zaterdag 10 juli 2021

S Gravelandse buitenplaatsen met Marlon, Zondag 13 juni 2021.

IK loop redelijk wat achter met foto's bewerken, vandaar dat dit blog een beetje als mosterd na de maaltijd komt.

   Zo af en toe ga ik toch weer naar de 's Gravelandse buitenplaatsen. Het is en blijft een mooi gebied.
Deze keer was Marlon een keer mee. Als je redelijk vroeg bent, dan zie je reeen door de bossen wandelen of aan een bosrand in het gras scharrelen.
Nu in juni staat het gras best hoog en gelukkig maaien ze het wat minder snel.
Ik heb een keer gehad dat ik een ree zag....en ik zag dat alleen aan de oortjes die boven het gras uitstaken.
Ik volgde het ree toen en zag haar later heel voorzichtig wegkruipen...en toen zag ik waarom ze zo behoedzaam was, ze had een jong mee het veld in.


Deze keer was er een laagje mist, want de nacht was best koud geweest.
Deze panorama foto heb ik genomen met een telelens.


Er staan landhuizen ( buitenplaatsen, de rijke mensen in de middeleeuwen trokken zomers uit de stad omdat het daar niet te harden was qua stank (open riool ) en lieten mooie grote landhuizen bouwen in de  mooie natuur. ). Er staan dus ook veel aangeplante Rododendrons


Dit is zo een buitenhuis.

De mensen hebben het gebied best veranderd, zo staan er veel struiken en bomen die normaal niet in Nederland voor komen, zoals de prachtframboos en tulpenbomen en nog vele andere planten.


Er is een plek in het bos, wat altijd trekt, omdat het hekje zo mooi in het licht staat in het nog donkere bos om die tijd.

Er zijn diverse meertjes in het gebied. Dit meertje was zo mooi, je zag nog heel veel damp ( mist ) boven het water hangen.
Een klein langwerpig spinnetje zat te wachten tot zijn web droog was.


Bij mijn weten heeft er ook ooit een soort klooster gestaan, waarvan deze muur overgebleven is.


Zouden de koeien ook zo genieten van zo een mooie ochtend ?Je ziet de mist snel verdwijnen, weggebrand door de zon die steeds krachtiger wordt.

Ook hier zijn de Adelaarsvarens aanwezig.  Mooie bladeren heeft de varen vind ik !


Marlon had koffie mee en we gingen ergens op een bankje zitten. Altijd leuk om te kijken als je ergens een tijdje langer verblijft, ineens zie je de dieren weer verschijnen, zoals de Grote bonte specht.Zo kwam er ook een nietsvermoedend reetje mijn kant op lopen en toen Marlon aan kwam lopen en een tak kraakte, zag hij ons ook .


Via "Klein Zwitserland " ( zo heet dat gebiedje met vele oude beuken ) kwamen we bij een stuk water, waar ik nog niet veel geweest was.


Op een grasveldje staat een reusachtige rode beuk !  Te groot om in 1 keer op de foto te nemen. Maar wat een mooie takken heeft ze.


Boven het water schieten de libellen heen en weer en zo af en toe blijven ze op het riet zitten en gaan ze "zonnen " ( eigenlijk is het meer opwarmen, want het zijn koudbloedige dieren ). Dit is een Viervlek libelleEr waren ook vele gewone Overlibellen. Die hebben een blauw achterlichaam.
Met een telelens kun je ze mooi van een afstandje op de foto krijgen.

Wat verderop staat een grote oude Plataan, maar aan de bladeren te zien is hij niet meer gezond helaas.


Je zou hier toch maar wonen !  Ik teken ervoor !!


Koekoeksbloem langs de paden.


Overal, waar je wat dichter bij het water was, vlogen de libellen om je oren.


Dit onkruid heb ik zelf ook in mijn tuin.... een woekeraar met wortelstokken. Maar de insecten vinden het een fijne plant.


Ook zagen we Geelband langspriet motten, met hele lange voelsprieten dus. Het zijn dag-actieve nachtvlinders.Bizar lange voelsprieten en lastig om in 1 foto scherp te krijgen.


Niet van elk bloemetje langs de weg weet ik de naam. Maar dit was een mooi klein bloempje.Dit is Klein springzaad. Een klein vlinderachtige geel bloempje.

Soms is een foto in zwart wit, meer sprekend dan in kleur. Hier lijkt de bloem licht te geven.Dezelfde bloem, maar dan in kleur.


Een mooie bloem van de Gele lis.


Dit is de Prachtframboos, komt uit Canada, en groeit daar in de gebieden in het noorden van Canada. Daar maakten de eskimo 's jam van, want de vrucht zelf smaakt niet zo erg.


Als de framboos er af is, blijven deze rode staakjes staan.


Op 1 punt vind je langs de weg ook een geranium soort... diep paars.


Akkerhoorn, op de witte bloem is een mier zoekende naar zijn vee. ( bladluizen ).Een mooi laantje.Marlon ontdekte deze rare beuken. De boom rechts, daar ontspruit een tak die naar boven loopt en weer hogerop opgenomen wordt in de boom die links staat. Dit heb ik nog nooit gezien. Twee bomen met een gezamenlijke stam.