donderdag 17 juni 2021

Mijn nieuwe hobby.................................mieren Donderdag 17 juni 2021

     Ik kwam toevallig op een pagina op internet welke ging over mieren houden als hobby.
Net zoiets als bijen-houden of vogeltjes....maar dan met mieren.


Je krijgt er niets van, zoals met bijen die je honing geven.
Maar het is gewoon machtig interessant.


https://www.mierenboerderij.nl/de-mier-als-huisdier

Ik heb de Messor capitatus is een mierensoort uit de onderfamilie van de Myrmicinae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1798 door Latreille. 

 

https://www.perrysantsstore.nl/product/3075638/messor-capitatus-5-tot-10-werksters 

Messor capitatus is een soort uit de onderfamilie Myrmicinae. Ze worden ook wel de oogstmier genoemd, omdat ze bekend staan om diverse soorten zaden aan te nemen en deze te malen tot een papje wat ze dan aan de larven en de koningin voeren. Ze zijn redelijk makkelijk en stellen weinig eisen aan hun omstandigheden wat hun een ideale soort voor geduldige beginners maakt. Wel is het belangrijk dat deze soort op een plek staat waar weinig tot geen trillingen zijn, deze soort is daar erg gevoelig voor en krijgen hierdoor stress


Dit is haar voorlopige huisvesting:

Ik kwam er ook op omdat ik 2 weken geleden een BBC documentaire had gezien "Ant life inside the colony "
Daar gingen ze een kolonie "Bladsnijder mieren " ergens uit Afrika, een nest uitgraven en in een kunstmatig nest stoppen in een ruimte van de BBC. Allemaal plastic kastjes verbonden met plastic slangen etc.... om zoveel mogelijk de kolonie vanuit de natuur na te bootsen.
Want  we weten nog te weinig wat er binnen in zo een nest gebeurt.
De bladsnijder-mieren knippen stukken van bladeren af en nemen ze mee naar hun nest en verwerken dat, zodat er een soort schimmel op komt, welke ze aan hun larven geven om te groeien.
En er worden aardig wat schimmel tuintjes gehouden onder de grond.
Ook komen er "soldaten " voor in het nest en die zijn echt groot met geweldige kaken.
Je ziet ze niet, totdat het nest verstoord wordt.
In de BBC ruimte hadden ze deze soldaten gemerkt met een radiozendertje, zodat ze de soldaten konden volgen en zien waar ze zich nu ophielden.  Dat bleek dat ze veel voorkwamen bij de broedkamers, waar de eitjes / larven en cocons zitten.


Ik heb geen bladsnijder-mieren, maar een "beginners-soort "  welke zaden eten.
Wil je de kolonie sneller laten groeien, dan moet je ze insecten * ( eiwitten ) geven.
Ik heb ook een kweek-setje van fruitvliegjes erbij besteld.... de fruitvliegjes hebben ze zo gekweekt dat ze niet kunnen vliegen ! Makkelijk voor als er een paar ontsnappen. :)

Ze worden geleverd in een reageerbuis, waarbij aan de onderkant water zit en daartegen aan een watje, zodat het water niet het buisje in loopt. Er zit 1 koningin in met een stuk of 10 werksters. Ze hebben ook al een aantal larven. De koningin en de broedkamer zitten in de natuur in het donker. Er zit om het reageerbuisje dus een afdekking van karton , tegen het licht. Want daar kan de koningin niet zo goed tegen. En ook zitten er een paar zaden in. Ze hebben alles om voorlopig te overleven.

Ik heb er ook wat slangen bij gekocht , samen met een rond plastic busje, daar kan ik zaden en ander voer in doen. Ze noemen dat de arena. Mieren zijn net als bijen, heel erg schoon en hun afval brengen ze dus naar de "arena " net als hun lijken ( soms overlijdt er eentje ).
Ze hebben dus hun eigen afvaldump zeg maar.
De kleine zaadjes die ik de dag erop had in gedaan, werden versleept naar het plastic slangetje welke aan de reageerbuis is bevestigd. Ze hadden met de zaadjes bijna het slangetje afgesloten. Dat doen ze om het nest kleiner te maken. Want ze zijn nog met zo weinig mieren, dat ze het " knusser"vinden om klein behuisd te leven zeg maar. Als ik een groot nest er aan zou koppelen, daar zouden ze nu nog ook niet naar toe gaan. En ik heb ze in een kast gelegd, waar weinig trillingen zijn. Want deze soort kan ook niet zo goed tegen trillingen.
Nu is het nog een heel klein nest, maar ik hoop dat er natuurlijk honderden komen.
Het lijkt mij mooi om te zien hoe dat allemaal ontwikkeld en wat ze allemaal doen.
Ik had er ook een dode langpootmug in de arena gelegd en de volgende dag was de mug gedemonteerd en allemaal stukken :) 

Helemaal links zitten de mieren ( afgedekt door het kartonnen rolletje, zodat er geen licht bij komt.
Dat ronde ding recht is de "arena " en daar kan ik voer in stoppen en de mieren brengen hun afval en lijken hier naar toe ( om het nest ook schoon te houden ! Het zijn propere diertjes ! ).
De zaadjes die ik in de arena had gelegd hebben ze verzameld en midden in het slangetje gedeponeerd.