donderdag 24 juni 2021

Niet alle bedreigde planten doen het slecht........................... zoals de Riet-orchis, die heeft een inhaalslag gemaakt. Donderdag 24 juni 2021

         Ik weet nog wel dat de Rietorchis op de lijst met bedreigde planten kwam, dat was heel wat jaartjes terug.
En inderdaad...in de Zaanstreek had ik hem eigenlijk alleen in het Jagersveld gezien ( toen het nog niet bebouwd was ).


Inmiddels zie je hem echt vaak in een berm aan de slootkant. Zelfs hier in Purmerend zie ik ze vaak.
Als je ze van dichterbij bekijkt, is het echt een mooie plant met zijn vlinderbloemige bloemen.

Wie verwacht dat nou ?  Orchideeën in Nederland !Je hebt meerdere soorten riet-orchissen. Zo heb je in de duingebieden de wespen-orchis. Die kwam ik vaak tegen in het Zwanenwater bij Callantsoog. Maar de gewone riet-orchis zie je het meeste.

Op deze detail-foto zie je meer het patroon van de bloem.


Hoewel we veel dingen als onkruid beschouwen en geen blik waardig, hebben we veel mooie planten in de natuur van Nederland.
Wie kent nu niet de smalle weegbree. We zien het bij honderden in het gras. Maar als je dichterbij kijkt, heeft het een mooie bloeiwijze. De stuifmeel-draden groeien etage-gewijs.Korenbloemen kennen we eigenlijk alleen in een blauwe uitvoering. Maar tegenwoordig is de paarse variant steeds meer zichtbaar.Vergeet-me-nietjes zie je ook vaak op vochtige ondergronden, zoals nabij een sloot.Tot 3 jaar geleden was dit bloempje mij onbekend. Toen ik hem voor de 1e keer zag, dacht ik met een grote ereprijs te maken te hebben. Maar bij nader onderzoek is het Ossentong. Het heeft zo een mooi blauw bloemetje !
Mijn tuin in de afgelopen maanden.Sedum Album staat op springen. Deze plantjes groeien op mijn schuurdak.


Gele klaproosjes heb ik van mijn buurvrouw gekregen. Ik vind klaproosjes zo een mooi plantje, maar o zo teer !  En wat ik ook zaai... opkomen doen ze niet. En het plantje wat eigenlijk 1 jarig moet zijn, die kwam van de lente weer op ! Hoera !!!Deze vlieg rust even op het grote blad van een stokroos.

Deze spin heeft een bladluis te pakken !


Deze groene vleesvlieg heeft een druppel in zijn nek, maar volgens mij voelen ze dat niet ( niet zoals de mens ).


Ik moest even een tussenring uitproberen op mijn telelens en dat werkt. Als je de foto vergroot, kun je de facet ogen goed zien van de libelle.
Dus nu kan ik macro foto's nemen met wat meer afstand. Want insecten zijn vaak snel weg als je met je lens dichtbij komt.Hier dezelfde libelle... rustend nabij de zonnehoed.
Deze keer de voor-aanzicht van de libelle. Mooi beesten zijn het, maar ook geduchte rovers op alles wat vliegt.De Bulgaarse ui. Hij bloeit maar even, dus als je foto's wilt nemen moet je niet te lang wachten. Ik vind het één van de mooiste bloemetjes in mijn tuin.


Daar gaan mijn gele klaproosjes !!  IK dacht dat sprinkhanen vlees aten ( andere insecten ),maar deze nimf van een struiksprinkhaan is een herbivoor !  Hij ziet er mooi uit...maar ondertussen.
Meer een struikrover dan een struik-sprinkhaan eigenlijk.Tot midden mei had ik nog pinda-kaas hangen. En deze grote bonte specht kwam meermaals per dag langs om even te snoepen !


Gesnapt !!!


De zonnehoed...mijn lievelingsplant. Bij de bloei zie je dat als eerste de buitenste ring aan stuifmeel open gaat.  En in de dagen die komen gaat deze ring aan stuifmeel steeds meer naar het midden.

Een pas geopende klaproos...een walhalla voor deze bij om stuifmeel te verzamelen.
Hij draait ook rondjes in de bloem :)

Mijn buurvrouw had een nieuwe roos gekocht en wilde ze even laten zien. Een mooie roos hoor !Ook zweefvliegen zijn gek op stuifmeel blijkt.Het hart van de klaproos

Van de week maakte ik mij zorgen. Want ik zag redelijk grote keutels liggen op het terras.
Mijn buren hadden vorig jaar last van ratten. En ik dacht dat ik er nu zelf mee te maken had.
Dus op internet gezocht hoe de ontlasting er uit zag van de bruine rat....en las dat het ook poep van een egel zou kunnen zijn.

En gelukkig wil het toeval dat ik dezelfde avond nog het "corpus delictum " zag ! Een mooie egel !!


Die mag van mij blijven komen, want egels eten slakken. Ik heb ook een egel schuilplaats in mijn tuin al jaren.  IK heb hem wat brokjes gegeven in de hoop dat ik hem beter op de foto kon zetten.
En die had ie snel gevonden :)


Dit jaar had ik minder vergeet-me-nietjes, jammer want ik vind het zo een mooi plantje !
Zulke mooie bloemetjes.
Het hart van een spaanse margriet.
Echt mooi als je er op inzoomt !