zondag 8 augustus 2021

Wandelen in Drenthe met Hillie .................................... Maandag 2 juli 2021.

 Na een hele tijd ( 3 jaar denk ik ) weer eens gewandeld met Hillie. Ze heett pas en nieuw huis en dat zag er al heel mooi uit!
Ze heeft echt heel veel zelf gedaan, knap hoor !!

De reis naar Drenthe was best een gok, want mijn auto wordt even gammel als zijn baasje.
Ws zit er een lek in de koppakking en of cilinder. Het begon met slecht starten en later zag ik ook dat hij koelvloeistof verbruikte... 1 + 1 = 2. Die klachten passen bij lekker koppakking en of scheurtje in de cilinder.  IK had er een goedje in gedaan ( in de koelvloeistof ) , te weten K-seal, maar dat lijkt toch niet geholpen te hebben. Want hij blijft kleine beetjes koelvloeistof verbruiken.

We zijn naar diverse heide gebiedjes in de natuur geweest, om te wandelen.
Eenmaal aan de wandel, kwam ik er achter dat ik mijn pet vergeten was, want de zon begon erg te schijnen !!

Augustus, dus de heide begon op sommige plekken al paars te kleuren.

De ingang van het gebied. Ook hier zie je dat het gras ( pijpenstrootje ) door de vele stikstof het overneemt van de heide.


Het is helaas meer gras dan heide geworden.


Het gevecht om de poep. Mestkevers leggen hun eitjes in de poep en zo worden hun jongen groot later omdat ze genoeg te eten hadden.


Leven en dood op de heide. Op het pad lag een dode Oeverlibelle. Zijn hoofd was er al van af gegeten.


Afgelopen dagen waren er flinke regenbuien gevallen in het oosten van het land, dat was nog goed te zien op de paden.Aangezien we in de randen, omliepen om geen natte voeten te krijgen, liepen we soms door het gras. Dan zag je de sprinkhanen wegspringen in paniek. Sommige keken niet uit hun doppen en belanden in het water. Maar gelukkig konden ze de kant weer bereiken.Dit is met recht een Groene kikker te noemen.... hij was echt gifgroen !
Hij zat lekker te zonnen, totdat wij langskwamen.


Soms waren en mooi vennetjes... ze waren wel erg klein, maar waren een biotoop op zich !Deze heb ik jaren niet gezien. Blauwe Gentiaan, al was deze niet zo heel erg blauw ! Maar erg mooi om te zien. Het waaide hard, dus was lastig om hem op de foto te krijgen.Het mooi plasje.Hillie moest omlopen.... water op het pad !
Een Weidebeekjuffer ! Jaren terug had ik deze mooie juffers gezien in Belgie. Nog nooit in Nederland gezien. Het was er ook maar eentje....dus zal lastig worden een partner te vinden.

Hij zat ook vaak met zijn achterlijf omhoog te vegen tussen zijn vleugels... geen idee waarom.
Dit is echt een vennetje... redelijk groot ook.


Her en der zag je al paddenstoelen verschijnen, ik denk door de vele regen van de afgelopen weken.Oranje schimmeldraden op de dode boomstam.Dit is een mooie ( jonge ) Koraalzwam !


En alweer een groet familie Mestkever...rondom paardenmest denk ik
We zagen ook een groot stuk grond waarin een heleboel Sint jacobskruid stond. Apart.... dit kruid vinden de boeren niet zo fijn namelijk.

Zeg Sint Jacobskruid en dan zie je vaak de rupsen al zitten in hun boevenpak. Sint jacobdskruid rups.


In de natuur vind ik Wilgenroosjes altijd een erg mooi plantje. Mooi paars ! 

We zagen zelfs een Parelstuifzwam al !!Gelukkig zagen we ook genoeg vlinders, zoals deze Citroenvlinder.En dit Koevinkje. Deze zie je in Noord-holland niet zo veel.Een Bond Zandoogje....Dit is de 2e keer in mijn leven dat ik een Hazelworm zag ! Mooi maar erg schuw beestje.
Meeste mensen denken dat het een slang is, maar het is een poot-loze hagedis en ze legt geen eieren ( zoals een slang doet ) maar brengt levendbarende jongen ter wereld.
Er stond ook nog een plantje welke wij alletwee nog nooit gezien hadden.
Rond Wintergroen. Het is familie van de heide. Dat laatste had ik nooit verwacht.Altijd mooi als Wilgenroosjes als een groep bij elkaar staan.


Roodkleurende gepigmenterende groenalg is wat de boomstammen oranje doet kleuren. Een als uit het middellandse zeegebied wat hier naar toe komt.Op de zandpaden zag ik grote vliegen voor mij uitvliegen en weer landen.
Het blijken Hoornaar-roofvliegen te zijn ! Best flinke jongen zijn het.