dinsdag 14 september 2021

Tuinsprokkels over de afgelopen weken, maanden zelfs..................................... Dinsdag 14 septmeber 2021.

 Met tussenpozen maak ik wat foto's van mijn tuin en wat ik daar in vind ( voornamelijk slakken ).
ook mijn tuin ziet er minder uit dan ik zou willen, ben moe, te vaak ziek...het lukt me niet meer.


Dit jaar is best een nat jaar geweest. Een beetje te nat soms, want de slakken gedijden erg goed in mijn tuin, je gleed er soms bijna op uit !
Dit Klaproosje wordt wakker met regen.

In de ochtend vond ik wel mooie beelden soms, zoals hier met al die waterdruppels.


Zelfs het Sedum verzoop bijna !


Wat dit nou was, daar was ik erg nieuwsgierig naar. Het zit op de jonge loten van een wederik.
Het blijken gekristalliseerde bolletjes glucose te zijn die de plant teveel heeft en op deze manier "uit zweet ".De voetjes van de Wingerd. Ik wil het niet meer, dus probeer het tegen te gaan. Je ziet op de muur zelfs de oude voetjes nog ( de grijze bollen) .
Een Spaanse margriet heel close... mooie vormen hebben de stuifmeeldraden.Een witte Zonnehoed. Ik hou meer van de roze. Maar je moet af en toe afwisselen he :)De bonsai  Lariks vind de regen wel fijn.Dit is maar een heel klein bijtje , iets van 3 mm.( ws een groefbij ). Ze komen steeds meer op mijn bijen-hotellen af !


De oude stuifmeeldraden van de Clematis van de buuf.
Later wordt het allemaal spinsel.Mijn "grote " vrienden zijn er ook weer. De fam Stokroos-snuitkever.
Je denkt misschien...wat heeft die veel poten ?  Het zijn er twee op elkaar die aan paren zijn.
Hun favoriete hobby.De klaproos zonder bloembladen.


Hier zie je de twee vrijdozen beter. Het vrouwtje heeft een zuig-snuit die zo lang is als haar eigen lichaam.


Dit is de Grote Wolbij... voor het 2e jaar in mijn tuin. Hier doet ze haar naam eer aan en heeft ze een bolletje "wol " van de prikneus in haar voorpoten, voor haar nest te maken.


De tuin wordt goed bewaakt door deze tijger.

Soms erge donkere luchten......


Een G
oudwespje.... ik vind ze zo mooi !   De eieren worden afgezet in nesten van solitaire bijen en wespen en komen direct uit. Vervolgens beginnen de larven te eten van de voedselvoorraad en de larven van hun gastheer. Vandaar dat hij elke keer zit te loeren bij mijn bijenhotel !Hier eentje op de dakgoot van mijn schuurtje.Gijs heeft een nieuwe hobby, toneelspelen, hier ligt ie " voor dood ".


Hier is ie aan dagdromen....de schat.Dit is een zweefvlieg die aan Yoga doet, hij staat nl op één been.


De huisjes slak is dus ook een kannibaal !  Hij eet een plat-gestapte naaktslak op  !

Deze Goudsbloem heeft zich een nieuw kapsel laten aanmeten :)
Wassen en watergolven was in de aanbieding


Apart hoe de meeldraden lopen bij de witte zonnehoed.aha !  Nu weet ik waar de gaten in mijn klaproosbloemen vandaan komen... wie hangt daar onderin de bloem ???  Juist ja, een slak !!Een vrouwtje SchorpioenvliegOost-Indische kers, simpel maar mooi !
Een jonge Kruisspin.


Een Graafwesp bij het bijen-hotel.
Dit is een Penseelkever. Hij doet hier een diepgravend onderzoek in de bloem van het Ijzerhard.Zwartwit foto van een gewone honingbij in mijn goudsbloem.


In de huiskamer en andere kamers zie je soms wat verwarde spinrag zitten met een spin er in die bijna uit lucht bestaat, zo iel is hij.  Dit is een Trilspin. Leven het hele jaar door in huizen. Gaat ook echt op jacht naar insecten.