Sinds eergisteren voltrekt zich een ramp door de vele regenval in Duitsland/ Belgie en Nederland ( Limburg ). Rivieren kunnen het water niet aan en heel Valkenburg staat onder water.
Wat moet dit erg en beangstigend zijn voor de mensen daar.
Je ziet huizen waar het water binnengelopen is.
In Duitsland is er in de stad Erfstadt een aardverschuiving geweest en zowel in Duitsland als België zijn mensen vermist en worden doden geborgen.
Zeker heeft dit te maken met het veranderende weer door de opwarming van de aarde. Gister vertelde een weerman op TV dat zo een ramp eens in de 100 jaar voor kan komen.
Maar we moeten rekening houden dat dit veel vaker gaat gebeuren, omdat het weerbeeld meer en meer extremen zal laten zien door de opwarming van de aarde.
Toevallig ben ik net een boek aan lezen over de opwarming van de aarde.
Mensen denken alles te kunnen, maar helaas.
De natuur slaat hard terug !
En wat we nu in Valkenburg (Duitsland en België )zien, hoe rampzalig ook, zijn nog maar speldenprikjes van wat ons te wachten staat.
Terwijl Nederland al een paar jaar meer ruimte aan ontwikkelen is voor het water.
Men legt waterbekkens aan, zodat overtollig water daar in kan stromen etc., en dat evengoed dit !
16 juli 2021:
Bruinkoolmijn loopt vol door dijkdoorbraak in Duitsland.
Omwonenden dijkdoorbraak Meerssen moeten toch woning uit • Ziekenhuis Venlo geëvacueerd
- In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
- In Meerssen is een dijk doorgebroken.
- Het ziekenhuis in Venlo wordt uit voorzorg ontruimd.
- De Roer bij Roermond was rond het middaguur op het hoogst, de Maas is daar komende nacht op het hoogtepunt.
- In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving.
- Dodental Duitsland opgelopen tot zeker 103, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België loopt het dodental ook op: nu 22, en zeker dertien vermissingen.
Huizen ingestort, meerdere doden en vermissingen in Erftstadt

In de Duitse stad Erftstadt ten zuidwesten van Keulen zijn woningen ingestort na een aardverschuiving. Er worden meerdere mensen vermist. Vanuit de woningen komen noodoproepen, meldt de Keulse districtsoverheid, maar die mensen zijn fysiek niet te bereiken. "Er zijn meerdere doden gevallen", zegt een woordvoerder tegen lokale media. Onduidelijk is nog hoeveel, omdat contact met het gebied moeizaam verloopt.
De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.
In totaal zijn er nu 81 doden geregistreerd in Duitsland.
12.000 mensen Zuid-Limburg geëvacueerd
In het zuiden van Limburg, vooral in Maastricht en Bunde, zijn vannacht in totaal zo'n 12.000 mensen geëvacueerd. Dat zegt Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in het NOS Radio 1 Journaal.
Wanneer die mensen weer terug kunnen naar hun woningen is nog niet duidelijk. "We wachten tot de top van de golf uit ons gebied is en het water verder daalt. Pas dan kunnen we met gemeenten besluiten of adviezen over bijvoorbeeld evacuaties worden opgeheven." De waterstand waar de veiligheidsregio gisteren rekening hield, werd niet bereikt. "Het is net geen doemscenario", zei de veiligheidsregio vannacht.
Militairen helpen met evacuaties Valkenburg
In Valkenburg helpen militairen uit Oirschot met de evacuatie van mensen uit hun huizen en uit een zorgcentrum. De militairen maken daarbij gebruik van zware viertonners die door het hoge water kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren.
Vannacht hebben militairen in Elsloo zandzakken gevuld die vandaag naar kwetsbare plaatsen zijn gebracht langs de Geul en de Gulp. De Geul heeft het centrum van Valkenburg onder water gezet en bedreigt ook de dorpen Meerssen en Bunde.
NOS
Van 14 juli 2021
Hospice en verpleeghuizen Valkenburg ontruimd • 'Limburg kan even ademhalen'
- In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in het zuiden van Limburg.
- In Valkenburg zijn twee verpleeghuizen en een hospice ontruimd.
- Het KNMI heeft voor Limburg code rood (weeralarm) afgegeven.
- Hulpdiensten: kans groot dat rivieren Geul en Gulp overstromen.
- In België is in drie provincies het rampenplan van kracht. Ook in Duitsland is overlast.
- Bekijk op deze kaart waar in Zuid-Limburg de overlast het grootst is.
- 2 dagen geleden
Vanavond meer duidelijk over evacuaties
Veiligheidsregio Limburg-Zuid onderzoekt of er meer plekken ontruimd moeten worden vanwege de wateroverlast. Het gaat dan vooral om campings langs de Gulp en de Geul, zegt plaatsvervangend voorzitter Hans Verheijen tegen 1Limburg.
Vanmiddag werden al campinggasten geëvacueerd in Wijlre. Volgens Verheijen is het nog te vroeg om te zeggen of ook huizen moeten worden ontruimd. "We denken eerder aan functionele gebouwen zoals zorgcentra."
In de loop van de avond hoopt de veiligheidsregio duidelijk te hebben waar evacuaties noodzakelijk zijn.
Wateroverlast in België: 1700 mensen geëvacueerd, code rood in drie regio's
In de Belgische plaats Chaudfontaine worden zo'n 1700 mensen geëvacueerd, meldt de VRT. Het gaat om ongeveer 1350 woningen. Ook in andere plaatsen worden enkele huizen uit voorzorg ontruimd. In Spa en Theux staan straten blank.
In de gemeente Trooz, niet ver van Chaudfontaine, noemt de burgemeester de situatie "catastrofaal". Daar is de rivier de Vesder overstroomd. "We hebben niet voldoende manschappen en hebben daarom de hulp van het leger ingeroepen," zegt de burgemeester.
In België geldt nu code rood in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Dat betekent dat daar het rampenplan van kracht is. In de provincie Namen zijn zeventig jeugdkampen afgebroken. De verwachting is daar dat de rivier de Lesse de komende dagen buiten zijn oevers treedt.
- 2 dagen geleden
Deel snelweg A79 weer dicht
Vanwege de regenval is de A79 opnieuw dicht tussen Hulsberg en Heerlen, meldt Rijkswaterstaat. "Verkeer kan vanaf knooppunt Kruisdonk omrijden via de A2 en A76."
De A79 werd gisteren ook afgesloten omdat hij was ondergelopen, maar ging vanochtend weer open. "Het verkeer moet rekening houden met verraderlijke omstandigheden", zegt Rijkswaterstaat. Het is onbekend hoe lang de weg dit keer dicht blijft.
- 2 dagen geleden
‘Het blijft tot morgenavond doorregenen’
Zoveel regen in zo'n korte tijd is volgens weerman Peter Kuipers Munneke uitzonderlijk. "Het gebeurt echt niet vaak; het zijn bijzondere omstandigheden." Het heuvelachtige landschap maakt dat Limburg extra kwetsbaar is voor overstromingen.
"In het buitenland zien we dat zulke langdurige stortregens dan leiden tot modderstromen en overstromingen. Het regenwater komt samen in de dalen en hoopt zich daar op." In Limburg zouden daardoor mogelijk lokaal kleine modderstromen kunnen ontstaan.
Alle regen komt door een lagedrukgebied boven het oosten van Frankrijk en het westen van Duitsland, zegt Kuipers Munneke. "Daar draait de hele tijd bewolking met regen omheen. Limburg zit precies in een van die lange slierten bewolking. Er blijft maar nieuwe regen komen vanuit Duitsland naar Limburg."
Het centrum van het lagedrukgebied ligt volgens de weerman rond de Elzas en de Eifel en de buien slingeren daaromheen. De regen valt tot morgenavond bijna onafgebroken. "Het blijft maar komen."
- 2 dagen geleden
Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalt op naar GRIP 4
Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalt vanwege de zware regenval op naar GRIP 4. Dat laat de veiligheidsregio weten aan de NOS. De burgemeesters van de verschillende gemeenten komen bij elkaar om te overleggen over de situatie, zodat er sneller ingegrepen kan worden als het misgaat. Ook het Waterschap Limburg is aanwezig bij dit overleg.
GRIP 4 houdt in dat er bij een crisissituatie meerdere gemeenten betrokken zijn. Bij deze opschaling heeft de voorzitter van de veiligheidsregio de leiding. In dit geval is dat de burgemeester van Maastricht: Annemarie Penn-te Strake. Zij leidt het regionale beleidsteam dat wordt gevormd.
- 2 dagen geleden
In België code rood voor provincie Luik, centrum Spa staat blank
Ook in België is veel overlast door de zware regenval van gisteravond en vannacht. Onder meer in de Belgische provincie Limburg en de Ardennen. Voor de provincie Luik kondigde het KMI code rood af. De VRT schrijft dat daar het rampenplan van kracht is.
De gouverneur raadt het af om naar de regio te komen. Ook zijn een aantal wegen afgesloten. In verschillende rivieren is het waterpeil alarmerend hoog, meldt de Belgische omroep.
In Spa staat het centrum van de stad onder water. Straten en kelder liepen onder water. Ook is er op sommige plekken geen stroom.