging op, de Jonge wist dit al , maar verzuimde het te vertellen.
Het lijkt wel alsof deze man echt NIETS kan organiseren.
Misschien staat het ergste ons nog te wachten.
Er is een mutatie van het virus gevonden en die is 50 % meer besmettelijk dan het "gewone corona virus ". Ze noemen het de Engelse variant.
Zelf denk ik dat Europa er al lang mee besmet is, want besmettingen rijzen de pan uit in HEEL Europa.
Londen heeft zelfs de noodtoestand afgekondigd. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan en Engeland waarschuwt Nederland om zich voor te bereiden.
Ook in ons lang wil het aantal besmettingen maar niet echt dalen ondanks de lockdown.
-----------------------------------------------------
Hij kreeg ook veel kritiek in de 2e kamer en verdiende kritiek.
Een stukje van de NOS:
Volgens Wilders is Nederland ‘de dorpsgek van Europa’ door als laatste
land te beginnen met inenten. “U bent niet de juiste man op de juiste
plek,” zegt Wilders tegen De Jonge. “Wij zeggen het vertrouwen in u op.”
De PVV spreekt van ‘totale chaos’ en ‘een blamage van de hoogste orde’.
“De premier is totaal afwezig geweest,” vindt Wilders.
Het begon met de beschermingsmiddelen..... en deze minister vergat zomaar de verpleegtehuizen.
Juist daar lagen de zwakkere en oudste bewoners van Nederland en werd er tegen het zorgpersoneel gezegd dat zij geen mondkapje nodig hadden. Volgens mij was dit ook in de thuiszorg.
Dus de regering heeft moedwillig personeel in de gevarenzone gezet , zonder bescherming.
Oke... uiteindelijk zijn er beschermingsmiddelen gekomen, maar voor de verpleegtehuizen veels te laat, waardoor er heel veel ouderen in de 1e golf overleden aan Corona.
Nu denk je... oke, 1 foutje, dan kan gebeuren.
Maar bij het testbeleid ging het weer fout !
Grote woorden over de GGD die bron en contact onderzoek gingen doen, om zo de haarden te isoleren waar mensen elkaar besmetten met corona.
Andere landen hadden daar veel meer tijd aan besteed, maar minister de Jonge had als antwoord dat wij in Nederland zo een 4 uur voor nodig hadden per geval.
Al snel volgde het bericht dat het veel meer tijd in beslag nam en dat de aantallen van besmette mensen zo hoog werd dat het niet meer mogelijk was goed uit te voeren.
Maar ook het testen zelf werd halfzacht aangepakt. In het begin werd er gezegd dat je binnen 24 uur de uitslag kreeg. Maar meteen in het begin duurde dat wel soms 3 a 4 dagen voordat men de uitslag had.
Ook waren er regelmatig leveringsproblemen met reagentia die niet op voorraad was in het begin.
En de landen om ons heen waren al lang verder met het testbeleid, zeker Duitsland deed het goed. ( dat hadden ze al eens eerder gedaan ( flauw grapje )).
Arjan Lubach kon zich er ook kwaad om maken.
Dit falende beleid schiet in het verkeerde keelgat bij Arjen Lubach, en
dat heeft vooral te maken met de reden waarom we achterlopen. De Jonge
heeft besloten om kleinere ziekenhuislaboratoria te beschermen tegen
concurrentie van grote commerciële labs. Een nobel streven, maar de
consequenties zijn enorm. Als wij, net als Duitsland, in zee waren
gegaan met grote commerciële laboratoria hadden we er nu mogelijk veel
beter voorgestaan.
Toen de 1e golf bijna ten einde was ging het testen een stuk sneller.
In de zomer was de corona-druk een stuk lager, die ziekenhuizen en IC's lagen niet vol meer.
Dus de teugels konden gevierd worden en hoewel men het probeerde te ontmoedigen, ging half Nederland op vakantie. En.... we zouden en teststraat openen op de luchthaven schiphol.
Dat laatste was echt een farce, de teststraat was alleen "open " op kantoor-uren.
Alsof de reizigers zich daar ook aan hielden ?!! En later werd de teststraat zelf een poos gesloten dacht ik ( ws omdat de werknemers op vakantie waren ? ).
Afijn.... al in het begon van de herfst liepen de besmettingen alweer op !
In oktober waren het alweer duizenden per dag !
Een artikel van Karin Spaink zegt wel genoeg over het falende beleid.
https://sargasso.nl/de-minister-van-corona-doet-zijn-werk-niet/
COLUMN - Eind vorige week was het op nog slechts 14 van de 100 GGD-testlocaties mogelijk een afspraak te maken: de laboratoria die het afgenomen materiaal door de machines moeten halen, hadden nog nauwelijks capaciteit over. Gisteren stortte het systeem compleet in: Nieuwsuur constateerde dat er nergens nog een GGD-locatie viel te bekennen waar je terecht kon. Tegelijkertijd meldde het RIVM dat er diezelfde dag liefst 1300 testen positief bleken.
De besmettingen stijgen, terwijl de testcapaciteit voortdurend tekortschiet. En minister De Jonge blijft steevast beloven dat het ‘binnenkort’ heus allemaal goed komt. Zodat we nu in de akelige situatie komen dat iemand moet gaan bepalen wiens beroep ‘vitaal’ genoeg is om voorrang te mogen krijgen. Leraren en zorgpersoneel kunnen voortaan sneller terecht voor een test, beloofde minister De Jonge vrijdag, terwijl zijn partijgenoot Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, daar juist fel tegen was: volgens Bruls hebben mogelijk andere groepen voorrang nodig, zoals politiemensen en vuilnismannen.
Zijn we nu werkelijk in de situatie gekomen dat we onderling moeten vechten wie zich een wattenstaafje in neus en strot mag laten duwen, terwijl ‘testen, testen en nog eens testen’ al maandenlang het credo is? En terwijl veelvuldig testen de enige manier is om de bewegingen van het virus in kaart te brengen, en verdere verspreiding ervan tegen te gaan?
Zeggen dat het allemaal wel meevalt, omdat de ziekenhuisopnames haast niet stijgen, is je kop in het zand steken. Je wilt ruimhartig testen opdat de covid-opnames beperkt blijven. Zeggen dat het nog niet zo erg is, omdat nu vooral jonge mensen besmet raken, is al even kortzichtig: die jongeren leven niet geïsoleerd van de rest van de bevolking, en er zijn te veel berichten dat ook onder mensen die amper ziek worden, een coronabesmetting voor flinke gezondheidsschade kan zorgen – denk aan achteruitgang in longcapaciteit of aantasting van de hartspier.
Intussen zijn er tal van commerciële labs die hun diensten aanbieden om de nood te lenigen. Sommigen leuren al maanden met hun testcapaciteit. De Jonge zegt keer op keer dat hij ‘in onderhandeling’ is met deze labs, maar er gebeurt te weinig – zelfs zo weinig dat je aanmelden voor een test maandag nergens kon.
Hoe kan het dat de minister van corona zulke elementaire zaken nog steeds niet op orde heeft, een half jaar nadat de coronacrisis zich in Nederland aandiende? Hoe komt het dat Nederland nog altijd klungelt en zwalkt met zijn testbeleid, terwijl het de landen om ons heen wel lukt? En intussen is het bron- en contactonderzoek al helemaal ingestort.
Afijn..... Nederland was al snel een hotspot voor corona als je het met andere landen vergelijkt.
het aantal besmettingen liep op een gegeven moment op 10.000 per dag !!!
En de regering sukkelde alweer met besluiten nemen. Eerst maar halfslachtige maatregelen nemen terwijl het aantal besmettingen maar op bleven lopen.
Oplossing.... de corona app. Je hoort er niets meer over. het is wel ingevoerd en ik heb het ook een klein tijdje op mijn telefoon gehad, maar omdat je bluetooth verbinding nodig had, was mijn accu al heel snel leeg. Dus weg met de app !
Maar uiteindelijk besloten ze tot een strengere lockdown, waar we nu nog inzitten.
Maar gelukkig.... er komt een oplossing....vaccineren.
Een aantal vaccins worden snel goedgekeurd en men kan aan het vaccineren beginnen.
Nou... wel in alle landen om ons heen, maar niet in Nederland dus !!
Het vaccin was in de 2e helft van december beschikbaar, maar Nederland kan pas 8 januari beginnen met vaccineren verteld Hugo de Jonge.
Het Friesch dagblad vertaald de onkunde goed:
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben weinig goede woorden over voor coronaminister Hugo de Jonge. Hun kritiek richt zich dinsdag in een Kamerdebat vooral op de"zwabberende" vaccinatiestrategie."Dit is geen strategie, maar chaos. Het is laat en slecht voorbereid", zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij noemt het"een blamage van de hoogste orde".
Ook links heeft flinke kritiek."Men maakt een bende van die vaccinaties", vindt PvdA-voorman Lodewijk Asscher.
De Kamer kwam eerder terug van de kerstvakantie om over het coronabeleid van het kabinet te debatteren. Nederland prikt als laatste land van Europa. Asscher vindt het niet kunnen dat de vaccinaties al zo lang ongebruikt in grote vrieskisten in Nederland liggen."We hebben alle smoezen wel gehad", zegt de PvdA'er. Het kabinet is volgens hem veel te laks geweest over het belang van de eerste vaccins.
De eerste prikken worden twee dagen eerder gezet dan eerst was gepland, kondigde het kabinet eerder aan: woensdagochtend 6 januari worden zorgmedewerkers gevaccineerd.
Weer te laat
"Heel Europa prikt, maar deze minister wikt", zegt SP-leider Lilian Marijnissen."De minister moet nu toegeven dat we wederom te laat zijn en dat nemen we dit kabinet kwalijk." Anders dan eerder in de coronacrisis had De Jonge nu wel tijd om zich voor te bereiden, vindt ze."Wat gaat hij doen om dit gigantisch falen te herstellen. Is het nog te herstellen?"
GroenLinks en de PVV hebben het de afgelopen tijd steeds vaker over de positie van De Jonge zelf."U bent, meneer de minister, niet de juiste man op de juiste plek", foetert Wilders tijdens het debat."We kunnen ons in deze pandemie geen Hugo de Jonge als minister meer permitteren."
Ook de SP richt zich op de bewindsman. Volgens Marijnissen zien zorgmedewerkers De Jonge"in elke kerstspecial wel optreden, maar intussen zijn we de laatste in de rij met het vaccineren. Dat doet heel veel pijn." Premier Mark Rutte wordt vooral aangerekend dat hij de afgelopen tijd juist te onzichtbaar was.
Geen idee hoe hij dit allemaal doet, de Jonge.
Maar eerst de verpleeghuizen en personeel vaccineren, terwijl de ziekenhuizen vol stromen en tevens de IC's en de weinige verpleegkundigen ziek worden en besmet raken met corona.
Al snel doet IC arts Gommers in een tv programma een oproep om het personeel in de ziekenhuizen die werken op de acute zorg als 1e te vaccineren. En ze hoeven niet eens prikkers te leveren , het administreren en prikken kunnen de ziekenhuizen zelf heel goed.
En minister de Jonge ging weer overstag, en nu werden de ziekenhuizen ook als één van de eersten gevaccineerd. En terecht ! Maar nu kwamen de huisartsen ook ! En ook terecht, want zij staan ook in de frontlinie ! Geen idee hoe hij er elke keer zo een rotzooi van kan maken. Het lijkt net alsof er niet over nagedacht is.
Met dat vaccineren ook, dat weet je al een half jaar van tevoren. Dus kan je toch wel in de half jaar iets alvast op poten zetten ?!!! Regeren is vooruitzien !! Maar deze minister gaat van de hak op de tak !
Maar we zijn nog niet klaar:
Uit de krant "de telegraaf ":
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1038378017/de-jonge-te-optimistisch-deel-vaccins-komt-later
Den haag - Een deel van de door de Europese Unie bestelde coronavaccins komt later dan minister De Jonge maandag in zijn Kamerbrief schreef. De Jonge verwachtte toen 8 miljoen vaccins in de eerste drie maanden van dit jaar. Uit een rondgang van de NOS langs farmaceuten komt naar voren dat er daarvan zeker 1,1 miljoen later komen.
Dat betekent dat 550.000 Nederlanders later zullen worden ingeënt dan De Jonge schreef, omdat van deze vaccins twee doses per persoon nodig zijn.
Het Duitse bedrijf Curavec bijvoorbeeld stelt dat zijn vaccin pas in april kan worden goedgekeurd door Europese medicijnautoriteit EMA. De Jonge verwachtte daarvan 600.000 doses in het eerste kwartaal, maar die komen dus sowieso later. Dat was toen De Jonge zijn brief verstuurde al bekend. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de NOS dat hij nog niet weet hoe snel de levering na goedkeuring kan beginnen, omdat die planning nog niet is gemaakt. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf wel de 1,6 miljoen vaccins kan leveren die het ministerie van VWS aankondigde voor het tweede kwartaal.
Vaccinatieschema
Het vaccinatieschema dat het kabinet heeft vastgesteld kan steeds worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn bij de goedkeuring of levering van coronavaccins. De Jonge zegt vrijdag dat de strategie die is vastgesteld afhankelijk is van veel factoren en dat de informatie die hij daarover binnenkrijgt, bijna dagelijks wisselt. „Niettemin willen we in al die onduidelijkheid toch iets van houvast creëren over wanneer en welke groep en welke volgorde.”
En het kan nog erger !!
Op de site van NU.nl
Nederland kocht extra beschikbaar gekomen Moderna-vaccins niet op
Nederland heeft geen extra Moderna-vaccins aangekocht die beschikbaar kwamen nadat andere EU-landen afzagen van hun aankoop, bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Milieu donderdag na berichtgeving van NOS. De extra vaccins kunnen pas aan het einde van het jaar worden geleverd, en tegen die tijd verwacht het ministerie "voldoende alternatieven" beschikbaar te hebben.
De Europese Commissie heeft met Moderna afspraken gemaakt over een zogenoemde basislevering van 80 miljoen doses van het vaccin en een optionele levering van nog eens 80 miljoen doses. Nederland heeft via dit contract 6,2 miljoen doses aangekocht. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19.
Omdat er EU-landen zijn geweest die hebben afgezien van hun aankoop uit de optionele levering, kwamen er extra vaccins beschikbaar. Om hoeveel vaccins het ging, kan de woordvoerder van het ministerie niet zeggen.
Nederland heeft de pakketten niet gekocht omdat ze waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal konden worden geleverd. "Het is niet de keuze geweest om vaccins die pas laat kunnen worden geleverd toe te voegen aan het portfolio", aldus de woordvoerder. Tegen de tijd dat de extra Moderna-vaccins geleverd zouden kunnen worden, zijn namelijk naar verwachting voldoende alternatieven beschikbaar.
'Bewust ingezet op meerdere kansrijke paarden'
Met het portfolio verwijst de woordvoerder naar de in totaal 60 miljoen aangekochte doses van zes verschillende coronavaccins, waaronder het vaccin van Moderna en het al eerder goedgekeurde Pfizer/BioNTech-vaccin, maar ook nog niet goedgekeurde vaccins. "Daarbij is bewust op meerdere kansrijke paarden gewed en is er breed ingezet".
Er wordt op het moment wel gesproken over de aankoop van een derde aanvullende pakket, laat het ministerie weten. "Mocht die er komen, dan overweegt Nederland serieus daaraan mee te doen; waarbij dit uiteraard ook wordt afgewogen tegen andere opties."
En nu weer te weinig vaccins en manschappen:
Voor 200.000 zorgmedewerkers vaccinatie ingepland, komende weken geen plek meer
08 januari 2021
In vijf dagen tijd hebben 200.000 medewerkers in de verpleegzorg een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren, laat koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag weten. Zo goed als alle beschikbare tijdslots zijn daarmee volgeboekt. Zorgmedewerkers die nog een afspraak willen maken, kunnen dit pas doen wanneer er weer genoeg doses beschikbaar zijn. Dat is "op zijn vroegst over enkele weken".
De GGD GHOR spreekt over een "enorm hoge" vaccinatiebereidheid. "Dit blijkt uit het feit dat binnen vijf dagen bijna alle 408.000 tijdslots voor een vaccinatieafspraak volgeboekt zijn".
Ongeveer 269.000 zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen werden uitgenodigd om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Mogelijk hebben ook mensen uit andere sectoren inmiddels een afspraak gemaakt, zegt de GGD GHOR.
Omdat er schaarste aan vaccins is, is het niet meer mogelijk om nieuwe tijdslots voor een vaccinatieafspraak open te zetten, aldus de koepelorganisatie.
De GGD's noteren namen en telefoonnummers van zorgmedewerkers die een afspraak willen maken, maar daarvoor geen tijdslot meer kunnen reserveren. Zij krijgen bericht zodra ze alsnog een afspraak kunnen maken.
"Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet en de daarbij behorende te verwachten leveringen zal dit met de kennis van nu op zijn vroegst over enkele weken zijn", schrijft de koepelorganisatie.
Eerste zorgmedewerkers zijn woensdag gevaccineerd
De zorgmedewerkers krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech, waarvan twee doses moeten worden toegediend. De eerste dosering moet een afweerreactie van het lichaam op gang brengen. Drie weken later worden de zorgmedewerkers nog een keer gevaccineerd om dat effect te versterken.
De eerste verpleeghuismedewerkers werden woensdag in Veghel gevaccineerd. In Rotterdam en Houten werden de eerste prikken vrijdag gezet. Volgende week volgt de rest van het land.
Fijn.....de juiste man op de juiste plek !! NOT DUS !!