vrijdag 25 juni 2021

Bewijzen voor de opwarming van de aarde....... weers invloeden / veranderingen die men daarvoor niet kende................... ( serie ) ............ Vrijdag 25 juni 2021.

 Ik ga af en toe artikelen laten zien ( en dus ook hoe vaak het voor komt in de verschillende delen van de wereld )  welke rampen laten zien door weer wat men daarvoor niet kende in dat gebied.

Deze weers-veranderingen worden naar mijn mening ook veroorzaakt door de opwarming van de aarde.


De aarde is inmiddels al 1,1 Celcius opgewarmd !!!  En het heeft nu al een verwoestend effect op bepaalde gebieden op aarde.  Soms ver weg, maar soms ook best dichtbij !


https://www.scientias.nl/de-aarde-is-al-11-graad-celsius-opgewarmd/

 

24 juni 2021

 

Een tornado verwacht je in Amerika, maar niet in Tsjechië.

 

 

Een artikel van de NOS site: 

 

 

De ravage in het dorp Hrusky is groot AFP

Door een tornado gisteravond in het zuidoosten van Tsjechië zijn zeker drie mensen om het leven gekomen en zijn honderden mensen gewond geraakt.

De tornado trof enkele plaatsen in Zuid-Moravië, vlak bij de grens met Slowakije en Oostenrijk. De schade is groot. Huizen zijn verwoest en auto's zijn door de wind meters door de lucht geslingerd. Tsjechische media schrijven dat er windstoten zijn geweest van 267 tot 322 kilometer per uur.

Zeven stadjes en dorpen in de omgeving van Hodonïn zijn zwaar beschadigd. Volgens de locoburgemeester van het stadje Hrusky is de helft van zijn plaats volledig verwoest. Bij 120.000 huishoudens is de elektriciteit uitgevallen. De toren van de kerk is ingestort en van veel huizen staan alleen de gevels overeind.

Tornado trekt over Tsjechische stad Hodonín

Hulpdiensten en militairen zijn uitgerukt om mensen te redden die onder het puin liggen. Ook hulpverleners van Rode Kruis en brandweerkorpsen uit Oostenrijk schoten te hulp, net als reddingwerkers uit Slowakije.

De Tsjechische premier Andrej Babis is in het rampgebied en bedankt op Twitter de hulpdiensten voor hun inzet. De regering heeft financiële hulp beloofd aan mensen die door het noodweer hun huis zijn kwijtgeraakt.

 








Op 18 juni werd Nederland getroffen door zeer zwaar onweer. En zoals de laatste tijd wel vaker, lopen de zaken uit de hand. Het onweer wordt veel krachtiger dan voorheen en produceert grote hagelstenen, heel veel wateroverlast en windhozen of valwinden zoals in het plaatsje Leersum is overkomen.




Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd afgelopen vrijdag getroffen door een valwind. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Valwinden komen af en toe voor in de zomer, tijdens zware onweersbuien.

Kort nadat het noodweer Leersum bereikte, werd gespeculeerd over een windhoos. Dat weersverschijnsel lijkt op een valwind en kan soortgelijke schade veroorzaken. Maar het patroon van de schade verschilt. "Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen verschillende kanten op door de draaibeweging binnenin de slurf", schrijft het KNMI.

Dat de bomen in Leersum vrijwel zonder uitzondering dezelfde kant op vielen, wijst er volgens het meteorologisch instituut op dat er sprake was van een valwind. NOS-weerman Marco Verhoef stelde zaterdag al dat de kans groot was dat Leersum geteisterd was door een valwind.

Bij soortgelijk noodweer met een valwind in juli 2010 vielen in Vethuizen (Gelderland) twee doden op een camping. In juni 2007 raakten in de Drentse plaats Hoogeveen twee mensen gewond door een valwind. In Leersum waren afgelopen vrijdag negen gewonden.

Omgewaaide bomen in een natuurgebied bij Leersum ANP 
 
 
 
 
Nieuwsbericht

Utrechtse Leersum getroffen door een valwind

21 juni 2021

Delen van Nederland hadden vrijdag 18 juni te maken met hevig noodweer. Met name Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd getroffen. Daar raakten door een valwind ('downburst') negen mensen gewond en naar schatting zijn tussen tien en twintig huizen voorlopig niet bewoonbaar. In het midden en noorden van het land gold code oranje vanwege de kans op zware onweersbuien.

Downburst 

Er werd gesproken over een mogelijke windhoos, maar uit onderzoek van het KNMI is gebleken dat we hier te maken hebben gehad met een ‘downburst’: een verschijnsel dat incidenteel in de zomer tijdens zware onweersbuien voorkomt. Een downburst, oftewel een valwind, ontstaat doordat de lucht door zeer zware regenval in een bui sterk afkoelt. Deze koude lucht valt vervolgens op het onderliggende aardoppervlak en dit zorgt voor zeer zware windstoten, tijdens een downburst kan de windsnelheid oplopen tot ver boven de 100 km/uur.

De schade die een downburst en een windhoos kunnen veroorzaken is vergelijkbaar, het patroon is echter afwijkend

De schade die de twee verschijnselen kunnen veroorzaken is vergelijkbaar, het patroon is echter afwijkend. Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen door de draaibeweging binnen in de slurf verschillende kanten op. Ook zullen hier veelal dakpannen van de daken gerukt worden. Bij een downburst is er sprake van een breder gebied, waarin bovendien de veroorzaakte schade in min of meer één lijn ligt. Het feit dat er veel bomen gesneuveld zijn komt doordat in de zomer de wind meer grip heeft op de volle en natte bladerkruinen.

Noodweer heel lokaal

Code oranje was van kracht in heel het land, met uitzondering van het zuiden. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg gold code geel. Het noodweer was heel lokaal. Zo bleef in andere delen van de provincie Utrecht de zon schijnen en had het westen te maken met veel neerslag.

In het Utrechtse Leersum ontstonden er zeven gaslekken door omgevallen bomen. Ook Gelderland had te kampen met het noodweer. In Tiel raakte een bestuurder van een grote kraan gewond toen de kraan omwaaide. Op een andere plek  kwamen losgekomen dakdelen van een flat in omliggende tuinen. In Oosterwolde knakten vier elektriciteitsmasten, waardoor de bekabeling op huizen en straat kwam te liggen. Er raakte niemand gewond.

Vergelijkbare eerdere gebeurtenissen

Grootschalige schade zoals in Leersum lijkt op het noodweer 14 juni 2007 in Hoogeveen

Valwinden zijn niet onderzocht voor de KNMI’14-klimaatscenario’s. Daarnaast zijn er nauwelijks waarnemingen van valwinden. Wel zien we dat de intensiteit van extreme regenbuien in de zomer toeneemt. Ook onweer, hagel en windvlagen worden heviger. De gebeurtenis van de hoogspanningsmasten doet denken aan het noodweer in Vethuizen op 14 juli 2010. Grootschalige schade zoals in Leersum, met name de bomen door het hele dorp, lijkt op het noodweer 14 juni 2007 in Hoogeveen.
 

 

 Een foto van het ANP,  losgerukte bomen in Leersum.
Losgerukte bomen in Leersum. 
 
 
 
Artikel van RTV Utrecht:
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2190504/ 
 
 
 

Noodweer bij Leersum vaagt Lombokbos compleet weg: 'Echt onbeschrijfelijk, er zijn duizenden bomen omgewaaid'


LEERSUM - Het onweer van vrijdagavond heeft ook in de natuur bij Leersum flink huis gehouden. "Het bos is hier helemaal weg", zegt Rein Zwaan van Staatsbosbeheer, die in het Lombokbos bij Leersum staat. "Dit is echt onbeschrijfelijk. Er zijn duizenden bomen omgewaaid. Het is hier een rampgebied."


Lees ook: De heftige bui en de windhozen eisten ook in het dorp hun tol, een enorme ravage en negen mensen raakten gewond.

Om uit te sluiten dat er tijdens de storm geen wandelaars in de bossen gewond zijn geraakt is er een zoekactie gaande in samenwerking met de politie. "Gelukkig is er niemand vermist, dus we hopen natuurlijk dat we niemand gaan vinden", zegt de boswachter. De zoekacties vinden plaats in het zwaarst getroffen gebied, een strook bos van ongeveer 3 bij 5 kilometer.

Niemand die ik heb gesproken heeft dit ooit met deze kracht meegemaakt."
Rein Zwaan, boswachter Staatsbosbeheer

Gevaarlijk om het bos te betreden
Verder is een aantal aannemers met groot materiaal bezig om de belangrijkste toegangspaden weer veilig en vrij te maken. Het is nog onduidelijk wat er met de zwaarst getroffen strook in het Lombokbos moet gebeuren. "Het kan nog maanden duren voordat dit weer toegankelijk is", aldus Zwaan. Hij hoopt dat de overige bossen in de omgeving over een week weer toegankelijk zijn.

Op dronebeelden is te zien dat ook in het dorp zelf veel bomen sneuvelden


De bossen van Utrechts Landschap in de omgeving van Leersum zijn afgesloten voor publiek, het gaat om de gebieden Breeveen, Dartheide en Hoge Ginkel. Ook boswachter Zwaan benadrukt dat het op dit moment nog gevaarlijk is om het bos te betreden. "Er staan nog allemaal bomen scheef die zomaar om kunnen vallen."

Een enkeling waagt zich vanmorgen toch in het bos. Zo werd een groep trailrunners weggestuurd door de politie, zag verslaggever Jiri Glaap.


Het is de eerste keer dat boswachter Zwaan dit soort schade op deze schaal meemaakt. "Dat geldt trouwens voor iedereen die ik spreek. Niemand die ik heb gesproken heeft dit ooit met deze kracht meegemaakt." 


Hieronder een link met een filmpje waarbij te zien was, hoe krachtig de wind was.

https://twitter.com/TjerkLangman/status/1405920836893216776?s=20
 
 
 
En nog een artikel van de NOS site:
 
https://nos.nl/artikel/2386058-knmi-bevestigt-noodweer-bij-leersum-was-valwind 
 

Verzekeraars kunnen nog niet zeggen hoe groot de schade is door de storm van afgelopen vrijdag. "De storm was heel uniek en daarom is nu nog geen overzicht te geven", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

"Landelijke stormen zijn altijd goed te voorspellen, maar dit was heel lokaal. We kunnen pas een overzicht geven als we een kwart van de meldingen van alle verzekeraars binnen hebben. Dat duurt nog wel anderhalve week", zegt de woordvoerder.

Verzekeraar Interpolis kwam vanochtend al wel met een overzicht. Daar zijn tot en met gisteren bijna 800 meldingen van stormschade binnengekomen, vooral uit het gebied rond Leersum. Die plaats werd vrijdag het zwaarst getroffen: zeker zes huizen zijn onbewoonbaar verklaard en er waaiden duizenden bomen om.

'Vaker gekke valwinden en mega hagelkorrels'

Uit Hoogeveen en omgeving kwamen meer dan vijftig schademeldingen binnen, vooral deukjes in auto's door hagel. En vanuit de gemeente Alkmaar is vooral waterschade gemeld door extreme regenval.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat extreem noodweer de komende jaren vaker voorkomt. "Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met gekke valwinden en mega hagelkorrels."

Opruimen kan nog paar weken duren

In Leersum wordt nog steeds hard gewerkt om alle wegen en fietspaden weer begaanbaar te maken. Maar volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Leersum onder valt, kan het nog wel twee weken duren voordat alles is opgeruimd. Sommige wegen zijn nog steeds afgesloten.

Veel inwoners helpen mee met het opruimen. De gemeente noemt dat "fantastisch" en "hartverwarmend".

De bewoners van de zes onbewoonbaar verklaarde huizen slapen bij familie of vrienden. "Er wordt nog gekeken of de huizen definitief onbewoonbaar zijn of hoelang het nog duurt voordat de bewoners weer terug kunnen", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen persbureau ANP.

 
 
 
 
 
18 Juni 2021

Heel veel regen:
 

In grote delen van het land is waterschade ontstaan door de hevige regenval van gisteravond en vannacht. Op veel plekken kwamen huizen en straten blank te staan.

De A20 tussen knooppunt Kethelplein en Schiedam is een tijd afgesloten geweest vanwege de regen, meldt Rijnmond. De weg is inmiddels vrijgegeven. Ook in andere delen van Zuid-Holland kwamen veel meldingen van wateroverlast binnen.

De buien leidden vooral tot schade in het zuiden en westen, al viel ook in andere provincies veel regen en onweerde het hevig:

Zware buien leiden tot wateroverlast in de zuidelijke en westelijke provincies

In Zwolle kwam gisteravond een 52-jarige vrouw om het leven door het noodweer. Ze kwam op de fiets onder een omvallende boom terecht.

Het noodweer leidt ook tot problemen bij de riolering in Zwolle, die al het regenwater niet kan verwerken. Daardoor is het afvalwater uit de riolering in de stadsgracht en een aantal vijvers in de stad terechtgekomen, schrijft RTV Oost.

De gemeente Zwolle heeft de fonteinen op meerdere plekken tot en met komende zondag uitgezet. Ook roept de gemeente bewoners en bezoekers op om alleen in de aangewezen zwemplassen te zwemmen.

89 millimeter

In Helmond is tussen gisterochtend en vanochtend 89 millimeter regen gevallen, blijkt uit cijfers van het KNMI. Dat is meer regen in 24 uur dan er normaal in een hele maand valt, schrijft Omroep Brabant.

In delen van Mierlo werden straten afgezet, ook kelders en huizen liepen daar vol water. Bij twee supermarkten in Mierlo-Hout en in Helmond kwam water via het plafond naar binnen en kwam de vloer blank te staan.


In Vlissingen viel ruim honderd millimeter regen in 24 uur. Normaal valt er gemiddeld 58 millimeter in heel juni, schrijft Omroep Zeeland. Als gevolg daarvan moesten zestien appartementen worden ontruimd. Een aantal bewoners bracht de nacht ergens anders door.

Riool overstroomd

Niet alleen de zuidelijke provincies hadden last van het water. Ook in Utrecht is veel water gevallen. Onder meer in Oudewater, Montfoort, IJsselstein, Meerkerk en Nieuwegein stonden straten blank en op sommige plaatsen liep het water woningen en kelders in.

In de binnenstad van Woerden kwam rioolwater naar boven en dreven uitwerpselen door straten, schrijft RTV Utrecht. In Lopik blijft een basisschool vandaag dicht vanwege wateroverlast. Er staat water in de gangen en er is kans op kortsluiting.

 

 


 
 
 
Foto uit Alkmaar ( foto van NH nieuws ).
 
 
 
In dit filmpje zie je een auto wegdrijven.
 
https://twitter.com/GerritHiemstra/status/1405994659009249280?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1405994659009249280%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fuitgeest.nieuws.nl%2Falgemeen%2F18621%2Foverlast-en-schade-en-zwemplezier-door-extreem-weer-in-en-rond-alkmaar%2F