dinsdag 26 januari 2021

Het zware leven van de muis in mijn huiskamer.... met dank aan Gijs..... Dinsdag 26 januari 2021.

 Ik heb veel katten gehad, en Pikkie ( mijn 1e rode kater hier in mijn woning ) ving wel eens een muis of een kikker. En de andere katten waren niet zulke jagers gelukkig.
Maar Gijs, een kruising tussen een gewone cyperse poes en een abessijn kater, die lust ze rauw.
En dat is letterlijk en figuurlijk !

Hij is de grootste vanger van wilde dieren die ik ooit gehad heb en hij komt met de raarste dingen thuis.
Zo heeft hij een keer een grasparkiet naar binnen gebracht. Op mollen is hij dol op !
Ik heb er al 4 binnen gehad, 1 dood en de anderen levend.
Ik schrok mij rot, toen ik een keer in de ochtend beneden kwam en ik iets hoorde in de keuken.
Ik dacht... heb zal toch geen rat zijn ????!!!

Nee.... het was een mooie grijze mol.... en die maakte een behoorlijk geluid met zijn voorpoten (kolen-schoppen ). Afijn.... ik heb hem opgepakt en wilde hem los laten in het grasveld aan de voorkant van mijn huis, maar viel pardoes al eerder op de grond en dat was in mijn voortuin dus !
Maandenlang heb ik molshopen gehad in het stukje "postzegel " van mijn voortuin.

Ook bracht hij een keer een waterral. Dat is een vogels die lijkt op een waterhoentje, maar de wate3rral is bruin en veel langere poten. Ik heb hem zelfs nog nooit in de natuur gezien....en nu had Gijs er eentje voor mij, nog helemaal gaaf en gezond.  Ik heb hem opgepakt en hem bij de purmerringvaart weer los gelaten.

Het is een schuwe vogel die in het riet voorkomt en je ziet hem dus bijna nooit.


Dit is een foto van de wikipedia site.

Waar Gijs echt heer en meester in is....is muizen vangen.
Vaak eet hij ze op, en altijd op dezelfde plek gelukkig. Hij laat het levertje liggen, want daarbij zit ook de galblaas en dat smaakt bitter en vind meneer niet lekker !
Maar het vervelende is..... hij neemt ze ook vaak levend mee.
Ik hoor altijd aan zijn "tred " dat hij wat gevangen heeft, hij komt dan echt  super enthousiast binnen rennen en steevast naar een hoek bij de keuken.

Het vervelende is dat hij ze ook wel eens loslaat. En gaat er dan weer achteraan rennen, maar meestal is de muis sneller en dus zit je dan met een muis in je huis.

Ze zeggen dat katten dit doen voor hun baasje.... omdat ze het zielig vinden dat het baasje geen muizen kan vangen. Die aardigheid hoeft niet echt van mij....maar hij is volhardend.

IK heb wel een keer gehad, dat ik op de bank zat en mij bespied voelde.
En ja hoor... bij de kattenbrokjes zag ik een muis naar mij kijken en heel snel pakte hij een kattenbrokje en verdween er weer mee achter de kast van het wandmeubel.
Ik had toen ook nog een lieve kater, Doppert genaamd....maar die was het tegenovergestelde van Gijs...die deed geen vlieg kwaad. Enige waar hij van hield waren vlinders en libellen.
Doppert heeft 1 x een prooi naar binnen gesleept.... in de winter had hij een "kleine vos " gevangen ( een vlinder die overwinterd ). 


Maar ik word een beetje zat van de muizen....want ik heb het al een keer gehad, dat ik de muren ging schilderen, en dat ik de wandkasten moest verplaatsen en er kwamen allemaal muizenkeutels naar voren. De muizen hadden een veilige toevluchtsoord onder mijn wand-kasten.

Smerig vind ik dat. Ik heb het vorig jaar nog gehad dat ik een nieuwe combi-oven had en de oude weg ging halen. Er was een ruimte onder het aanrechtblad en de oven en toen ik de oven naar voren haalde, lag op de bovenplaat van de oven allemaal hopen muizenkeutels en pis. Echt heel smerig.

Afgelopen weken heb ik mijn muren weer gewit en het plafond en toen ik de wand-kasten weer weg haalde van de muur lag de vloer bezaaid met muizenpoep.

echt heel goor....

De roller spetterde een beetje.
Dus alles weer schoon geboend en nadat het schilderen klaar was, de kasten weer terug gezet.
Gijs heeft gelukkig weken geen muis gevangen ( ik denk dat Gijs een soort depressie heeft door het verlies van Doppert ).

 

Gijs 


 

 Even een kopje geven aan de tuindeur.... 

 

 Meneer steekt zijn tong naar mij uit !


 

 


In de nacht werd ik wakker door de herrie die ik hoorde beneden. IK dacht dat Gijs aan het spelen was of ergens vast was geraakt bij de lakens en afplak-plastic wat beneden lag, dus ging ik kijken.
En ja hoor.... daar zat meneer onder de tafel met een levend muisje in zijn bek. Echt een klein muisje en hij was nog erg snel ook !!

En ja hoor.... meneer liet hem los en de muis rende echt heel snel onder de tafel vandaan snel naar een kast en bleef daaronder. Gijs was die nacht nog druk in de weer...want hij hoorde de muis wel overal....en probeerde hem weer te vangen.  Het was een nacht dat ik slecht sliep. 

Twee dagen later zat ik s avonds op de bank naar het nieuws te kijken en ik zag dat Gijs bij de tuindeur zat te zoeken, want hij hoorde de muis daar denk ik.
Ik heb in het verleden 2 x  gehad, in de zomer , dat een muis netjes door de open tuindeur weer naar buiten ging.  Maar nu was het aan vriezen, dus niet echt om je deur open te zetten.
Dus ik heb het kattenluikje met een stukje hout open gezet, misschien was dit een slimme muis, familie van de anderen die het wel lukten om weer te ontsnappen naar buiten.

En ja hoor !  Op een gegeven moment zag ik het muisje op een stuk hout kruipen en hij bleef bovenop zitten te kijken of de kust veilig was. Hij zag dat Gijs naar hem keek....en minuten lang keken de twee naar elkaar. Eigenlijk had ik Gijs willen pakken en naar boven brengen om de muis de kans te geven, maar als ik dat zou doen, dan zou de muis schrikken en weer weg gaan.Op een gegeven moment ging de muis snel naar het kattenluikje, maar Gijs kwam natuurlijk snel naar de muis toe, waardoor hij schrok en weer achter de kast ging schuilen.

Later was hij niet meer bij het kattenluikje.. ( ik had Gijs naar boven gebracht ) en zat hij nu aan de andere kant van mijn woonkamer. Dus Gijs maar weer naar beneden gehaald en Gijs had hem alweer snel in de gaten, hij was bij de eettafel.

Ik had er geen zin in dat er weer een muis mijn schone vloer onder de kast zou bevuilen.
Dus ik heb toen maar een muizenval gepakt en pindakaas op het klepje gedaan van de val.
Maar tja... ik wil niet dat Gijs met zijn poot in de muizenklem zou komen. Dus ik moest wat verzinnen.
Ik heb toen een plastic bakje, wat redelijk hoog en ook breed was gepakt en daarin een gat gemaakt.
Dat kon ik dan over de muizenval zetten zonder dat Gijs met zijn snuit of poot bij de muizenval kon komen.
Ik had het nog maar net klaargezet en wilde op de bank verder TV kijken, maar voordat ik kon zitten hoorde ik de muizenval al dichtklappen. Dat was snel !!!
Sneller dan dat Gijs de muis kom pakken.
Het is wel zielig...maar gelukkig was de muis bijna op slag dood. Want de rand van de muizenval komt met behoorlijk wat kracht in zijn nek, en doet dan ook zijn nek breken, wat voor een snelle dood zorgt.

Muizen hier hebben soms een goed leven. Soms zijn ze wekenlang in mijn huiskamer en trappen niet in de muizenvallen die ik heb. Ik heb ook een muizenval waarbij de muis blijft leven, een soort bakje, als hij daar in gaat, sluit hij zichzelf op.

Dus ik probeer vaak wel het diervriendelijk te doen, maar dat gaat niet altijd.
Muizen hier in mijn huismaker een zwaar leven. Constant Gijs achter hun aan, maar ook de eigenaar van de woning die geen muizen in zijn huiskamer wil en dus al snel vallen gaat zetten.
Want u ziet wat een gore bende ze ervan maken, onder de kast en op andere plaatsen waar ze "veilig"zijn.

Het zware leven van de muis.