maandag 28 juni 2021

Bewijzen voor de opwarming van de aarde....... weers invloeden / veranderingen die men daarvoor niet kende................... ( serie ) deel 2. Maandag 28 juni 2021.

       En alweer een paar dagen verder.... totdat ik vanmorgen wederom een bericht las over een hittegolf in Canada en deel VS middels de NOS site.
Ook nu zullen er mensen zijn die de opwarming van de aarde niet toeschrijven aan menselijke activiteiten.

Link naar het artikel:


https://nos.nl/artikel/2386969-hitte-in-canada-en-deel-vs-koelcentra-geopend-voor-inwoners

 


Het Leger des Heils deelt koud water uit onder woonwagenbewoners Reuters

Een extreme hittegolf teistert sinds enkele dagen het zuidwesten en midden van Canada en het westen van de Verenigde Staten. Meerdere warmterecords zijn gesneuveld en op sommige plaatsen zijn speciale centra ingericht waar bewoners naartoe kunnen om af te koelen. In de regio's wordt het normaal gesproken 's zomers niet zo warm.

In de Canadese provincie British Columbia zijn afgelopen weekend meer dan veertig records gebroken, waaronder in het skigebied Whistler. De Canadese weer- en milieuorganisatie heeft hittewaarschuwingen afgegeven voor British Columbia, Alberta en delen van Saskatchewan, Yukon en de Northwest Territories.

De overheidsorganisatie waarschuwt voor een piek van 40 graden later in de week. Dat is zo'n 10 tot 15 graden boven de gebruikelijke temperatuur in deze tijd van het jaar. De hoogste temperatuur in Canada ooit werd in 1937 gemeten in de staat Saskatchewan; het werd toen 45 graden. Dat record zou later deze week weleens kunnen sneuvelen.

Zo ziet een koelcentrum in de VS eruit Reuters

Het nationale meteorologisch instituut in de VS heeft voor de staten Washington en Oregon hittewaarschuwingen afgegeven. Voor het county Multnomah in Oregon geldt zelfs dat er sprake is van "levensbedreigende warmte". In Oregon werden de bezoekersbeperkingen voor openbare plekken zoals winkelcentra daarom tijdelijk opgeheven, zodat mensen binnen konden afkoelen.

Hogedrukgebied boven de Grote Oceaan

In Seattle in Washington werd het zaterdag 38,3 graden, waarmee het de warmste junidag ooit werd. Ook voor de VS geldt dat de temperaturen vandaag waarschijnlijk nog verder oplopen.

De hitte heeft te maken met een groot hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. Experts koppelen de huidige hitte in de gebieden aan klimaatverandering en het opwarmen van de aarde.

 

 

-----------------------------------------------------

Deel II

 

Extreme hitte in Canada en noordwesten VS houdt aan: 47,9 graden gemeten

 https://nos.nl/artikel/2387165-extreme-hitte-in-canada-en-noordwesten-vs-houdt-aan-47-9-graden-gemeten

 

 

Het noordwesten van de Verenigde Staten en de westkust van Canada worden geteisterd door extreme hitte. Al enkele dagen op rij worden temperatuurrecords verbroken. In het Canadese Lytton werd het gisteren 47,9 graden, ruim drie graden boven het weerrecord van voor de huidige hittegolf.

De warmte heeft het dagelijks leven van miljoenen mensen ontregeld of deels platgelegd. In de Canadese provincie British Columbia zijn scholen en universiteiten gesloten. Ook worden coronavaccinatie-afspraken verplaatst, omdat prikstraten geen airconditioning hebben.

Vanaf morgen geldt in British Columbia een kampvuurverbod, om de kans op bosbranden te verkleinen. In hoger gelegen delen wordt juist gevreesd voor overstromingen, doordat in de bergen sneeuw in rap tempo smelt.

 

 

 

 ------------------------------------DEEL 3 __-----------------------

 

Een van de modderstromen in Atami AFP 
 
 
https://twitter.com/JamesMcGowan/status/1411219352653680640?s=20 
 
 
 
 

In Japan zijn meerdere doden gevallen door een modderstroom die een spoor van vernieling heeft achtergelaten in de stad Atami, ten zuiden van Tokio. Tientallen huizen zijn bedolven of verwoest. De Japanse omroep NHK meldt dat er twee doden zijn geborgen en er zo'n twintig vermisten zijn.

Na hevige regenval werden inwoners van de plaats verrast door een krachtige golf van water, modder en puin.

 

De Japanse premier Suga heeft crisisoverleg over de situatie in Atami. Het bestuur van de stad heeft het leger gevraagd om reddingswerkers te helpen. Zo'n 20.000 huishoudens worden geëvacueerd.

Regenseizoen

In Japan is op dit moment het regenseizoen aan de gang, dat vaker leidt tot overstromingen en modderstromen. In Atami viel er veel meer regen dan gebruikelijk.

Het maandelijkse gemiddelde van juli is 242,5 millimeter regen. De afgelopen 48 uur viel er bij de stad 313 millimeter.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

Hitte in Canada en de VS verbijstert klimaatexperts

 

 
 
08 juli 2021

Het noordwesten van de Verenigde Staten en het westen van Canada kregen eind juni te maken met ongekende hitte. Temperatuurrecords werden met 5 ºC gebroken en in het dorp Lytton werd het 49,6 ºC, een Canadees temperatuurrecord. De dag daarna werd het dorp inclusief thermometer in de as gelegd door een bosbrand die door de extreme temperatuur was ontstaan. Een internationaal team onder leiding van het KNMI heeft een analyse gemaakt van hoe de kans op dergelijke extreme hitte is veranderd door klimaatverandering. Ze komen tot de onthutsende conclusie dat dit extreem niet alleen rond 1900 vrijwel onmogelijk was, maar zelfs in het huidige, warmere klimaat van nu nog lang niet verwacht werd. Of er moet iets veranderd zijn in het klimaat dat dit soort extremen veel waarschijnlijker zijn geworden. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Hoe heet was het? 

We hebben ons geconcentreerd op het gebied waar de meeste mensen wonen en de hittegolf grote gevolgen had. In de Amerikaanse stad Portland, Oregon, werd het 46,7 ºC, dat is 5 ºC boven het vorige record. Het vliegveld van Seattle noteerde 42,2 ºC en daarmee 2,8 ºC boven de dan toe warmste dag. Tenslotte was het in een buitenwijk van de Canadese stad Vancouver, New Westminster, 41,4 ºC, terwijl het er voorheen nooit warmer was geworden dan 37,6 ºC, vergelijkbaar met De Bilt. In Nederland schrokken we dat in 2019 de temperatuur 1,8 ºC hoger uitkwam dan het vorige record, maar in de VS en Canada was de sprong dus nog veel extremer. Voor de verdere analyse beschouwen we een gemiddelde over een gebied dat deze drie steden omvat (figuur 1).

Hoe zeldzaam was het?

Onze meest realistische schatting is dat een dergelijke hitte ruwweg nu eens in de duizend jaar voorkomt 

De waargenomen temperaturen pasten tot vorig jaar keurig in ons beeld van de opwarming tot nu toe: een temperatuurstijging met ongeveer twee keer de wereldgemiddelde temperatuur en zoals gebruikelijk voor hitte een bovengrens aan wat mogelijk leek. De hitte van dit jaar viel daar echter ver boven, zoals duidelijk te zien is in de tijdreeks van de jaarmaxima van Portland (figuur 2). Dit maakt het moeilijk om met vertrouwen te kwantificeren hoe zeldzaam deze hittegolf was. Onze meest realistische schatting is dat een dergelijke hitte ruwweg eens in de duizend jaar voorkomt in het huidige klimaat. 

Er zijn twee mogelijke oorzaken van deze extreme sprong in piektemperaturen:

  • De eerste is dat dit een gebeurtenis met een zeer lage waarschijnlijkheid is, zelfs in het huidige klimaat dat al ongeveer 1,2 °C warmer is geworden. Pure pech dus, zij het verergerd door klimaatverandering. 
  • De tweede optie is dat de opwarming van hittegolven niet geleidelijk gaat maar dat er op een gegeven moment andere processen een rol gaan spelen waardoor de kans op dergelijke extreme hitte aanzienlijk toeneemt. Dat zou bijvoorbeeld uitdroging kunnen zijn: boven een droge bodem loopt de temperatuur sneller op. Als een vroeger vochtig gebied nu meer last heeft van droogte zouden hittegolven vaker voor kunnen komen. Dit moeten we voor het westen van de Verenigde Staten en Canada verder onderzoeken, hoewel we constateren dat de klimaatmodellen zulke effecten op het eerste gezicht niet laten zien.

Alle onderstaande getallen gaan ervan uit dat de hittegolf een gebeurtenis met een zeer lage waarschijnlijkheid was die niet werd veroorzaakt door nieuwe processen.

Effect klimaatverandering

Zonder klimaatverandering was de hittegolf praktisch onmogelijk geweest

De hittegolf was uitzonderlijk extreem en zonder klimaatverandering was dit praktisch onmogelijk geweest. Dit concluderen we door analyses van observaties en data van klimaatmodellen te combineren. Hittegolven als deze zijn ongeveer twee graden warmer geworden in dat gebied, en komen nu tenminste 150 keer vaker voor dan rond 1900.

Zolang het klimaat warmer wordt, zal zo'n hittegolf steeds normaler worden. In een klimaat dat 2 °C zal zijn opgewarmd ten opzichte van eind 19e eeuw (0,8 °C warmer dan nu), zal zo'n hittegolf nog ongeveer 1 °C warmer zijn, en komen temperaturen zoals we dit jaar zagen eens in de 5 à 10 jaar voor in het westen van de Verenigde Staten en Canada.

Hittegolven meest dodelijke natuurrampen

De gevolgen van de extreme hitte werden direct gevoeld. In Canada werden vele honderden extra doden gemeld. In de VS duurt het tot een jaar voordat de oversterfte bekend is, maar we vermoeden dat het aantal slachtoffers heel groot is. Wereldwijd zijn hittegolven de meest dodelijke natuurrampen. Veel van de slachtoffers zijn te voorkomen met hitteplannen en aanpassingen aan de steden die verkoeling geven. Door dit soort maatregelen is het aantal doden door hittegolven teruggedrongen, maar vorig jaar stierven in Nederland in de week van de hittegolf toch nog ruim 400 mensen meer dan normaal.

Waarschuwingen voor extreme hitte

Is zo'n totaal onverwachte temperatuursprong ook in Nederland mogelijk?

Om het aantal slachtoffers van hittegolven te beperken zijn dus aanpassingen aan de hitte nodig en moeten we de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk terugbrengen om te voorkomen dat de temperatuur nog veel verder oploopt. In Nederland kennen we het Nationaal Hitteplan en kan het KNMI een waarschuwing uitgeven voor extreme hitte. Uiteraard willen we zo snel mogelijk uitzoeken of zo'n totaal onverwachte sprong in de temperatuur als we in de VS en Canada zagen ook in Nederland mogelijk is. 

KNMI-klimaatbericht door Sjoukje Philip, Sarah Kew en Geert Jan van Oldenborgh