maandag 27 september 2021

Een ochtendje in het Purmerbos, op zoek naar slijmzwammen........................................ maandag 27 september 2021.

 Vanochtend naar een ander deel van het Purmerbos gegaan, waar ik wel vaker slijmzwammen gevonden heb. Maar helaas, net als in andere delen van het bos zijn er maar weinig slijmzwammen


Wel vond ik dit Karmijnrood Netwatje.
Karmijnrood netwatje is een kleine rode slijmzwam die in groepjes groeit. Hij leeft saprotroof op dood loofhout van takken, struiken en bomen.
Saprotroof wil zeggen dat ze leven van dood organisch materiaal.
Hoewel ze in Nederland niet zeldzaam zijn, kom ik ze maar weinig tegen, dus was ik wel verheugd deze netwatjes te vinden, want ze blijven mooi !!


De Dennenmoordenaar.  Wie verwacht deze nou in het Purmerbos, want hier is geen den of spar te zien.
Maar Wikipedia geeft het antwoord, als de Ph van de aarde een bepaalde waarde heeft ( Ph 6 , dus wat zure grond ), dan zie je hem ook wel in berken verschijnen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dennenmoorder

De schimmel parasiteert voornamelijk op sparren, douglassparren, lariksen en dennen.
Hij groeit ook wel op de voet van levende bomen waardoor deze op den duur afsterven. Bij sparren en douglassparren kan de schimmel tot boven in de boom groeien, maar bij lariksen en dennen dringt hij nauwelijks de stam binnen. Een enkele maal wordt hij ook op loofhout gezien. Een pH van de bodem hoger dan 6 bevordert de groei van de schimmel.Rode boleet (Boletus rubellus) is een algemene paddenstoelensoort.  Alhoewel hij algemeen is, ik had hem nog nooit gezien. Het Purmerbos is een beetje een saai bos met weinig variatie in bomensoorten. Ik heb er zelfs meerdere gezien. De vruchtlichamen zijn aanwezig van juni tot en met oktober, vooral in lanen en parken en in loofbos, liefst bij beuk en eik.
Rode boleten hebben behoudens een rode hoed, tevens een rode steel.WORDT VERVOLGD