vrijdag 19 februari 2021

En toen werd het ineens winter..................................Zondag 7 februari 2021........................................ ( geschreven 19 februari 2021).

 Vele jaren hebben we geen echte winters meer gehad. Voor mijn gevoel wel 10 jaar geleden.
Ik denk dat het in 2012 was dat ik het een keer echt koud had op de fiets dat ik vanuit mijn werk naar huis reed. Het was toen - 20 C !  In mijn uniform, wel een dikke jas, maar een dunne uniformbroek.
Nu had ik geen koude benen, maar wel een koude neus. Elke keer als ik ademhaalde ( via de neus ) bevroren mijn neusharen. Dit had ik nog nooit meegemaakt.

Vroeger toen ik klein was hadden we voor mijn gevoel vaak winterse omstandigheden, we konden bijna elk jaar wel schaatsen. Schaatsen heb ik geleerd op friese doorlopers en mijn oudste zus Evelien heeft het mij eigenlijk geleerd, door mij aan de hand te nemen en een heel stuk te schaatsen.

Ze schaatsen helemaal niet gek de friese doorlopers. Enige wat altijd een probleem was is dat de veters bevroren en je de veters dus niet meer los kreeg, terwijl je ijskoude handen en voeten had.
We woonden aan een hoge dijk ( de noorder IJ en zeedijk ) en we moesten eerst de dijk over en dan kwam men uit bij een heipalen-werf, daar lagen ook heipalen in het water. De dijksloot bevroor meestal redelijk snel en monde uit in het westzijderveld waar je heel veel slootjes had om te schaatsen.
Ik weet wel dat ik een keer klaar was met schaatsen, ik had erg koude handen en voeten, en kreeg de veters van de doorlopers niet los. Ik ben toen met schaatsen en al over de dijk gegaan naar huis met schaatsen aan. Dat werd door mijn vader niet gewaardeerd, want dan waren de schaatsen vol bramen en bot.
Later kreeg ik hockeyschaatsen en dat schaatste erg fijn. Pas veel later kreeg ik noren, maar 47 !
Dan kon je nog geitenwollen sokken nog aantrekken voordat je in je schaatsen ging. Maar de maat was eigenlijk veel te groot voor mij, zelf had ik maar maat 44. De ijzers waren zo lang van deze noren, dat de punten elke keer over het ijs schraapten en sleten.


Maar terug naar zondag 7 februari. Een heuse sneeuwstorm. Ik ging in de namiddag even kijken of ik op de fiets een beetje ver weg kon komen, maar dat was niet te doen. Halverwege Purmerend-Ilpendam kwam ik en daarna weer snel naar huis, het was niet te doen. Zie link hieronder voor het filmpje.

https://youtu.be/3JlbqLh6cho


Dit laat wel zien wat voor ruig weer het was. Op het filmpje ( de link boven de foto, hoor en zie je het slechte weer beter ).Dit is mijn tuin. Er stond een stormachtige wind met windvlagen van windkracht 8 tot 9
Vandaar dat mijn tuinstoel omver ligt.

Gijs in de sneeuw. Hij werd er speels van ! Maar uiteindelijk lag hij meer binnen dan dat hij naar buiten ging. Waarschijnlijk had hij koude kussentjes ( voeten )


Gijs keek liever vanaf de vensterbank ( lekker boven een warme CV radiator ) naar de vogeltjes die zich tegoed deden aan de zonnebloempitten en pindakaas.

Een vinkje met een zonnepit tussen zijn snavels.Als het echt koud wordt, bollen de vogeltjes op, dat komt omdat ze meer lucht tussen hun veertjes houden, want dient als isolatie tegen de koude.
Ik vind die "bolletjes " altijd mooi om te zien.

Op vrijdag 12 febr. ben ik naar Hemmeland gereden om te kijken of ze al aan ijszeilen waren.
Hier is een soort "tijdelijke haven " van de ijs-zeilers.Een snelle boot lijkt mij dit !  Een enorme mast. Staat mooi van het ijs af.Dit is de haven dus, met vele ijs-zeilboten ( sommigen zijn boten met ijzers/schaatsen er onder ).Hier zie je dat het geen ijs is om op te schaatsen. Ik vind het al verwonderlijk dat de ijszeilers hier kunnen zeilen zonder brokken te maken. Ze hebben hier wel het alleenrecht, omdat er geen schaatsers te zien zijn ( ook veiliger, want ijszeilen kan best hard gaan, tot wel 70 km/uur )

Je moest aan de kanten wel uitkijken waar je loopt, want er zaten enorme gaten in het ijs.
Van de verte lijkt dit gewoon ijs/ sneeuw. Maar eronder zit een gat en de bovenlaag is dun ( wel mooi )

Hoe dunne rietstengels door het golvende water op o een aparte manier kunnen bevriezen. Het lijken wel wokkels.


En op een ander stukje lijken het weer lampjes van de philips fabriek.
Een ijzig steigertje. Er kwam nog een man aan met een plastic zak met schaatsen. Hij had gehoord dat er op de gouwzee mooi ijs was. Maar dat was ver te zoeken.
Bij de dijk naar Marken was mooi glad ijs zag ik later.

Het water was zo woest geweest dat ook de oevers grotendeel bevroren waren en spiegelglad. Het was goed uitkijken met lopen, oppassen dat je niet uitglijdt met 2 camera's die ik bij mij had.

Mooie ijs-sculpturen door de bevroren rietstengels.Deze ijspegels zijn mooi helder, in tegenstelling dan op de andere oevers waar ze bruin waren ( vies water ).Wat ik niet kende, is dat de Gouwzee blijkbaar ook getijden heeft... en dat kun je hier goed zien. Het water is gezakt en heeft de plaat ijs gebroken die aan de boom vastzit.


Hier zie je een stel echte boten op ijszeil ijzers die er onder zitten.

Een paar dagen later... mijn tuin. Ik had in de glazen potten waterpest gedaan, het stond leuk.
Maar ik had ze in de schuur moeten zetten, want met -8 C brak het glas van de potten.

Je ziet de scheuren al zitten. En alles in de pot is stijf bevroren.

Zaterdag 13 februari nog een fietstochtje gemaakt en er werd druk geschaatst op de pumerringvaart.
Op deze foto de zonsondergang bij een kleine boomgaard aan de westerweg.

Nog even later kleurde de horizon echt mooi oranje rood nadat de zon onder was. Dit was in de richting van het kerkje in Purmerland. Met de bomen zo, lijkt het wel een zonsondergang in Afrika.


De dag erop ( Zondag ) vroeg richting Marken gegaan. In het blauwe uurtje begon de zon de lucht al behoorlijk te tekenen, dus even uitgestapt om wat foto's te maken. Dit is een panorama van 4 foto's

Langs de dijk naar Marken stonden al lange rijen auto's in de berm. De mensen waren al vroeg aan het schaatsen geslagen, want het zou de laatste dag zijn dat je kon schaatsen.
Ik ben even op de dijk geklommen, want er was een erg mooie lucht. Voor het mooie kunt u het beste de foto in het groot zien ( er even op klikken )
Onderweg mooi plekjes tegengekomen. Later op de terugweg stonden er 2 mannen met een statief op het ijs foto's te maken. Ik wilde even zien wat er nu zo mooi aan was en stapte in het sneeuw *( aan de voorkant ). Ik zakte tot mijn lies met één been helemaal weg. Ik dacht eerst dat het een diepe sneeuw-duin was. Maar al snel voelde ik het water in mijn snow-boot lekken:(
Er lag gewoon geen ijs onder de sneeuw.  Ik kon er niet alleen uitkomen, dus riep naar de mannen of ze konden helpen. Gelukkig deed er eentje dat en die heeft mij er letterlijk uit getrokken.
Nu snel naar de auto en de kachel op 10 zetten zei hij ! :) 
Meeste huizen op Marken staan in blakende staat, maar deze staat al jaren in een wat mindere staat.
Maar eigenlijk is dat voor de foto juist wel mooi. Dit huis staat bijna aan de dijk van het Markermeer waar de ijsbrekers in het water staan.


Op Marken naar de parkeerplaats gereden en moest echt al zoeken naar een plekje !
Ik ging lopend naar de Rozenwerf, een mooi plekje waar ijsbrekers ( tegen het kruidende ijs ) staan.
Ik was verbaasd hoeveel mensen daar al waren, ook allemaal aan het fotograferen. Dat terwijl ik alle andere keren daar in mijn eentje stond. Ik was nog net op tijd voor de zonsopkomst.
Ook hier was het ijs niet mooi. Het was een soort van pannenkoeken ijs met schotsen. Bij de ijsbrekers zelf zag je veel ijs-aangroei van de golven die er waren.Hier zie je echt de ijs-aangroei.

Waar is mijn bootje gebleven ?  :)
De Rozenwerf in de verte aan de dijk van het Markermeer.


Typerend voor Marken, groepen huisjes bij elkaar. Ze noemen dat buurten. Dit is de "grote Werf " , wat verder van de dijk af ligt.
Op de terugweg nog een foto genomen van een eenzame ijs-zeilboot en de schaatsers op de Gouwzee. Hier was het ijs een spiegeltje !

Moeten we nu weer 10 jaar wachten op een echte winter ?
Het was mooi zolang het was en het volgende weekend voorspellen ze lente temperaturen ( 18 C !! )


Dit was op donderdag 18 februari en er is in het pumerbos al weinig meer te zien van de winter. Wel komt er slecht weer aan zo te zien.Dit is een panorama foto genomen met mijn iphone 7 plus
"de meeuwen vliegen laag, het wordt slecht weer vandaag ! " 
Vrijdag de 19e februari naar de eilandspolder gegaan en daar was nog het laatste restje ijs te vinden.


Op sommige stukken was een mooi patroon ontstaan door het smelten.


Hier een plek waar ik fijne herinneringen aan heb.  De panorama van 4 foto's is niet geheel gelukt. Maar het gaat om het idee.....
In sommige slootjes was "haaientanden-ijs te vinden. Geen idee of het bestaat, maar het lijken net allemaal haaientanden. Een apart smeltpatroon.
Ik denk dat het sneeuw-ijs is geweest aan het witte uiterlijk te zien.

Een ganzen-panorama foto. Ik wilde even goed zien wat er allemaal was. Ik zie brandganzen, grauw ganzen, houtduiven, en een enkele spreeuw, een stel kieviten en een paar smienten.
Maar waar ik het meest verbaasd over was is dat ik al een veld-leeuwenrik hoorde zingen !!
De brenger van de lente, net als de grutto's.
Ik heb het opgezocht en inderdaad van febr tot maart komen de leeuwenrikken al terug uit Spanje en  Noord-Afrika !