maandag 27 september 2021

Een ochtendje in het Purmerbos, op zoek naar slijmzwammen........................................ maandag 27 september 2021.

 Vanochtend naar een ander deel van het Purmerbos gegaan, waar ik wel vaker slijmzwammen gevonden heb. Maar helaas, net als in andere delen van het bos zijn er maar weinig slijmzwammen


Wel vond ik dit Karmijnrood Netwatje.
Karmijnrood netwatje is een kleine rode slijmzwam die in groepjes groeit. Hij leeft saprotroof op dood loofhout van takken, struiken en bomen.
Saprotroof wil zeggen dat ze leven van dood organisch materiaal.
Hoewel ze in Nederland niet zeldzaam zijn, kom ik ze maar weinig tegen, dus was ik wel verheugd deze netwatjes te vinden, want ze blijven mooi !!


De Dennenmoordenaar.  Wie verwacht deze nou in het Purmerbos, want hier is geen den of spar te zien.
Maar Wikipedia geeft het antwoord, als de Ph van de aarde een bepaalde waarde heeft ( Ph 6 , dus wat zure grond ), dan zie je hem ook wel in berken verschijnen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dennenmoorder

De schimmel parasiteert voornamelijk op sparren, douglassparren, lariksen en dennen.
Hij groeit ook wel op de voet van levende bomen waardoor deze op den duur afsterven. Bij sparren en douglassparren kan de schimmel tot boven in de boom groeien, maar bij lariksen en dennen dringt hij nauwelijks de stam binnen. Een enkele maal wordt hij ook op loofhout gezien. Een pH van de bodem hoger dan 6 bevordert de groei van de schimmel.Rode boleet (Boletus rubellus) is een algemene paddenstoelensoort.  Alhoewel hij algemeen is, ik had hem nog nooit gezien. Het Purmerbos is een beetje een saai bos met weinig variatie in bomensoorten. Ik heb er zelfs meerdere gezien. De vruchtlichamen zijn aanwezig van juni tot en met oktober, vooral in lanen en parken en in loofbos, liefst bij beuk en eik.
Rode boleten hebben behoudens een rode hoed, tevens een rode steel.

Zo, na een pauze, nu weer verder.
Soms heb ik het gewoon te druk met van alles en aanvullen en verdergaan met een al bestaand onderwerp in het blog is dan net ff teveel.
Vaak heeft het ook een lichamelijke oorzaak, dan heb ik teveel pijn of andere klachten.


Dit onderwerp gaat over slijmzwammen en andere paddenstoelen in het Purmerbos.
Dat bos heeft, vanwege zijn klei-bodem ook best veel en bijzondere paddenstoelen.
Alleen wordt je er geterroriseerd door honden. En een paar weken terug had ik een akkevietje met een baasje en zijn honden. Een van de honden kwam dreigend op mij af en wilde niet weggaan.
Toen ik de vrouw vroeg om de hond aan de lijn te doen, begon er een discussie.
Want ik liep nu eenmaal in een losloop gebied en zij vond het blijkbaar normaal als je bijna opgegeten wordt door 1 van haar honden.  Er waren twee oudere vrouwen naast mij ook paddenstoelen aan fotograferen en die gaven mij gelijk. Later werd één van die vrouwen ook door dezelfde hond lastig gevallen.  IK heb een klacht neergelegd bij Staatsbosbeheer, kreeg ook netjes een antwoord en ik moest het melden bij de politie. ( een tip ).  Maar tja... je ziet nooit een boswachter daar, laat staan de politie en of handhaving. Dus heb het bos een poos ontlopen.
Hele jonge glimmer-inktzwammen.Een tandem Bloedsteel mycena's .

Een Breedsteel Mycea.  De Mycena familie bestaan uit vele familieleden, van groot tot klein.


Het Gebundeld Netpluimpje. Dit zijn slijmzwammen.
Ze zijn nog in ontwikkeling. Want op een gegeven moment krijgen ze zwarte steeltjes en verkeurt het witte vruchtlichaam tot roze.Gewoon Geleikelkje. Ze groeien op een bramentak. Ze zijn echt heel klein en je moet dus goede ogen hebben om ze te zien.
Eigenlijk geld dat voor alle slijmzwammen, want de meeste zijn erg klein.

Sommige zwammen moeten het hebben van hun vorm en sommigen van hun kleur.
Want qua vorm is deze niet veel aan, maar qua kleur is ze des te mooier. Een Groen Viltmatje is dit.
Een korstzwam.Een Streepsteel Mycena. Bij het zoeken naar slijmzwammen gooi je af en toe een stuk boomstam op zijn andere zijde, want de meeste slijmzwammen groeien het liefst in het donker en dan zie je ook soms wel andere dingen. Zoals dit heeeeeeeeeeeele kleine paddenstoeltje.
Een Streepsteelmycena.Dit is één verschijning van de familie van de kalkkopjes. Maar welke nu het precies is, ik kom er niet achter. Maar ook dit is een slijmzwam en dit soort foto's ben ik naar op zoek !  Zo mooi vorm gegeven en zooooo klein.


Dit is het "Knikkend Kaalkopje ". Vlak onder het bolletje is de steel geknakt, vandaar zijn naam.


Geen idee welke zwammensoort dit is, maar wel mooi te zien dat ze aan de onderkant geen lamellen heeft, zoals de meeste paddenstoelen, maar buisjes.


Dit zijn ook Kalkkopjes ( slijmzwammen soort ), maar deze worden overvallen door een andere schimmel.Ook deze soort kan ik niet vinden om het een naam te geven. Ws een familielid van de tandzwammen.


Hier ook beschimmelde kalkkopjes en dat witte is een Witte Tandzwam soort.
Dit zijn Melksteel mycena's. De ene geeft de andere een besmettelijke kus, want de onderste heeft allemaal knopschimmels aan zijn hoed.
Ik post wel vaker mooiere foto's op twitter, maar deze vond men het bekijken waard denk ik, want over de 17.000 mensen hadden de foto bekeken ! Ik blijf het apart vinden.


Paddenstoelen worden dus zelf ook best vaak overvallen door hun eigen familie ( de schimmels ).
Dit is een Berkenboleet die onder de schimmel zit.


Dennemoordenaar. Gek, want er is geen Den te zien in het Purmerbos. Maar toch is de zwam er wel !


Een Tonderzwam. Het lijkt wel een soort vliegende schotel met die lijnen op zijn hoed en de gaatjes die gerangschikt lijken.Dit zijn Gele Korstzwammen. Korstzwammen heb je in vele kleuren. De blauwe korstzwam ben ik maar 1 x tegengekomen. Die vind ik toch wel het mooiste.


Het Gewone Franjekelkje. Deze heb ik voor het eerst gezien nu. Echt heel mooi zwammetje.
Alleen de kleur is wit en wit is een lastig iets om te fotograferen.Het Menie-zwammetje. Erg opvallend omdat ze op droogtescheuren van de boomstam zitten en de scheuren een extra accent geven.Dit ook zijn Meniezwammetjes, alleen groter.
Kleine rode bolletjes en op de bovenkant die je een spore er uit komen.

Goudgele zwameter. Een opvallende gele schimmel die dus op andere paddenstoelen gaat zitten en ze " op eet ". Dit jaar heb ik ze vaker gezien. Het is een Boletensoort welke opgegeten wordt.

Een Melksteel Mycena met goed richtingsgevoel. Want even wat verder naar rechts en zij had onder de boomstam gekomen en kon dan niet haar sporen verspreiden.


Olijfschijfzwammen. Deze had ik nog nooit eerder gezien.Een Rose Raspzwam. Een erg mooi zwammetje met witte randen en oranje roze binnenstructuur met allemaal "tandjes".Een Sombere Fluweelboleet met strontvlieg.
Zo "fluweel " vind ik de boleet niet. Naamgeving blijft een lastig iets.


Een Toefige Labyrintzwam, hele dunne vruchtlichaampjes, als flinterdunne pannenkoekjes.


Een Witte pluisschimmel. ( zelf verzonnen naam ).
Mooie dunne witte schimmeldraden.Schimmeldraden. Zo mooi om al die dunne draden te zien met al hun vertakkingen.
Dit is wat er in de grond zit en nu toevallig op een boomstronk die ik omhoog haalde.

Dit is hetzelfde, alleen zijn de draden wat witter.
Het lijkt net onweer en of koraal.
In feite zijn het de "snelwegen " waar voedingstoffen getransporteerd worden.

Het Zwavelgeel schijfzwammetje. Deze zie je wel vaker op dode stammetjes.

He