dinsdag 14 september 2021

Varen met mijn zus in Noord-holland nabij oostwoud ....................... Zondag 11 juli 2021.

 Ik loop verschrikkelijk achter met foto's bewerken.
Zondag 11 juli ging ik naar mijn zus Nelly, eigenlijk om te fietsen, maar mijn zus had een ander voorstel, om te gaan varen met een bootje.
Een paar jaar geleden hebben we dat ook gedaa, en het is zo een fluisterbootje met een elektrische motor, die maken idd heel weinig lawaai.

Bij mijn zus heb je heel veel water en een paar mooie gebieden om te varen.
Daar waar je de bootjes kan huren, heb je ook een camping. Bij het huis van de eigenaar stond deze schaal met een gedroogde bloem van de grote berenklauw. Grappig gedaan, ziet er mooi uit zo.


Stokrozen tegen een "warme " muur...die doen het altijd goed en geeft een prachtig gezicht.Fuut met haar jong. Zo moeder zo dochter zou je bijna zeggen, lekker slapen ronddobberen.


Afijn...ze werden wakker, ik geloof niet dat ze het leuk vonden dat ze wakker werden van het bootje.Ik wilde een duikende fuut op de foto zetten, maar ze was mij toch te snel af.


En met een natte kuif kom je weer boven.


Waterlelies blijven mooi om naar te kijken. Hoe krijgt de natuur ze zo wit. Worden ze elke dag gewassen ?Meestal liggen de bloemen op het water, maar een enkele enthousiasteling komt boven het water uit.Maar je hebt ze in diverse kleuren, deze rode zijn ook wel mooi.Dit is een luie fuut :)   Of anders.....dit is een slimme fuut... alvorens ze gaat duiken naar vis, kijkt ze eerst al zwemmend of ze al is ziet en pas daarna gaat ze duiken. Ik zie dit gedrag steeds vaker. Voor mijn gevoel zag je dit vroeger niet.

Het kerkje van Oostwoud.Langs de kant stond ook Waterhyacint. Een exoot dus, en hier zijn ze al te laat, want deze planten staan in het open water !!     Op wikipedia staat het volgende: 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterhyacint

De waterhyacint (Eichhornia crassipes) is een waterplant uit de pontederiafamilie (Pontederiaceae). De plant is afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika. De lila bloemen lijken op die van de hyacint, maar de planten zijn geen familie.
In Suriname waar de plant inheems is, werd de waterhyacint in het Brokopondostuwmeer ten slotte met herbiciden bestreden, omdat de waterkrachtcentrale van de Afobakadam erdoor ontregeld raakte.

Er geldt vanaf 3 augustus 2016 een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van deze soort invasieve exoot.[4] Wanneer u deze plant in uw vijver heeft, wordt u geacht ervoor te zorgen dat hij zich niet kan verspreiden naar het natuurlijk milieu.

Dit is de Grote Egelskop. Je kunt wel zien waar hij zijn naam aan dankt. :)Deze zie je niet zo vaak, dit is een gele waterlelie.Toen we terug kwamen, wilde ik nog even dit mooie oude schuurtje op de foto zetten. Mooie kleuren hebben ze het hout gegeven.